TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Onoterade aktier

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Onoterade aktier har blivit en alltmer populär investering i Sverige under de senare åren. Många företag erbjuder privatpersoner på sociala medier att köpa aktier i deras onoterade bolag men dessa aktier är så kallade onoterade aktier som inte handlas på någon börs.

Detta kommer med extremt stora risker ifall du som privatperson inte har koll på hur dessa fungerar.

Därför tänker jag nu förklara vad onoterade aktier är. Jag går också igenom risker och nackdelar med att investera i onoterade aktier.

Vad är onoterade aktier?

Onoterade aktier är en investering i ett företag som inte är listat på en börs. Det betyder att du inte kan köpa och sälja de onoterade aktierna när börsen är öppen.

Att investera i onoterade aktier är alltså en väldigt låst investering där du oftast investerar i ett tidigt skede av när ett företag behöver ta in kapital för att växa sin verksamhet.

Aktier som är noterade på en börs är lättare för oss privatpersoner att kunna handla via börsens öppettider.

Det finns idag flera marknadsplatser som erbjuder handel utav onoterade aktier, men öppettiderna på marknadsplatser för onoterade aktier är oftast väldigt begränsade.

En investering i onoterade aktier kommer med en hög risk eftersom du måste vara bättre påläst än vanligt då man inte har samma krav på att dela med sig utav finansiell information som när man är ett publikt aktiebolag som handlas på en börs.

Risker med onoterade aktier

1. Extremt hög risk

Företag som erbjuder onoterade aktier har inte samma krav på sig som företag vars aktier är noterade på en börs.

Publika aktiebolag måste följa många regler och lagar som inte företag med onoterade aktier behöver följa.

Därför är det större risk att företaget är oseriöst och svårare att hålla koll på hur det faktiskt går för företaget.

Ett företag som är publikt måste ge insyn i sin ekonomi, till skillnad från ett onoterat aktiebolag.

2. Dåligt med information i onoterade aktier

Ett företag med onoterade aktier har inte samma krav på sig att kommunicera till oss aktieägare om hur det går för företaget ekonomiskt till skillnad från ett publikt företag.

Det gör att informationen blir bristfällig och du som investerare har svårare att kunna hålla koll på ifall företaget faktiskt sköter sig.

Det är svårare att göra en analys helt enkelt utan att få insyn i företagets verksamhet.

3. Du vet inte när du får tillbaka din investering

Du har ingen aning om när du kommer få tillbaka pengarna som du investerat i onoterade aktier.

Ett företag som är onoterat betyder att det finns ingen börs där du kan sälja dina aktier.

Det är alltså ditt ansvar att hitta en privatperson eller företag som vill köpa dina aktier den dagen du vill få tillbaka din investering.

Eller hoppas på att företaget kommer börsnotera sig, säljas till annat företag, eller att företaget ska vilja köpa tillbaka aktierna som du investerat i.

4. Väldigt svårt att sälja onoterade aktier

På börsen kan vi köpa och sälja aktier måndag-fredag 09.00-17.30. Detta gäller INTE för onoterade aktier. Det finns ingen börs som aktien handlas på.

Om du har tur kan företaget lista sig på en ”onoterad börs” så du får möjlighet att sälja dina aktier kanske en gång i månaden.

Dock är det väldigt dålig likviditet och risken här är att du får sälja dina aktier till långt lägre pris än du förväntar dig. Kanske till och med till förlust. Ofta kan det också vara väldigt höga courtageavgifter på onoterade börser.

Onoterade aktier på ISK

Du kan inte ha onoterade aktier på ISK. Det går endast att äga onoterade aktier på ett vanligt AF-konto. Det finns däremot vissa speciallösningar där du kan ha onoterade aktier på en kapitalförsäkring.

Läs mer om aktier

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.