Välj sida

Spara pengar på bilen (3 enkla tips)

Spara pengar på bilen (3 enkla tips)

Din bil är ofta en väldigt stor årlig utgift. Det är inte ovanligt att bilen kostar dig ett sexsiffrigt belopp årligen. Är det verkligen värt så mycket pengar?

Bloggen Spara och Placera listar fem sätt att ta sig ur skuldfällan.
På första plats kommer bilen!Du har kostnader som inköpskostnad och förslitning, och sedan löpande kostnader som parkering, bensin och försäkringar. Ofta har man tagit ett lån för att finansiera bilköpet. Detta lån gör att du får sämre kreditvärdighet när det kommer att förhandla andra lån som bostadslån eller blancolån.

Du har kostnader som inköpskostnad och förslitning, och sedan löpande kostnader som parkering, bensin och försäkringar.

Ofta har man tagit ett lån för att finansiera bilköpet. Detta lån gör att du får sämre kreditvärdighet när det kommer att förhandla andra lån som bostadslån eller blancolån.

Är bilen en livsstil?

”Men jag behöver ju bilen för att ta mig till jobbet!” – kanske du protesterar. Låt oss titta lite på det argumentet:

  1. Är det absolut omöjligt att ta sig till jobbet på kommunala transporter? Hur mycket tid skulle du förlora om du åkte buss i stället? Eller kanske cyklade halva året? Här är ju givetvis alla personers unika position olika – om du har barn som ska hämtas på dagis så kanske bilen verkligen behövs, men om du skyndar dig hem för att titta på teve eller sitta framför datorn, så måste du inse att detta nöje kostar väldigt mycket pengar.
  2. Är det verkligen just denna bil du behöver? Bloggen Fondanalys.se skriver om hur du ska resonera kring att köpa ny bil. Slutsatsen är kristallklar: Nej, det ska du inte! Speciellt inte nu, när vi står mitt i ett tekniksprång: Elbilarna är på väg in med stormsteg, men de är ännu för dyra. Bilar med förbränningsmotor är ett utdöende släkte – värdeminskningen på en ny bensinbil kommer att bli brutal. Slutsatsen är alltså, om du verkligen måste ha bil: Köp en billig, bättre begagnad bensinare. Så måste du verkligen ha just den bilmodell du har? Det kan vara väl värt att byta ner dig till en billigare bil som både drar mindre bensin, kostar mindre i försäkring, och kostar mindre i inköp (dvs lägre kapitalkostnad).
  3. Se om hela din livssituation! Du måste ha bil för att ta dig från bostaden till jobbet, säger du. Vad jag säger är: Fundera om du inte kan flytta till en ny bostad närmare jobbet! Du kanske kan slå flera flugor i en smäll – du kanske kan hitta ett billigare boende och samtidigt bli av med bilen! Du kan också “tänka åt andra hållet” – kanske det är dags att hitta ett nytt jobb närmare hemmet. Sök runt, och du kanske hittar ett mer välbetalt jobb på cykelavstånd. Ja, det här är stora omvälvande saker att tänka på. Min poäng är! Fundera över hela din situation! Och strunta totalt i att bilen ses som en social statusmarkör.

Om författaren

Marcus Lindblad

Stort intresse för sparande och investeringar, köpte mina första aktier år 2013. Lärde mig en hel del själv på vägen som lett till jobb inom ekonomi och finans, både som föreläsare inom aktier och fonder men även pensionsanalytiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.