TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Köpa kryptovaluta

I den här guiden får du lära dig köpa kryptovaluta som exempelvis hur man köper Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Cardano och många andra kryptovalutor. Hade du investerat i kryptovalutor för 5 år sedan så hade du kunnat göra en avkastning på flera tusentals procent. I den här guiden kommer jag guida dig till hur du kan komma igång med att köpa kryptovalutor i Sverige.

Är du ute efter att bara köpa kryptovalutor så kolla in guiderna för att Köpa Bitcoin eller Köpa Dogecoin.

Bästa sättet för trading med kryptovalutor

Skilling

Det bästa sättet om du vill trada med kryptovalutor via CFD är att göra det på Skilling. Det är enligt mig det enklaste och billigaste sättet om du vill trada med kryptovalutor.

 • Testa trada kryptovalutor på Skilling med ett demokonto
 • Enklaste plattformen för trading av kryptovalutor
 • Stort utbud av kryptovalutor

71% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör

Binance logo

Jag rekommenderar

Bästa sättet för att köpa kryptovalutor

Det bästa sättet för att köpa kryptovalutor är att göra det på Binance. Det är enligt mig det billigaste och bästa stället för att köpa kryptovalutan på.

 • Billiga avgifter
 • Enkelt att använda
 • Min rekommendation

För att kunna köpa en kryptovaluta så behöver du ett konto hos en bitcoinmäklare som exempelvis Binance, Skilling, Coinbase, eller Trijo

Du kan också investera i Bitcoin på Avanza men då köper du inte kryptovalutan på riktigt utan endast ett certifikat som följer priset på exempelvis Bitcoin. Läs mer om hur du kan köpa kryptovaluta på Avanza här.

Det som skiljer sig åt här är att om du köper kryptovaluta på Avanza så äger du inte riktiga kryptovalutor till skillnad från om du skulle köpa kryptovalutan på exempelvis Coinbase eller Binance.

Köpa kryptovalutor på Coinbase
Här ser du de största kryptovalutorna som ökat flera hundra procent sedan 1 år tillbaka

Genom att köpa en kryptovaluta och investera dina pengar i exempelvis bitcoin så får du en bra hedge mot vanliga börserna då kryptovalutor har en högre volatilitet och möjlighet till hög avkastning.

Tänker du köpa bitcoin eller investera i kryptovalutor som ethereum, bitcoin, etc så måste du vara medveten om att det är hög risk!

Kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum, Cardano, Solana och Binance Coin är bra att investera i

Att köpa kryptovalutor innebär alltid en stor risk. Innehåller samarbetslänkar.

Investera i Bitcoin här

Trading med kryptovalutor till låg avgift

Skilling

Skilling

MINSTA INSÄTTNING

1000 kr

Investera i kryptovalutor på Skilling med låg spread

Enkelt att testa trading på Skilling med ett demokonto

Lägsta avgifterna på marknaden för daytrading med kryptovalutor

CFD-handel

Deklarerar automatiskt din handel med kryptovalutor till Skatteverket! Mycket bra!

71% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör

ENKLAST FÖR ATT INVESTERA I BITCOIN

Avanza

Avanza Bank

MINSTA INSÄTTNING

0 kr

På Avanza så kan du investera i kryptovalutor på ett väldigt enkelt sätt genom deras certifikat. Detta betyder att du inte äger kryptovalutorna indirekt utan endast investerar i en produkt som följer priset på kryptovalutorna. Det som är bra med detta är att du kan investera i exempelvis Bitcoin och Ethereum på ditt ISK-konto och därmed slippa att betala 30% skatt på vinsten.

INVESTERA I BITCOIN ENKELT PÅ AVANZA BANK VIA XBT eller Bitcoin ZERO

Eftersom priserna gått upp mycket rekommenderar jag att du köper Bitcoin Zero om du vill investera i Bitcoin på Avanza

INVESTERA I ETHEREUM OCH MÅNGA ANDRA KRYPTOVALUTOR

REGISTRERING PÅ UNDER 5 MIN

INGET DEMOKONTO

Guide: Köpa kryptovaluta på Avanza

OM DU VILL KÖPA BITCOIN PÅ RIKTIGT

Binance logo

BINANCE

MINSTA INSÄTTNING

0 kr

KÖP RIKTIGA BITCOINS ÖVER EN RIKTIG KRYPTOBÖRS

KÖP BITCOIN ENKELT MED DITT BETALKORT

KÖP ETHEREUM OCH MÅNGA ANDRA KRYPTOVALUTOR INKL BINANCE COIN

FÅ RABATT NÄR DU TRADEAR KRYPTOVALUTOR VIA BNB COIN

INGET DEMOKONTO

OM DU VILL KÖPA BITCOIN PÅ RIKTIGT

Coinbase

COINBASE

MINSTA INSÄTTNING

0 kr

KÖP RIKTIGA BITCOINS ÖVER EN RIKTIG BÖRS

KÖP ETHEREUM OCH MÅNGA ANDRA KRYPTOVALUTOR

Coinbase är den enklaste kryptovalutabörsen för att köpa kryptovalutor på

Köp Bitcoin hos en svensklicensierad Bitcoin-mäklare

trijo

Trijo

Minsta köp av Bitcoin

100 kr

På Trijo kan du köpa Bitcoin med direktbetalning via Trustly

Köp Bitcoin med svenska kronor

Superenkelt och snabbt att kunna köpa Bitcoin på under 5 minuter

Skaffa en Bitcoin Wallet och få dina Bitcoins direkt överförda till din bitcoinplånbok

