TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Lysa vs OPTI

Innehåller reklamlänkar till LYSA. Investeringar innebär en hög risk.

Är Lysa eller Opti bäst? Det beror på vad du prioriterar gällande bland annat användarvänlighet och investeringstillgångar. I denna artikel ställer jag fondrobotarna Lysa och Opti mot varandra utifrån Användarvänlighet, Investeringstillgångar, Avgifter, Presentation av avkastning samt Hållbarhet.

Investeringsdisclaimer: Investeringar i fondrobotar som LYSA & Opti är en investering i värdepapper & fonder. Det innebär en risk. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Sammanfattning LYSA vs Opti

Kortfattat anser jag att Lysa är lite bättre än Opti. Den främsta anledningen är att LYSA har en lägre avgift än Opti samt är enklare att använda. Men skillnaden mellan Lysa och Opti är inte så stor, och i vissa fall så är Opti enligt mig bättre.

Lysa vinner denna duell tack vare lägre avgift och bättre användarvänlighet på ett par punkter. Men skillnaden är inte stor och i vissa fall skulle jag rekommendera Opti.

Se mitt fulla omdöme av LYSA här

Just nu: Få rabatt på fondavgiften hos LYSA i 3 månader med min annonslänk! (Gäller bara månaden ut!)

Vad som är bra med LYSA:

Det som är bra med Lysa är att du får en lägre avgift än vad du får med Opti. Det är enkelt att använda och du får en väldigt bred investeringsportfölj både med aktier och räntor oavsett vad du väljer. Lysa har också visat upp en väldigt bra avkastning historiskt.

  • Lägst avgift
  • Enkel att använda
  • Bred investeringsportfölj
  • Bra historisk avkastning

(reklamlänk)

Vad som är dåligt med LYSA:

Det som är dåligt med Lysa är att du inte får någon mobilapp till skillnad från Opti. Du får gå till Lysas hemsida för att se dina fonder. Men detta är ganska enkelt fixat då du kan spara ned deras hemsida som en app på din mobil. Den större nackdelen med Lysa jämfört med Opti är att du inte får någon exponering mot råvaror och andra investeringar som du kan få med Opti.

  • Ingen mobilapp till skillnad från Opti
  • Ingen exponering mot råvaror och alternativa investeringar till skillnad från Opti

(reklamlänk)

Vad som är bra med Opti:

Den största fördelen som jag ser är bra med Opti till skillnad från Lysa är att du får en exponering mot råvaror för att få en hedge mot inflationen. Jag personligen är inte insatt i att investera i råvaror dock, så för mig är detta inte en jätteviktig fördel när jag väljer mina investeringar.

Den andra fördelen med Opti är att det finns en mobilapp.

  • Investerar i råvaror till skillnad från Lysa
  • Har en mobilapp till skillnad från Lysa

Vad som är dåligt med Opti:

Det dåliga med Opti är att du får en mycket högre avgift med Opti om hela 0.9% jämfört med Lysas 0.32%. Detta gör en stor skillnad på sikt om du planerar att spara dina pengar i 10+ år hos Opti. Den historiska avkastningen har också varit godare hos Lysa än hos Opti.

  • Högre avgift än Lysa
  • Sämre avkastning än Lysa

Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA med min annonslänk.

Just nu: Få rabatt på fondavgiften i 3 månader! (Gäller bara månaden ut!)

Hur fungerar Lysa och Opti?

Lysa och Opti är fondrobotar som kan hjälpa dig att spara i fonder med en väldigt bra riskspridning och automatisk riskjustering löpande över tid.

Efter att du skapat ett gratis konto så får du svara på frågor kring ditt egna sparande, din riskmedvetenhet och hur långsiktig du är i ditt fondsparande. Därpå kommer fondroboten Opti eller Lysa att presentera ett förslag med en mix av räntefonder och eller aktiefonder som passar din risknivå.

Om du engångssparar eller månadssparar i någon av fondrobotarna så kommer roboten automatiskt att fördela ut dina pengar jämnt till den fördelning som roboten har kommit fram till är optimalt just för ditt sparande.

(See what I did there? ?)

