TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Månadsspara i aktier och fonder

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Idag finns det många alternativ när det kommer till att månadsspara. Ett smart sätt är att månadsspara i aktier och fonder, vilket har flera fördelar. I den här guiden kommer jag visa dig varför det är smart att investera dina pengar genom ett månadssparande. Både i aktier och fonder!

Att över tid spara varje månad i antingen aktier eller fonder har visat sig vara ett vinnande koncept om du har varit långsiktig. Marknaden svänger vilket gör att avkastningen kommer att gå upp och ner. Men genom att göra regelbundna köp varje månad så kommer du att spara både när börsen är hög och låg vilket över sikt ger dig ett väldigt bra genomsnittspris.

Månadssparande i en fond
Mitt månadssparande i fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Var ska man börja månadsspara?

Mitt tips är att du börjar månadsspara i aktier eller fonder hos en nätmäklare som Avanza Bank, Nordnet, SAVR, eller din vanliga storbank. Börja månadsspara i indexfonder som exempelvis en Sverigefond och en globalfond.

Du kan få bra tips på fonder att månadsspara i min jämförelse av de bästa fonderna.

När du månadssparar i fonder så är det viktigt att du gör det varje månad utan några undantag.

Här nedanför tänker jag gå genom vilka banker och nätmäklare som jag rekommenderar att du börjar månadsspara på.

1. Avanza Bank

Avanza logo

Avanza Bank är perfekt för dig som vill börja månadsspara i aktier och fonder. Det är den nätmäklare som är bäst att börja spara i genom ifall du vill börja med att investera i aktier eller fonder och lära dig hur det fungerar som nybörjare.

 • Avanza Bank är enkelt för dig som vill börja månadsspara i aktier och fonder
 • Avanza är vad jag rekommenderar till alla nybörjare som inte har sparat ihop så mycket pengar och vill lära sig hur investeringar fungerar
 • Du kan månadsspara i fonder helt kostnadsfritt om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto hos Avanza Bank

Mitt tips om du vill börja månadsspara i fonder på Avanza Bank:

 • Börja med att öppna ett investeringssparkonto på Avanza Bank som du aktiverar ett månadssparande på
 • Välj ut 3 stycken aktiefonder som du varje månad planerar att månadsspara i
 • Bestäm dig för en fast summa som du alltid kommer månadsspara för, exempelvis 1000 kr
 • Aktivera månadssparande via autogiro på Avanza som dras automatiskt via din bank så du inte glömmer bort ditt sparande
 • Var långsiktig och fortsätt månadsspara varje månad i minst 3-5 års tid så kommer du ha sparat ihop mycket pengar om några år.

2. LYSA

LYSA fondrobot

LYSA är en fondrobot som gör det enkelt för dig att månadsspara i fonder helt automatiskt. Det som jag gillar bäst med att månadsspara via LYSA är att de konstant sänker sina avgifter desto fler som börjar månadsspara hos LYSA.

Hos Lysa så får du en spridning av världens bästa fonder till låga avgifter som ger dig en bra avkastning till lägsta möjliga avgift. Avgiften är en viktig del för dig som vill månadsspara under längre tidsperioder eftersom avkastningen går till dig och inte till banken.

Fördelar med att månadsspara på Lysa

 • LYSA har låga avgifter på sina fonder
 • LYSA hjälper dig automatiskt att välja rätt fonder för ditt månadssparande
 • Med LYSA så behöver du inte tänka på att leta efter vilken fond som har lägst avgift utan de sänker sina avgifter löpande desto fler som använder deras tjänst
 • Fondroboten LYSA hjälper dig välja rätt risk för ditt fondsparande oavsett tidsperiod du har tänkt att månadsspara i

Nackdelar med att månadsspara på LYSA

 • Du kan själv inte välja ifall du vill månadsspara i en viss typ utav fond
 • Du kan inte månadsspara direkt i aktier

– Läs mer om fondrobotar här

Se mitt omdöme om LYSA

3. Sigmastocks

Sigmastocks
Sigmastocks gör det enkelt för dig att månadsspara i aktier till låg avgift

Sigmastocks är en aktierobot som gör det enkelt för dig att månadsspara i aktier helt automatiskt. För dig som aldrig tidigare sparat i aktier men som gärna vill börja göra det men är osäker på vilka aktier du ska välja så är Sigmastocks ett perfekt val.

Deras enkla algoritm gör det enkelt för dig att börja månadsspara direkt i aktier till en låg avgift liknande när du gör det i fonder.

