TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Spara till barn med fonder

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.
Spara till barn – En enkel guide

Bästa sparandet till barn 2023

Jag rekommenderar: För barnsparande välj ut åtminstone 3 aktiefonder som placeras på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Spara så länge som möjligt, helst månadsvis för bästa resultat. Tänk på att det kommer svänga mycket under tiden, men avkastningen kommer slå sparkontot på 18+ års sikt.

Här är fler tips på bra fonder som passar bra för ett långsiktigt sparande till barn och barnbarn:

 • Avanza Zero – 0% i avgift – en avgiftsfri svensk indexfond som passar perfekt till ett långsiktigt fondsparande för barn eller barnbarn
 • Nordnet Indexfond Sverige – 0% i avgift – till skillnad från Avanza Zero ger denna en större riskspridning och investerar i 70 bolag istället för 30
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag – 0,58% i avgift – en otroligt billig globalfond där du investerar i bland annat Berkshire Hathaway, Warren Buffets bolag.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 0,28% i avgift – ruskigt billig aktiefond som investerar i Svenska investmentbolag som är perfekt för barnsparande

Ett bra långsiktigt sparande till barn bör alltid ske i aktiefonder eller aktier. Om du sparar till ditt barn eller dina barnbarn på ett sparkonto när det är ämnat att spara till dem i minst 10 år så kommer du gå miste om väldigt mycket pengar.

Räkna på 5-8% ränta per år (då räknar vi lågt sett) med räntekalkylatorn eller med den enklare kalkylatorn lite längre ned på sidan.

Att spara i fonder till dina barn eller barnbarn är ett utmärkt sätt att ge dina barn ett ekonomiskt försprång. Genom att spara i exempelvis aktiefonder på lång sikt så bygger du upp en större summa pengar än om du hade satt pengarna på ett sparkonto. Anledningen är att över tid är aktiefonder ett mycket bättre sätt än sparkontot pga dagens låga räntor.

På lång sikt har aktiefonder visat sig ge väldigt bra avkastning. Så vill du få dina barns pengar att växa fram tills att de blir myndiga så är ett automatiskt månadssparande i fonder ett perfekt val.

Men hur gör man? Många brukar välja att spara i indexfonder till sina barn, vilket kan vara ett smart sätt ifall man inte vill riskera att pengarna man sparar äts upp utav höga fondavgifter.

Kort sagt, det bästa sparandet till ditt barn är sparandet som blir av – inte hur mycket eller vilken fond! Orkar du verkligen inte välja en fond själv så kan du också spara till dina barn med hjälp av en fondrobot.

Hur sparar man bäst till sitt barn?

För att ge ditt barn en ekonomisk trygghet så är min rekommendation att sätta upp ett långsiktigt sparande via fonder med låg avgift som exempelvis Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Spara pengar till ditt barn på ett investeringssparkonto eller på en kapitalförsäkring så blir det även till en låg skattesats.

Bästa sparandet till barn

Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA med min samarbetslänk.

Om du vill börja spara i fonder till ditt barn så kan du använda dig utav LYSA. LYSA är Sveriges billigaste och bästa fondrobot enligt mig. Jag har förhandlat fram att du får rabatt på fondavgiften när du registrerar dig på LYSA via min samarbetslänk. Testa att registrera dig och titta runt. Det finns inget tvång att sätta in pengar innan du skapat kontot.

Se mitt omdöme om LYSA

Hur mycket ska man spara till barn?

Om du redan har barn eller är på väg att få barn så kanske du funderar på hur mycket pengar du skall spara till ditt barn i exempelvis fonder.

Många undrar hur mycket pengar man bör spara till barnet men jag brukar istället ställa frågan ”hur mycket pengar vill du att barnet ska få när ditt barn blir vuxen?

Med denna frågeställningen så ändras ditt tankesätt eftersom du istället inser det långsiktiga i att spara till ditt barn genom att exempelvis investera pengarna i fonder.

Om du låt säga sparar 500 kr per månad till ditt barn i antingen aktiefonder eller på ett sparkonto så kan det skilja sig hundratusentals kronor i slutändan.

Här nedan i tabellen ser du hur mycket pengar ett barn kan få efter 20 år ifall du väljer att spara exempelvis 500 kr per månad till ditt barn.

