Välj sida

Tajma börsen

Tajma börsen

Om man kan bemästra konsten att tajma börsen så kan man göra sig väldigt gott om pengar. Vissa har den kunskapen och känslan. Andra har det inte och det är i det sistnämnda facket jag skulle placera mig själv.

När många skriver att det är på väg att krascha och att det ska ned exempelvis 50%, då är det lätt att tvivla på om det är rätt att köpa nu eller om man ska vänta in bättre köplägen. Avvaktar man då och det börjar gå upp i några veckor får man panik att missa hela uppgången och bestämmer sig då för att kliva in, betydligt dyrare än vad det hade varit om man köpt direkt.

Om det sen börjar falla kan tankar som “nu kommer fallet”, “det ska ned mer” och “jag säljer och köper billigare” komma. Det leder till att man köper dyrt och säljer billigt. Innan jag skaffade en tydlig strategi att följa så gjorde jag detta misstag ett flertal gånger då jag blev påverkad av förtroendeingivande personer.

”Varför köper man inte när det gått ned och säljer när det går upp igen?”

En vanlig fråga jag får när jag föreläser är “varför köper man inte när det gått ned och säljer när det gått upp igen?”. Jag brukar svara att det vore ju väldigt bra om man lyckas med det, men att det inte är så lätt som man kan tro.

Även om jag vet att det är mycket psykologi på marknaden och att jag nu har en strategi att följa som underlättar för mig, så är det fortfarande inte lätt. När i stort sett alla säger sälj, då är det svårt att känna köplust och vise versa.

Min strategi

För att undvika att tajma dåligt så är min strategi att inte tajma alls. Istället månadssparar jag oavsett uppgång eller nedgång vilket gör det lättare då jag slipper psykologin och riskera att få panik. Det är i paniken man riskerar att köpa dyrt samt att sälja billigare.

Som sagt så finns det personer som kan bemästra det här med att tajma. Jag är inte en av dem och jag tror inte att gemene man klarar av att tajma marknaden år efter år. Så för att undvika att gå på plumpen tror jag att man ska sätta upp sina egna regler och följa dessa, så som jag nu slaviskt följer mina.

Det kan kännas jobbigt att tvinga mig själv att köpa när jag egentligen inte vill, men jag kommer nog göra bättre affärer om jag får bort det psykologiska i mångt och mycket. Ibland kommer jag köpa lite dyrare och ibland lite billigare. Med min långsiktighet och genom att jag dessutom återinvesterar utdelningen så ska det nog bli bra över tid. Det finns i alla fall inga negativa 15-årsperioder i index historiskt om man följt den strategin. Och jag har ju bra mycket längre tidshorisont än 15 år.

Våga gå mot strömmen. Det är när det känns som jobbigast och alla andra säljer som man kan göra bäst affärer, i alla fall om man har ett långsiktigt sparande. Det är  dock mycket lättare sagt än gjort, även för mig.

Hur tänker du? Jag vill gärna veta hur dina tankar går kring att försöka tajma börsen.

Om författaren

Emil Ljung

Jag brinner för långsiktiga investeringar och sparande. Föreläser för gymnasieelever via projektet Ung Privatekonomi men även för Unga Aktiesparare på UA-Akademin. Lever efter #sparadkrona

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.