Svensk support ifall du behöver hjälp med ditt köp

Nu kan du köpa Bitcoin direkt på SparaCash med Swish! Klicka här för att Köpa Bitcoin med Swish

Hur investerar man i Bitcoin?

Det finns två olika sätt för att investera i Bitcoin. Det första sättet är genom att köpa ett Bitcoin-certifikat hos en aktiemäklare som exempelvis Avanza eller Nordnet. Det andra sättet är genom att köpa Bitcoin direkt genom en Bitcoin-mäklare som exempelvis Binance, eller Coinbase.

Om du vill investera i Bitcoin kortsiktigt så finns det även tradingmäklare som exempelvis Skilling som du kan använda dig av. Var dock medveten om att det är extremt hög risk att investera i Bitcoin på CFD-mäklare. Du kan tjäna snabba pengar men också förlora dina pengar väldigt snabbt.

1. Investera i Bitcoin via Avanza

Om du vill investera i Bitcoin via Avanza så gör du det enklast genom att köpa certifikatet Bitcoin XBT eller Bitcoin ZERO. Då kan du investera i Bitcoin på ett ISK-konto och därmed slippa behöva betala skatt på vinsten som du gör. Du kan investera i Bitcoin via ett Bitcoin-certifikat mellan 09.00-17.30 vilket är börsens öppettider.

Om du vill investera i Bitcoin på Avanza så rekommenderar jag att investera i någon av följande:

 1. Bitcoin XBT
 2. Bitcoin Zero SEK
 3. Track Bitcoin VON

Bitcoin Zero är min rekommendation om du vill kunna investera i Bitcoin med mindre summor och slippa betala höga förvaltningsavgifter. Tänk på att courtage-avgifter dras vid varje köp eller sälj.

2. Investera i Bitcoin via en Bitcoin-mäklare

Om du vill investera i Bitcoin på riktigt så rekommenderar jag att du gör det via Binance, Coinbase, eller Trijo. Hos dessa mäklare så kan du investera den riktiga kryptovalutan Bitcoin utan att behöva tänka på att köpa den under vissa öppettider. Handel med Bitcoin sker 24 timmar om dygnet vilket gör att du kan sälja dina Bitcoins direkt under natten ifall det är så att du ser en prisuppgång eller nedgång.

Tänk dock på att när du investerar i Bitcoin på riktigt så måste du deklarera dina försäljningar och växlingar till Skatteverket. Läs mer om att deklarera kryptovalutor och Bitcoin här.

Om du vill investera i Bitcoin direkt rekommenderar jag:

 1. Binance
 2. Trijo
 3. Coinbase
 4. Skilling

Viktigt att veta innan du tänker köpa kryptovaluta

1. Priset på Bitcoin, Ethereum och annan kryptovaluta är i stort baserat på oss som investerare hur vi värdesätter kryptovalutan och av marknadens utbud/efterfrågan.

2. Att köpa Bitcoin och kryptovaluta innebär att du behöver vara påläst kring en del tekniska aspekter och att du som investerare också läser på säkerheten bakom din investering, då en investering i Bitcoin alltid kommer med en väldigt hög risk.

3. Det finns många sätt att investera i och köpa Bitcoin och kryptovaluta på men i stort så kan du se det som att du antingen äger den digitala valutan på riktigt, eller via en spegling i priset.

4. Om du vill köpa Bitcoin ”på riktigt” så måste du vara medveten om att det är du och enbart du som står ansvarig för säkerheten för dina kryptovalutor, då det inte finns någon central bank som du kan gå till ifall något går åt helvete, rent ut sagt.

Köpa kryptovalutor

Hur köper man kryptovalutor? Du kan köpa kryptovalutor på två olika sätt, varav det ena sättet är genom att faktiskt köpa den specifika kryptovalutan indirekt på en börs som tillåter handel och växling mellan kryptovalutor. Detta betyder att kryptovaluta-börsen kopplar samman oss privatpersoner och tillåter oss att sätta in faktiska kryptovalutor på börsen där de låter oss köpa och sälja kryptovalutor 24 timmar om dygnet till en mindre avgift.

Exempel på en sådan kryptovalutabörs är Binance, Trijo, Skilling, samt Coinbase.

