Jag har testat fondroboten LYSA (annonslänk) sedan år 2020 och investerade först 200 kr av mina egna pengar för att göra en fullständig recension. På senare tid har jag investerat desto mer eftersom jag tycker LYSA är en jättebra fondrobot. Det här är mitt ärliga omdöme om LYSA i en recension där jag går igenom hur jag själv testat att använda mig utav LYSAs fondrobot.
Kortfattat så är mitt omdöme att LYSA är den fondrobot som jag gillar bäst utav alla fondrobotar på marknaden, därför att man erbjuder en väldigt låg avgift och enkel plattform för att börja spara i fonder.
Men det finns några nackdelar med Lysa…
Eftersom jag själv har investerat i fonder sedan 2014 anser jag mig erfaren att bedöma om LYSA är en bra eller dålig fondrobot att använda sig av.
Investeringsdisclaimer: Investeringar i fondrobotar som LYSA & Opti är en investering i värdepapper & fonder. Det innebär en risk. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA med min annonslänk.
Just nu: Få rabatt på fondavgiften i 3 månader med min annonslänk! (Gäller bara månaden ut!)

LYSA omdöme & recension
Mitt omdöme av LYSA är att det är en bra fondrobot som passar dig som är nybörjare perfekt för att börja investera dina pengar i fonder med en låg avgift.
LYSA ger dig en bra blandning utav aktier och räntor globalt till en låg avgift baserat på den risknivå som fondroboten anser är rätt för ditt typ av sparande.
- Förväntad avkastning hos LYSA: 5-10% per år beroende på din risknivå
- Minsta investering: 100 kr
- Enkelhet: 5/5
- Risk: 3/5
- Totalt betyg: 4.5/5
Reklamlänk
Jämför LYSA mot andra fondrobotar i jämförelsen: Bästa fondrobotarna
* Genom att investera dina pengar i fondroboten LYSA innebär att du tar en risk. Historisk avkastning och förväntad avkastning i fondroboten LYSA ska du inte se som en garanti för att få samma avkastning i framtiden.
Fördelar och nackdelar med LYSA
LYSA Fördelar
LYSA är den billigaste fondroboten i Sverige
Du kan sätta in pengar med Swish
Enkelt att börja spara i fonder med LYSAs fondrobot även om du inte har någon erfarenhet av fonder tidigare
LYSA sänker din fondavgift löpande desto fler kunder som väljer att börja fondspara hos LYSA
Du kan enkelt skapa fler fondkonton hos LYSA med olika risknivåer och tidshorisonter
Reklamlänk
LYSA Nackdelar
Räntor kan inkluderas vilket enligt mig inte är optimalt om du är en långsiktig sparare med en horisont om +10 år (jag kör 100% aktier)
Lite otydligt med vilka fonder som du sparar i innan du är registrerad och har ett innehav
Du kan tendera att få en indexliknande avkastning genom att spara i LYSA fast till en avgift om 0.3% – det finns fonder med liknande/lägre avgift
Reklamlänk
Är LYSA bra?
Mitt omdöme av fondroboten LYSA är att det är mycket bra. Den fungerar perfekt för dig som är nybörjare och som inte har en aning om vilka fonder du ska investera i.
Det enda som jag tycker är dåligt med LYSA är att du som inte har någon erfarenhet av att spara i fonder inte vet vilken risk du ska ta och kanske inte vågar ta den högsta risken. Om du är en ung person som vill spara långsiktigt så bör du nästan alltid ha 100% aktier i ditt fondsparande.
Se därför till att välja den högsta riskprofilen ifall du vill börja spara i fonder för en ekonomisk trygghet på lång sikt (om minst 3-5 år) så att du får den högsta möjligheten till god avkastning när du börjar spara hos LYSA.
- Lysa är bra för dig som är nybörjare
- Lysas fondrobot är bra för dig som aldrig tidigare har sparat i fonder
- Fondroboten är bra speciellt om du har tänkt att månadsspara lite varje månad under lång tid
- Det enda dåliga med fondroboten LYSA är att du kanske inte väljer hög risk och då får en lite mer medelmåttig avkastning över tid
- LYSA är bra för dig som vill ha låga avgifter på ditt fondsparande
Reklamlänk
Fördelar med Lysa
- Automatisk ”trippel” riskfördelning
Lysas, och andra fondrobotars, absolut största fördel är den riskspridning som sker. Riskprofilen avgör andelen räntor vs aktier, varje insättning fördelas på flera olika indexfonder och regelbundet balanseras innehavet om till önskad fördelning. Det blir en riskminimering i tre steg.
