TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Binance Card – Mitt omdöme

Innehåller samarbetslänkar

Efter att ha testat Binance Card några månader är det dags för en recension. Det jag gillar är användarvänlighet och dess cashback – men räcker det för ett högt betyg? Både ja och nej. 

Jag rekommenderar inte längre Binance Card då jag personligen anser det är krångligt med deklarationen, rekommenderar istället att du skaffar dig ett vanligt cashback-kort som exempelvis Refunder Pay eller Remember Flex.

Jag rekommenderar inte längre Binance Card då jag personligen anser det är krångligt med deklarationen, rekommenderar istället att du skaffar dig ett vanligt cashback-kort som exempelvis Refunder Pay eller Remember Flex.

Så fungerar Binance Card

I grunden fungerar Binance Card som ett vanligt debetkort. Men den stora skillnaden är att betalning inte bara kan genomföras i fiat (vanliga pengar) utan även med kryptovaluta. Du kan alltså använda ditt Binance-kort i vanliga affärer och betalningen tas från dina kryptovalutor. Men detta kommer med en hake… Mer om detta lite längre ned i mitt omdöme.

1. För över kryptovaluta till kortkonto (Funding Wallet)

För att kunna betala med Binance Card behöver du först föra över kryptovaluta till ”kortkontot” hos Binance. Det heter ”Funding Wallet” och nås via menyn. Det är sedan från detta konto som debitering kommer att ske när kortköp genomförs. På detta sätt är du alltid säker att enbart de kryptovalutor du vill spendera används vid kortköp och inte annat investerat kapital.

2. Kortbetalning

Binance Card är ett Visa-kort och kan därmed användas över hela världen. Detta på exakt samma sätt som andra debet- och kreditkort. Det är även möjligt att använda kortet via exempelvis Google Pay och Samsung Pay samt för kontaktlösa betalningar.

Vid samma ögonblick som kortbetalning sker kommer växling automatiskt genomföras av kryptovaluta, i din Funding wallet, till fiat varpå betalningen genomförs i fiat. Mottagaren får alltså fiat och upplever aldrig att det är ett ”kryptokort” som används. 

3. Växling av krypto

Om inte några ändringar sker i inställningarna kommer växlingen mellan kryptovalutor och fiat, när ett kortköp sker, automatiskt genomföras av saldot på BNB och därefter BUSD, BTC, USDT, SXP, ETH, EUR, ADA, DOT, LAZIO, PORTO och SANTOS. (Det finns begränsning för vilka valutor som kan användas via kortköp)

Det betyder alltså att om du har för lågt saldo i BNB kommer Binance istället försöka växla BUSD osv. Detta för att nå den fiatsumma som kortbetalningen gäller. 

Det går även att ändra ordningen genom att gå in på Funding Wallet och dra namnen på de olika kryptovalutorna i önskad ordning. För att kunna göra detta krävs det att rutan ”Hide small balances” inte är markerad. 

Jag har själv testat att enbart sätta in Euro för att se hur betalningen skulle fungera. Eftersom det då inte fanns några kryptovalutor i Funding Wallet genomfördes betalningen i Euro. Det är alltså möjligt att använda kortet enbart med fiat. 

4. Onlinehandel

Vid onlinehandel sker verifiering av köpet antingen via appen eller genom ett verifieringsmail som skickas ut. Detta för att inte kortuppgifterna ska kunna användas av bedragare. 

Cashback med Binance Card – 0,1% till 8%

Cashback ges på 0,1 % – 8% på de inköp som sker med kortet. Det finns däremot vissa undantag då cashback inte ges. Ett par dagar efter att kortköpet genomförts kommer cashback betalas ut och synas under transaktionshistoriken.

Hur hög cashback som ges beror på vilken kortnivå som kortägaren är på. Det i sig avgörs utifrån genomsnittlig balans av Binance kryptovaluta, BNB, i plånböckerna hos Binance (se tabell nedan).

I skrivandet stund kostar en BNB ca 4000 kr vilket alltså krävs som investering för att kortet ska nå nivå 2 och bonusen höjas från 0,1 % till 2 %. Även om de högre nivåerna på cashback kan vara lockande krävs det att ett större kapital investeras i BNB för att nå dessa nivåer. Kom ihåg riskspridning – framförallt vid investeringar i kryptovalutor!