Om du vill köpa en kryptovaluta så kan du göra det på två olika sätt:

 1. Antingen genom att köpa kryptovalutan direkt genom en kryptovalutabörs som har licens för kryptovalutahandel som på exempelvis Coinbase eller Binance.
 2. Eller så kan du investera i kryptovaluta genom att köpa ett certifikat som följer prisutvecklingen för din valda kryptovaluta. Detta genom exempelvis Bitcoin Zero hos en aktiemäklare som Avanza på ett investeringssparkonto.

Om du vill köpa kryptovalutor så måste du vara medveten om riskerna att det svänger mycket upp och ner. Detta kallas för att priset på kryptovalutor har en hög volatilitet.

Om du vill köpa riktiga kryptovalutor så är det också bra att veta att du kan handla med dem 24 timmar om dygnet.

Om du däremot vill investera i kryptovalutor genom ett certifikat på Avanza så kommer du inte ha möjlighet att handla med kryptovalutan dygnet runt. Öppettiderna för att handla med kryptovalutor genom certifikat på Avanza är nämligen begränsat till börsens öppettider 09.00-17.30.

Jag rekommenderar dig som vill börja handla med kryptovaluta att göra det på följande sätt:

 1. Köpa Bitcoins via Avanza via XBT eller Bitcoin Zero (då kan du föra över pengar och köpa bitcoin med Swish eller banköverföring)
 2. Köpa Bitcoin på riktigt via Coinbase eller Binance

Köpa Bitcoin på Avanza

Om du vill köpa Bitcoin på Avanza så gör du det enklast genom certifikat på ett ISK konto.

Det som är viktigt att känna till är när du köper Bitcoin på Avanza så köper du inte Bitcoin på riktigt utan du får en exponering mot priset Bitcoin. Det betyder alltså att produkten som du investerar i kommer att följa prisutvecklingen på Bitcoin och du äger alltså inte kryptovalutan i sig.

Vad som är bra med detta är att du kan investera i Bitcoin på ditt ISK-konto så då slipper du deklarera dina affärer till Skatteverket och får en låg skatt.

Du köper alltså inte Bitcoin eller kryptovalutan på riktigt, utan du speglar din investering mot priset på tillgången.

Men hur köper man då Bitcoin på Avanza och vilken Bitcoin ska man investera i?

Om du vill köpa Bitcoin på Avanza så finns det tre olika certifikat att investera i:

 1. Bitcoin XBT
 2. Bitcoin XBTE
 3. Bitcoin Zero SEK
 4. Bitcoin Zero EUR
 5. Track Bitcoin VON

XBTE samt Bitcoin Zero EUR är inte att rekommendera då dessa handlas i EUR och betyder att du får betala dyra valutaväxlingsavgifter mellan svenska kronor och euro!

Bitcoin på Avanza
Bitcoin på Avanza – Köp Bitcoin Zero SEK istället så slipper du betala 0.25% i växlingsavgift

Vilken Bitcoin ska man köpa på Avanza då?

Enligt mig ska man köpa Bitcoin XBT eller Bitcoin Zero SEK på Avanza eftersom dessa handlas i kronor och har hög omsättning.

Bitcoin XBT eller XBTE?

Bitcoin Zero SEK är den bästa att köpa ifall du vill investera små summor då den har lägst pris just nu.

Priset på Bitcoin-certifikatet spelar ingen roll utan det är endast för att göra det lättare för dig som vill kunna investera i produkten utan att behöva ha flera tiotusentalskronor på kontot.

Vad betyder XBTE?

När det står XBTE så betyder det att tillgången handlas i EURO därför tar du även en valutarisk när du köper kryptovalutan genom certifikatet samt betalar 0.25% valutaväxlingsavgift mellan SEK till EUR.

– Se också guiden Köpa kryptovalutor på Avanza.

Köpa kryptovaluta på Avanza

Det finns flera kryptovalutor på Avanza som du kan köpa.

Den mest vanliga kryptovalutan som folk anser är lukrativ efter Bitcoin är att investera i kryptovalutan Ethereum.

På Avanza kan du köpa kryptovalutan Ethereum via ett certifikat på ditt ISK-konto.

Om du vill köpa kryptovalutan Ethereum på Avanza så bör du köpa någon av dessa:

Jag rekommenderar att du köper Ethereum XBT eller Ethereum ZERO SEK VAL eftersom dessa två handlas i Svenska kronor till skillnad från Ethereum XBTE.

Handlar du Ethereum XBTE så kommer du att köpa certifikatet i EURO vilket betyder att du får betala valutaväxlingsavgift på 0.25% åt varje håll. Köper och säljer du Ethereums kryptovaluta på Avanza så kommer du bara i växlingsavgift att få betala 0.5% i avgift på ditt köp.

Kryptovaluta på Avanza
Tänk på att köpa rätt kryptovaluta på Avanza så du inte betalar för mycket i avgifter

Köpa Litecoin på Avanza

Du kan även investera i kryptovaluta Litecoin på Avanza med hjälp av ett certifikat.

För att kunna köpa Litecoin på Avanza så får du investera i certifikatet ”ETC Issuance LTCetc – Physical Litecoin ETN”.

