TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Courtage

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Vad är courtage?

Courtage är kostnaden, dvs avgiften du måste betala för att köpa och sälja aktier på börsen.

När du köper och säljer aktier så måste du betala en avgift som heter courtage.

Exempelvis om du köper aktier på Avanza för 10 000 kr så tillkommer en lägsta avgift om 19 kr ifall du har courtageklass Start. Då blir den totala kostnaden för att köpa dina aktier 10 019 kr.

När du handlar med aktier så kan avgiften för courtage skilja sig beroende på vilken aktiemäklare du använder dig utav.

De mest populära aktiemäklarna i Sverige är Avanza och Nordnet. Hos dessa aktiemäklare så får du gratis courtage, om du är ny kund och köper svenska aktier på Stockholmsbörsen.

Vilken courtageklass ska jag ha?

Skriv in hur mycket pengar du har tänkt att köpa aktier för så får du reda på vilken courtageklass som är billigast för dig att köpa aktier för.

Hur mycket kostar courtage?

Courtage kostar olika mycket beroende på vilken aktiemäklare du köper aktier hos, vilken courtageklass du har, vilken börs du handlar aktier på, och för hur mycket pengar du vill köpa aktier för.

Som tidigare nämnt så erbjuder endel aktiemäklare också kostnadsfritt courtage ifall du är ny kund och har en liten summa pengar på ditt konto.

Vad är courtageklass?

Courtageklass är en prisnivå som du själv får välja innan du handlar med aktier.

Det finns olika courtageklasser hos Avanza och Nordnet som du själv får välja beroende på hur stora summor du väljer att handla aktier för.

Courtageklasser hos Avanza

Det finns fem stycken courtageklasser hos Avanza:

 • Courtageklass Start för dig som handlar aktier på Stockholmsbörsen innan du har 50 000 kr i samlat sparande på Avanza
 • Courtageklass Mini för dig som köper aktier för mindre än 15 600 kr per investering
 • Courtageklass Small för dig som köper aktier för mellan 15 600 kr till 46 000 kr per investering
 • Courtageklass Medium för dig som köper aktier för mellan 46 000 kr till 143 500 kr per investering
 • Courtageklass Fast Pris för dig som köper aktier för över 143 500 kr per investering

Courtageklasser hos Nordnet

Det finns fem stycken courtageklasser hos Nordnet:

 • Courtageklass Mini (Kom-Igång-Rabatt) för dig som handlar aktier på Stockholmsbörsen innan du har 80 000 kr i samlat sparande på Nordnet inom 6 månader från din registrering
 • Courtageklass Mini för dig som köper aktier för mindre än 15 600 kr per investering
 • Courtageklass Liten för dig som köper aktier för mellan 15 600 kr till 46 000 kr per investering
 • Courtageklass Mellan för dig som köper aktier för mellan 46 000 kr till 143 478 kr per investering
 • Courtageklass Fast för dig som köper aktier för över 143 478 kr per investering

Välja rätt courtageklass

Det är viktigt att du väljer rätt courtageklass när du handlar med aktier hos din aktiemäklare.

En enkel regel är att titta på rekommendationen som du hittar här ovanför och fundera på hur mycket pengar du ska handla aktier för och därefter välja courtageklass utifrån din totala summa som du ska investera i aktier.

Du kan byta courtageklass 1 gång per dag hos Avanza och Nordnet.

Se därför till att du är väl förberedd och planerar dina aktieköp så att du har rätt courtageklass innan du trycker på köpknappen hos din aktiemäklare.

Andra banker kan ha andra funktioner där du ibland inte behöver byta courtageklass.

När dras courtaget?

Courtaget, alltså kostnaden för att köpa och sälja aktier, dras från dina tillgängliga pengar på ditt aktiekonto under natten.

Många nybörjare gör ofta misstaget att investera alla sina pengar som man har tillgängliga på sitt aktiekonto utan att lämna några kronor kvar för courtageavgiften som dras under natten.

