TIPS
Bitcoin +421% på ett år! Jag har köpt mer Bitcoin. Se hur du kan köpa Bitcoin här.

Investera Pengar

Hur investerar man sina pengar på bästa sätt? Att investera sina pengar kan kännas tungt och jobbigt, dels för att många inte vet hur man ska börja investera sina pengar eller vilken typ utav investering som är bäst.

Är du ung? Bra! Då är det en perfekt tid för dig att börja investera dina pengar. 💰 🤩

Det finns många olika sätt att investera sina pengar, och det är inte säkert att alla investeringar är bra för just dig. Till exempel kanske du känner att det är riskabelt att investera i aktier eftersom aktiernas värde kan stiga eller sjunka beroende på vad som händer med företaget. Då kan det ibland vara bättre att börja investera sina pengar i fonder.

Om du vill komma igång med att investera dina pengar så får du här mina bästa tips som hjälper dig ta ett bra beslut om vilket sätt som passar dig bäst för att investera dina pengar i!

Tänk på att det alltid är en risk att investera dina pengar, de kan både öka och minska i värde.

Investera pengar med ränta på ränta
Investera dina pengar i tid och uppnå ränta-på-ränta-effekten. Då kommer dina pengar växa exponentiellt och göra dig mycket rik över tid. Bara ha tålamod!

Är du redo för att börja investera?

Börja investera pengar i aktier & fonder

Innan du börjar investera dina pengar så är det bra att du är beredd på riskerna och även finansiellt förberedd så att du endast investerar pengar som du är redo att vara utan.

 • Sätt upp en budget för hur mycket pengar du ska investera
 • Se till att vara skuldfri och ta inga lån eller krediter för att börja investera dina pengar
 • Var långsiktig i dina investeringar och se till att ha ditt tålamod redo
 • Ha ett öppet sinne för att lära dig av dina misstag, investeringar är aldrig riskfria utan bemöt misstagen med vishet

Var alltid medveten om att det finns stora risker med att investera dina pengar. Det bästa sättet för att minska risken att förlora dina pengar på är genom att ha tålamod och vara långsiktig när du investerar.

Visste du att…

Om du investerar 1000 kr per månad och dina pengar växer med 10% per år så kommer du efter 15 år att ha 401 621 kronor.

1. Investera pengar i aktier

Att investera sina pengar i aktier har historiskt sett alltid varit en bra möjlighet till att tjäna mycket pengar. Tittar man på börsen som investering genom aktier så har den historiskt nästan alltid gett 6-10% per år.

Min rekommendation ifall du vill komma igång med aktier är att du börjar med ett konto på Avanza. På Avanza är det lätt att börja med aktier och du kan handla aktier helt utan någon avgift upp till 50 000 kr.

Börja med att öppna ett ISK-konto och köp ett investmentbolag är mitt bästa tips.

Vad är aktier?
Så här fungerar det om du vill investera i aktier

Fördelar med att investera i aktier

En fördel med att investera i aktier är att du kan få stor avkastning på dina investeringar. Aktier är den investeringen som har högst möjlig avkastning av alla investeringstyper om vi tittar på lång historik sen över 50 år tillbaka.

 • Genom att investera i aktier så får du den bästa möjligheten att få dina pengar att växa över lång tid
 • Få aktieutdelning vilket ger dig ett stabilt kassaflöde över tid som du kan leva på
 • Du kan sälja dina aktier direkt över börsen och få ut pengarna väldigt snabbt, du slipper alltså låsa upp pengarna under längre tid som till exempel vid fastighetsinvesteringar
 • Inga löpande avgifter tas ut när du investerar i aktier som till skillnad från fonder där du hela tiden måste tänka på att det ligger en löpande kostnad som äter upp dina pengar
Utdelningsaktier Avanza
Så mycket pengar har jag tjänat på att investera i utdelningsaktier

Att investera i aktier är ett bra sätt för personer som vill investera sina pengar, men det är inte alltid rätt för alla.

