TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Avanza Zero? Nej tack!

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

21e april 2016 så sålde jag resterna av Avanza Zero och har sedan dess inte sparat en enda krona i fonden.*

Varför då kanske du undrar? I många av mina videos så tipsar jag ju faktiskt nybörjare om att köpa just Avanza Zero då det är en perfekt fond för dig som är nybörjare.

Och det är den ju! Avanza Zero är en alldeles utmärkt gratis indexfond som du som är nybörjare kan spara i, helt kostnadsfritt.

*Jag har börjat spara i Avanza Zero de senaste månaderna pga den extrema börsnedgång vi har. Avanza Zero är alltid en bra fond att ha i sitt sparande om man tror att verkstadsbolag och att börsens större bolag kommer att gå uppåt. Senaste tiden anser jag att värdebolagen har slaktats lite för mycket och i och med höjda räntor kan värdebolag gå likvärdigt bra med tillväxt som jag annars gillar.

Avanza Zero är inte en dålig fond utan i vissa perioder går den lite sämre än andra sverigefonder då den är väldigt smal och inriktad mot verkstad eller vad som tillfälligt ligger i OMS30.

Är du osäker på vilken fond du ska spara i istället för Avanza Zero? Då rekommenderar jag att välja fondroboten LYSA.

LYSA fondrobot

Sveriges billigaste fondrobot

Kom igång med ett fondsparande på under 5 minuter

Få rabatt på dina fondavgifter när du bjuder in vänner

LYSA är enligt mig Sveriges bästa fondrobot. Om du inte vet vilken fond du ska börja spara i så är en fondrobot ett bra val. Jag rekommenderar till dig som är långsiktig i ditt sparande om minst 3-5 år att välja 100% aktier i fördelning och spara varje månad.

Du får 20% rabatt på fondavgiften när du går via min samarbetslänk.

Just nu: Få rabatt på fondavgiften i 6 månader istället för tidigare 3 månader! (Gäller bara månaden ut!)

Se mitt omdöme av LYSA här

Vad är Avanza Zero?

Avanza Zero är en gratis indexfond som Avanza Bank lanserade år 2006. Fonden har sen 2006 gett en totalavkastning om +257% i rådande stund.

Avanza Zero följer ett index som heter SIX30RX vilket är en sammansättning av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Varför jag inte sparar i Avanza Zero

 1. Dålig Morningstar rating
  Avanza Zero har bara 2 av 5 möjliga stjärnor hos Morningstar vilket betyder att fonden har haft en dålig riskjusterad avkastning de 3 senaste åren.
  Morningstar är som ett IMDB för fonder som du kan gå in och jämföra olika fonder på, och de flesta banker och nätmäklare brukar visa upp detta betyget för olika fonder.
  De flesta fonder jag sparar i har 5 av 5 Morningstar-stjärnor i betyg förutom de som inte funnits så länge.
 2. Investmentbolagen har slagit Avanza Zero med råge
  Min favoritfond när det kommer till passiva fonder är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den här fonden är faktiskt den första och enda fond som har gått om Avanza Zero i flest antal sparare.
 3. Avanza Zero är industritung (37%)
  I Sverige har vi många fina industribolag, vilket är både bra och dåligt.
  För mig som investerare i fonden är det dåligt, eftersom jag tycker industribolag är tråkiga och ointressanta enligt min strategi.
  Det är fint för dig som vill ha stabilitet, men de senaste åren så är det kanske inte industribolagen som har gått absolut bäst på börsen.
 4. Det finns bättre Svenska indexfonder
  Tittar vi på lite alternativ till Avanza Zero så hittar vi exempelvis SEB Sverige Indexnära, Skandia Sverige Exponering, och SPP Sverige Plus A som alla har slagit Avanza Zeros avkastning. Dessa fonder har också 4 av 5 morningstar stjärnor.
 5. Avkastningen är viktigare än avgiften
  För mig så spelar avkastningen mer roll än avgiften.
  När du jämför olika fonder så ser du hur bra fonden har gått EFTER att avgiften har dragits.
  Det är alltså ingenting som läggs på i efterhand, utan det du ser är vad man har tjänat efter att avgifterna är avdragna.

Avanza Zero utveckling

Avanza Zeros utveckling har inte varit dålig de senaste åren. Det är bara det att jag har sett att investmentbolag och småbolag har historiskt presterat bättre än OMXS30 om man tittar ur ett längre perspektiv.

Här är Avanza Zeros utveckling de senaste åren:

TidsperiodAvanza Zero Utveckling
i år (2022)-18%
1 år-3%
3 år+37%
5 år+46%
10 år+156%
Avanza Zeros utveckling

Är Avanza Zero bra eller dålig?

För att summera, är Avanza Zero en bra eller dålig fond?

Avanza Zero är en bra fond om du är en nybörjare som vill ha en gratis indexfond som sparar i stora stabila bolag som verkar i Sverige. Enligt mig är Avanza Zero en bra fond i tider då stora företag som är listade på OMXS30 går bra, och dålig när de större bolagen listade på OMXS30 går dåligt.

Tittar jag historiskt på fonden Avanza Zero sedan ett par år tillbaka så anser jag att investmentbolagsfonden från Spiltan har gått betydligt bättre eftersom investmentbolag har slagit det smala indexet OMXS30 som Avanza Zero följer.

Därför väljer jag själv att spara i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och andra fonder istället för att spara i Avanza Zero.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Avanza Zero? Nej tack!”

  • Hallå Vivi :) ja både Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är bra fonder på lång sikt.
   När det skakar på börserna så sprider det sig till alla marknader vilket ger korrektioner. Det är nyttigt med. Det går tyvärr inte bara upp utan oftast 2 steg framåt, 1 steg bakåt, osv.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.