Välj sida

Räntekalkylatorn – en tydlig bild av ränta på räntaeffekten

Hur fungerar sparkalkylatorn?

Välj utifrån de 3 olika reglagen:

  1. Hur mycket du kan spara i månaden
  2. Hur många år du har tänkt att spara
  3. Hur stor din avkastning blir (räkna med 5-10% om du ska spara i aktiefonder – i Stora Ordlistan för Aktier och Fonder kan du läsa vad avkastning betyder)

 

Vad är räntekalkylatorn?

Räntekalkylatorn är en sparkalkylator för att du enklare ska kunna se vilken effekt det får när du sparar varje månad.

Syftet är att visa om du har ett månadssparande i fonder eller aktier, och får en avkastning varje år – hur stor summan blir på många år. Desto fler år du väljer, desto större blir din ränta på ränta effekt.

Alltså: 

Räntekalkylatorn har vi skapat för att du ska kunna se den långsiktiga effekten utav ränta på ränta-metoden.

Vad betyder ränta på ränta-effekten?

Ränta på ränta betyder att de pengar du satt in, får en ränta på sig (samma som avkastning). Det betyder att de ökar en viss procent efter År 1. Året därefter får du ytterligare en ränta på dina pengar som har ökat under År 1.

Detta betyder att dina pengar kommer öka otroligt snabbt eftersom du får ”procent på procent”. Detta kallas ränta på ränta-effekten och är den mäktigaste effekten i universum, enligt professorn han själv Albert Einstein.

Långsiktighet ger den bästa ränta-effekten

Desto längre tid du kan spara, desto bättre. Prova öka avkastningen i räntekalkylatorn med en procent för att se vilken skillnad det gör, men även prova att öka åren. Du kan även lägga musen över ränte-staplarna (på mobilen klicka på dem) för att se exakta siffror vad staplarna innebär.

 

Räntekalkylatorn 2.0 är på väg

Vi jobbar ständigt med att utveckla denna och andra olika sparverktyg.

Bland annat för att kunna implementera ett startbelopp ifall du har sparade pengar sedan tidigare du vill lägga till, jobbar vi med just nu.

Inför framtiden kommer vi även jobba på andra olika sparverktyg för att du lättare ska lära dig och förstå hur allt fungerar.

 

Har du tips på vad vi skulle kunna utveckla? Hör gärna av dig!

 

Jag själv använder mig utav Avanza när jag handlar aktier och fonder. Det är lätt att starta ett sparande där. Prova du också!

Trackbacks / Pingbacks

  1. Bättre Spara Lite än Ingenting Alls – Ihållande Investeringar - […] Du kan räkna mer på sparandet med den här räntekalkylatorn på SparaCash.se. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.