TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Spartips

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

I facebookgruppen Aktier och Fonder för nybörjare (SparaCash) så ställde jag frågan: ”Vad är era bästa spartips?”.

Här tänkte jag samla ihop alla spartips som ni bidragit med, så det blir lättare att komma tillbaka till och få inspiration av ifall man känner att man vill få fler spartips till hur man sparar pengar i sin privatekonomi.

Dessa spartips kan totalt hjälpa dig spara upp till 30 000 kr per månad.

Gillar du spartipsen så får du jättegärna dela artikeln på dina sociala medier, eller lägga till den som bokmärke så att det är lätt att hitta tillbaka till tipsen i framtiden. Har du också ett bra spartips du vill dela med dig utav så tipsa gärna i kommentarsfältet!

Spartips i gruppen aktier och fonder för nybörjare.
Vilket är ditt bästa spartips?

1. Säg upp ditt gymkort

Här är ett spartips till dig som kanske har ett gymkort men som inte faktiskt går till gymmet. En viktig del i din personliga utveckling är att vara ärlig mot dig själv och inse att du kanske inte kommer nyttja det där gymkortet.

Då är det bättre att du säger upp gymkortet och istället sparar ett par hundra kronor varje månad än att du låtsas vara hälsosam när ditt gymkort faktiskt inte kommer till användning.

– Spartipset kan spara dig: 100-1000 kr per månad och upp till 12000 kr per år

2. Byt gym

Detta spartipset är till dig som inte vill säga upp ditt gymkort men faktiskt kan tänka dig att byta gym. Många är bekväma och vill ha ett gymkort där ens kompisar tränar. Eller för att gymmet ligger lite närmre än ett annat.

Tänk nu på dina pengar. Hur stor skillnad kommer det göra ifall du byter gym till ett som ligger 5 minuter promenad extra ifall du kan spara ett par hundra kronor i månaden?

– Spartipset kan spara dig: 100-1000 kr per månad och upp till 12000 kr per år

3. Se över dina abonnemangskostnader

Allt för många glömmer bort hur mycket pengar man bränner på att ha onödiga abonnemang.

 • Se över vilka TV-abonnemang du betalar för.
 • Se över vilka streamingtjänster du betalar för.
 • Se över din telefonabonnemang som du kanske kan förhandla ned
 • Fundera om du verkligen behöver alla abonnemang eller kanske kan byta ner dig till billigare nivåer

Detta spartips kan spara dig väldigt mycket pengar.

4. Dela Spotify-konto med din familj

Spotify Family ger dig 6 stycken Spotify premium-konton! En nackdel är att ni måste bo på samma adress för att få tillgång till Spotify Family.

Oavsett vad. Även om ni är två stycken i familjen som har 2 stycken Spotify Premium-konton så kostar det er 218 kr och med Spotifys rabatterade konton kan ni komma ned till 31 kr per månad per konto om ni går ihop i familjen om ett familjekonto.

Spartipset kan spara dig: 462 kr per månad

5. Investera pengar i fonder

Att spara pengar i fonder är nog det absolut bästa spartipset jag kan ge dig. Om du är långsiktig så kan du spara ihop otroligt mycket pengar på ett par år.

Det bästa med att investera dina pengar i fonder är att du kan göra det helt på automatik.

Du kan sätta upp ett månadssparande på exempelvis Avanza så pengarna dras direkt från ditt bankkonto via autogiro och automatiskt investeras i fonder varje månad.

Sen när åren går så kommer du ha sparat ihop otroligt mycket pengar utan att du ens rört ett finger.

Säg exempelvis att du börjar spara 50 000 kr nu direkt i en fond och sedan fortsätter du spara 1000 kr i dessa fonder under 20 års tid. Då kommer ditt sparande att vara uppe i 1 092 402 kr ifall dina fonder ökar med 10% per år.

Spartipset kan spara dig: 1 092 402 kr om du investerar dina pengar som spartipset nämner.

6. Sluta köp kaffe på café

Visst är det gott med kaffe. Men är det verkligen så pass gott att man behöver köpa en kaffe varje dag från ett café?