Tänk på att du inte köper den riktiga kryptovalutan Litecoin utan du får endast en spegling utav priset på kryptovalutan Litecoins utveckling.

Hur köper man Bitcoin?

Om du vill köpa Bitcoin så måste du först ha en Bitcoin Wallet, detta behövs för att kunna lagra dina Bitcoins på säkraste sätt.

Sedan måste du använda dig av en Bitcoinmäklare som erbjuder försäljning utav Bitcoin.

Exempel på olika Bitcoinmäklare är:

 1. Coinbase
 2. Coinbase Pro
 3. Binance
 4. BitPanda
 5. Trijo
 6. Safello

CoinBase är den största Bitcoinmäklaren som har varit med länge i gemet. Det är en väldigt enkel plattform för att kunna köpa Bitcoin igenom.

Om du köper Bitcoins för 1 000 kr på Coinbase så får du 100 kr extra i Bitcoins via min länk.

Köpa Dogecoin

Om du vill köpa Dogecoin skulle jag rekommendera dig att köpa Dogecoin på Binance.
Binance är den lättaste kryptovaluta-börsen för att kunna handla Dogecoin igenom.

Det du måste veta när du köper Dogecoin är att kryptovalutan är väldigt lågt prissatt, alltså kan du få ganska många Dogecoin till en liten summa, det är lätt att man blandar ihop siffrorna och inte håller koll på exakt hur många man äger.

Tänk också på att om du vill köpa Dogecoin, Bitcoin eller andra kryptovalutor med ditt betalkort eller kreditkort på Binance så måste du registrera dig och verifiera din information med adress, ID, och liknande – men om du sätter in kryptovalutor från ett annat konto exempelvis om du har kryptovalutor på Coinbase så behöver du inte verifiera ditt konto.

Tips: Nu kan du köpa Dogecoin direkt här på SparaCash!

Kan man köpa Dogecoin på Avanza?

Går det köpa Dogecoin på Avanza?

Nej du kan inte köpa Dogecoin på Avanza. Däremot kan du köpa Dogecoin på exempelvis BitPanda direkt med ditt kort eller direkt här på SparaCash på sidan för att Köpa Dogecoin.

Om du skrollar upp lite så visar jag också hur du kan köpa Dogecoin på Binance.

Avanza har nämligen inte några riktiga kryptovalutor i sitt utbud som du kan köpa och sälja utan på Avanza köper du endast ett certifikat som speglar priset i exempelvis Bitcoin och Ethereum.

Om du vill köpa riktiga Dogecoin så måste du oftast göra det på en riktig kryptovalutabörs som exempelvis Cex.io, eller Binance.

Min rekommendation är Binance eftersom de har lägst avgifter.

Handla med kryptovaluta

Ifall du vill handla med kryptovaluta så är det bra ifall du känner till hur vanlig valutahandel fungerar.

När du exempelvis vill handla med kryptovalutor så handlar du valutapar.

handla med kryptovalutor
Om du köper kryptovalutan som visas på bilden så köper du BITCOIN (BTC) med dina USDT (Tether). Skulle du trycka SELL på denna så säljer du USDT (Tether) för BTC (Bitcoin)

Exempelvis om du handlar BTC/USD så betyder det att du handlar kryptovalutan BTC mot USD.

 • Det betyder att om du köper BTC/USD så måste du ha USD på ditt konto som du handlar BTC för.

Ifall du handlar med kryptovalutor på en vanlig bitcoinexchange som exempelvis Binance så kan det också vara så att du handlar kryptovalutor mot varandra som valutapar.

Exempelvis kanske du handlar med kryptovalutorna BTC/ETH. Det betyder alltså att du handlar BITCOIN (BTC) för dina ETHEREUM (ETH).

Lägger du alltså en BUY order på BTC/ETH så behöver du ha ETH på ditt kryptovaluta-konto som du växlar mot BTC.

Lägger du däremot en SELL order på BTC/ETH så behöver du ha BTC på ditt kryptovalutakonto och dessa vill du då växla mot ETH.

När du handlar med kryptovalutor kan du tänka lite som att du växlar olika valutor.

Om du handlar ett kryptovalutapar (BTC/USD) och du gör en köporder på detta kryptovalutapar så kommer du köpa BTC för dina USD.

Men om du istället gör en säljorder på samma kryptovalutapar dvs SELL BTC/USD så kommer du alltså att sälja BTC mot USD.

Var kan man handla med Bitcoin?

Du kan handla med Bitcoin på traditionella bitcoinbörser som exempelvis Coinbase, BitPanda, Binance, och flera.

Du kan även handla med Bitcoin på Avanza men handeln sker då i certifikat som följer priset på kryptovalutor.

Du handlar alltså inte med de riktiga underliggande kryptovalutatillgångarna Bitcoin och Ethereum utan din investering följer endast priset på de underliggande kryptovalutorna.

Var ska man köpa kryptovalutor?

