Select Page

Hur förstår man aktier och fonder som nybörjare?

Hur förstår man aktier och fonder som nybörjare?

Det största problemet jag möter med nybörjare som upprepat frågar mig, hur ska jag börja spara i fonder eller aktier, jag förstår inte hur börsen fungerar, vad är det som gör att en aktie går upp eller ned, är att dessa är otroligt okunniga. (No shit sherlock?)

Förlåt, det här är inte ett nedlåtande inlägg – utan snarare ett problem som vi försöker lösa.

Jag gjorde precis samma misstag och upprepade tabbar som alla gör innan man tar sitt första, försiktiga, smygande steg in på börsen.

Tiden är din största fälla och ditt bästa verktyg

Tid är pengar, ditt liv är en enda klocka som tickar – varje dag som går så förlorar du en bit av ditt liv. Vi kommer alla dö (Gud, Buddha, Allah, only knows when) sanningen är – gör det bästa av tiden.

The biggest risk you can take is to take no risk

Att stå och trampa är det värsta jag vet. Jag gjorde precis samma sak innan jag tog mina myrsteg in och började handla aktier och fonder.

Det jag försöker säga är att ifall du vill lära dig förstå hur det fungerar så är det bästa att sätta igång nu, gå inte och vänta, utan gör det på en gång.
Desto snabbare du startar desto fortare lär du dig.

Det bästa sättet att förstå hur aktier och fonder fungerar

Det bästa sättet för dig, ifall du vill lära dig spara i fonder eller aktier – är helt enkelt att sätta igång.

Stoppa in en hundring i fonden Avanza Zero för att se hur din hundralapp går upp, eller ned 1%.

Det här är det absolut bästa sättet – desto längre du försöker läsa på innan – är tid som du kastar bort. Du läser på i evigheter just för att du ska kunna undvika misstag. Tro mig, du kommer göra misstag. Du kommer att förlora pengar. En aktie eller en fond kommer att gå ner i värde och dina pengar kommer tappa värde. Du kommer få panik, du kommer vilja sälja. Det kommer också gå upp i värde, du kommer känna dig som världens proffs, wolf of wallstreet, legenden, den rikaste i världen – och sedan vänder det och du kommer känna dig tokig igen.

Vill du inte lägga ned tid på att placera pengar i aktier eller fonder? Perfekt! Då ska du sätta igång nu. Det finns inga fällor (förutom att lyssna på köptips på facebook-forum om att köpa den mest hypade aktien någonsin), det finns bara snedsteg som du kommer lära dig av i sinom tid.

Jag lär mig fortfarande otroligt mycket när jag sitter och följer Stockholmsbörsen OMXS30 en hel dag.

Min första fond som fick mig att förstå mer

Givetvis så började allting med att jag Googlade hur börsen fungerade, googlade efter aktier och fonder, jag sökte efter de bästa billigaste aktierna, jag hade inte en aning om vad courtage är – mina frågor var oändliga.

Som alla andra så söker man på fonder som nybörjare och leds in på det underbara forumet Flashback. Det känner du till va?

Alla tipsar om att börja med Avanza Zero, och sanningen är att det är ett bra steg in. Nu finns även Nordnet Superfond Sverige som man kan spara i utan avgifter.

Avanza Zero är en fond som följer OMXS30-indexet.
– Och vad fan betyder det då? kanske du tänker

Jo, det betyder de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.
Du kan se vilka de 30 företagen är på WikiPedias länk om OMXS30

Basically är det de största företagen i Sverige som finns på börsen. Till exempel H&M, Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Atlas Copco, SEB, Volvo, Assa Abloy, och många andra.

Slutsats

Alltså, ifall du tagit dig igenom hela artikeln. Ifall du inte har kommit igång, gör det.

Mitt bästa tips till dig är att pytsa in en hundring i en vanlig fond som t.ex. Avanza Zero, Nordnet Superfond Sverige, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, eller Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Dessa två sista är de enda fonder jag har i min portfölj just nu då jag tycker investmentbolagen går bättre än börsen och Spiltan gör ett fantastiskt jobb. Men jag sitter även på lite rysslandsfonder.

Sätt igång nu!

About The Author

Marcus Lindblad

Stort intresse för sparande och investeringar, köpte mina första aktier år 2013. Lärde mig en hel del själv på vägen som lett till jobb inom ekonomi och finans, både som föreläsare inom aktier och fonder men även pensionsanalytiker.

Lämna en kommentar

1 Kommentar på "Hur förstår man aktier och fonder som nybörjare?"

avatar
  Subscribe  
nyaste äldsta flest röster
Få notis när
Sandra
Gäst

Vilket bra inlägg! Jag köpte lite Spiltan investmentbolag för några månader sen och det har gått upp några procent.
Jag har även köpt mina första aktier, HM och Fingerprint. Det har inte gått så bra men man lär sig hela tiden på vägen.
Öppnade ett konto på Avanza som jag förstod var bäst. Eller?

Tack!