- Billigt
Som visas ovan blir den totala kostnaden ca 0,3 %. Ett lågt pris för att själv slippa välja fonder och riskjustera sin portfölj.
- Skapa flera konton
En smidig funktion är möjligheten att skapa flera olika konton – med olika risk och tidsperspektiv.
Nackdelar med Lysa
- Ofta med en andel ränta
Genom att svara på frågor kring exempelvis risk och sparande skapar Lysa ett investeringsförslag med olika stor andel aktier och räntor. Det räcker med att en person misstolkar en av dessa frågor för att även långsiktigt sparande även innefattar räntor. Men historiskt har aktier alltid varit bäst – på lång sikt.
- Riskjustering kan ske själv
Även om det är en låg avgift för Lysa så går det att få liknande riskjustering utan denna tjänst. Detta genom att investera i flera breda internationella indexfonder och omfördela innehavet någon gång per månad.
Vad är LYSA?
Lysa är Nordens största fondrobot. En tjänst som innebär att du investerar i ett flertal olika indexfonder fördelat utifrån din önskade risknivå och långsiktighet i sparandet.
Att investera i fonder via en fondrobot handlar om att skapa ett automatiskt riskjusterande sparande. Tjänstens funktion, och styrka, kan alltså sammanfattas med ett enda ord – Riskspridning.
- LYSA är en fondrobot som hjälper dig att investera dina pengar i fonder på ett enkelt sätt
- Svara på ett par frågor om din privatekonomi och LYSA väljer automatiskt ut vilka fonder du bör spara i
- Fondroboten LYSA har en låg avgift vilket är optimalt för ett långsiktigt sparande
- LYSA sänker sina avgifter kontinuerligt över tid vilket ger dig mer sparpengar i slutändan
- Få pengarna att växa med LYSAs fondrobot utan krångel
Reklamlänk
Risknivå – Utifrån ditt önskemål
Inför att ett ISK-konto startas hos Lysa behöver ett flertal frågor besvaras kring den egna ekonomin, synen på sparande och riskbenägenhet. Därefter kan tjänsten presentera en fördelning mellan räntor och aktier utifrån personens risknivå. Det är även möjligt att ändra risknivå och inriktning på sparandet i efterhand.
Riskspridning – Flera indexfonder
Grundtanken hos Lysa är att det långsiktigt är bättre att få avkastning i nivå med index än att vissa år slå börsen och andra år nå sämre avkastning är börsen. När investeringar sker (enstaka köp eller månadssparande) fördelas summan automatiskt därför på ett stort antal indexfonder, över flera olika marknader och regioner. På detta sätt skapas en mycket bred riskspridning – till ett väldigt lågt pris.
Riskoptimering – Omfördelning av innehavet
Regelbundet går fondroboten även igenom innehavet och kontrollerar att fördelningen mellan de olika fonderna är enligt angiven inriktning.
En fond kan ju exempelvis gått upp betydligt mer än övriga och i detta fall kommer delar att säljas av så att den fonden är lika många procent av portföljen som planerat.
Lysa = Automatisk riskbalanserad fondinvestering – till mycket låg avgift.
Indexbaserad förvaltning
Lysa använder sig av indexbaserad förvaltning. Det betyder att investeringar enbart sker i en mix av olika internationella indexfonder. Fördelarna med detta är att dessa fonder har lägre avgifter än de aktivt förvaltade fonderna samtidigt som risken blir lägre eftersom mixen av indexfonder inte är inriktad mot en specifik bransch eller område.
Hur investerar man på LYSA?
För att börja investera dina pengar i fonder genom LYSA så måste du öppna ett konto. Ett ISK-konto kommer att öppnas och därigenom investeras dina insatta pengar i fonder som LYSA väljer ut baserat på de frågor du får svara på.
Jag tänker nu gå genom stegen för att börja investera i LYSA.
Via LYSA kan ett konto gratis öppnas och investeringsprofil skapas. Det är även möjligt att prova deras portföljgenerator gratis. Klicka på ”Bli Kund”, ange mailadress och följ sedan instruktionerna. På detta sätt går det att exempelvis se vilka fonder, och fördelning mellan aktier/räntor, som de rekommenderar.