Om vi räknar på att en kaffe kostar 30-60 kr och du köper en kaffe varje vardag så blir det 650-1300 kr per månad och 7800-15600 kr per år.

Investerar du istället dessa pengar varje månad så kan det bli miljontals kronor i längden.

Spartipset kan spara dig: 15600 kr per år.

7. Spara alltid 10% av lönen

Att spara 10% av lönen är en regel som många investerare brukar följa. Detta lönar sig i längden eftersom att du bygger in en vana att alltid spara undan lite pengar av din lön.

Du kommer må bättre av att ha detta kontinuerliga sparande varje månad eftersom att du alltid kommer veta att det finns pengar på kontot.

Jag rekommenderar också att du tar dina 10% av din lön och investerar pengarna i exempelvis aktiefonder för bästa möjliga avkastning på sikt.

8. Läs tidningar gratis med ditt bibliotekskort

Ett riktigt smart spartips är att läsa morgontidningar med ditt bibliotekskort. Det är nämligen så att väldigt många bibliotek i Sverige har ett samarbete med en tjänst som heter Pressreader.

Om du betalar för olika morgontidningar idag så kan jag nästan garantera dig att detta spartips kommer spara dig pengar.

Denna tjänst ger dig tillgång till tidningar som Svenska Dagbladet, Aftonbladet, GöteborgsPosten, Bloomberg BusinessWeek, The Guardian, The Washington Post, och många fler tidningar.

Allt du behöver är ett bibliotekskort som du får gratis genom din kommun.

Spartipset kan spara dig: 1000 kr per månad

9. Se filmer gratis med ditt bibliotekskort

Ditt bibliotekskort kan spara dig väldigt mycket pengar då många bibliotek har samarbeten med tjänster som erbjuder gratis streaming av film och serier.

Exempelvis finns tjänster som Viddla och Cineasterna.

Dessa tjänster har nämligen samarbete med olika bibliotek i Sverige som gör att du med ett kostnadsfritt bibliotekskort kan streama film och tv-serier direkt in på din surfplatta, telefon, eller dator.

Spartipset kan spara dig: 1000 kr per månad

10. Byt elbolag

Många människor betalar idag för mycket pengar till sitt elbolag.

När du flyttar in i en hyresrätt så är det viktigt att du byter elbolagsleverantör till ett som erbjuder en låg kostnad varje månad.

Vissa glömmer helt enkelt bort detta och är i ett övergångsavtal som kan kosta dig upp till 10x mer än vad du faktiskt ska betala!

Se därför till att byta elbolag och jämföra pris på elbolag innan du byter.

Spartipset kan spara dig: 700 kr per månad

11. Byt bredbandsleverantör

När det kommer till bredband så är det många svenskar som betalar för mycket pengar.

Detta spartipset tipsar dig om att jämföra fler bredbandsleverantörer och se till att välja rätt bredband baserat på hur mycket bandbredd ditt hushåll behöver.

Vissa hushåll kanske inte ens använder sig av en bredbandsanslutning utan har uppkopplat bredband via ett mobilabonnemang som dessutom har en begränsning.

Mitt spartips är att du tittar på de olika bredbandsleverantörernas hemsidor och jämför pris och hastighet för det hushåll du bor i.

Ofta behöver man heller inte så hög hastighet som man tror om man exempelvis har en fiberanslutning via bredbandet.

Spartipset kan spara dig: 800 kr per månad

12. Förbered matlådor

Att äta ute är gott, men att förbereda matlådor kommer spara dig väldigt mycket pengar.

Säg att du äter ute 1-2 gånger per arbetsvecka istället för att förbereda matlådor med dig till jobbet. Då kommer detta kosta dig

Mitt tips till dig är att planera in att varje söndag göra ett storkok inför veckan som kommer.

Maträtter som köttfärssås och spaghetti, korvstroganoff, chili con carne, fläskpannkaka, och många andra rätter är inte bara billiga utan också väldigt lätta att tillaga och göra matlådor av.

Du kan dessutom frysa in dessa matlådor så de håller länge. Då undviker du att spontanköpa något dumt som gör att du spenderar mer pengar än du nödvändigtvis behöver.