Detta kan leda til att du blir skyldig banken pengar och då kan de kräva ränta från dig.

Om du inte har pengar på ditt aktiekonto under natten när courtaget (kostnaden för att handla aktier) ska dras så kommer du att få betala skuldränta till din aktiemäklare.

Ifall du märker att du måste betala skuldränta så är det starkt rekommenderat att sätta in pengar på ditt aktiekonto omgående för att slippa betala ränteavgifter till din aktiemäklare.

När dras courtage på Avanza?

Om du handlar med aktier på Avanza så kommer ditt courtage att dras under natten samma dag som du köpt aktierna på. Ifall du har köpt aktier på en måndag så kommer courtage-beloppet att dras natten till tisdag eftersom det är då som affärsnotan genereras i Avanzas system.

Vilka har lägst courtage?

Avanza och Nordnet erbjuder ett kostnadsfritt courtage för dig som är ny kund.

Du betalar därför inget courtage på Avanza och Nordnet upp till att du sparat ihop 50 000 kr respektive 80 000 kr hos aktiemäklarna.

eToro har inget courtage alls utan tar istället betalt via spread när du handlar aktier.

Läs mer om hur du kan köpa aktier utan courtage på Avanza och Nordnet här.

Hur vet jag hur mycket jag betalat i courtage?

Du hittar hur mycket du betalat i courtage på affärsnotan som genererats vid ditt aktieköp. Denna kan också kallas för transaktionsnota som du hittar under ”Mina Transaktioner” hos din aktiemäklare.

På din transaktionsnota så står det hur mycket pengar du har investerat i aktien och hur mycket i courtage som du har betalat för din aktieaffär.

På affärsnotan ska du även kunna se hur mycket pengar du betalat i courtage genom den courtageklass du har valt hos din aktiemäklare.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

9 svar på ”Courtage”

 1. Hej!

  Är det bättre att köpa aktier i början, på Avanza, istället för fonder. I och med att jag i början har courtageklass mini. Att jag så att säga utnyttjar courtagerabatten optimalt?

  Svara
  • Tjena Micael! Ja varför inte. Men tycker inte du behöver tänka på att välja antingen eller pga att ha så låga kostnader i början.

   Det är ju nämligen så att du får tillbaka fondavgiften på fonderna också under 50k så jag tror nog du sparar mer pengar på att tänka på fondavgiften istället för courtaget.
   Det blir oftast större summor i längden eftersom den avgiften är rörlig.

   Svara
    • Ja avgiften dras från dina fonder även nu innan 50 000 kr men du återfår avgiften som en transaktion in på ditt fondkonto.

     Från Avanza:
     ”Din återbetalning av fondavgifterna sker en gång per år. Den kommer att göras under det första kvartalet året efter att fondandelarna ägdes.

     Utbetalningen kommer att hanteras som en utdelning och rapporteras automatiskt till Skatteverket för det året som du fått återbetalningen. Uppgifterna blir förtryckta i din deklaration. Du får en utbetalning per fond som du har ägt.”

     Svara
 2. hej,
  Jag har precis öppnat ett konto hos Avanza. Jag är nybörjare så vilken courtageklass ska jag välja?
  kommer jag att betala något avgift innan att jag börjar köpa och sälja aktier ?

  Mvh

  Svara
  • Hej Levin, det ser du på denna sida om du använder kalkylatorn. Mata in hur mycket pengar du vill investera i aktier så får du svar på vilken courtageklass du ska använda. Nej du betalar ingen avgift innan du börjar köpa och sälja aktier. Avgiften ser du när du ska genomföra köpet av aktier, och tänk att courtageavgiften dras under natten så ha alltid de pengarna för avgiften kvar tillgängligt på kontot tills morgondagen så du inte får ett övertrasserat konto.
   /Marcus

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.