Fördelar med att månadsspara på Sigmastocks

 • Sigmastocks kan skräddarsy en aktieportfölj baserat på hur din riskprofil och ekonomi ser ut
 • Du kan månadsspara automatiskt i aktier till en väldigt låg avgift om bara 0.35%
 • Månadsspara i etiska aktier så du vet att dina pengar stöttar företag som du har full kontroll över

4. SAVR

SAVR logo
SAVR är ett perfekt val om du vill månadsspara i fonder till en rabatterad fondavgift

SAVR är en fondplattform som erbjuder över 1300 fonder till rabatterad fondavgift. Det som gör SAVR unikt är att du kan månadsspara direkt i fonder till en billigare avgift än hos din vanliga bank eller nätmäklare.

SAVR är därför ett väldigt bra val för ditt månadssparande i fonder om du vill spara i fonder som normalt sett har en lite högre avgift eftersom de betalar tillbaka fondavgiften till dig istället för att ta den i deras egna fickor.

Läs gärna mer om mitt omdöme av SAVR här.

Fördelar med att månadsspara på SAVR

 • SAVR erbjuder rabatterade fonder
 • Det är enkelt och billigt att automatiskt ha ett månadssparande på SAVR’s fondplattform
 • Du får en tydlig översikt över hur dina fonder har utvecklat sig från år till år
 • Med lägsta möjliga avgift får du ut mesta möjliga pengar av ditt månadssparande

Tips: Om du funderar på hur du ska spara på både kort och lång sikt så läs min guide Bästa Sparandet.

Börsen svänger

Till att börja med så är det ett faktum att börsen går upp och ner, vilket påverkar värdet på aktier och fonder. När du väljer att månadsspara i aktier kan antalet aktier du får för samma belopp variera från månad till månad.

Många faktorer påverkar börsen och värdet på en fond – från händelser runt om i världen till pressmeddelanden från ett specifikt företag.

Ett tydligt exempel på att börsen svänger var i samband med att Covid-19 bröt ut. Hela världsekonomin stannade upp över en natt och överallt var det röda siffror. Varje land har fått kämpat på flera plan, konkurser i företag och arbetslöshet som följd. Att se det investerade kapitalet krympa enormt på mindre än en månad är inte roligt.

När det var som värst kan många ha upplevt en oro, några sålde för att iallafall få tillbaka en del av de satsade pengarna. De som valde att ta det lugnt och vänta såg ett år senare att fonden var tillbaka på samma nivå som innan börsen rasade och kan ha dubblat sitt värde. Personer som istället såg den låga nivån på börsen som en rea och handlade mer fonder har idag ökat sitt kapital ordentligt.

Börsen kraschade under corona men återhämtade sig väldigt snabbt

Varför är det bra att månadsspara?

Då vi nu har förstått att mycket påverkar värdet på börsen behöver vi förstå fördelarna med att månadsspara. Nedan listar vi några av de fördelar som kommer med att månadsspara i fonder och aktier:

 • Automatiskt sparande
 • Bra sparande för längre tidshorisont
 • Har historiskt sett gett bra avkastning
 • Fördelar ut riskerna eftersom börsen ofta går snabbt upp och ner
 • Historiskt sett har börsen alltid gått upp

Att starta ett sparande tar oftast bara några få minuter. Jag rekommenderar dig att månadsspara hos Avanza – här kan du både spara i aktier och fonder.

Ett automatiskt månadssparande gör att pengar varje månad dras från ditt konto. Ingen risk att glömma en överföring. Det är helt enkelt bekvämt och bra sparande.

Jag rekommenderar också att du sätter upp ett månadssparande direkt via autogiro för att inte glömma bort det. Personligen sparar jag i 4-6 fonder varje månad som dras via mitt månatliga månadsspar genom autogiro från min bank och automatiskt investeras pengarna i dessa aktiefonder.

Anledningen till månadsspar handlar om att fördela risken i sparandet. Börsen går upp och ner, det kan svänga fort.

Genom att ändå löpande spara kommer pengarna vara investerade och risken att faktiskt förlora dom minskar. Det beror på att historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig. Sparar du med en lång sparhorisont innebär det att risken fördelas över tid. Ett smart sparande som lönar sig. 

Månadsspara innebär att det löpande kommer in pengar på fond- eller aktiekontot. Både i upp- och nedgångar på börsen. Stående överföringar för att månadsspara i fonder gör att beloppet alltid att innehavet av antalet fonder eller aktier kommer att öka. Ett större innehav gör att avkastningen ökar ännu mer när börsen går upp.