Riskbalansering sker ett par gånger per år. Det innebär att fonden automatiskt säljer av vissa fonder, och köper andra, så att portföljen alltid ska vara välbalanserad gällande dess innehav och risk. 

I grunden erbjuder alltså Lysa och Opti samma tjänst. Det som primärt skiljer tjänsterna åt är däremot användarvänlighet, avgiften och vilka tillgångar som investeringar sker i. 

App vs Hemsida

Lysa och Opti har valt två helt olika vägar gällande tillgänglighet. Vill du nå fondroboten via en app eller via webbläsaren?

Lysa 

Lysa nås enbart via en webbläsare. Eftersom hemsidan är responsiv är det ändå enkelt att navigera. Fördelen är framförallt att datorn kan användas för att få större översikt.

Du kan få Lysa att fungera som en App genom att lägga till appen på startskärmen.

Lägg till Lysa som app i Android

  1. Gå in på lysa.se i din webbläsare
  2. Klicka på menyn i din webbläsare och tryck på ”Lägg till på startskärmen”
  3. Välj var du vill ha din ”App” på din hemskärm

Lägg till Lysa som app på iPhone

  1. Gå in i Safari webbläsaren och gå till lysa.se
  2. Klicka på delningsikonen i mitten av Safari (En fyrkantig ruta med pil som pekar uppåt)
  3. Välj ”Lägg till på hemskärmen”

Opti

Opti fondrobot app vs LYSA
Opti Fondrobot måste du ladda ner som app. Till skillnad från Lysa som fungerar direkt i webbläsaren.

Opti har en app som kan laddas hem från Google Play och App Store. På App Store har appen ett genomsnittligt betyg på 4.6 av 5 från de över 5000 personer som gett betyg. 

En nackdel är att appen måste användas – det går inte att starta portfölj och hantera den via hemsidan. 

Åsikt

Att erbjuda en app är fördelaktigt. Appar ger generellt mer användarvänlighet än hemsidor. Men att Opti enbart är tillgänglig via app är negativt. Många uppskattar den stora skärmen som datorn erbjuder. Detta inte minst för att läsa och förstå tjänsten. 

Lysa vinner denna punkt – om än med väldigt liten marginal.  

Vinnare – Lysa

Investeringstillgångar

Den stora fördelen med en fondrobot är den riskspridning som sker. Detta genom att investeringar sker i olika tillgångar, inom olika branscher och över hela världen. Bägge robotarna investerar i billiga indexfonder med mycket stor bredd. En tydlig skillnad mellan Opti och Lysa är däremot vilka tillgångsslag som ingår i portföljerna. 

Lysa

Lysa investerar enbart i aktiefonder och räntefonder. Det är därmed fördelningen mellan dessa två som primärt avgör risknivån. 

Opti

Opti investerar i aktiefonder, räntefonder samt ett råvaruindex som bland annat följer priset på guld, silver, soja och energi. De har därmed bredare diversifiering än Lysa. 

Åsikt

Råvaror kan skapa stabilitet i portföljen – inte minst vid hög inflation. Värdet korrelerar inte heller med börsen. Samtidigt är inte råvaror värdeskapande så som aktier och räntor. Bör råvaror vara en del i en långsiktig portfölj? I min egen långsiktiga portfölj har jag inte några råvaror. Eftersom jag inte är insatt i råvaror och ser aktier som en naturlig del i min investeringsportfölj så ser jag inte att råvaror är en nödvändighet för dig som inte är insatt i sparande.

Vinnare – Opti då större valfrihet premieras. 

Viktigt – Kontrollera noga vilken fördelning mellan räntor och aktier som portföljgeneratorn rekommenderar. Även när jag angett 15 års sparhorisont, god ekonomi och medelhögt risktagande har jag blivit erbjuder portföljer med upp till 20 % räntepapper. Vid så lång tids sparande rekommenderar jag närmare 100 % aktier. 

Avgifter

Vid långsiktigt sparande är det viktigt att välja fonder och tjänster med låga avgifter. Här är Lysa den solklara vinnaren då man har betydligt lägre avgifter än Opti.