Då kan du istället spara pengarna och investera dem i exempelvis aktier eller fonder.

Spartipset kan spara dig: 500-3000 kr per månad.

13. Storhandla mer, småhandla mindre

När du handlar så är mitt spartips till dig att storhandla.

När du går och småhandlar i affären så tenderar du att köpa mer saker som du inte har någon användning för och köpa produkter som du tillfälligt är sugen på.

Gå heller inte och handla när du är hungrig utan gör det på mätt mage.

Köp gärna matvaror som handlas i storpack och titta på jämförelsepriset på produkten.

Istället för att köpa 250-500g nötfärs köp hellre 1-2 kg och frys in det som du inte behöver. På så sätt kommer du att komma ned i kilopris och spara väldigt mycket pengar.

14. Få gratis grejer från bortskänkes

Innan du väljer att gå in och köpa några grejer på nätet så vill jag rekommendera dig att gå in på exempelvis Facebook Marketplace.

Många väljer att lägga ut sina grejer gratis på annonseringssidor som exempelvis Facebook Marketplace, Blocket, och liknande tjänster.

Ofta lägger man ut sina grejer gratis för att man inte orkar eller har möjlighet att lämna det till exempelvis grovsopor.

Då kan du ta möjligheten att hämta upp dessa prylar helt kostnadsfritt och spara väldigt mycket pengar.

Ännu ett spartips här är att du kan få tag i saker gratis som du sedan kan fixa iordning och ta lite bättre bilder på och sälja för att tjäna lite pengar.

Spartipset kan spara dig: 2000 kr per månad

15. Dubbla dina utgifter fast för sparande

Det här spartipset är ett litet hack som betyder att du sparar samma summa som du har spenderat.

Låt säga att du går in på Ica för att du är hungrig och köper godis för 20 kr.

Då måste du spara undan 20 kr på ditt sparande-konto som ”straff” för att du spenderade 20 kr på något som du inte behöver just nu.

Detta gör att du begränsar hur mycket du spenderar, men också tvingar dig själv att spara mer pengar.

16. Frys in mat som håller på att bli dålig

Frysen är fantastisk eftersom du kan sätta mat på ”paus” som håller på att bli dålig.

Om du har ett par bananer som börjar bli bruna och du vet att du inte kommer äta upp dessa så varför inte skiva ned dem i små mynt och frysa in dem i en matlåda?

Då kan du plocka ut dem vid ett senare tillfälle och använda dem i en smoothie, äta dem som snacks, eller något annat.

Nästan all mat går att frysa in och det här är ett riktigt smart spartips om du har mycket matspill där hemma. Använd frysen. Du kommer spara massor av pengar.

17. Gå med i Papricaklubben om du har barn

Om du har barn som är mellan 0-12 år gamla så får du rabatt på dina köp hos ICA.

Varje måndag till onsdag får du nämligen 5% rabatt på dina köp!

Ibland får du även 10% extra rabatt vilket ger dig totalt 15% rabatt på köp hos ICA vid vissa tillfällen. Riktigt smart spartips av Per Ekbjörn!

Spartipset kan spara dig: 5000 kr per månad

18. Lämna bilen hemma

Behöver du verkligen ta bilen till allt?

Det är inte bara mer sparsamt att använda dina ben, det är också nyttigare för dig och du kommer att må bättre utav det.

Bor man på glesbygden så är det helt klart så att det kan vara svårt att ta sig utan bil. Men då kan man plocka fram cykeln och få motion på så sätt istället.

Dessutom sparar du på miljön!

19. Samla dina lån och krediter

Ett riktigt bra spartips är att se över dina lån och krediter.

Många privatpersoner har idag privatlån man tagit för att köpa ny bil, renovera köket, eller liknande.

Det är viktigt att du här ser över vilken ränta du har på dina lån och framförallt om du har flera lån att samla hop dem till 1 samlingslån som har en lägre ränta. Här kan du spara många kronor i bland annat administrativa avgifter men också ifall du får ned räntan.