Månadsspara i fonder

En av de absolut största fördelarna med månadsspara i fonder är att risken fördelas. Låt säga att du månadssparar i aktiefonder. När du månadssparar i aktiefonder så investeras dina pengar i stora och bra företag som över tid går bättre och bättre. Men priset på deras aktier kommer svänga vilket kommer återspegla sig i fondens värdeutveckling.

När du då månadssparar i dina aktiefonder varje månad så kommer du få lite mer andelar när fonden har gått ner, och få lite mindre andelar när fonden gått upp. Men över tid så kommer du få ett bra snittpris.

Sedan finns det flera portföljer där olika fonder ingår. Risken fördelas ut och det blir ett passivt sparande på ett bekvämt sätt.

Genom att inte behöva bevaka börsen och dess svängningar, kommer kapitlet sakta att öka. Spara ett belopp som du kan avvara varje månad, lite är bättre än inget. När börsen ökar kommer också värdet på de fonder och aktier du äger att öka, vilket leder till ökad avkastning.

När priserna svänger och går nedåt på börsen behöver du inte sätta kaffet i halsen. Se det istället som ett gyllene tillfälle att fynda aktier och fonder. Passa på att köpa lite extra utöver månadssparandet. Det kommer att ge bra resultat över tid och är något som passar lika bra för nybörjare som de mer erfarna. Sätt upp ett sparmål för att bli inspirerad. När du väl är igång kommer det att skapa engagemang och det är spännande att följa pengarnas utveckling.

Några saker att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av börsen:

 • Det kommer att gå upp och ner, avvakta och invänta uppgång
 • Ibland vänder börsen snabbt, andra gånger kan det ta månader att komma tillbaka till samma nivå
 • Det finns flera smarta fondrobotar idag. Ett passivt sparande som sprider dina risker och får ditt kapital att växa
 • Att automatiskt månadspara i fonder är jättebra, när möjlighet finns och börsen gått ner – passa på att köpa lite extra
 • Du behöver inte kunna något om sparande i fonder för att lyckas, detta passar alla
 • Fonder och aktier är framförallt sparande på lång sikt, då hinner börsen öka och du kan på ett bekvämt sätt tjäna pengar

Hur mycket ska man månadsspara?

Min rekommendation är att du månadssparar så mycket som du har råd med. En bra tumregel för ett månadssparande är att försöka spara 10% av din inkomst varje månad. Om du har en inkomst på 25 000 kr så försök att sätta av 2500 kr per månad som går direkt in i ett fondsparande i aktiefonder.

En viktig sak att tänka på i och med att du får en högre lön är att också höja ditt månadssparande allt eftersom du tjänar mer pengar. Varför är det viktigt? Jo därför att dina utgifter förmodligen ökar när din inkomst ökar, och då kommer du även att behöva spara undan mer för att klara dig på stadiga ben ifall det är så att du blir av med din inkomst i framtiden.

Många av oss sparar i fonder exempelvis för vår framtida pension. Om du ökar din lön men inte ökar ditt sparande så kommer du gå miste om mycket pengar i framtiden.

Så försök att tänk på att öka ditt sparande för varje år som du får en högre lön.

Är du nybörjare och blev nyfiken på att månadsspara i fonder har jag skapat en guide om fonder för nybörjare så att du snabbt ska kunna komma igång och skapa ett sparande. Det är aldrig för sent att börja.

Vad ska man månadsspara i?

Det bästa att månadsspara i är fonder och aktier. På lång sikt så kommer du kunna få en väldigt bra avkastning genom att alltid månadsspara dina pengar i dessa sparformer eftersom företag över tid lyckas växa och tjäna mer pengar.

När företag och börser går bra så kommer dina sparpengar att växa exponentiellt och du kommer kunna månadsspara dig rik.

Det finns olika tjänster och banker som hjälper dig att månadsspara dina pengar men det absolut bästa sättet för dig som är nybörjare är att månadsspara dina pengar i en aktiefond som har en låg avgift.

Sätt upp ett automatiskt månadssparande som vid löning automatiskt sätter av 10% av din lön direkt in i en eller flera fonder.

Ett bra tips på en fond som du kan månadsspara i är Spiltan Investmentbolag Aktiefond. Fonden investerar i svenska investmentbolag som historiskt har utvecklat sig väldigt bra och fonden har dessutom en låg fondavgift om bara 0.2%.

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.