Det finns många olika ställen du kan köpa dina kryptovalutor på.

Jag rekommenderar dig att ta 5-10 minuter fritt, och läsa genom detta noggrant.
Sätt på en kopp kaffe, en kopp te, eller valfri dryck och läs genom noggrant vad som skiljer sig när du handlar dina kryptovalutor på de olika ställen som jag rekommenderar.

Köpa riktiga kryptovalutor

När du köper kryptovalutor ”på riktigt” så äger du dem personligen och kan:

 • Använda dina kryptovalutor för personligt bruk när du exempelvis handlar på nätet
 • Handla med dina kryptovalutor 24/7
 • Ingen bank eller annan part kan ta dina kryptovalutor ifrån dig, om du hanterar dem på rätt sätt

Köpa kryptovalutor över börs

SVÅRIGHETSGRAD: 4/5

Jag rekommenderar dig att köpa dina kryptovalutor från följande börser.

Coinbase

Enkelt att handla med direkt med kortet.

Låga avgifter om du väljer att göra en banköverföring.

Få 100 kr extra i Bitcoin när du registrerar dig och köper Bitcoin för minst 1 000 kr

Den mest stabila och tillförlitliga börsen för dig som är nybörjare

Köpa kryptovalutor lättast

SVÅRIGHETSGRAD: 1/5

Om du vill göra det på enklast möjliga sätt så köper du dina kryptovalutor via certifikat hos Avanza

Avanza

Öppna konto på bara 2 minuter

Väldigt låg skatt om du väljer att köpa Bitcoin på ett ISK-konto

Lättast att få ut pengarna om du gör vinst

Stabilast och allra mest pålitligt om du bara vill kunna investera dig mot Bitcoin eller andra kryptovalutor

Vilka kryptovalutor finns det?

Enligt Coinmarketcap.com finns det 11645 kryptovalutor listade på olika mäklare som bedriver handel med kryptovalutor.

Många utav dessa kryptovalutor går därför att handla över riktiga kryptovaluta-börser 24 timmar om dygnet.

Exempel på olika kryptovalutor som finns listade hos börser för handel med kryptovalutor är:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano (ADA)
 • Binance Coin
 • Tether
 • XRP
 • Dogecoin
 • Solana
 • Polkadot
 • USD Coin
 • Uniswap
 • Litecoin
 • ChainLink
 • Bitcoin Cash
 • Terra
 • Binance USD
 • Internet Computer
 • Filecoin
 • Polygon
 • Avalanche
 • Wrapped Bitcoin
 • VeChain
 • Ethereum Classic
 • Stellar
 • THETA
 • TRON
 • Dai
 • EOS
 • Cosmos
 • Monero
 • Aave
 • PancakeSwap

Dessa kryptovalutor har olika syften och funktioner. Vissa kryptovalutor har syftet att vara värdebevarande medan andra används med syfte att skapa ett nytt pengaöverföringssystem som exempelvis Bitcoin.

Andra kryptovalutor har ett syfte att tillföra funktionalitet till en decentraliserad ny värld som exempelvis Ethereum som tillåter att man kör applikationer på dess blockkedja.

Vilken kryptovaluta ska man köpa?

Om du aldrig tidigare har köpt eller handlat med kryptovalutor så rekommenderar jag att du börjar med att köpa Bitcoin.

Bitcoin är en stabil bas i en portfölj med kryptovalutor och är den ”stabilaste” kryptovalutan som du kan äga.

Tack vare dess nätverkseffekt som Bitcoin uppnått så är det den kryptovalutan som är mest tillförlitlig att investera sina pengar i.

Vill du köpa fler kryptovalutor så skulle jag rekommendera en kryptovalutaportfölj som består av följande:

 • 40% Bitcoin
 • 40% Ethereum
 • 20% andra kryptovalutor som exempelvis Litecoin, Cardano, Binance Coin, eller andra kryptovalutor som har ett högt marknadsvärde

Läs också bästa kryptovalutorna att investera i.

Titta gärna in på Coinmarketcap för att se vilka kryptovalutor som har ett högt marknadsvärde för att inte riskera att köpa shitcoins som tenderar att dö ut över tid.

Vanliga frågor om att köpa kryptovaluta

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är en digital virtuell valuta som används för att decentralisera ekonomin. Många köper kryptovalutor för att de har bevisat sig behålla sitt värde i jämförelse mot vanliga valutor som påverkas negativt av inflation. Vissa spekulerar också i att kryptovalutor går upp i pris och därför köper de kryptovalutor för att tjäna pengar.
Du kan handla kryptovalutor via certifikat över börser (som ger dig en exponering mot priset utan att du behöver äga kryptovalutan på riktigt) eller så kan du köpa kryptovalutor på riktigt som exempelvis Bitcoin över en bitcoinbörs som Coinbase, eller Binance.

Hur köper man Bitcoin?