20. Sälj begagnade kläder

Har du kläder hemma som du inte använder? Rensa ur garderoben och lägg ut dem på Blocket, Tradera, eller Sellpy! Det blir kanske inte många kronor per plagg men om du har ett par stycken så kan det lätt bli ett par hundra kronor om inte tusentals som du istället kan investera i aktier eller fonder.

21. Späd ut tvål och shampoo med vatten

När shampoot eller tvålen är slut så kan du hälla i vatten i flaskan. Det räcker förvånansvärt mycket längre och gör att du inte behöver köpa nytt shampoo eller tvål så himla ofta. Riktigt bra spartips!

22. Förhandla ned din försäkring

Kolla vad dina försäkringar kostar. Många försäkringsbolag ger mängdrabatt ifall du väljer att flytta över samtliga försäkringar till ett annat försäkringsbolag.

Exempelvis kanske du har djurförsäkring, hemförsäkring, och bilförsäkring hos olika bolag. Samlar du dessa hos ett och samma försäkringsbolag så kommer du säkert kunna få ned din månadskostnad med jättemycket.

23. Handla mat i stora butiker

Det är bättre att du samlar ihop dina köp i mataffären och gör det på en större mataffär där det är lägre priser. Mindre butiker har oftast högre priser.

24. Handla inte mat när du är hungrig

Det finns många studier som tyder på att man köper mycket mer skräp som man inte behöver ifall man handlar när man är hungrig.

Se därför till att du har ätit ett ordentligt mål mat innan du går och handlar mat i din mataffär!

Då kommer du köpa de saker som du behöver och inte köpa en massa godis och skräpmat.

25. Glass i termos under varm sommar

Är det en varm sommar och dina barn är galna i att äta glass? Köp storpack glass och lägg glassen i termos! Dessa glassar är mycket billigare och termosen håller glassen kyld.

Snåla spartips

Visst är det kul att spara pengar, men är det inte ännu roligare att se hur sjuka vissa spartips är?

Här är en lista på de sjukaste men ändå roliga spartips som jag hittat:

Har du tips på fler riktigt roliga (fast helt sjuka) spartips?
Skicka in dem till mig så lägger jag till dem och creddar dig i artikeln!

 1. Köp röd (fet) mjölk och blanda ut den med vatten. Då får du lättmjölk till ett billigare pris och på så sätt kan spara pengar!
 2. När dammsugarpåsen är full, klipp upp den, töm den och sy ihop den med symaskin.
 3. Spara använda kaffefilter med kaffe i, för att kunna köra dem en gång till senare.
 4. Koka sura disktrasor för att kunna använda igen.
 5. Begär ut pengar för pantkvittot när du handlar på ICA/Coop/butik och betala med pengarna. För om man betalar med pantkvittot får man inte bonuspoäng för det.
 6. Sno lite tvättmedel av grannen i tvättstugan när den tvättar.
 7. Sno toapapper från jobbet, ”ett par meter om dagen”
 8. Spola bara toaletten efter att du gjort nummer två….
 9. Dela diskmaskinstabletten när du ska diska
 10. Lägg snusen från spottlocket på elementet för att återanvända ?

Tips: Om du funderar på hur du ska spara på både kort och lång sikt så läs min guide Bästa Sparandet.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

1 svar på ”Spartips”

 1. Spara 120 000 kronor per år!

  Ovanstående är ett mina bästa spartips i rådande tider med höga elräkningar, bolåneräntor och inflation.

  Tänk dig två vuxna personer med relativt nya bilar som har en total värdeförlust om 15 000 kr per månad.
  De säljer sina två bilar och köper istället två stycken något äldre bilar med en total värdeförlust om 5 000 kronor per månad. De sparar 10 000 kronor per månad, kör fortfarande två fina bilar samt får en ekonomisk buffert på över en halv miljon kronor!

  Kul på hjul, men hur många skulle tänka sig att slänga mat för 10 000 kronor i en container utanför affären varje månad..!?

  Förklaringen till stor skillnad i värdeförlust och besparing i det andra alternativet är att -20 % av 450 000 kronor är 90 000 kronor per år, medan -20 % av en bil värd 150 000 kronor bara är 30 000 kronor per år.

  Besparingen är i ovanstående exempel 2 * 60 000 = 120 000 kronor per år!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.