Spara till barn – hur gör man?

Att spara till barnen

Börjar du spara till ditt barn så kan du sätta guldkant på dina eller någon annans barns framtid! Ett barnsparande vara rätt väg att gå. Här följer några steg för att komma igång med ett sparande till barnen. Följer du dessa steg kommer barnet att tacka dig för en bra start på livet, utan att du behövt lägga ned speciellt mycket tid!

Steg 1 – Öppna ett konto

Börja med att öppna ett konto hos en nätmäklare för att kunna spara till ditt barn. Vi rekommenderar Avanza eller Nordnet. Föredrar du en annan bank fungerar det också.

Steg 2 – Välj skal

När man sparar till barn kan det vara bra att tänka på lite olika saker. Exempelvis om du vill att barnet ska ha rätt till pengarna direkt när denne blir myndig, eller om du vill kunna avgöra när barnet är tillräckligt moget för att få pengarna. Det är oftast här man får känna vad som är viktigast för sig, och även sitt barn!

Här nedan ser du fyra olika valmöjligheter för hur du kan gå tillväga.

Sparande i barnets namn?

Investeringssparkonto (ISK)

Så fort barnet fyller 18 år får denne kontroll över det här kontot. Du har möjlighet att förvalta pengarna fram tills myndighetsdagen, dock har du inte någon möjlighet att föra över dessa pengar till ditt eget konto för att du anser att barnet inte är redo att ta över.

Kapitalförsäkring

Ingen rösträtt och schablonbeskattat

Om barnet mot förmodan skulle avlida så är arvingarna förmånstagare.

Sparande i eget namn?

Kapitalförsäkring

Här har du möjlighet att fritt välja förmånstagare samt när pengarna ska betalas ut. De kan delbetalas ut vid fler tidpunkter om så önskas. Du har även möjlighet att byta förmånstagare om det skulle behövas.

Investeringssparkonto (ISK)

Du kan öppna ett ISK i ditt eget namn för att sedan flytta pengarna eller värdepapperna till barnen när du tycker det är lämpligt. Skulle du dock avlida innan dagen är kommen så kommer kontot att ärvas via den vanliga arvsordningen.

Mer information om olika skatteskal kan du läsa i ISK, AF, eller KF?

Hur ska man placera pengar till ett barn?
– Spara regelbundet, tänk långsiktigt och sprid riskerna

Steg 3 – Att välja placering för barnet

Hur ska man tänka när man väljer placering till sitt barn? Då det handlar om ett långsiktigt sparande så bör pengarna ligga i aktierelaterade värdepapper.

Vill du lägga ned minimalt med tid så bör du välja ut ett antal indexfonder med låg avgift och sedan starta en återkommande automatisk överföring till kontot som sedan fördelas ut i fonderna du valt ut.

Som sagt så krävs det väldigt lite engagemang men ändå uppfyller du de tre gyllene reglerna – Spara regelbundet, tänk långsiktigt och sprid riskerna. Ett bra tips kan vara att titta på hur min portfölj ser ut, kika in på denna här.

Slutsats – hur har jag själv tänkt gällande att spara till barn?

Jag har inga egna barn men jag har gett bort ett antal barnsparande i present till anhöriga och deras barn.

Jag själv har valt att öppna en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Jag ville att det skulle bli en överraskning för föräldrarna också så då var det det lättaste alternativet.

Skulle jag valt att öppna ett ISK i barnets namn så skulle barnets förmyndare (föräldrar) behövt skriva på alla avtal, vilket skulle förstört överraskningsmomentet.

Dessutom vill jag själv kunna förvalta pengarna tills dagen är kommen och jag ska överlämna kontot. Även då jag inte är förmyndare hade det inte varit möjligt i en ISK.

Hur tänker ni?


Dela gärna artikeln =)

Jag brinner för långsiktiga investeringar och sparande. Föreläser för gymnasieelever via projektet Ung Privatekonomi men även för Unga Aktiesparare på UA-Akademin. Lever efter #sparadkrona

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.