Nackdelar med att investera i aktier

 • En nackdel med att investera i aktier är att värdet på aktier kan minska eller öka beroende på vad som händer med företaget. Detta kan göra investeringen mer riskfylld än vissa andra typer av investeringar.
 • Att investera i aktier kräver en hel del research från dig för att minska risken för att du förlorar dina pengar eller blir osäker och gör irrationella beslut med dina aktieinvesteringar.
 • Du måste vara förberedd mentalt eftersom att det kan svänga väldigt fort på aktiemarknaden och ibland kan du få behöva vänta flera år innan din investering blivit lyckad
 • Kräver tid och erfarenhet om du vill vara aktiv och göra bra aktieinvesteringar

2. Investera pengar i fonder

Känner du dig inte riktigt redo för att investera i aktier? Då skulle jag ge dig tipset att börja investera dina pengar i fonder istället. Fonder är något som bör utgöra alla privatpersoners bas som sitt långsiktiga sparande.

Hur fungerar fonder?
Så här fungerar det när du investerar i fonder

När du investerar i aktiefonder så får du en spridning mot framgångsrika företag som växer och tjänar pengar. Detta gör att dina pengar kommer att växa med tiden och kan göra dig en riktigt bra hacka om du är långsiktig med din investering.

Avanza är det lätt att spara i fonder och dessutom helt avgiftsfritt upp till att du sparat ihop 50 000 kr hos dem.

Att investera dina pengar i fonder långsiktigt ger dig en god möjlighet att tjäna pengar bara du har tålamod och varje månad sätter av ett par hundralappar i bra fonder.

Fördelar med att investera i fonder

 • Du får en god möjlighet till att tjäna mycket pengar genom att investera dina pengar i fonder
 • Det är lite lägre risk än att investera dina pengar indirekt i aktier eftersom du alltid får en spridning om minst 16 företag genom fondinvesteringar
 • Det har inga köp och säljavgifter så du kan varje månad ha ett automatiskt månadssparande i fonder
 • På lång sikt är detta en väldigt bra investering eftersom börsen har gett 5-8% årlig avkastning om vi tittar historiskt

Nackdelar med att investera i fonder

 • Löpande avgifter tas ofta ut när du investerar dina pengar i fonder genom den så kallade förvaltningsavgiften
 • Kan leda till en högre kostnad än aktier om du väljer fonder som har en hög avgift, så det är bäst att du läser på om vilka fonder du ska investera i. Välj gärna en fond som har en låg avgift
 • Dina pengar svänger mycket upp och ner när pengarna är investerade i fonder. Blir det en ekonomisk kris så kan det vara tråkigt att behöva sälja dina fonder ifall du har gjort en förlust
 • Går du till banken är det lätt att du blir pålurad en fond som investerar i dåliga fonder med höga avgifter. Det är därför bra om du är lite påläst innan du börjar investera dina pengar i fonder

3. Investera pengar i kryptovalutor

Min rekommendation ifall du vill komma igång och investera i Bitcoin eller kryptovalutor är att du först läser min guide om att investera i kryptovalutor.

Bitcoin ses ofta som en investering istället för en digital valuta som den egentligen är… Men Bitcoin och flera andra kryptovalutor har fullständigt exploderat i popularitet på senare tid på grund av dess möjliga användningsområden för branscher som betalningar (t.ex. Square) och penningöverföringar (t.ex. MoneyGram).

Utbudet av Bitcoin kommer aldrig att överstiga 21 miljoner bitcoins eftersom Bitcoin-protokollet inte tillåter att fler än så kommer kunna skapas. Detta gör att Bitcoin är immun mot inflation till skillnad från traditionella valutor som kan massproduceras av regeringar när de behöver mer pengar för att betala sina skulder.

Därför investerar många i Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor för att försäkra sig emot inflation och eventuellt få en positiv värdeutveckling på sikt.

Sanningen är att om du hade investerat i Bitcoin och Ethereum de senaste 3 åren så hade du gjort en avkastning om mer än +800% i Bitcoin kontra +2000% i Ethereum.

Det betyder att om du hade investerat 10 000 kr i Bitcoin år 2018 så hade du idag haft 90 000 kr och om du hade investerat 10 000 kr i Ethereum år 2018 så hade du idag haft 210 000 kr.