Det är inte förrän efter alla frågor besvarats och att portföljen presenterats som konto skapas via inloggning med Bank ID. Portföljgeneratorn fungerar på följande sätt:
1. Ange uppgifter om ekonomi och sparande
För att Lysa ska kunna skapa ett passande investeringsförslag behöver frågor besvaras kring den egna ekonomin, syn på sparande och åsikt om inriktning på sparandet.
- Din ekonomi
Bland annat anges lön efter skatt, månatliga utgifter, annat sparande och skulder.
- Din syn på sparande
Svara på frågor kring risk samt hur länge du önskar investera. Anges exempelvis att det är ”Ganska troligt” att pengarna behöver tas ut i förväg kommer portföljens risknivå att justeras nedåt.
- Investeringsinriktning
Välj om investeringarna ska vara Globala eller Hållbara. Väljs Hållbar kommer investeringar enbart ske i fonder som uppfyller vissa etiska riktlinjer. Utbudet blir därmed mindre vilket skapar en något mindre riskspridning (men fortfarande mycket bred).
2. Få investeringsförslag
Lysa kommer nu att presentera hur stor andel räntor/aktier som passar den riskprofil som skapats. Se exempel nedan. Det går även att ändra målfördelningen manuellt i detta läge samt i efterhand. Klicka i så fall på knappen ”Ändra fördelning”.
Jag rekommenderar att du även klickar på ”Visa avgifter och detaljerade innehav”. Lysa kommer därmed visa den årliga kostnaden för denna fördelning samt vilka fonder som portföljen skulle byggas upp av.
3. Uppgifter om dig & öppna konto
När du är nöjd med fördelningen räntor/aktier går du vidare och anger bland annat bank som betalning kommer att ske från, syftet med investeringarna samt öppnar konto genom att signera med Mobilt BankID. Ett ISK-konto öppnas därmed där samtliga investeringar sedan sker.
Så här blir du kund hos Lysa
4. Insättning – Månadssparande
Det är möjligt att spara hos Lysa via engångsinsättningar eller månadssparande. En stor fördel är att insättning kan ske snabbt och enkelt via Swish, Autogiro, Direktbanköverföring och Bankgiro. Det är även möjligt att flytta ett ISK-sparande från annan depå till Lysa. Minsta insättningsbelopp är 1000 kr – förutom Bankgiro som accepterar valfritt belopp. Vid månadssparande är autogiro det vanligaste, och enklaste, alternativet.
Så här gör du en insättning på Lysa
5. Ändra i efterhand – Årlig genomgång
Det är alltid möjligt att ändra risknivå och målfördelningen mellan aktier och räntor. Det kan exempelvis ske vid förändrade ekonomiska förutsättningar.
En gång per år kommer även Lysa be sina kunder att uppdatera sina uppgifter och syn på sparande. Även detta är ett sätt att riskanpassa investeringarna.
6. Flera konton – Med olika inriktning
Det är även möjligt att skapa flera olika konton på samma inloggning hos Lysa. Dessa kan ha helt olika målfördelning och inriktning. Det blir därmed ett enkelt sätt att dela upp sitt sparande exempelvis till pension, husinköp och buffert.
Avkastning hos LYSA
Hur hög avkastningen blir beror både på utvecklingen på aktiemarknaden samt hur stor andel aktier/räntor som portföljen består av. Med större andel räntor blir visserligen risken lägre men på lång sikt kommer även lägre avkastning att ges.
På hemsidan går det att prova hur hög avkastningen hade blivit utifrån olika stor andel aktier/räntor och över olika lång tid. Eftersom Lysa inte har funnits i 15 år blir en del av den historiska avkastningen bara teoretiskt uträknad.
Med deras beräkningsmodell blir det även extra tydligt att aktier långsiktigt alltid är bättre än räntor. Detta även för en person som önskar ”lite lägre” risk.
Reklamlänk
Risk med att investera på LYSA
Det finns ingen direkt risk att spara i fonder via Lysa i jämförelse mot att spara i fonder hos exempelvis Savr eller Avanza. Som presenteras vid rubriken ”Är Lysa säkert?” är klientmedel separerade från Lysas tillgångar. Detta på samma sätt som vid annat fondsparande.
