Vilket är det bästa sparandet på lång sikt eller kort sikt? I den här enkla guiden vill jag ge dig mina bästa tips så att du kan bygga upp det bästa sparandet som passar just dig bäst.
Tittar vi på historisk data så har det bästa sparandet varit att spara i aktier eller aktiefonder, dock får du tänka på att detta för med sig en hög risk eftersom sparpengarna kan svänga i värde med 10-20% upp och ned på kort tid.
Nu tänker jag fördjupa mig mer på vilka sparanden som jag rekommenderar att du sätter igång med för olika tidshorisonter.
- Bästa sparandet för lång sikt: Sparande i aktiefonder med låg avgift eller aktier via investmentbolag
- Bästa sparandet för kort sikt: Sparande på sparkonto med hög ränta hos nischbank
- Bästa sparandet för buffertsparande: Spara på ett sparkonto med rörlig ränta
- Bästa sparandet för målsparande: Spara i antingen aktiefonder med låg avgift eller sparkonto med ränta beroende på din sparhorisont
Bästa sparandet för långsiktigt sparande
Spara i 3 aktiefonder på ett ISK-konto
Det bästa sparandet för långsiktigt sparande är enligt mig i 3 aktiefonder med låg avgift på ett ISK. Välj ut en globalfond, en sverigefond och en småbolagsfond.
Sparhorisont: Minst 3-5 år
Risk: Hög
Möjlighet till avkastning: Hög
Bra för: Nybörjare som vill få sina sparpengar att växa över längre tid
- Globalfond: Länsförsäkringar Global Indexnära, Avanza Global
- Sverigefond: Avanza Zero, Nordnet Indexfond Sverige
- Småbolagsfond: Plus Småbolag, AMF Aktiefond Småbolag
Bästa sparandet för sparande till ett mål
Spara i 3 aktiefonder på ett ISK-konto
Det bästa sparandet för ett långsiktigt sparande mot ett mål som exempelvis ett hus, egen lägenhet, körkort, resa, eller mål långt i framtiden är enligt mig i 3 aktiefonder med låg avgift på ett ISK. Välj ut en globalfond, en sverigefond och en småbolagsfond.
Sparhorisont: Minst 3-5 år
Risk: Hög
Möjlighet till avkastning: Hög
Bra för: Dig som sparar mot ett långsiktigt mål och vill få pengarna att växa, fast du kan vara utan dem en längre tid.
- Globalfond: Länsförsäkringar Global Indexnära, Avanza Global
- Sverigefond: Avanza Zero, Nordnet Indexfond Sverige
- Småbolagsfond: Plus Småbolag, AMF Aktiefond Småbolag
Bästa sparandet för buffertsparande
Spara på ett sparkonto med hög rörlig ränta
För ett sparande till en buffert rekommenderar jag att sätta pengarna i ett sparkonto med ränta. Du vill inte låsa upp dina pengar eftersom bufferten ska kunna användas snabbt om något händer i livet. Välj därför ett sparkonto med obunden rörlig ränta.
Sparhorisont: 0-3 år
Risk: Låg
Möjlighet till avkastning: Låg
Bra för: Dig som vill spara ihop en buffert och vill ha ränta på dina pengar, men vill ha tillgång till dem inom någon dag
- Avanza Sparkonto+ (upp till 3.8% sparränta)
- Multitude Sparkonto (upp till 4.2% sparränta)
- Se fler sparkonton med hög ränta här
Bästa sparandet för kortsiktigt sparande
Spara på ett sparkonto med fast ränta
För ett kortsiktigt sparande rekommenderar jag att sätta pengarna i ett sparkonto med ränta. Bind dina pengar på exempelvis 3 månader till 3 år beroende på när du behöver pengarna.
Sparhorisont: 0-3 år
Risk: Låg
Möjlighet till avkastning: Låg
Bra för: Dig som sparar till ett mål eller vill få lite mer ränta på dina pengar som du behöver inom kort
- Avanza Sparkonto+ (upp till 3% ränta)
- Se fler sparkonton med hög ränta här
Hur sparar man?
Olika sparformer av sparande
Det finns många olika typer utav sparande, men det vanligaste är att du sparar dina pengar på ett sparkonto. Detta är säkrast men det ger dig också lägst ränta.
Du kan också spara i aktier och fonder, men dessa två bör du istället se som investeringar snarare än sparande. Jag rekommenderar att man alltid har lite av sitt sparande i aktier & fonder för minst 3-5 år framåt, då dessa tenderar att ge högre avkastning än sparkonton.
Sparande i aktier
Sparande i aktier är bra om du är långsiktig och exempelvis sparar till ett mål som är långt fram i tiden, minst 3-5 år fram i tiden. Aktier är den sparform som kan ge högst möjlig avkastning, men också den som har absolut högst risk.
