TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

A och B aktier – Vad är det för skillnad?

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Vad är A-aktier?

En A-aktie är en aktie som ger dig 1 rösträtt på bolagsstämman hos ett noterat företag. Skillnaden mot en B-aktie är att den ger dig 10 gånger högre rösträtt än 1 B-aktie.

Vad är B-aktier?

En B-aktie motsvarar en 10-dels rösträtt på bolagsstämman hos ett företag. Skillnaden mot en A-aktie är att du behöver 10 stycken B-aktier för att motsvara samma rösträtt som 1 stycken A-aktie.

Vad är skillnaden mellan A och B-aktier?

Enkelt förklarat så är den stora skillnaden mellan A och B-aktier att en A-aktie är 10 gånger mer värd än en B-aktie sett till rösträtt.

För dig som är småsparare är det ingen skillnad mellan A och B-aktier rent praktiskt och därför rekommenderar jag att du köper den aktie som har högst omsättning (oftast B-aktien) eller den aktie som är billigast mellan A och B-aktien.

  1. Skillnad på A och B-aktier
  2. A eller B-aktier – Vilken aktie ska man köpa?
  3. Investor A eller B?

Om du är nybörjare på aktier och har tänkt att börja köpa aktier så kommer du ganska snart att märka att det finns olika slags aktier.

Företag kan utfärda A-aktier, B-aktier, C-aktier, och även D-aktier.

I den här artikeln så kommer du få lära dig vad det är för skillnad på a och b aktier.

Skillnaden på A och B aktier

Skillnad på A och B-aktier

Skillnaden mellan A och B-aktier är att du får 10 gånger starkare rösträtt när du äger en A-aktie till skillnad från en B-aktie.

En A-aktie ger 1 rösträtt till skillnad från en B-aktie som bara ger en tiondels rösträtt. Det betyder att du behöver äga 10 stycken B-aktier för att få samma rösträtt som med 1 A-aktie.

  • En A-aktie ger dig 1 rösträtt till skillnad från en B-aktie som bara ger dig en tiondels rösträtt (1/10)
  • För att få lika stark rösträtt i företaget du köper aktier i så behöver du alltså äga 10 B-aktier för att ha samma rösträtt som 1 A-aktie
Skillnad på a och b aktier
Skillnaden mellan A-aktier och B-aktier

A eller B-aktier – Vilken aktie ska man köpa?

När du ska köpa aktier kanske du undrar ifall du ska köpa A eller B-aktier. Exempelvis har investmentbolaget Investor både en A och en B-aktie.

För de flesta så är det bästa att köpa B-aktier istället för A-aktier.

Anledningen till varför det är bättre att köpa B-aktier än A-aktier är för att de oftast har en högre omsättning på börsen.

Köp aktien som har högst omsättning

En högre omsättning på börsen betyder att den handlas mer och oftare än den andra.

Om du köper aktier som har en låg omsättning så kan det vara svårt att ”komma in” eller ”komma ur” aktierna ifall det är brist på köpare eller säljare.

En låg omsättning kan också leda till att det blir en ”hög spread” i orderdjupet vilket gör att du kan få behöva sänka ditt pris väldigt mycket för att lyckas sälja alla dina aktier.

Tänk exempelvis om du vill sälja dina 10 A-aktier och det inte finns någon omsättning. Alltså ingen som vill köpa dina aktier. Eller att du måste sänka ditt pris så mycket att du kanske går förlust för att sälja dina aktier.

Därför brukar det vara bättre att ha aktien som har högre omsättning.

En B-aktie har oftast högre omsättning än en A-aktie.

Köp aktien som har lägst pris

Är det så att priset mellan A och B-aktier skiljer sig väldigt mycket så kan du ibland tjäna pengar på att köpa den aktie som har det lägsta priset för stunden.

Tänk dock på att du måste räkna med köp och sälj-avgifterna (courtaget). Alltså, ifall du en dag bestämmer dig för att byta från A-aktierna till B-aktierna så måste du betala courtage och då kanske du istället gör förlust på din affär.

Vissa gånger kan det dock finnas en arbitrage-möjlighet genom att byta från B-aktier till A-aktier om det är väldigt stor prisskillnad på A-aktien och B-aktien i ett företag.

Investor A eller B?

Investor A och Investor B handlas nästan alltid till ett väldigt likvärdigt pris men kan skilja sig med några kronor.

Om du är en vanlig småsparare så vill jag rekommendera att du väljer Investors B-aktie att köpa såvida inte Investor A är väldigt mycket billigare än B-aktien.

Anledningen till varför jag tycker du ska köpa B-aktien är att du som småsparare alltid gynnas mest av att ha den mest likvida aktien ifall du vill sälja dina B-aktier.

Många kanske tänker att man alltid ska jaga den billigaste Investor-aktien men då kommer du istället att få betala courtage för att byta fram och tillbaka mellan Investor A och B.

Eftersom du är en småsparare som inte behöver ha så mycket rösträtt så gör du bäst i att välja Investor B-aktien som har en högre omsättning än Investor A.

Mer om aktier

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.