En risk är däremot att en för stor andel räntor väljs i innehavet. Beroende på hur du själv tolkar ordet ”risk” och ”långsiktigt sparande” kan Lysa nämligen rekommendera olika stor mängd räntor i portföljen. Vid ett långsiktigt sparande ser jag ingen direkt fördel att ha räntor i portföljen. Önskas risken minskas finns andra investeringsalternativ med bättre avkastning utan att risken behöver ökas avsevärt.
Lysa kan även uppfattas som tråkig av personer som är intresserad av aktiemarknaden och hellre bygger ihop sin egen portfölj av allt från indexfonder till enskilda aktier.
Reklamlänk
Avgifter på LYSA
Lysas avgift – Lysa tar som mest ut en avgift på 0,24 % – det gör dem till en av de billigare fondrobotarna i Sverige. Ju högre kapital som investeras desto lägre avgift. Som lägst går det att få en avgift på 0,150 %.
Fondavgift – Förvaltningsavgift för de fonder som köps. Lysa investerar enbart i fonder med mycket låg förvaltningsavgift.
Transaktionsavgifter – För vissa fonder uppstår även kostnad vid handel.
Exempel:
En person investerar 40 000 kr med målfördelningen 100 % aktier, 0 % räntor samt hållbar inriktning. Total avgift per år blir då 0,367 %.
Hur tjänar LYSA pengar?
Lysa tar ut en avgift på maximalt 0,24 % av det kapital som förvaltas via deras tjänst. Eftersom de inte får någon kickback från fondbolagen påverkas de inte att investera i specifika fonder. Det kan låta lite med 0,24 % men i april 2021 hade fondroboten över 10 miljarder i förvaltat kapital.
Det är en tydlig, transparent och låg avgiftsmodell som framförallt gynnar de som vill investera passivt och långsiktigt.
….vi tar aldrig emot kickbacks eller ersättningar från någon annan än dig och vår avgift är densamma oavsett hur du väljer att spara med Lysa. / citat lysa.se
Reklamlänk
Ger LYSA dålig avkastning?
Har du fått dålig avkastning på LYSA? I år så har LYSA gett en jättebra avkastning trots att svenska börsen gått ner -20%.
Om du har fått en dålig avkastning hos LYSA under en lång tid så kan det bero på att du har för stor del räntor i ditt sparande.
Räntemarknaden har de senaste åren gett en väldigt dålig avkastning, dels pga låga räntor, och nu på grund av den osäkra obligationsmarknaden som vi ser pga osäkerhet i världen.
Om du har ett långsiktigt sparande hos LYSA så rekommenderar jag att du har en högre andel aktier än räntor. Räntor ger dig en stabilare avkastning, men över tid kommer du få bäst avkastning med en högre andel aktier än räntor. Jag personligen har 100% aktier i min investering hos LYSA.

Tänk också på att investeringar på LYSA kommer med en risk, varje år är inte säkert att det kommer resultera i en positiv avkastning. Vissa år ger negativ avkastning men långsiktigt kommer du få en bra avkastning.
Är LYSA säkert?
Ja, Lysa är en mycket säker och enkel tjänst. Det är även Nordens största fondrobot utifrån hur stor summa som är investerat.
Insättningsgaranti
Det kapital som inte ännu är investerat omfattas av statlig insättningsgaranti och förvaras på konto hos Danske Bank. Skulle banken gå i konkurs kommer därmed Riksgälden att automatiskt betala tillbaka den insatta summan samt eventuell ränta.
Tillgångar avskilt från Lysas tillgångar
De fondandelar som köps hålls separerade från Lysas egna tillgångar. Det innebär att du alltid äger fondandelarna oavsett om Lysa skulle gå i konkurs eller på annat sätt komma i obestånd att driva tjänsten vidare.
Investerarskyddet
Fondandelar som köps via Lysa omfattas av svenska investerarskyddet. Detta skydd träder i kraft om ett finansiellt institut går i konkurs och inte kan återbetala kundernas tillgångar trots att de, enligt lag, inte får ”blanda ihop sina egna tillgångar med kundernas” (Riksgälden.se)
Nöjd-kund-garanti
Inom 100 dagar från att konto har öppnats kan ansökan om Nöjd-Kund-Garanti ske. Det innebär att Lysa återbetalar den förvaltningsavgift som betalats under de senaste 90 dagarna. En garanti som gäller för personer som inte är nöjda med servicen och därmed vill lämna plattformen.