Det enklaste sättet att köpa Bitcoin på är om du gör det med ett betalkort på exempelvis Coinbase eller Binance.
Om du inte vill köpa Bitcoin på riktigt så går det lika bra att göra det via Avanza med produkten Bitcoin XBT eller Bitcoin Zero SEK

Vilken är den bästa Bitcoin Börsen?

Personligen tycker jag Coinbase är den bästa bitcoin börsen för nybörjare, men är man lite mer avancerad när det kommer till trading så är det bäst att daytrada bitcoin på Binance.

Hur många kryptovalutor finns det?

Enligt CoinMarketCap.com så finns det 5 818 listade kryptovalutor.
Dock, eftersom att det är möjligt för precis vem som helst att skapa en kryptovaluta så finns det inget korrekt svar på den frågan. Det kan röra sig om miljontals kryptovalutor som finns ute på börserna just nu att investera i.

Är Bitcoin en aktie?

Nej Bitcoin har ingen aktie utan ifall du vill investera i den så kan du göra det antingen genom ett certifikat hos Avanza (Bitcoin Zero SEK)

Vad är bästa sättet för att köpa kryptovaluta?

Det bästa sättet för att köpa en kryptovaluta beror på ifall du vill äga kryptovalutan på riktigt eller om du bara vill få en spegling av priset på den underliggande kryptovalutan. Om du vill köpa bitcoin på riktigt så är det bästa sättet att göra det snabbt genom att köpa Bitcoin med Swish men detta betyder också att du får betala väldigt höga avgifter. Om du vill köpa Bitcoin billigt till låga avgifter så är det bästa sättet att göra det via en SEPA-överföring på exempelvis Binance, Coinbase eller Bitpanda. Många har dock problem med att storbanker blockerar tillgången till dessa kryptovalutabörser så vill du vara helt säker på att lyckas köpa kryptovalutor på bästa sätt så vill jag rekommendera dig att köpa kryptovalutor på Binance genom Advcash.

Hur mycket skatt betalar man när man köper och säljer kryptovalutor?

Du får betala 30% skatt på vinsten (alltså vanlig reavinstskatt) när du köper och säljer kryptovalutor.
Först när du har sålt dina kryptovalutor så får du betala skatt, liknande om du skulle ha ett AF-konto för exempelvis fonder eller aktier.
Du är då skyldig att deklarera din handel av kryptovalutor till Skatteverket på din K4-blankett.
Jag rekommenderar att du använder dig av Koinly för att deklarera din kryptohandel till Skatteverket. Där kan du få en förifylld k4-blankett för ett billigt pris och hålla koll på dina vinster och förluster helt utan kostnad. Du kan läsa mer om hur du skattar på dina kryptovalutor och Bitcoin här.

Vill du få tips direkt på din mail som 537 andra?

Peta in din mail här så får du gratis investeringstips direkt när jag publicerar dem, precis som i den här guiden om hur du investerar i bitcoin och andra kryptovalutor!

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

42 svar på ”Köpa kryptovaluta”

  • Hej Lars! Det lättaste för dig är om du verifierar ditt bankkonto på Coinbase.
   Du måste ha ett bankkonto som står i samma namn som det du har registrerat på ditt konto.
   När du ska ta ut pengar så måste du sälja dina bitcoins mot euro och sedan för du över dina euro till ditt svenska bankkonto.
   Allt gott /Marcus

   Svara
 1. Bra skrivet! Jag tänkte köpa mer Bitcoins då börsen verkar tappat farten helt och hållet. Men finns det någon annan kryptovaluta du kan rekommendera?

  Svara
  • Tack, Filip!
   Något jag skulle rekommendera om man börjar känna att Bitcoin är lite överhypad är Ethereum, där möjligheterna är oändliga. Ethereum är egentligen en decentraliserad plattform som är byggd för att man ska kunna utveckla applikationer som drivs på Ethereum-blockkedjan.
   Exempelvis har en annan så kallad altcoin byggts på blockkedjan Ethereum som kallas CasinoCoin. Denna valuta kan man använda när man vill betta på exempelvis CoinCasino.org

   Om man vill titta på andra altcoins så finns det flera intressanta, bland annat Dash, Monero, Ripple, och Neo.
   Fler inlägg kommer komma mer djupgående om dessa altcoins.
   Allt gott /Marcus

   Svara
 2. Hej Marcus. That’s very good information, thanks for the article.
  How do you deal with taxes if you don’t use ISK account on Avanza?

  Svara
  • Hi Mehmet and thanks for your comment!
   If you don’t use an ISK account on Avanza then I suppose you are using the AF-account, right?
   With an AF-account you have to pay 30% tax on the profit of your investment.

   So let’s say you make a 1000 SEK profit then you have to pay 300 SEK in taxes.
   This will show in your tax declaration the upcoming year. :)

   /Marcus

   Svara
   • I want to start investing in bitcoin and easiest option seems like using my existing ISK account on Avanza ofcourse. But BITCOIN XBT certificate has %2.5 fee which I think is high.
    I also want to be able to have real bitcoin in my wallet because I believe we will be able to use bitcoin more and more in real life too. But I wonder if I have a Coinbase account for example, skatteverket will not be able to see it directly and am I going to need to prepare difficult excel tabels to be able to declare my coins?
    Thanks again! :)

    Svara
    • Yes that’s a very high fee if you want to hold bitcoin for a longer time.

