TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Företagsägd Kapitalförsäkring

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

En företagsägd kapitalförsäkring är ett utmärkt sätt att investera ditt företags pengar till en låg skatt.

Om du redan tar ut lön, eller inte vill ta ut lön/utdelning utan istället investera pengarna direkt i ditt aktiebolag så är en företagsägd kapitalförsäkring ett bra val för dig.

I den här artikeln kommer jag att diskutera fördelarna med att ha en företagsägd kapitalförsäkring och förklara hur den kan hjälpa dig att investera ditt företags likviditet på börsen.

OBS: För att kunna köpa aktier via en företagsägd kapitalförsäkring så behöver du en LEI-kod. Jag rekommenderar att du skaffar en LEI-kod på LEIservice.se som ger dig koden inom några timmar. Givetvis är detta även avdragsgillt för dig som har företag.

LEI-service.se

Pris för LEI-kod:

5 år: 1995 kr (399 kr/år)

3 år: 1485 kr (495 kr/år)

1 år: 595 kr (595 kr/år)

NETLEI.org

Pris för LEI-kod:

5 år: 3190 kr (638 kr/år)

3 år: 1999 kr (666 kr/år)

1 år: 949 kr (949 kr/år)

Leverantör1 år3 år5 år
leiservice.se595 kr1485 kr1995 kr
netlei.org949 kr1999 kr3190 kr

Vad är en företagsägd kapitalförsäkring?

En företagsägd kapitalförsäkring är ett konto som du skaffar för att kunna investera ditt företags pengar i exempelvis aktier, fonder, eller liknande värdepapper.

En företagsägd kapitalförsäkring fungerar på samma sätt som när du är privatperson och har en kapitalförsäkring. Samma låga skatt som dras från kontot varje kvartal (hos vissa banker månadsvis). Du slipper dessutom att rapportera in dina aktieaffärer till Skatteverket. Det är oerhört enkelt.

Fördelar med en företagsägd kapitalförsäkring

  • Du behöver inte betala bolagsskatt på ditt investerade kapital
  • Låg skatt på avkastningen
  • Aktie och fondaffärer slipper du deklarera till Skatteverket
  • Avgiftsfritt via en nätmäklare som Avanza, Nordnet, och LYSA

Nackdelar med en företagsägd kapitalförsäkring

  • Du kan inte kvitta dina förluster i en företagsägd kapitalförsäkring
  • Du måste betala skatt på dina investeringar även om de går ned i värde

Därför är det bra att skaffa en företagsägd kapitalförsäkring

Om du redan tar ut lön upp till brytgräns för statlig inkomstskatt så är det ett smart sätt att sedan investera pengarna på din företagsägda kapitalförsäkring.

Skatt på företagsägd kapitalförsäkring

Skatten på en företagsägd kapitalförsäkring år 2023 är 30% av 1.25% som blir 0.882%.

Perfekt för enmansbolag

Om du är exempelvis konsult eller har eget aktiebolag och är den enda anställda så är en företagsägd kapitalförsäkring i ditt aktiebolag ett bra val.

Istället för att du startar en tjänstepension i ditt egna bolag så kan du lika gärna öppna en företagsägd kapitalförsäkring till noll i avgift. Nackdel är att du inte får sjukdomsförsäkring och liknande men känner du att du klarar dig utan detta och bara vill kunna investera företagets pengar på lång sikt utan försäkringar så är detta det bästa valet.

Den största fördelen jag ser med en företagsägd kapitalförsäkring är att du inte låser upp kapitalet som du skulle gjort med exempelvis en tjänstepensionslösning där du tidigast ta ut pengarna när du fyllt 55 år.

Om du har mycket intäkter i ditt företag men inte så mycket kostnader så är det dumt att skatta bort dina inkomster.

Investera istället pengarna och betala en låg skatt varje år som du förmodligen tjänar igen om du investerar pengarna på börsen med 5-8% avkastning per år.

Sedan vid behov av pengarna gör du istället ett uttag av kapitalförsäkringen.

Bästa stället för att öppna företagsägd kapitalförsäkring

Jag rekommenderar att du öppnar en företagsägd kapitalförsäkring på Avanza eller LYSA om du vill investera företagets pengar.

Både Avanza och LYSA erbjuder båda en företagsägd kapitalförsäkring helt utan avgift som låter dig investera aktiebolagets pengar på ett enkelt och effektivt sätt.

Avanza så får du dessutom handla aktier och fonder utan avgift upp till 50 000 kr i samlat sparande på din företagsägda kapitalförsäkring. Här rekommenderar jag att du investerar dina pengar i aktier och eller aktiefonder med låg avgift.

LYSA så investerar du dina pengar i aktiefonder och här rekommenderar jag att du väljer 100% aktier i flödet när du registrerar dig. Detta om du vill investera företagets pengar på lång sikt om minst 3-5 års tidshorisont.

LYSA är en fondrobot som hjälper dig välja vilka fonder du ska ha i ditt sparande men många tenderar att välja medelrisk fast de kanske bör ha högre risk i sitt sparande. Svara på deras frågor men var inte feg med att ta risk. Är du orolig för att pengarna ska svänga i värde kanske du inte bör placera pengarna överhuvudtaget utan istället leta efter ett sparkonto med ränta för ditt företags likviditet.

