TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Investera 10 000 kr

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Är det så att du har sparat ihop 10 000 kr? Du kanske funderar på: Vad ska du göra med pengarna? Du kan ju inte ha dem på ett vanligt bankkonto på din vanliga bank! Vad ger de? Typ 0 i ränta. Då är den här guiden perfekt för dig! Jag tänker visa dig hur jag tänker, ifall jag hade investerat 10 000 kr just idag.

Så här hade jag rekommenderat att investera 10 000 kr idag:

  1. Investera 2500 kr i en globalfond som Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global
  2. Investera 2500 kr i aktien InvestorAvanza eller Nordnet
  3. Investera 2500 kr i en fondrobot som exempelvis LYSA
  4. Investera 2500 kr i en småbolagsfond som exempelvis AMF Aktiefond Småbolag eller Spiltan Småbolagsfond
Investera 10 000 kr

Om du inte vet vem jag är så heter jag Marcus Lindblad och jag driver SparaCash. SparaCash.se har jag startat, samt den här YouTube-kanalen. Målet är att lära dig som är nybörjare hur man investerar i aktier, fonder och mycket annat.

Investeringsdisclaimer

Tänk på att investeringar kommer med en väldigt hög risk. Det betyder att när du investerar dina pengar så kan du förlora delar av, eller hela, ditt kapital. Så var försiktig när du investerar dina pengar.

Hur jag hade investerat 10 000 kr

Har du 10000 kr att investera?

Du kommer väldigt långt på att investera 10 000 kr idag. På sikt kan du få dina 10 000 kr att växa till mycket större summor bara du tänker på att vara långsiktig och att investeringarna svänger över tid. Jag rekommenderar att dela upp dina 10 000 kr i 4 mindre bitar och sprida ut risken bland både aktier och fonder över hela världen för att nå olika branscher.

Det absolut första jag hade gjort med de här 10 000 kronorna är att jag hade delat upp dem i fyra mindre bitar. Den första blir då 2 500 kr. Vad gör jag med dem? Jo, det första jag hade valt är en globalfond.

Börja med att dela upp dina 10000 kr i 4 mindre bitar.

1. Globalfond – 2500 kr

Med en globalfond får du en väldigt bred spridning över hela världen och de absolut största bolagen i världen.

Tittar man på globalfonder idag får man exponering mot bland annat:

  • Apple
  • Google
  • Microsoft
  • stora, amerikanska, stabila bolag tjänar väldigt mycket pengar och kommer att göra det i många år framöver.
Med en globalfond får du en spridning över hela världen, bland annat mot aktier som Apple, Google, och Microsoft

Om världsekonomin går bra så kommer även fonderna att gå upp och dina pengar kommer att växa. Men vilken globalfond ska man välja? Jag hade valt Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global.

Två stycken perfekta globalfonder. Det är inte så stor skillnad mellan de här två globalfonderna så det spelar inte jättestor roll vilken du faktiskt väljer.

2. Investor – 2500 kr

2500 kr till hade jag nu valt att investera i aktien Investor.

Så, nu har vi investerat 2 500 kr i en fond, och nu vill jag att vi ska ta steget och faktiskt köpa en aktie. 2 500 kr dunkar vi alltså in i Investor. Boom!

Investor är ett investmentbolag, vilket betyder att de i sin tur äger andra företag.

De här företagen är stabila, trygga, svenska bolag som gör bra med vinst och också delar ut vinsten, vilket betyder att vi som aktieägare får lite rena cash in på kontot genom att äga de här aktierna.

Investor är en perfekt nybörjaraktie som dessutom har slagit börsen, historiskt. Men vad får man då om man köper Investor?

Investor äger:

  • Atlas Copco
  • ABB
  • EQT
  • och många andra.

2. Fondrobot LYSA – 2500 kr

LYSA är en fondrobot som har en bra tjänst om du vill investera 10 000 kr. Jag väljer att investera 2500 kr i LYSA.

Den tredje investeringen. 2 500 kr till ska vi nu lägga. Där vill jag slå ett slag för en fondrobot.

En fondrobot sköter investeringarna åt dig. Behöver man en fondrobot? Nej. Du behöver absolut inte investera i en fondrobot om du inte vill.

Men jag tycker att det är skönt att ha en fondrobot. Lite som en krockkudde. Ifall en själv har lite problem med att hantera känslorna och kanske inte vet vad man ska investera i, så är en fondrobot perfekt för dig som är nybörjare.