     I am not sure Skatteverket will see that you are holding on to bitcoin, but they have been saying that you need to report when you sell your bitcoins and pay the 30% profit tax from it – not sure if Coinbase will report it to Skatteverket directly though, I highly doubt it…

     Though there has been numerous people that got chased down (if you make millions, you should expect it lol!)

     There is functions inside Coinbase that will keep track of how much you paid for your bitcoins and also external services that do the taxes for you. It’s not that big of a deal unless you trade 219085 times per day :)

     Svara
  • Tjena Andreas! Jag har inte köpt Bitcoin hos Safello men har testat skapa ett konto hos dem. De är legitima helt klart.
   Jag har också testat BRD’s wallet men inte haft några kryptovalutor där. Den walleten ska vara legit den med så ska inte vara någon fara att använda dem.
   Det är allt jag vet och har att säga :)

   Svara
 3. Hej,

  Är ny och är sugen på att börja med Bitcoin, jag undrar om man investerar nu
  men om Bitcoin skulle falla mycket att man kan bli skyldig pengar? Till exempel
  om jag investerar 1000 kr hos Coinbase på Bitcoin men sen faller Bitcoin mycket. Kan man bli
  skyldig pengar eller kan jag bara förlora dom 1000 kr jag satte in?

  Mvh

  // Marcus

  Svara
  • Tjena Marcus! Om du köper Bitcoin på Coinbase för 1000 kr och Bitcoin skulle falla så kan du inte förlora mer än dina 1000 kr. Det är nog högst osannolikt att du skulle förlora hela din tusenlapp också, men gå ner kan det absolut göra – du kan dock inte bli skyldig mer än du investerar!

   Du kan endast bli skyldig mer än du investerar om du gör det genom CFD eller hävstångsprodukter som exempelvis hos eToro, men inte om du köper vanliga bitcoins på Coinbase.

   Lycka till! /M

   Svara
 4. Hej Marcus! Ska man köpa bitcoin eller investera i kryptovalutor 2021 tycker du?
  Det har gått upp jättemycket men jag tror ändå det kan gå till 50 000 dollar minst
  Vad tycker du, ska man eller inte?

  Svara
  • Tjena Rickard! Om du ska köpa bitcoin får du bestämma själv. Jag äger bitcoin mer för skojs skull, den kan gott gå ännu högre än den är nu men tänk på att det är otroligt hög risk och du kan förlora hela din investering.

   Svara
 5. Hej Marcus
  Tack först för en grym genomgång om bitcoins precis va ma behöver som nybörjare ?
  Tänkte kolla med dig ang deklarationen. Där måste man själv fylla i om ja förstått de hela rätt? Om man köper på Coinbase där ja tänkt hur fungerar det å hur gör man?
  Kanske ett inlägg om det ?‍♂️?

  Svara
  • Tjena. Vill du ha ultimat säkerhet bör du ha en ledger, men då kostar det också en avgift för dig o överföra dem till ledgern. Om du har små summor bara tycker jag inte det är värt. Jag har små summor på Coinbase o känner mig trygg med deras säkerhet men det är ju också en risk man får ta. Se till o ha 2fa och all möjlig säkerhet aktiverad som coinbase erbjuder så tror jag det är lugnt.

   Svara
  • Nej jag har bara köpt BTC på coinbase med kort men ja det är dyrt. Billigast är o sätta över pengar till Coinbase (i euro) sen använda coinbase pro för o göra en market order för att köpa med billigare avgifter. Men krypto svänger ändå så mycket så 4% blir ändå inte så mkt när valutan går 20-30% upp o ner…

   Svara
 6. Hej Marcus, tack för en grym sida på här och på YT. Läste igenom allt och även kommentarerna men jag undrar om det är tryggast att köpa via Etoro med tanke på CFD, jag förstod inte det. Jag vill enbart spekulera på kursen men alla pratar om att det är höga avgifter på coinbase och Binance. Jag vet inte hur jag ska formulera min fråga riktigt men vad skulle du rekommendera för högre investering? Etoro eller coinbase

  Svara
  • Hej Bilal, är du bara intresserad att spekulera i prisuppgången i kryptovalutor så tycker jag eToro är lättare än Coinbase och Binance.
   Däremot är det högre insättningskrav på eToro än Coinbase och Binance. Det som du då måste tänka på är CFD som du säger, att investera bara vanligt och inte med hävstång eftersom det svänger otroligt snabbt.
   Det enklaste om du bara vill testa är att använda Bitcoin Zero eller Bitcoin XBT på Avanza genom ett ISK-konto skulle jag säga.
   På Binance och Coinbase så kan du köpa riktiga kryptovalutor men även på eToro men det är lättare på den sistnämnda om du inte är så insatt i kryptovalutor och vill ha en enklare investeringsplattform.