Inloggning med BankID
I likhet med andra finansiella tjänster i Sverige sker inloggning med BankID.
Ta ut pengar från LYSA
Hur tar man ut pengar från LYSA?
Det är enkelt att ta ut pengar från LYSA. Du bör dock räkna med att det tar några dagar tills du får ut dina pengar från LYSA. Först måste du sälja dina fonder. Detta kan ta 1-2 bankdagar tills att dina fonder blivit sålda. Sedan kan du få ut pengarna till ditt bankkonto från LYSA.
Så här tar du ut pengar från LYSA:
- Klicka på ”uttag”
- Välj vilket LYSA-konto du vill ta ut pengar från
- Välj vilket uttagskonto du vill ta ut pengar till
- Om du inte valt ett uttagskonto får du lägga till ett nytt uttagskonto (din bank)
- Ange vilket belopp du vill ta ut pengar från ditt LYSA-konto för
- Om du har mindre än 1000 kr på ditt LYSA-konto så måste du tömma hela fondkontot
- Tryck på bekräfta och vänta på att dina pengar tas ut från ditt LYSA-konto
- Inom 3 bankdagar ska du ha tagit ut pengar från ditt LYSA-konto
Slutsats: Lysa Omdöme & Recension
Lysa är lysande fondrobot. Tjänsten är enkel att använda och skapar den automatiska riskspridning som kännetecknar fondrobotar. Genom att bara investera i indexfonder hålls förvaltningskostnaden nere och riskspridningen uppe. Detta tack vare den ”trippla” riskhanteringen.
Lysa är ett bra alternativ för dig som vill spara passivt och långsiktigt, gärna via ett månadssparande. Du är trygg med att låga avgifter och indexfonder långsiktigt är en vinnande kombination. Tjänsten kan även användas av mer aktiva investerare men i så fall som bas i portföljen – som sedan kryddas med egna fonder, aktier eller andra tillgångar.
Det negativa är att sparformen kan upplevas lite för passiv. Jag kan förstå att personer som har stort intresse för investeringar hellre sätter ihop sin egen portfölj. Ett intressant experiment vore att dessa personer även hade ett mindre kapital på Lysa – och jämför fondrobotens avkastning med de egna investeringarna över 10 – 15 år. Det är nämligen få som vinner över index på lång sikt…
Reklamlänk
LYSA rabatt & erbjudanden
Jag erbjuder dig som vill testa på LYSA ett erbjudande där du får 20% rabatt på LYSAs fondavgifter de tre första månaderna. När du börjar spara i fonder via LYSAs fondrobot så får du alltså 20% billigare avgifter. Perfekt för dig som vill testa på.
För att aktivera din rabatt hos LYSA så gå till min annonslänk och bli kund på den sidan. Då aktiverar du din rabatt hos LYSA och kommer få rabatterade fondavgifter på dina investeringar.
- Gå till min annonslänk
- Fyll i din mailadress och klicka på ”Sätt igång!”
- Fyll i resten av dina uppgifter
- Njut av 20% rabatt med mitt erbjudande hos LYSA

Hej
Vilken är den bästa alternativet när det gäller smartast och högre avkastning
1. Sätta in 500 000 i lysa och låta pengarna vara där i 7-10år eller
2. Månadsspara ca 20 000 kr varje månad?
Om du ska månadsspara in 20 000 kr så det blir totalt 500 000 kr till LYSA så kommer det ta dig 25 månader. Dvs drygt 2 års tid. Jag tror du kommer gå miste om endel avkastning då. Om ditt mål är att investera 500 000 kr på LYSA så hade jag nog fördelat upp det i lite större summor. Men börja med 20 000 kr åt gången och känn efter själv. Jag får tyvärr inte ge dig ett råd om vad du ska göra, rent psykologiskt hade jag iallafall känt mig mer bekväm med att månadsspara in det, men kanske inte under så lång tid. /M
Tack för svar.
Jag förstår att du inte får ge råd.
Jag har lagt 100 000 där redan.
Funderar på att bli klar med att investera resten detta året.
Fantastiskt! Låter som du har bra koll. Lysa är jättebra. Lycka till! /Marcus