TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Investmentbolag

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Innehåll investmentbolag (klicka för att gå direkt till)

 1. Vad är ett investmentbolag?
 2. Bästa investmentbolagen 2022
 3. Investmentbolagens syfte
 4. Vad gör ett investmentbolag?
 5. Varför investerar man i ett investmentbolag?
 6. Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och en fond?
 7. Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och ett private equity-bolag?
 8. Vilka investmentbolag finns det?
 9. Investmentbolag i Sverige
 10. Utländska investmentbolag
 11. Fördelar med investmentbolag
 12. Nackdelar med investmentbolag
 13. Fonder som investerar i investmentbolag

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett företag som har ett huvudsakligt mål – att investera i andra företag och vara en aktiv ägare i dessa för att uppnå ett så bra aktieägarvärde som möjligt för oss som vill investera i investmentbolaget.

Ett investmentbolags affärsidé är helt enkelt att investera i andra företag med mål att skapa värde för oss aktieägare.

Att köpa aktier i ett investmentbolag kan jämföras med att investera i en aktiefond, fast investmentbolagen oftast har mindre antal företag i sin portfölj till skillnad från en aktiefond.

Bästa investmentbolagen 2022

Vilket investmentbolag har gått bäst?

Jag förespråkar ofta att man ska köpa aktier i investmentbolag eftersom det ger en väldigt bra spridning av din portfölj, till billigare avgift än fonder om du är långsiktig.

Här är en lista på de 5 investmentbolag som gett bäst avkastning under 2021.

InvestmentbolagAvkastning 2021
Vestum+3 028,21%
Dividend Sweden B+238,30%
Byggmästare A J Ahlström H+100%
EQT+77.9%
Latour B+59%
New Equity Venture International B+58%
Karolinska Development B+54%
Svolder B+54%
Stockwik Förvaltning+50%
Ratos B+50%
Lifco B+49%
Bure Equity+47%
Seafire+42%
Midway B+42%
Investor B+39%
Sofina SA+39%
Transferator A+37%
Traction B+35%
Eurazeo SE+35%
Lundbergföretagen B+32%
Volati+32%
Öresund+29%
Industrivärden C+21%
Havsfrun Investment B+19%
NAXS+19%
Groep Brussel Lambert NV+15%
Ackermans & Van Haaren NV+15%
Semapa Sociedade de Investimento e Gestao SGPS SA+14%
Eastnine+12%
Wendel SE+11%
Creades A+4%
Arbona B+3%
VEF+2%
Front Ventures B+1.94%
Abelco Investment Group+0.99%
Atlantia SpA-1.19%
Exor NV-1.6%
Kinnevik B-13%
VNV Global-22%
Northern CapSek Ventures-33%
Loudspring Oyj-36%
Idun Industrier B
Linc

Investmentbolagens syfte

Lite förenklat kan man säga att det finns två olika syften för investmentbolag:

 1. Agera maktbolag
  Det betyder i kort att de vill vara med och hjälpa till så att företagen som de äger går bättre. Investmentbolaget kontrollerar andra företag, exempelvis svenska Investor som är storägare i ABB, EQT, Astra Zeneca, SEB, Ericsson, med flera. Sen även Industrivärden som är storägare i Volvo, Sandvik, Essity, Handelsbanken, med flera.
 2. Öka värdet för sina aktieägare.
  Investmentbolaget syftar till att långsiktigt öka värdet av sina innehav för oss aktieägare. Det här går även hand i hand med punkten ovan då de genom att agera maktbolag skapar mer värde för företagen de äger, så att värdet på deras bolagsportfölj ökar och då ökar värdet på sina egna aktier som gynnar oss aktieägare.

Investmentbolag bör inte förväxlas med ett holdingbolag som är en snarlik konstruktion. Ett holdingbolag är ett moderbolag som tillhör en permanent koncern. Till skillnad från holdingbolaget är det vanligt att investmentbolaget investerar i flera olika branscher.

Vad gör ett investmentbolag?

Investmentbolaget investerar i eller förvärvar andra bolag. Kärnverksamheten är alltså att köpa och sälja aktier i andra företag.

När ett investmentbolag köper aktier i ett bolag kallas företaget där aktieinvesteringen gjordes för ett portföljbolag. Portföljbolaget ingår nu i investmentbolagets portfölj.

Ett portföljbolag kan vara både noterat och onoterat. Ett noterat bolag innebär att bolaget är noterat på börsen.

Med andra ord kan aktierna i bolaget handlas på en marknadsplats, exempelvis Stockholmbörsen.

Om investmentbolaget är börsnoterat är det möjligt för oss privatpersoner såväl som företag att i sin tur köpa aktier i investmentbolaget och vara med som delägare i de olika bolag som investmentbolaget då äger i sin portfölj.

Varför investerar man i ett investmentbolag?

Genom att köpa aktier i ett investmentbolag blir du indirekt ägare till flera olika bolag i olika branscher. Det ger en god riskspridning i din aktieportfölj.

Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och en fond?

Även om aktiefonder och investmentbolag har mycket gemensamt så finns dock några viktiga skillnader mellan fonder och investmentbolag. I ett investmentbolag är du indirekt ägare i bolagets tillgångar, men i en aktiefond äger du tillgångarna direkt.