   Svara
 7. Hej Marcus
  Tack för allt video och förklaring helt underbar , en sak undrade , eToro, och ISK dra 30% skatt samma efter man säljer..?

  Svara
  • Hej Linda och tack för din snälla kommentar!
   Om du handlar med kryptovalutor på eToro så är det 30% skatt på vinsten ja, men om du handlar med kryptovalutor på Avanza till exempel så kan du ha dem på ett ISK-konto och då är det inte 30% skatt på vinsten. Då betalar du istället en liten skatt på hela ISK-kontot varje år.

   Svara
 8. Hej! Vad är skillnaden på att köpa riktiga bitcoin jämfört med att köpa bitcoin i värdepapper? Är det någon som är bättre än den andra och isåfall varför? Tacksam för svar!

  Svara
  • Tjena Rasmus! Om man säger så här, ifall du vill äga bitcoin (eller kryptovalutor överlag) under en längre tid (typ ett par år) så skulle jag säga att äga riktiga bitcoin (och kryptovalutor överlag) är bättre än att äga bitcoin via certifikat.
   Men ifall du vill investera en kortare tid, kanske någon månad/några månaader så är det bättre du köper bitcoin certifikatet via Avanza för då kan du ha dem på ett ISK.

   Du kan ju inte använda bitcoin ifall du inte äger riktiga bitcoins, du kan alltså inte skicka dem till en kompis eller liknande, men en nackdel är att du får betala en hög skatt ifall du gör vinst på dem (30%).

   Jag har skrivit lite mer om skillnaden mellan att äga bitcoins på riktigt vs med att äga bitcoin via värdepapper på min sida om att köpa bitcoin.

   Svara
 9. Hej Marcus, hopas att allt bra med dig. Jag har köpt Ethereum via Crypto.Com, men kan inte sälja för att det behöver man göra en diposit på Fiat wallet
  Sedan man kan överföra pengar via Sepa till sin vanliga bankkonto. Men jag har Swedbank och Swb samarbetar inte men kryptovalutor. Har du någon lösning till detta delimman?
  Tack

  Svara
  • Hej Ali! Ber om ursäkt för sent svar.
   Du kan testa att skapa ett konto på exempelvis Revolut och göra ett uttag från Crypto.com till Revolut. Sedan kan du använda dina pengar med Revolut-kortet istället eller göra uttag därifrån till Swedbank.

   Eventuellt testa om du kan föra över dina Ethereum till en svensk mäklare som Trijo och ta ut pengarna därifrån.

   Svara
 10. Hej! Om jag enbart är ute efter avkastning på Bitcoins vilket är då mest förmånligt, Avanza certifikat BTX eller riktiga Bitcoins på ex, counbase. Under ca 5 år
  Med vänlig hälsning, Yvonne?

  Svara
  • Hej Yvonne! Om du vill ha en låg skatt och få exponering mot Bitcoins avkastning så skulle jag föreslå Bitcoin XBT eller Bitcoin Zero på Avanza.
   Coinbase behöver du rapportera in dina affärer till Skatteverket manuellt vilket kan vara lite komplicerat.
   Hoppas du fick svar på din fråga :)
   /Marcus

   Svara
 11. Hej, igen och tack för ett snabbt svar.
  Hur ofta ska jag rapportera Isf till Skatteverket, en bart vid försäljning!
  Stämmer det att man får köpa för Max 10.000/ dygn?
  Mvh
  Yvonne?

  Svara
 12. Hej. Jag är intresserad av att investera i Ethereum 2.0 och om jag köper Ethereum Zero Val nu blir det automatiskt Ethereum 2.0 senare när det lanseras? Kanske inte en investeringsfråga utan mer teknisk men vet du det? Mvh Johan

  Svara
  • Tjena Johan, nej du får inga riktiga kryptovalutor när du investerar i certifikatet. Isåfall får du istället köpa Ethereum på riktigt via exempelvis eToro, Coinbase, Binance, eller Trijo.
   Däremot kommer prisutvecklingen spela sig i certifikatet. Men vill du testa på den tekniska biten med ETH 2.0 bör du istället köpa kryptovalutan indirekt. Se min guide till att Köpa Ethereum här.

   Svara
  • Tjena Noah! Det enklaste tror jag är ifall du köper Bitcoin av någon direkt isåfall. Kolla om du kan skaffa ett konto på typ Coinbase. Annars räcker det med att du laddar ner en vanlig bitcoin wallet typ Trust Wallet på din telefon. Sen får du köpa Bitcoin av exempelvis en privatperson IRL som skickar sina Bitcoin från sin wallet till din wallet på typ din telefon eller dator.

   Svara
 13. Hej! Finns det något enkelt sätt att inventera i bitcoin och Ethereum som sköter sig själv med deklarationen?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.