Fördelar med att investera i kryptovalutor

 • Kryptovalutor har de senaste 5 åren varit den investeringstypen som gett högst möjlig avkastning genom kryptovalutor som exempelvis Bitcoin, Ethereum, Cardano, och liknande
 • Kryptovalutor anses vara det ”nya internet” och genom att investera i dessa får du en bra koll på hur teknologin implementeras i samhället
 • En investering i kryptovaluta kan ses som en hedge mot traditionella börsen då priser på kryptovalutor inte har en korrelation till priserna som finns på börsen
 • Du kan investera i kryptovalutor 24 timmar om dygnet eftersom handeln alltid är öppen. Det betyder att du kan sälja av dina investeringar i princip när som helst som du behöver dem.
 • Du kan ha en kryptovaluta-förmögenhet helt anonymiserad utanför det traditionella systemet ifall du inte litar på regeringen och centralbanken

Nackdelar med att investera i kryptovalutor

 • Det är extremt hög risk i jämförelse med andra investeringar som exempelvis aktier och fonder
 • Priset på kryptovalutor svänger mycket upp och ned, vissa kryptovalutor kan gå minus -20% på bara någon timme
 • Du måste vara bra påläst och medveten om riskerna med enskilda kryptovalutor som du investerar i
 • Om du inte har koll på säkerheten så kan du bli av med dina kryptovalutor ifall du inte förvarar dem på ett säkert sätt genom exempelvis en Bitcoin Wallet.
 • I Sverige kan det vara svårt att få ut dina pengar till vanligt svenskt bankkonto ifall du har investerat i kryptovalutor och vill få ut ditt värde i rena kronor

4. Investera pengar i fastigheter

Det finns ett par olika sätt som du kan investera i fastigheter på.

Det mest självklara sättet för att kunna investera i fastigheter är helt enkelt att köpa en bostadsrätt som du själv bor i och tar del utav värdeökningen på sikt när din bostadsrätt förhoppningsvis ökar i pris.

Det andra sättet som du kan investera i fastigheter genom är att köpa aktier i fastighetsbolag. På så sätt så låter du dina pengar arbeta genom duktiga entreprenörers händer och du får en avkastning baserat på hur bra det går för det specifika fastighetsföretaget.

Sedan finns det också ett tredje sätt som du kan investera i fastigheter genom och det är via utlåningstjänsten Kameo. Kameo erbjuder finansiering utav lån som är ämnat för fastigheter, och på så sätt kan du tjäna 5-15% per år bara på att låna ut dina pengar till andra som vill bygga fastigheter.

Fördelar med att investera i fastigheter

 • Även om marknaden för fastigheter skulle gå ner tillfälligt så har du din fastighet kvar
 • Långsiktigt har fastigheter varit en god investering
 • Du kan använda belåning för att få en väldigt bra avkastning så du slipper ligga ute med pengar

Genom att investera i fastigheter garanteras att ditt värde bevaras. Det spelar ingen roll om marknaden kraschar eller stiger; du kommer alltid att ha ditt boende kvar som du har investerat i. Även om ditt hus eller din bostadsrätt sjunker i värde så kan du ju ändå bo kvar i ditt hus så länge du betalar din skuld som krävs från banken.

Nackdelar med att investera i fastigheter

Låt säga att en bostadskrasch sker och priset på fastigheter har sjunkit drastiskt så kan det komma att bli problematiskt för dig att få ut dina investerade pengar.

Då kan det vara så pass att priset på den fastighet du investerat i har gått ned så pass mycket att det inte ens är värt att sälja ditt hus för att du kommer göra en stor förlust på din investering.

Det kan också vara så att vid en potentiell fastighetskrasch så vill ingen köpa din fastighet beroende på var den är baserad. Det är därför otroligt viktigt att du är väldigt långsiktig när du ska investera i en fastighet.

 • Det kan vara svårt att investera i fastigheter om du har en liten eller begränsad budget
 • Fastigheter är vanligtvis ganska kostsamma så det är inte alltid en investering som alla har möjlighet att investera i
 • Har du en dålig kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett lån för att kunna investera i fastigheter
Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.