TIPS
Bitcoin +421% på ett år! Jag har köpt mer Bitcoin. Se hur du kan köpa Bitcoin här.

11 tips för dig som vill köpa aktier

 1. Köpa Aktier tips
 2. 11 tips och råd innan du börjar köpa aktier
 3. Tips på var du ska köpa aktier

* Att köpa aktier innebär alltid en risk. Innehåller samarbetslänkar.

Köpa aktier tips

Är du nybörjare och vill få lite råd och tips innan du börjar köpa aktier?

Här får du bra råd och tips innan du väljer att köpa aktier.

Efter du lärt dig dessa 11 tips så kommer du genast göra bättre aktieinvesteringar och tjäna mer pengar på börsen på lång sikt.

Köpa aktier tips

11 tips innan du börjar köpa aktier

 1. Se till att du vet vad företaget du ska köpa aktier i tjänar pengar på.
  Om du inte har koll på företaget och hur de tjänar pengar, hur kan du då veta om aktieinvesteringen kommer bli en bra investering i längden? Mitt tips är att du tar reda på hur företaget fungerar, vilka kunder de har, vilken produkt de säljer, och sen kan du överväga ifall det är en bra idé att köpa aktier i företaget.
 2. Köp bara aktier i företag som går med vinst
  Många nybörjare faller i fällan att köpa aktier i företag som inte ens går med vinst.
  Företag måste ju gå med vinst någon gång annars kommer det inte bli en bra investering i deras aktier. Och om ett företag heller inte går med vinst så kommer företaget eventuellt gå i konkurs och då blir dina aktier värdelösa.
 3. Köp endast aktier DU tror på – inte för att din kompis vill att du ska köpa aktier i företaget.
  Många lyssnar på vad andra tycker man ska köpa aktier i, exempelvis genom facebookgrupper och liknande. Lyssna på dig själv när du investerar i aktier, inte någon annan. Det är därför de flesta tipsar om att du ska göra din egna analys, för när du lyssnar på någon annan så kommer du sällan göra bra aktieinvesteringar. Du har dessutom bara dig själv att skylla ifall din investering i aktier inte går bra.
 4. Ta reda på hur mycket courtage det kostar att köpa aktierna innan du trycker på köp-knappen
  Vad många nybörjare inte tänker på är att man ofta betalar väldigt mycket i courtagekostnader när man köper aktier. Ibland kan det till och med vara så att du betalar mer i courtageavgift på ditt aktieköp än vad den faktiska aktien kostar. Det kan kosta dig multum!
 5. Bestäm dig för hur länge du ska äga aktierna innan du bestämmer dig för att sälja dem!
  Om du inte vet innan du köper aktien hur länge du ska äga aktierna, så kommer du förmodligen heller inte veta i framtiden hur du ska agera ifall aktien går väldigt mycket upp eller ned.
 6. Kolla ifall aktien har några kommande triggers i närtid som exempelvis kvartalsrapporter, årsredovisningar, eller andra nyheter som kan påverka priset på aktierna positivt eller negativt
  Se till att vara påläst om aktien så att du gör rationella beslut när du nås utav nyheter om företaget som kan påverka din syn på din aktieinvestering.
 7. Fundera ifall du köper aktierna för du tror aktien kommer gå upp snabbt på kort sikt eller om du faktiskt investerar långsiktigt?
  Om du investerar i aktier rent på känslor så kommer du med mycket stor risk att misslyckas med dina investeringar. Därför är det viktigt att du funderar igenom din aktiestrategi INNAN du köper aktier för att göra rätt beslut. Köper du aktien kortsiktigt så behåll den strategin, och vice versa ifall du investerar i den långsiktigt. Hitta din strategi.
 8. Tror du företaget kommer lyckas långsiktigt bättre än sina konkurrenter?
  Om du inte tror att företaget kommer lyckas bättre än sina konkurrenter, varför då investera i aktien överhuvudtaget? Då är det bättre att du köper aktier i konkurrenten som gör bättre affärer från första början.
 9. Vilken börs är aktien listad på och kan du isåfall handla aktien utan courtage för att spara pengar?
  Se till att du har koll på vilken börs som aktien handlas på för att säkerställa att du inte betalar för mycket i courtage, men också ifall du är ny så kanske du kan köpa aktien utan avgifter.
 10. Se till att du har rätt courtageklass innan du väljer att köpa aktier så du inte betalar för mycket i avgifter
  Det är så otroligt vanligt bland nybörjare att man köper aktier utan att hålla koll på courtaget. Låt inte courtagekostnaden få utgöra för stor del utav din totala kostnad av ditt köp av aktier. Då kommer du direkt göra en förlustaffär.
 11. Köp in dig flera gånger i aktien under en längre tid för att behålla din långsiktighet och därmed köpa både när aktien står lite högre och lite lägre för en bättre genomsnittlig aktiekurs
  Om du zoomar ut lite och bestämmer dig för att köpa aktien under en längre period så kommer du att bli mer långsiktig i din strategi. Du kommer också att köpa både till dyrare, men främst billigare pris på aktierna och i det långa loppet få en bättre avkastning eftersom du sänker ditt snitt på dina inköp av aktierna.