Card LevelBNB Monthly Average Balance*BNB Rewards for Your PurchasesMax Cashback per månad i Euro
100.1%5
212%10
3103%150
4404%200
51005%275
62506%350
76008%500

Fördelar med Binance Card

1. Lätt att ta ut krypto med Binance-kortet

Den största fördelen med Binance Card bör vara att det är enkelt att betala med kryptovaluta i vardagen och på så sätt ”växla” krypto till fiat. Att sälja kryptovaluta på Binance till Euro och sedan ta ut pengarna direkt till ett svenskt bankkonto är nämligen inte alltid helt lätt. Ett alternativ är visserligen att gå via Advcash men kortbetalning är billigare och snabbare. 

2. Cashback

På första nivån ges en cashback på 0,1%. På den nivån finns det bättre debet- och kreditkort här i Sverige. Men om du även planerar att investera i BNB och därmed kan nå nivå 2 kan du få 2 % i cashback – vilket är klart bättre. Samtidigt finns ett tak på hur mycket cashback du kan få per månad – se tabellen ovan. 

3. Inga avgifter

Kortet har varken årsavgift, uttagsavgift eller valutaväxlingspåslag. 

Nackdelar med Binance Card

1. Skatten på Binance-kortet

Varje transaktion krypto till krypto eller krypto till fiat ska användas som underlag för kapitalbeskattning. Visserligen kan flera deklarationstjänster för kryptovalutor användas och CSV-fil exporteras från Binance. Men dessa deklarationstjänster tar betalt utifrån antalet transaktioner. Handlar du med kortet 3 – 4 gångar per dag blir det över 1000 transaktioner – bara genom kortbetalningar.

Det går däremot att undvika detta genom att enbart sätta in Euro på Funding Wallet vilket innebär att alla köp sker i Euro. Du får ändå bonus och kan, vid enstaka inköp, föra över kryptovaluta till Funding Wallet och genomföra en kryptobetalning. 

2. Förmånerna…

Det finns förhållandevis få förmåner med Binance Card. De två fördelarna, att lätt kunna betala med krypto samt dess cashback, har även baksidor. Som nämns ovan är det inte helt enkelt med skatten kring kortbetalningar och cashbacknivån är begränsad till 5 – 10 Euro per månad på de rimliga kortnivåerna. 

3. Support

Binance är inte kända för att erbjuda snabb support. Av förklarliga skäl omfattas de inte heller av svensk konsumentlagstiftning. 

Slutsats: Binance Card

Binance Card har primärt två stora fördelar. För det första är kortet det enklaste och snabbaste sättet att spendera kryptovaluta eller ”växla” mellan krypto och SEK. Detta förutsatt att man uppskattar Binance som kryptobörs. För det andra ges cashback och genom att investera ett par tusen i BNB ges fina 2 % på inköpen – däremot max upp till 10 Euro i månaden. 

Hur stora dessa fördelar är beror självklart på vad som prioriteras. En del skaffar kortet efter att de haft problem med uttag från Binance till svenska banker medan andra gör det för att testa nya funktioner inom kryptovärlden (däribland jag).

3/5

Läs mer om kreditkort och betalkort

  • Remember Flex – Mitt omdöme
    Remember Flex – Mitt omdöme

    Remember Flex är mitt självklara förstaval när jag ska beställa saker och tjänster online. Kortet ger nämligen hög cashback i ca 300 webbutiker.

  • Binance Card – Mitt omdöme
    Binance Card – Mitt omdöme

    Efter att ha testat Binance Card några månader är det dags för en recension. Det jag gillar är användarvänlighet och dess cashback –

  • Rocker Kort – Mitt omdöme
    Rocker Kort – Mitt omdöme

    Uppdatering: Rocker har uppdaterat & försämrat sina villkor. Exempelvis har man tagit bort sitt ”fria valutapåslag” för alla paket förutom Rocker Premium. Du

  • Bästa kreditkortet 2023
    Bästa kreditkortet 2023

    Genom åren har jag använt mig utav ett tjugotal olika avgiftsfria bankkort och även kreditkort. Ett kreditkort är extremt bra för dig som

  • Kreditkort med Apple Pay
    Kreditkort med Apple Pay

    Apple Pay är en betallösning som riktar sig till dig som vill använda dina Apple-produkter. Istället för att ta upp kreditkortet när du

  • Bästa kreditkortet med cashback
    Bästa kreditkortet med cashback

    Kreditkort med Cashback Remember Flex Upp till 25% cashback i över 300 butiker ReFunder Pay 1% cashback på alla köp upp till 42.5%

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.