Med en fondrobot får du en väldigt bred spridning bland en mängd olika fonder och ETF:er till en hyfsat låg avgift.

Om du inte vill välja en fondrobot kan du istället dubbla summan som du satte i en globalfond. Det går precis lika bra med en globalfond som med en fondrobot.

Om du är sugen på att investera i en fondrobot så har jag gjort en jämförelse mellan Lysa och Opti som är två av de större fondrobotarna i Sverige.

Min favorit är Lysa. Lysa är den billigaste fondroboten och avgiften är väldigt viktig att titta på ifall du jämför olika fondrobotar.

Min strategi, när jag investerar i en fondrobot, är att alltid ha 100% aktier. Det är nämligen så att när du väljer en fondrobot så får du svara på lite olika frågor. De här frågorna kommer att ge dig ett förslag på olika investeringar som du ska välja.

Fondroboten kommer alltså ge dig ett förslag på fördelning mellan aktier och räntor i dina investeringar. Min filosofi som investerare är att alltid ha 100% aktier bland mina investeringar.

Eftersom räntan är ganska låg nu, runt om i världen men också i Sverige, så får man inte så mycket för pengarna när man investerar i räntor.

Därför föredrar jag aktier istället, i det långa loppet, om man är en långsiktig investerare. Om du vill ha lite mer stabilitet och att dina pengar inte svänger så mycket…

Om du skulle investera i aktier så svänger det ganska mycket. Om du istället investerar i en blandning av aktier och räntor får du en mer stabil avkastning.

Så för dig som kanske behöver pengarna inom en lite kortare tid, om du behöver dem inom 3-5 år, kanske det är en bra idé att ha lite räntor i din portfölj. Men jag är ingen förespråkare av det.

Vill du läsa mer om fondrobotar så har jag en jämförelse bland de bästa fondrobotarna.

4. Småbolagsfond – 2500 kr

Investera 2500 kr i en småbolagsfond

Den fjärde och sista investeringen för våra 10000 kr som vi ska investera. 2 500 kr har vi kvar. Här vill jag passa över bollen till dig. Jag vill att du ska läsa på. Fundera på vad du är intresserad av att investera i.

Är det så att du vill välja en aktie eller en speciell fond? Fundera! Jag hade i alla fall valt en småbolagsfond.

Jag brukar tipsa nybörjare om att sikta på att ha 80% fonder och 20% aktier. I mitt fall väljer jag en fond som jag tror på. Då väljer jag en småbolagsfond. Men du kan välja nån annan typ av fond.

Till exempel en Asienfond, en tillväxtmarknadsfond, eller ett visst land du tror kommer att gå bra på sikt.

Eller en annan fond, till exempel teknik, hållbar energi eller liknande. Fundera över vad du tror på, som du tycker om att följa och läsa på om.

Jag väljer en småbolagsfond för att småbolagen faktiskt gått väldigt bra över tid. Småbolag har tenderat att gå bättre än börsen på sikt. För om man hittar de här små bolagen i ett tidigt skede så får man vara med om en väldigt fin resa på sikt.

Tips på bra småbolagsfonder är AMF Aktiefond Småbolag eller Spiltan Småbolagsfond.

Ifall det är så att de ökar och tjänar mer pengar och växer på sikt – då kan man göra en riktigt fin resa.

Men, som sagt, jag vill passa över bollen till dig. Fundera på vad du hade velat ha i din portfölj.

Vilket konto ska man investera 10 000 kr på?

När du investerar i aktier och fonder, se då till att du gör det på ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring. Det ger dig en låg skatt och du slipper att deklarera dina affärer.

Om du har dem på ett aktie- och fondkonto så kommer du istället att få betala 30% skatt på din vinst och du kommer att behöva rapportera dina affärer till Skatteverket i din nästa deklaration.

Och det kan va lite tråkigt!

Har du några funderingar kring de här investeringarna jag har pratat om, skriv jättegärna en kommentar.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Investera 10 000 kr”

  1. Hej jag är nybörjare och har aldrig investerat nån gång och jag vill investera runt 10.000-30.000 i aktier och fonder gärna globalt och i Amerikanska marknaden vad är det bästa

    Svara
    • Hej Ömer! Som jag nämnt i mina senaste youtube-videos så är jag lite försiktig med globalfonder och amerikanska aktier just nu pga hög dollar och stark uppgång i år. Det bästa som nybörjare tycker jag är att börja med att bygga upp en portfölj i indexfonder både i sverige och usa. Dela upp dina pengar så du inte går all in på en gång. Skynda långsamt.
      /M

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.