Investera företagets pengar med LYSA – Enkel guide

Nordnet erbjuder också en avgiftsfri kapitalförsäkring och erbjuder en liknande plattform som Avanza men här får du betala courtage redan från första kronan.

Läs mitt omdöme av LYSA här

LYSA Omdöme & Recension
Mitt omdöme av LYSA
Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

8 svar på ”Företagsägd Kapitalförsäkring”

  1. Hej Marcus
    Intressant sida du har , jag har inte sett den förut och hur jag kom in på just din sida var att jag letade efter För och nackdelar med Kapitalförsäkring för företag. Jag har sålt ett företag och gått i pension, företaget ska ligga i träda i 5 år ( f.d. 3.12 regeln ), jag tänker endast skriva en K10 för varje år men jag plockar inte ut beloppen förrän efter 5 år ( då sjunker in pension ).
    Om man väljer Fond och Depåkonto istället så skattar man inget så länge pengarna finns kvar på kontot om t.ex. om börsen stiger med 6-7 % per år så ligger pengarna kvar oskattade ( när man inte tar ut K10) och ränta på ränta effekten tillkommer också under tiden. Den K10 som jag plockar ut betalar jag 20,6 % i företagsskatt på
    Vill gärna ha din kommentar, tänker jag rätt eller fel, om jag tänker välja depå och fondkonto

    Svara
    • Hej Bengt och tack för din kommentar! Kul att du hittat hit!
      Som du säger så på ett vanligt depåkonto betalar du ingen skatt förrän du sålt och realiserat din affär. Det är helt rätt.

      Jag har dock inte hunnit läsa på ordentligt om 3:12 regeln och K10 tyvärr men jag kan kolla med min redovisningskonsult som är duktig på detta och se ifall det stämmer.

      Uppdatera mig gärna ifall du hunnit läsa på innan mig!
      /Marcus

      Svara
    • Hej Bengt!

      Redovisningskonsulten här. Jag ser ingen direkt fråga i det du skriver men jag kan försöka reda ut några saker kring K10, bolagsskatt och kapitalförsäkring vs äga aktier/fonder direkt:

      Bolagsskatten betalar du på företagets överskott varje år. Det låter som att bolaget inte kommer ha något överskott förens aktierna säljs och därmed blir det inte tal om någon bolagsskatt innan bolaget går med vinst.

      Via K10 deklarationen kommer du kunna spara utdelningsutrymme enligt förenklingsregeln, 187 550 kr 2022.

      Med en företagsägd kapitalförsäkring beskattas du på totalbeloppet i kapitalförsäkringen löpande och vid försäljning så bokförs ev. vinst på ett konto som inte ligger till grund för bolagsskatt.

      Äger du akter direkt via bolaget så beskattas du på ev. vinst av dessa vid året de avyttras. Någon uppskrivning blir troligtvis inte aktuellt då värdet måste bedömas beständigt för att kunna skrivas upp innan avyttring.

      När du sedan gör själva utdelningen, förutsatt att du har utdelningsutrymme som täcker hela utdelningen så blir du beskattad 20% på detta belopp.

      Det blir alltså en skatt för bolaget (bolagsskatt vid depå och schablonskatt vid företagsägd kapitalförsäkring) och en skatt privat för själva utdelningen.

      Skatten på en företagsägd kapitalförsäkring är dock (1% + statslåneräntan)*0,3 eller minst 1,25*0,3 vilket är en låg summa tillskillnad från bolagsskatten på 20,6% ifall du skulle göra ett överskott. Gör du en årlig vinst över ca. 2% så borde företagsägd kapitalförsäkring vara det gynsamma alternativet (Om statslåneräntan fortsätter ligga i nuvarande nivå).

      /Markus från informify.se

      Svara
  2. Hi Marcus,

    I recently started a ecom business and its doing quite ok. My question is i have good cash in the company as my expense is low so i f i invest that through the capital insurance through avanza at the end of the year is that cash going to be calculated as a profit and taxed( coprate tax). If its not taxed corporate now will it be taxed when i witraw money from my investment?

    Svara
    • Hi Suraj,
      No it’s not calculated as a profit on a kapitalförsäkring. It’s taxed the same way as an ISK but the tax is withdrawn from the cash on the account. It will not be taxed when you withdraw money from it either.

      Svara
  3. Hej Markus!

    Vi håller på att starta upp en företagsägare kapitalförsäkring via Lysa. Det vi undrar är hur detta ska bokföras. Det belopp vi sätter in där ska väl dras av från vinsten för att det som placeras inte ska behöva bolagsbeskattas? Eller har vi förstått det fel?

    Svara
    • Hej Christina!
      Jag frågade min redovisningskonsult som svarade såhär:
      Beloppen som sätts in tas upp för beskattning i kapitalförsäkringen och vid försäljning (givet vinst) ska det bokföras på ett konto som är undantaget skattemässig vinst och därmed sänka det skattemässiga resultatet (det blir alltså inte någon bolagsskatt på kapitalförsäkringsvinsten).

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.