Vad är skillnaden mellan ett investmentbolag och ett private equity-bolag?

Private equity-bolag, även kallat ett riskkapitalbolag, investerar i onoterade bolag medan investmentbolag investerar i både noterade och onoterade bolag. Private equity-bolag kan även köpa ett helt onoterat bolag för att sedan avnotera det.

Vilka investmentbolag finns det?

Det finns många olika investmentbolag både i Sverige och utomlands. Vissa har funnits under mycket lång tid och andra är relativt nystartade. De flesta har någon form av nisch med vissa specifika branscher som de investerar i, medan andra har en mycket bred portfölj.

Investmentbolag i Sverige

Det finns en rad olika svenska investmentbolag i olika storlekar. Om du vill investera i ett investmentbolag är det en god idé att först läsa på om de olika bolagen för att bilda dig en uppfattning om deras investeringsstrategi.

De mest ägda investmentbolagen i Sverige

En bra början är att titta på de populäraste och största svenska investmentbolagen. Självklart är en investering i dessa bolag ingen garanti för att få en bra investering, men det kan vara en bra början för att lära sig mer om vad ett investmentbolag är för något och vilken typ av bolag de investerar i.

Några av de största och mest ägda svenska investmentbolagen är:

Andra stora svenska investmentbolag inkluderar Ratos, Öresund, Creades och Svolder.

1. Investor

investor investmentbolag
Det svenska investmentbolaget Investor är det största i Sverige
 • Börsvärde på 533 miljarder kronor
 • Storägare i Atlas Copco, Mölnlycke, ABB, EQT, Astra Zeneca, SEB, Ericsson, med flera
 • Gett en avkastning på +90,57% senaste 3 åren
 • 172 821 stycken ägare bara hos Avanza
 • Pris per aktie: 703 kr

Investor är det investmentbolag i Sverige som allra flest känner till, förmodligen eftersom det är absolut störst utav dem alla sett till börsvärde.

Utländska investmentbolag

Det finns såklart även massor med utländska investmentbolag. Några av de mest kända amerikanska investmentbolagen är Berkshire Hathaway där Warren Buffett är VD och ordförande. De äger bland annat innehav i Apple, American Express, General Motors och Coca-cola. Ett annat berömt amerikanskt investmentbolag är Blackrock som även är världens största. Ytterligare amerikanska berömda investmentbolag inkluderar Brookfield Asset Management, Loews och Danaher.

Det finns många stora europeiska investmentbolag. I Frankrike är Louis Vuitton, Moet Hennessy och Pernod Ricard två av de största. I Holland finns bland annat Ahold Delhaize. I Belgien är Ackermann & Van Haaren ett av de mest välkända. Fiat Chrysler Automobiles och Exor är exempel på investmentbolag i Italien.

Även bland våra nordiska grannar finns det många investmentbolag, exempelvis Orkla och Aker i Norge och Sampo i Finland.

Fördelar med investmentbolag

Det finns många fördelar med att investera i ett investmentbolag. Dels blir du indirekt ägare i många olika aktiebolag vilket ökar riskpridningen i din portfölj. Dessutom är investmentbolag ofta aktiva ägare som har inflytande över bolagen de investerar i. Investmentbolaget är experter på bolagsinvestering och därför kan det vare bättre för nybörjare att investera i investmentbolaget istället för i individuella bolag.

Riskspridning

När du köper aktier i ett investmentbolag så blir du indirekt ägare i samtliga portföljbolag som investmentbolaget äger andelar i. Med andra ord får du automatiskt riskspridning. Istället för att vara beroende av ett enstaka bolags framgång har du istället en hel portfölj med bolag. Om ett eller två portföljbolag går dåligt gör det inte så mycket om de andra går bra.

Investmentbolagets inflytande över portföljbolagen

Många investmentbolag äger så pass stor andel av portföljbolagen att de har stort inflytande i dessa. Ofta får investmentbolaget platser i portföljbolagens styrelser och vägleder aktivt bolagen att växa sig större. Med andra ord är investmentbolagen ofta mycket aktiva och engagerade ägare. Det ökar chansen för en god avkastning. Det är inte ovanligt att investmentbolagen med tiden säljer sina innehav i portföljbolagen med vinst.

Investmentbolagets expertis

Investmentbolagets affärsmodell är att köpa aktier i andra bolag. Med andra ord är de experter på detta. Om en professionell investerare tror på portföljbolaget finns det ofta, dock inte alltid, anledning att tro att investeringen är bra.

Självklart finns det ingen garanti för god avkastning när du investerar i ett investmentbolag, men om du är nybörjare är chansen större att experterna väljer en bättre mix av portföljbolag än vad du själv skulle göra. För nybörjare kan det därför vara en bra idé att börja med att investera i de stora investmentbolagen, exempelvis Kinnevik eller Investor, som har bra riskspridning och relativt låg förvaltningskostnad.

