Räntekalkylator – Räkna ut ränta på ränta

* Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Innehåller samarbetslänkar.

Ränta på ränta förklarat på YouTube

Med hjälp av denna räntekalkylator kan du enkelt och tydligt se effekten du får utav ränta-på-ränta när du sparar eller investerar pengar.

Välj utifrån de 3 olika reglagen:

 1. Hur mycket du kan spara i månaden
 2. Hur många år du har tänkt att spara
 3. Hur stor din avkastning blir (räkna med 5-10% om du ska spara i aktiefonder – i Stora Ordlistan för Aktier och Fonder kan du läsa vad avkastning betyder)Du väljer själv vilken avkastning, ditt månadssparande, och hur många år du har tänkt att spara och så får du se i slutändan hur pass mycket ditt totala sparande har kommit upp till.

Denna räntekalkylator är ett klockrent exempel på hur pass mycket pengar du kan tjäna på lång sikt genom att handla aktier eller att spara i fonder.

Om du har en ISK så får du väldigt fördelaktig skatt och därför blir också ränta på räntaeffekten mycket stor.

Ränta på ränta betyder helt enkelt att du får ränta på redan intjänad ränta, vilket gör att dina pengar växer exponentiellt över tid.

Tänk dig en snöboll som växer och växer desto längre ned för backen den rullar, eftersom den får en större yta på sig så kan den också plocka upp mer snö desto längre den rullar.

Jämför det med antal år du sparar, desto längre tid du sparar desto längre tid får du att öka din ränta på ränta-effekt.

via GIPHY

Vad är räntekalkylatorn?

Räntekalkylatorn är en sparkalkylator för att du enklare ska kunna se vilken effekt det får när du sparar varje månad.

Syftet är att visa om du har ett månadssparande i fonder eller aktier, och får en avkastning varje år – hur stor summan blir på många år. Desto fler år du väljer, desto större blir din ränta på ränta effekt.

Alltså: 

Räntekalkylatorn har vi skapat för att du ska kunna se den långsiktiga effekten utav ränta på ränta-metoden.

 

Vad betyder ränta på ränta-effekten?

Ränta på ränta betyder att de pengar du satt in, får en ränta på sig (samma som avkastning). Det betyder att de ökar en viss procent efter År 1. Året därefter får du ytterligare en ränta på dina pengar som har ökat under År 1.

Detta betyder att dina pengar kommer öka otroligt snabbt eftersom du får ”procent på procent”. Detta kallas ränta på ränta-effekten och är den mäktigaste effekten i universum, enligt professorn han själv Albert Einstein.

Långsiktighet ger den bästa ränta-effekten

Desto längre tid du kan spara, desto bättre. Prova öka avkastningen i räntekalkylatorn med en procent för att se vilken skillnad det gör, men även prova att öka åren. Du kan även lägga musen över ränte-staplarna (på mobilen klicka på dem) för att se exakta siffror vad staplarna innebär.

Räntekalkylatorn 2.0 är på väg

Vi jobbar ständigt med att utveckla denna och andra olika sparverktyg.

Bland annat för att kunna implementera ett startbelopp ifall du har sparade pengar sedan tidigare du vill lägga till, jobbar vi med just nu.

Inför framtiden kommer vi även jobba på andra olika sparverktyg för att du lättare ska lära dig och förstå hur allt fungerar.

Har du tips på vad vi skulle kunna utveckla? Hör gärna av dig!

Se också: Räkna ut skatt på ISK med isk skatt kalkylatorn

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

2 tankar på “Räntekalkylator – Räkna ut ränta på ränta”

 1. tjena! hur många olika fonder/aktier ska man ha om man ska köra ränta på ränta? äre bättre att lägga in mindre pengar tex. 500kr i månaden i 5 olika fonder eller är det bättre att lägga allt i en eller två fonder?

  Svara
  • Tjena William!
   Ränta på ränta-effekten uppstår när du sparar långsiktigt och värdet hela tiden ökar, det har inget med hur många aktier eller fonder du har.
   Börja med det du känner dig bekväm med, det räcker med att sätta in en mindre summa i en fond – och det bästa är ifall du sparar varje månad i fonden för att både köpa billigt och dyrt.
   Hänger du med på hur jag menar?

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.