SparandeÅrAktiefonder (10% per år)Sparkonto (1% per år)
500 kr/mån540 294 kr30 912 kr
500 kr/mån10105 187 kr63 401 kr
500 kr/mån15209 698 kr97 547 kr
500 kr/mån20378 015 kr133 435 kr
1000 kr/mån20756 030 kr266 870 kr
Här ser du den stora skillnaden på att spara i fonder (räknat till 10% avkastning per år) och på ett sparkonto (1% per år) till ditt barn.

Så här mycket pengar kan du spara till ditt barn om du avsätter 500 kr per månad:

 • Om du sparar 500 kr/mån till ditt barn i 5 år genom ett sparande i aktiefonder så har sparandet vuxit till 40 294 kr
 • Om du sparar 500 kr/mån till ditt barn i 10 år genom ett sparande i aktiefonder så har sparandet vuxit till 105 187 kr
 • Om du sparar 500 kr/mån till ditt barn i 15 år genom ett sparande i aktiefonder så har sparandet vuxit till 209 698 kr
 • Om du sparar 500 kr/mån till ditt barn i 20 år genom ett sparande i aktiefonder så har sparandet vuxit till 378 015 kr

Du ser här ovanför i tabellen att med ränta på ränta effekten så växer pengarna mycket över tid.

Efter 20 års sparande i aktiefonder har 500 kr per månad vuxit till 378 015 kr ifall man då lyckas investera i fonder som gett 10% årligen.

Räkna ut hur mycket pengar du bör spara till ditt barn

Hur mycket pengar kan du spara per månad till ditt barn?

Hur många år har du tänkt att spara till ditt barn?

Om du sparar 100 kr per månad i 18 år med 10% avkastning så kan du spara ihop 60 191 kr till ditt barn.

(byt siffror i fältet ovan så ser du hur mycket du kan spara ihop till dina barn)

Innehåll

 1. Spara i barnets namn
 2. Spara i ditt namn till barn
 3. Spara till barnbarn
 4. Tips när du sparar till barnbarnen
 5. Bra fonder när du sparar till barnbarnen

Att spara till barnen

Börjar du spara till ditt barn så kan du sätta guldkant på dina eller någon annans barns framtid! Ett barnsparande vara rätt väg att gå. Här följer några steg för att komma igång med ett sparande till barnen. Följer du dessa steg kommer barnet att tacka dig för en bra start på livet, utan att du behövt lägga ned speciellt mycket tid!

Steg 1 – Öppna ett konto

Börja med att öppna ett konto hos en nätmäklare för att kunna spara till ditt barn. Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet. Föredrar du en annan bank fungerar det också.

Steg 2 – Välj skal

När man sparar till barn kan det vara bra att tänka på lite olika saker. Exempelvis om du vill att barnet ska ha rätt till pengarna direkt när denne blir myndig, eller om du vill kunna avgöra när barnet är tillräckligt moget för att få pengarna. Det är oftast här man får känna vad som är viktigast för sig, och även sitt barn!

Här nedan ser du fyra olika valmöjligheter för hur du kan gå tillväga.

Sparande i barnets namn?

Investeringssparkonto (ISK)

Så fort barnet fyller 18 år får denne kontroll över det här kontot. Du har möjlighet att förvalta pengarna fram tills myndighetsdagen, dock har du inte någon möjlighet att föra över dessa pengar till ditt eget konto för att du anser att barnet inte är redo att ta över.

Kapitalförsäkring

Ingen rösträtt och schablonbeskattat

Om barnet mot förmodan skulle avlida så är arvingarna förmånstagare.

Sparande i eget namn?

Kapitalförsäkring

Här har du möjlighet att fritt välja förmånstagare samt när pengarna ska betalas ut. De kan delbetalas ut vid fler tidpunkter om så önskas. Du har även möjlighet att byta förmånstagare om det skulle behövas.

Investeringssparkonto (ISK)

Du kan öppna ett ISK i ditt eget namn för att sedan flytta pengarna eller värdepapperna till barnen när du tycker det är lämpligt. Skulle du dock avlida innan dagen är kommen så kommer kontot att ärvas via den vanliga arvsordningen.

Mer information om olika skatteskal kan du läsa i ISK, AF, eller KF?

Hur ska man placera pengar till ett barn?
– Spara regelbundet, tänk långsiktigt och sprid riskerna

Steg 3 – Att välja placering för barnet

Hur ska man tänka när man väljer placering till sitt barn? Då det handlar om ett långsiktigt sparande så bör pengarna ligga i aktierelaterade värdepapper.

Vill du lägga ned minimalt med tid så bör du välja ut ett antal indexfonder med låg avgift och sedan starta en återkommande automatisk överföring till kontot som sedan fördelas ut i fonderna du valt ut.