Nackdelar med investmentbolag

Det finns även nackdelar med att investera i ett investmentbolag jämfört med exempelvis aktiefonder eller direkt i bolagen. Bland annat tar investmentbolagen ut en förvaltningskostnad. Dessutom är riskspridningen generellt lägre än om du investerar i aktiefonder.

Sämre riskspridning än aktiefonder

En nackdel med investmentbolag är att de ger sämre riskspridning än en aktiefond. Investmentbolaget investerar generellt sätt i färre bolag vilket gör att risken också sprids över färre innehav vilket i sin tur ökar risken för hela portföljen. Om du är ute efter ökad riskspridning kan det därför vara bättre att välja en fond. Bolagsrisken finns alltid där och när du investerar i ett investmentbolag är du buden till bolagets investeringsbeslut om vilka företag som ska ingå i portföljen. Det är därför viktigt att du har förtroende för investmentbolagets ledning och förmåga att välja bra portföljbolag som kan generera avkastning åt dig som aktieägare.

Förvaltningskostnader

Glöm inte bort att investmentbolaget tar ut en förvaltningsavgift. Avgiften ska täcka kostnaden för investmentbolaget att driva bolaget, exempelvis löner. Avgiften dras aldrig direkt från dig som investerare utan den dras av som en av bolagets kostnader.

Fonder tar också ut avgifter, så kallade fondavgifter. Ibland är fondavgifterna lägre än investmentbolagets förvaltningskostnader, framför allt om det är en passivt förvaltad indexfond. Däremot finns det många aktivt förvaltade fonder som har en högre avgift än många investmentbolag. Därför är det viktigt att kolla koll på förvaltningskostnaden och jämföra olika bolag. Kom ihåg att kostnaden varierar från år till år. Du kan hitta förvaltningskostnaden i investmentbolagets årsredovisning.

Indirekt ägande

När du äger andelar i en fond kan man lite förenklat säga att du direkt äger de faktiska tillgångarna i fonden. När tillgångarna i fonden ökar i värde kommer ditt innehav att öka lika mycket. I ett investmentbolag är du däremot indirekt ägare i bolagets tillgångar genom ditt ägande av aktier i investmentbolaget. Det betyder att du inte tar del av tillgångarnas värdeökning per automatik. Det är inte nödvändigtvis en nackdel, men vissa ser det som något negativt.

Fonder som investerar i investmentbolag

Det finns även fonder som har investmentbolag i sin portfölj. Vissa fonder har en koncentrerad portfölj med svenska investmentbolag och andra har ett bredare innehav. Fonder som investerar i investmentbolag är ofta passivt förvaltade vilket gör att de har låg avgift.

Dessa fonder investerar i investmentbolag:

Koncentrerade specialfonder

Det finns koncentrerad specialfonder, exempelvis Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som investerar i olika svenska investmentbolag. Eftersom det är en specialfond är innehaven färre än i en traditionell aktiefond, men å andra sidan får du riskspridningen från respektive investmentbolags portföljinnehav.

Lägre risk

Från ett riskperspektiv är det här ett bra sätt att sprida riskerna. Lite förenklat kan man dela in risken på följande sätt:

 • Högst risk: Investera direkt i portföljbolaget. Du investerar bara i ett bolag och därför är ditt aktieinnehav helt beroende av hur det går för bolaget.
 • Medelhög risk: Investera i ett investmentbolag. Din risk sprids över alla bolag som ingår i investmentsbolagets portfölj. Ett investmentbolags portfölj kan exempelvis bestå av 20 olika bolag.
 • Låg risk: Investera i en fond som investerar i flera olika investmentbolag. Din risk sprids över samtliga bolag som ingår i samtliga investmentbolags portföljer. Om fonden investerar i 10 olika investmentbolag och varje investmentbolag har 20 portföljbolag innebär det att din risk sprids över 200 bolag.

Ovanstående är ett räkneexempel för att du bättre ska förstå riskspridningen. Antalet bolag som du blir indirekt ägare i varierar beroende på vilken fond du sparar i. Som aktieägare i Spiltan Aktiefond Investmentbolag blir du exempelvis indirekt ägare i 75 börsnoterade bolag.

Låg fondavgift

Eftersom investmentbolagen är aktivt förvaltade är många av fonderna som investerar i investmentbolagen passiva. Fonden gör ett aktivt urval, men förvaltningen är passiv. Det innebär att fondavgiften ofta är relativt låg. Den här typen av passiva fonder kan ibland ha lika låga avgifter som indexfonder och kan därför vara ett bra alternativ om du letar efter en billig investering som ger god riskspridning.

Lär dig mer om aktier

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Investmentbolag”

 1. Hej Marcus,
  Jag undrar om hur man kan få nys om ny startade investmentbolag?
  Jag skulle vilja köpa dessa när dom väl har startat och inte bara när dom är redan etablerade.
  Tack för en mkt bra hemsida och youtube sida.
  Mvh

  Svara
  • Tjena Ed, det var en bra fråga! Jag tror inte det finns något riktigt bra svar på det mer än att du är påläst och håller koll på finansiella marknaden. Exempelvis genom Twitter, affärstidningar, sociala medier överlag, och liknande. Tack så mycket själv för att du gillar SparaCash innehåll :)
   /Marcus

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.