Avanza Zero? Nej tack!

21e april 2016 så sålde jag resterna av Avanza Zero och har sedan dess inte sparat en enda krona i fonden.

Varför då kanske du undrar? I många av mina videos så tipsar jag ju faktiskt nybörjare om att köpa just Avanza Zero då det är en perfekt fond för dig som är nybörjare.

Och det är den ju! Avanza Zero är en alldeles utmärkt gratis indexfond som du som är nybörjare kan spara i, helt kostnadsfritt.

Vad är Avanza Zero?

Avanza Zero är en gratis indexfond som Avanza Bank lanserade år 2006. Fonden har sen 2006 gett en totalavkastning om +257% i rådande stund.

Avanza Zero följer ett index som heter SIX30RX vilket är en sammansättning av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Varför jag inte sparar i Avanza Zero

 1. Dålig Morningstar rating
  Avanza Zero har bara 2 av 5 möjliga stjärnor hos Morningstar vilket betyder att fonden har haft en dålig riskjusterad avkastning de 3 senaste åren.
  Morningstar är som ett IMDB för fonder som du kan gå in och jämföra olika fonder på, och de flesta banker och nätmäklare brukar visa upp detta betyget för olika fonder.
  De flesta fonder jag sparar i har 5 av 5 Morningstar-stjärnor i betyg förutom de som inte funnits så länge.
 2. Investmentbolagen har slagit Avanza Zero med råge
  Min favoritfond när det kommer till passiva fonder är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den här fonden är faktiskt den första och enda fond som har gått om Avanza Zero i flest antal sparare.
 3. Avanza Zero är industritung (37%)
  I Sverige har vi många fina industribolag, vilket är både bra och dåligt.
  För mig som investerare i fonden är det dåligt, eftersom jag tycker industribolag är tråkiga och ointressanta enligt min strategi.
  Det är fint för dig som vill ha stabilitet, men de senaste åren så är det kanske inte industribolagen som har gått absolut bäst på börsen.
 4. Det finns bättre Svenska indexfonder
  Tittar vi på lite alternativ till Avanza Zero så hittar vi exempelvis SEB Hållbar Sverige Indexnära, Skandia Sverige Exponering, och SPP Sverige Plus A som alla har slagit Avanza Zeros avkastning. Dessa fonder har också 4 av 5 morningstar stjärnor.
 5. Avkastningen är viktigare än avgiften
  För mig så spelar avkastningen mer roll än avgiften.
  När du jämför olika fonder så ser du hur bra fonden har gått EFTER att avgiften har dragits.
  Det är alltså ingenting som läggs på i efterhand, utan det du ser är vad man har tjänat efter att avgifterna är avdragna.

Är Avanza Zero bra eller dålig?

För att summera, är Avanza Zero en bra eller dålig fond?

Enligt mig är Avanza Zero en bra fond i tider då stora företag som är listade på OMXS30 går bra, och dålig när de större bolagen listade på OMXS30 går dåligt.

Under detta år 2021 så har Avanza Zero hittills varit en bra fond då indexet OMXS30 är upp nästan +16% vilket hade gett dig en väldigt bra avkastning om du hade varit investerad i gratisfonden Avanza Zero.

Men tittar jag historiskt på fonden Avanza Zero sedan ett par år tillbaka så anser jag att investmentbolagsfonden från Spiltan har gått betydligt bättre eftersom investmentbolag har slagit det smala indexet OMXS30 som Avanza Zero följer.

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.