Välj sida

Min första utdelning för året

Min första utdelning för året

Jag har fått min första utdelning vilket betyder att vi nu är i uppstarten på årets utdelningssäsong. Min portfölj är inte på något sätt viktad mot att ge en hög direktavkastning. Det är ändock väldigt roligt att se när det ramlar in pengar på kontot som man kan köpa nya aktier för. Först ut att ge mig utdelning var Castellum.

 

En annan rolig grej med utdelning är ju att det är väldigt lätt att jämföra med föregående år. Förra året fick jag totalt en utdelning på drygt 1500kr. Årets stapel kommer ju att vara högre än för 2016 när alla utdelningar har kommit in. Och så kommer det förhoppningsvis att fortsätta, oavsett hur svängningarna på börsen går på kort sikt så borde dessa staplar växa någorlunda stabilt.

Nu ska ju inte jag ta ut utdelningen och roa mig för den i sommar, utan jag kommer ju köpa nya aktier för pengarna så att jag får ännu mer i utdelning nästa år

Näst på tur att ge utdelning är Lundbergföretagen och Creades. I maj kommer sen utdelningen från alla andra bolag, lagom till sommaren.

Nu ska ju inte jag ta ut utdelningen och roa mig för den i sommar, utan jag kommer ju köpa nya aktier för pengarna så att jag får ännu mer i utdelning nästa år. Detta kommer över tid att ge mig en otrolig ränta på ränta effekt. Blir roligt den dagen då nysparande blir en mindre viktig del för portföljens utveckling.

Som jag skrev i början så har jag inte viktat portföljen mot att ge så hög direktavkastning som möjligt. Det viktiga för mig är totalavkastningen, alltså både kursutveckling och utdelning tillsammans. Genom investmentbolag får jag en hyfsad balans här. Vissa bolag ger ganska hög direktavkastning medans vissa själva återinvesterar utdelningarna. En skön mix med andra ord. Dessutom har jag en ganska stor del av portföljen i fonder som inte delar ut något alls, utan fonderna återinvesterar utdelningen per automatik.

Har du fått in första utdelningen för året? Är det viktigt för dig med hög direktavkastning?

 

Om författaren

Emil Ljung

Jag brinner för långsiktiga investeringar och sparande. Föreläser för gymnasieelever via projektet Ung Privatekonomi men även för Unga Aktiesparare på UA-Akademin. Lever efter #sparadkrona

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.