Lysa

Lysa är mycket transparenta med avgifterna för denna tjänst. Detta genom att presentera avgiften för fondroboten, fondförvaltningen och transaktioner separat. Hur stor totalavgiften blir per år beror delvis på fördelningen mellan räntor och fonder. Vid investering på 10 000 kr blir avgiften mellan 0,327 % och 0,367 %. Vid enbart aktier blir kostnaden per år 32,74 kr. 

Opti

Opti anger att ”avgiften för en portfölj är ca 0,9%”. I denna avgift ingår då förvaltning, fondavgifter och andra väsentliga kostnader. Att de har en högre avgift beror delvis på att de har råvaror i portföljen. Det är betydligt dyrare att handla med råvaror än med aktier. 

Åsikt

Med lägre avgift och mer transparent avgiftsstruktur vinner Lysa på denna punkt. 

Vinnare – Lysa

Avgifter lysa vs opti

På Lysas hemsida kan du enkelt jämföra hur stor skillnad avgiften gör på lång sikt om du skulle välja Lysa till 0.337% avgift jämfört med Optis 0.9%.

På 30 års sikt så blir det 14 000 kr i skillnad i din ficka om du skulle investera 10 000 kr från start utan fortsatt månadssparande.

Avkastning

Varken Lysa eller Opti har funnits i 10 år vilket gör det svårt att se och jämföra historisk avkastning hos dessa fondrobotar. Däremot presenterar bägge ”simulerad historisk avkastning” utifrån innehav i deras olika portföljer. Det som skiljer i deras presentationer är användarvänligheten och hur avkastningen presenteras. 

Med investeringar i flera breda indexfonder bör avkastningen förväntas hamna i nivå med MSCI World Index eller MSCI All Countries World Index då det är dessa två index som de flesta globala indexfonder jämförs mot. Varken Lysa eller Opti visar däremot avkastning i förhållande till världsindex.

Lysa

Lysa har en väldigt användarvänlig funktion som visar på simulerad historisk avkastning. Detta genom att målfördelningen (ränta och aktier) kan ändras exakt efter önskad procentsats samt att avkastningen presenteras i procent samt i en tydlig graf.

Lysa avkastning

Opti

Även hos Opti går det att se simulerad historisk avkastning men denna simulering utgår alltid från att 100 000 kronor har investerats och därefter visas avkastningen i kronor och ören. Det går visserligen att se avkastning utifrån deras olika portföljer men det framgår inte, vid denna graf, vilken målfördelning dessa portföljer har.  

Åsikt

Jag har inte jämfört historisk avkastning då målet med denna sparform snarare är stabilitet än att rejält överträffa index. Istället har jag tittat på användarvänlighet och hur de olika fondrobotarna presenterar sin historiska avkastning, och simulerade historiska avkastning. Personligen gillar jag Lysas presentation bättre även om detta främst är en smaksak. 

Vinnare – Lysa

Hållbarhet

Allt fler vill spara hållbart och därmed utesluta investeringar i företag som är verksamma mot exempelvis vapen, tobak, gambling och fossila bränslen. Bägge dessa fondrobotar ger möjlighet att välja bort dessa branscher. 

Lysa

När portföljgeneratorn används anges att investeringar ska vara hållbara. Investeringar kommer då ske med övervikt mot ”bolag med bevisat samhälls- och miljöansvar”. 

Opti

Nästan alla fonder hos Opti är ”främjande av miljön och har hållbarhet som själva målet med sina investeringar”. Dessutom går det att välja hållbarhetsnivå när portföljen skapas. 

Åsikt

Utifrån att bägge dessa fondrobotar erbjuder hållbart sparande finns ingen direkt fördel/nackdel med någon av dem. 

Vinnare – Oavgjort

Slutsats Lysa vs Opti

Oavsett om du väljer Lysa eller Opti för ditt sparande så kommer du göra ett bra val. Båda fondrobotarna Lysa och Opti är mycket bra tjänster för ett sparande i fonder. Det går också lika bra att använda båda tjänsterna. Man behöver inte alltid välja antingen eller.