Tips på var du ska börja köpa aktier

Funderar du på var du ska börja köpa aktier? Mitt bästa tips är att du börjar investera på en nätmäklare där du kan köpa aktier utan courtage.

Exempelvis så rekommenderar jag att du börjar med att öppna ett aktiekonto hos Avanza Bank där du kan köpa aktier helt kostnadsfritt innan du har sparat ihop 50 000 kr på ditt aktiekonto.

Tänk bara på att du kan endast köpa aktier utan avgift på Stockholmsbörsens listade aktier. Du kan läsa mer om hur du köper aktier utan courtage här.

1. Avanza Bank

Avanza Bank är perfekt för dig som vill börja köpa aktier. Det är den nätmäklare som är bäst att börja på ifall du vill börja med att investera i aktier och lära dig hur det fungerar som nybörjare.

 • Avanza Bank är enkelt för dig som vill börja köpa aktier och fonder
 • Avanza är vad jag rekommenderar till alla nybörjare som inte har sparat ihop så mycket pengar och vill lära sig aktier
 • Jag själv använder mig nästan enbart av Avanza Bank för att köpa aktier på
 • Du kan köpa aktier helt kostnadsfritt om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto hos Avanza Bank

2. eToro

eToro är en bra aktiemäklare för dig som vill testa på att börja köpa aktier. Jag rekommenderar dock inte att du använder dig utav eToro i skarpt läge när du sen vill köpa och sälja aktier eftersom att det är en CFD-mäklare.

Vissa svenskar använder sig utav eToro för att handla amerikanska aktier utan courtage vilket kan vara bra. Men tänk på att du inte kan ha ett ISK eller KF-konto på eToro vilket betyder att du själv måste deklarera dina aktieaffärer hos eToro och betala 30% skatt på vinsten.

Fördelar med att köpa aktier på eToro

 • eToro erbjuder demokonto för dig som vill testa på att börja köpa aktier helt utan att behöva sätta in pengar
 • eToro erbjuder gratis aktiehandel med amerikanska aktier
 • eToro är enkelt att komma igång och lära sig hur exempelvis teknisk analys fungerar
 • Du kan följa andra aktieinvesterare på eToro och kopiera alla deras investeringar helt automatiskt med funktionen som kallas CopyTrading

Nackdelar med att köpa aktier på eToro

 • Du kan inte köpa aktier på ett ISK-konto eller KF hos eToro
 • På eToro måste du betala 30% skatt på vinsten på din aktiehandel
 • eToro har ett insättningskrav på minst 200 usd ifall du vill börja köpa aktier på riktigt

Se mitt fulla omdöme om eToro här

Lär dig mer om aktier

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.