När du sparar i aktier så investerar du dina pengar i ett enskilt företag, och risken här är att företaget kan gå sämre och då kommer värdet på dina aktier att gå ned. Möjligheten här är tvärtom, att det går bra för företaget och om några år kommer dina sparpengar vara mer värda.
- Sparande i aktier är bra för dig som kan vara utan pengarna i minst 3-5 år
- Vill få hög avkastning på ditt sparande
- Är insatt i börsen och företag
- Sparande i aktier är inte rekommenderat för dig som vill ha tillgång till pengarna snabbt
- Sparande i aktier är inte rekommenderat för dig som måste ha en viss summa inom 3-5 år
Sparande i fonder
Sparande i fonder är bra om du är långsiktig och sparar till ett mål i framtiden, eller bara för att få en tryggare framtid. Sparhorisont här rekommenderar jag minst 3-5 år. Det som är bra med att spara i fonder är att du kan göra det med mindre pengar och det finns fonder som är helt utan avgift.
När du sparar pengar i fonder så gör du det i en samling utav värdepapper, oftast är det aktier ifall du sparar i aktiefonder. Jag rekommenderar dig som sparar under en längre tid att göra det i 100% aktiefonder.
Det är bra att du känner till att sparande i fonder brukar svänga mycket i det korta perspektivet, men under längre tid så bör ett fondsparande ge mycket högre avkastning än på ett sparkonto.
Sparande på sparkonto
Spara pengar på ett sparkonto är tryggt och säkert för dig som vill ha tillgång till dina pengar snabbt, och inte riskera att pengarna faller i värde. Du får en ränta på dina sparpengar (om banken erbjuder det) och räntan får du skatta 30% på som banken drar automatiskt.
Du kan också leta efter sparkonton som har en högre ränta, då kan du i vissa fall behöva öppna ett sparkonto på en annan bank men det kan vara värt det om du har mycket pengar på ditt sparkonto. En nackdel med detta är dock att du får tänka på de 1-3 bankdagar det kan ta ifall du vill ta ut pengarna från ditt sparkonto.
Vissa banker erbjuder dig att låsa upp dina pengar på sparkonto i utbyte mot en högre ränta. Låt säga att du har 100 000 kr som du vill få ränta på, men du kan vara utan pengarna i 1 år så kan du då låsa upp pengarna och få en högre ränta.
Bästa sparandet för buffert
Om du planerar att spara ihop en buffert så rekommenderar jag att du sparar pengarna på din vanliga bank, och helst på ett separat sparkonto som har en ränta. Det är vanligt idag att du inte får någon ränta på ditt vanliga lönekonto hos din bank.
Därför är det viktigt att titta ifall du har ränta på exempelvis ett separat sparkonto hos din bank. Isåfall öppna ett sparkonto, byt namn på sparkontot till ”Buffert” och sätt in dina sparpengar för din buffert dit.
Har du svårt för att hålla dig borta från dina sparpengar? Öppna då ett sparkonto med ränta hos en annan bank, då minskar risken för att du tar utav dina sparpengar för att din självdisciplin tryter.
Ifall du har ett sparkonto hos en annan bank än din egna så tar det 1-3 dagar innan du får ut dina pengar vilket gör att du inte kommer orka göra en överföring för att konsumera dessa.
Det viktigaste när du sparar på ett buffertkonto är att se till att du alltid får en ränta på dina pengar. Du vill ju inte att din buffert ska stå där helt tom till 0% sparränta.
- Hitta ett sparkonto med ränta
- För över dina sparpengar till ditt sparkonto med ränta för din buffert
- Byt namn på kontot till Buffert så du vet att det kontot alltid är för buffert
- Håll självdisciplinen och ta endast av pengarna när det är nödvändigt
- Öppna gärna ett externt sparkonto med ränta för att inte ta av pengarna i onödan
- Sätt upp ett mål för ditt buffertsparande
Hur mycket buffert ska man ha i sitt sparande?
Jag rekommenderar att du räknar ut hur mycket du har i avgifter per månad, sedan så gör du en uppskattning med hur pass ekonomisk du är, och hur mycket i utgifter du räknar med att kunna få i värsta fall.
Exempelvis kan du ta hänsyn till om exempelvis ditt kylskåp går sönder, om din bil går sönder, eller liknande och tänk dig att allt detta sker på samma gång. Hur mycket pengar skulle du då behöva plus dina vanliga månadsutgifter?
Vissa rekommenderar att man har en buffert som motsvarar hushållets utgifter under ett års tid. Jag personligen tycker det är ett högt buffertmål, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan.
Bästa sparandet mot ett mål
Det bästa sparandet enligt mig är när du sparar till ett mål. Då blir det helt plötsligt mycket enklare att motivera sig att spara pengar.
Det som är bra med att spara mot ett mål är också att du har en tidshorisont och kan lättare välja vilket sparande som är bäst för dig baserat på tiden.
Exempelvis om du ska spara till ett körkort om 3 år, ja då vet du vilken risk du kan ta med dina sparpengar.