För dig som är nybörjare så behöver du heller inte börja spara i någon utav fondrobotarna utan en globalfond går precis lika bra som att spara i antingen Lysa eller Opti.

Lysa och Opti har olika målgrupper, där Opti mer är för dig som kanske vill hedga din portfölj och få exponering mot andra tillgångsslag som exempelvis valutor, råvaror, och fler räntor än vad Lysa har i sitt utbud.

Om du enbart är ute efter en enkel fondrobot som ger dig lägsta möjliga avgift så vill jag däremot rekommendera Lysa framför Opti. Jag föredrar enkelhet och billigt när man sparar i fondrobotar. Därför håller jag mig främst till Lysa.

LYSAOPTIVinnare
GränssnittWebbsidaAppLysa
TillgångarAktier, RäntorAktier, Räntor, RåvarorOpti
AvgifterCa 0,35 %0,9 %Lysa
AvkastningVisas i procentVisas i kronorLysa
HållbarhetValbar hållbarhetsnivåValbar hållbarhetsnivåOavgjort

Lysa är min favorit bland fondrobotar utifrån att de har en riktigt låg avgift och ett enkelt sätt att nå god riskspridning via fondsparande i ränte- och aktiefonder. 

Opti är däremot ett mycket gott alternativ – inte minst för dig som prioriterar att nå ditt konto via en app. Ser du råvaror som en tillgång i en långsiktig portfölj bör även Opti väljas. 

Uppskattar du Lysas användarvänlighet och låga avgift men vill komplettera med råvaror? Ett alternativ är att investera en del i en ETF, exempelvis iShares Diverisified Comm Swap, en börshandlad fond med exponering mot en korg av råvaror. 

Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA med min annonslänk.

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

8 svar på ”Lysa vs OPTI”

    • Tack Attila! Vad härligt att höra ? Lysa är en fin tjänst, perfekt komplement till fondportföljen!
      /Marcus

      Svara
  1. Bra inlägg! Jag velade mellan dessa men landade till slut på Lysa efter ditt inlägg.

    Skulle vara intressant med ett inlägg om KiwiTrader som är nya på marknaden (BetterWealth ligger bakom). Är sugen på att testa men hade gärna velat ha ett omdöme från någon med mer kunskap kring funktioner, för- och nackdelar osv.

    Svara
    • Tack så mycket Sarah, vad skönt att min recension/jämförelse hjälpte dig :)

      KiWitrader har jag hört lite grann om men inte hunnit testa. Jag har inte fått jättebra vibbar från det men tycker det låter intressant iom att du frågar, så det låter som något jag borde testa!

      Jag sätter upp det på listan direkt för o testa tjänsten och återkommer med recension, antingen här eller på YouTube. Håll koll så uppdaterar jag dig :)
      /Marcus

      Svara
  2. Awesome reviews! Thanks for that!

    Something that is not covered and I would like to know is about tax.

    Are they treated as ISK? Do they collect the tax automatically and fill-in the preliminary tax return form?

    Svara
    • Hi Felipe and thanks for your kind comment :)
      Yes both of them are handled on an ISK. Everything is automated!
      /Marcus

      Svara
  3. Hej Marcus!
    Jättebra recensioner och är sugen att pröva både de fondrobotarn och kombinera…..undrar bara om man kan sluta efter en tid om man inte tycker att man behöver båda osv?
    Går det bra att välja 1-3 års sparande tycker du eller är det för kort tid…..hur mycket i pengar är det rimligt till och börja med?
    Tack I förväg/Sunita

    Svara
    • Hej Sunita, ja det går bra att testa alla fondrobotar och utvärdera.
      Du kan absolut avsluta efter en tid. Det är bara sälja av dina fonder isåfall.
      Fondrobotarna kommer ge dig en portfölj om du bara vill spara i 1-3 års sparande, då kommer du få mer räntor än aktier. Det är en fråga som du ska svara på i registreringen.

      Börja med den summa som du kan vara utan under den tiden. Det är det som är så bra med fondrobotarna, alla dessa frågor du ställer till mig kommer du få under registreringen med. Sen kommer den anpassa en portfölj som passar dig bäst.

      Lycka till!

      /Marcus

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.