Som sagt så krävs det väldigt lite engagemang men ändå uppfyller du de tre gyllene reglerna – Spara regelbundet, tänk långsiktigt och sprid riskerna. Ett bra tips kan vara att titta på hur en bra fondportfölj ser ut.

Slutsats – hur har jag själv tänkt gällande att spara till barn?

Jag har inga egna barn men jag har gett bort ett antal barnsparande i present till anhöriga och deras barn.

Jag själv har valt att öppna en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Jag ville att det skulle bli en överraskning för föräldrarna också så då var det det lättaste alternativet.

Skulle jag valt att öppna ett ISK i barnets namn så skulle barnets förmyndare (föräldrar) behövt skriva på alla avtal, vilket skulle förstört överraskningsmomentet.

Dessutom vill jag själv kunna förvalta pengarna tills dagen är kommen och jag ska överlämna kontot. Även då jag inte är förmyndare hade det inte varit möjligt i en ISK.

Spara till barnbarn – Så gör du

Låt säga att du precis har fått ett barnbarn och du vill sätta igång ett sparande till barnbarnet.

Då kanske du frågar dig själv om hur du bäst sparar till barnbarnet och med vilket typ av konto?

Du kan spara till barnbarnet på både en ISK eller en Kapitalförsäkring, men vill du vara säker på att barnbarnet får pengarna och ingen annan ifall det är så att du skulle avlida, så är det allra säkrast att spara i ditt eget namn på en Kapitalförsäkring och ange barnbarnet som förmånstagare för försäkringen.

Mitt tips för att spara till barnbarn

 • Spara till barnbarnet i ditt eget namn
 • Spara till barnbarnet på en Kapitalförsäkring
 • På sparandet i Kapitalförsäkringen så sätter du barnbarnet som förmånstagare
 • I Kapitalförsäkringen kan du också byta förmånstagare om det skulle vara så att barnbarnet avlider innan dig
 • Är barnbarnet förmånstagare på kapitalförsäkringen så går pengarna direkt till det istället för exempelvis föräldern
 • Spara några hundralappar i fonder, exempelvis i en indexfond eller en långsiktig aktiefond
 • När barnbarnet börjar närma sig vuxen ålder låt dem veta om att de har ett sparande i sitt namn och ifall de är intresserade låt dem även börja köpa aktier

Bra fonder att spara i för barnbarnen

Låt säga att du väljer att spara pengar i fonder till dina barnbarn så måste du först ta i beaktning hur gamla dina barnbarn är och hur länge du skall spara till dem.

Rekommenderat är att du sparar redan från att de är nyfödda så att pengarna kan förränta sig över en längre tid och växa till ett stort belopp lagom till att de är myndiga.

Här är ett par bra fonder som du kan spara i till ditt barnbarn:

 1. Avanza Zero (Sverigefond till 0% avgift)
 2. Swedbank Robur Globalfond A (Bra globalfond som fått bra avkastning över åren)
 3. Spiltan Globalfond Investmentbolag (Också en riktigt billig globalfond)
 4. TIN Ny Teknik A (En bra teknikfond för barnbarn som är exempelvis spelintresserade)
 5. Nordnet Indexfond Sverige (0% indexfond Sverige)

Vill du få tips direkt på din mail som 537 andra?

Peta in din mail här så får du gratis investeringstips direkt när jag publicerar dem, precis som i den här guiden om hur man sparar till barn!

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Spara till barn med fonder”

 1. Hej,
  Jag skulle vilja veta vad du tycker om teknik aktier. Specifikt Acconeer och Tobii. Dessa aktier ser jag på kort och lång sikt kommer att explodera till helt andra kurser än idag. Sverige har flera teknikbolag som är världsledande. Skulle vara intressant om du kunde rada upp fler typ dessa bolag.

  Svara
  • Tjena Tony! Aktier inom teknik är alltid intressanta. Sverige är världsledande på ny teknik. Flera av dessa bolag kan explodera och göra dig väldigt rik men det är bra att analysera det fundamentala underliggande. Många företag är redan högt värderade så det gäller att hitta de företagen som kommer leverera över tid. Tyvärr har jag inte kikat så nära på Acconeer eller Tobii men hört mest bra saker om det förstnämnda. Bra tips, lägger till det på min idélista att göra en bra lista över teknik-aktier i Sverige. Påminn mig gärna, min idélista är smockfylld :) ha de gött /M

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.