TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Bästa aktierna för nybörjare: 9 bra aktier att investera i

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Vilka aktier ska man köpa som nybörjare? I den här guiden kommer jag att ge dig tips på 9 olika aktier som kan vara bra att köpa som nybörjare. Jag kommer också att ge en kort förklaring till varje aktie och varför dessa passar sig bra för din aktieportfölj.

Så oavsett om du är nybörjare eller om du letar efter nya aktietips, läs vidare för att få reda på de bästa aktierna att investera i som nybörjare!

Tips: Kolla också in Aktier för nybörjare (Så lär du dig komma igång med aktier)

Tänk på att historisk avkastning i aktier inte är en garanti för avkastning i framtiden. Investeringar går mycket upp och ned.

Bästa stället att köpa aktier för nybörjare

Avanza logo
Avanza
 • Bäst för nybörjare
 • Avgiftsfritt på aktier & fonder upp till 50 000 kr i samlat sparande
Nordnet
Nordnet
 • Enkelt att investera
 • Avgiftsfritt på aktier upp till 80 000 kr i samlat sparande
eToro
eToro
 • Testa trading på demokonto
 • Hög risk! Inte rekommenderat för nybörjare
Ditt kapital riskeras

Bästa aktierna för nybörjare

Det finns många bra aktier att välja på om du är nybörjare på börsen. De mest populära branscherna som över lång tid har gett en stabil avkastning har ofta funnits inom fastigheter, industri, och finanssektorn.

En viss typ av aktier utmärker sig dock som absolut bäst för nybörjare att investera, och detta är investmentbolag. Aktier i investmentbolag ger dig en bred spridning mot flera olika branscher och dessutom får du en aktieutdelning varje år eller flera gånger per år.

Över tid har många investmentbolagsaktier presterat bättre än börsens index, vilket gör att du kan köpa dessa aktier löpande och få en god avkastning då deras ledning är väldigt erfarna med att hitta exceptionellt bra aktier åt dig.


Är du nybörjare och vill köpa aktier på lång sikt så är en bra rekommendation att sikta på lönsamma bolag som handlas på stockholmsbörsen. Nedanför är en lista över diversifierade investmentbolag som ger en bra exponering över svensk ekonomi.

Här är ett förslag på de 9 bästa aktierna för nybörjare enligt mig:

 1. Investor
 2. Industrivärden
 3. Latour
 4. Svolder
 5. Spiltan Invest
 6. Lundbergföretagen
 7. Kinnevik
 8. Creades
 9. Bure

Dessa 9 investmentbolag har med återinvesterad utdelning historiskt avkastat mer än börsen och gett en god riskjusterad avkastning. Om du är nybörjare och vill investera i aktier på lång sikt utan att behöva hålla för mycket koll så är detta en utmärkt investering.


1. Investor

investor investmentbolag
 • Substansrabatt: 11.28%

Investor är den aktie som har flest aktieägare hos Avanza. Just nu är det 308 579 stycken på Avanza som äger aktier i Investor.

Investor är ett investmentbolag som äger andelar i företag som Atlas Copco, ABB, EQT, Mölnlycke, Astra Zeneca, SEB, Epiroc, Nasdaq OMX Group, Ericsson, och SOBI.

Det betyder att när du köper aktier i Investor så får du en riskspridning på dina pengar mellan dessa företag. När det går bra för företagen som Investor äger aktier i så kommer det även gå bra för Investor-aktien. Dessutom får du ta del utav utdelning som Investor delar ut.

Investor är den bästa aktien för nybörjare som vill ha en stabil aktie med en bred riskspridning till många olika branscher.

Motivering: Investor har historiskt gett 18% årlig totalavkastning de senaste 20 åren. Investor har överavkastat börsen till bara 0.09% förvaltningskostnad. Det är billigare än de billigaste Sverigefonderna. Aktien ger dessutom en god spridning bland Sveriges största företag.

2. Industrivärden

 • Substansrabatt: 11.58%

Industrivärden är ett investmentbolag som äger aktier i företag som Ericsson, Essity, Sandvik, Volvo, och Skanska.

Industrivärden är en stor aktieägare i några svenska företag som är verksamma inom telekommunikation, industri, finans och fordonsindustrin.

Det innebär att när du köper aktier i Industrivärden får du en riskspridning av dina pengar mellan dessa företag. När de företag som Industrivärden äger går bra kommer även Industrivärdens aktier att öka i värde. Dessutom kommer du att få utdelning från Industrivärden varje år.

Industrivärden är en mycket bra aktie för nybörjare som tror på svensk industri samt svensk välfärd.

3. Latour

 • Substanspremie: 26.87%

Latour är ett investeringsbolag som äger aktier i företag som Assa Abloy, Tomra, SWECO, Hultafors, Swegon, Troax, och Securitas (m.fl).

Latour är ett fokuserat industriellt holdingbolag med goda långsiktiga tillväxtutsikter. Strategin är att investera i välskötta företag med potential att öka sitt värde genom aktivt ägande.

Detta innebär att att när du köper aktier i Latour får du en riskspridning av pengar mellan dessa företag. När de företag som Latour äger går bra kommer Latours aktier också att öka i värde. Dessutom får du utdelning från Latour varje år.

Latour är en bra aktie för nybörjare som vill investera i trygga svenska små och medelstora bolag.

4. Svolder

 • Substanspremie: 15%

Svolder är ett investmentbolag som äger aktier i företag som New Wave, Troax, Garo, XANO Industri, FM Mattsson, Elanders, Beijer Electronics Group, och många fler.

Svolder investerar i och förvaltar börsnoterade företag, med särskilt fokus på mindre nordiska men även medelstora företag som är noterade på börsen. Visionen hos Svolder är att vara en långsiktig aktieägare och skapa avkastning för oss aktieägare på lång sikt.

Svolders investeringsportfölj innehåller många olika typer av investeringar. De viktigaste typerna är industriella, men det finns också andra typer av investeringar.

Svolder är ett jättebra val av aktie för nybörjare som vill få en exponering mot intressanta industribolag av mindre karaktär med god möjlighet till tillväxt.

5. Spiltan Invest

 • Substansrabatt: 16%

Spiltan är ett företag som hjälper andra företag att växa och hantera sina investeringar. Den större delen av Spiltans portfölj består av företag som inte är noterade på börsen.

Spiltan äger företag som Paradox Interactive, Spiltan Fonder, KlaraBo Sverige, P&E Fastigheter, Berkshire Hathaway, Teqnion, Train Alliance, Alcadon samt Byggmästare A J Ahlström. De äger även aktier i mindre bolag som Flattered, Hejmo och Coolstuff.

Investeringsbolaget Spiltans mål är att ge investerare långsiktig avkastning genom att investera i och utveckla tillväxtföretag med högt värde.

Spiltans primära investeringar är inom IT-, industri- och energisektorerna. Störst koncentration återfinns inom den europeiska samt nordamerikanska marknaden.

Spiltan är en bra aktie för nybörjare om du gillar mindre bolag som är onoterade som har en god möjlighet till hög tillväxt på sikt. De är långsiktiga ägare och eftersom aktien enbart handlas en gång per vecka så behöver du inte sitta och kolla aktiekursen varje dag.

6. Lundbergföretagen

 • Substansrabatt: 4.75%

Lundbergföretagen är ett investmentbolag som investerar i och utvecklar företag inom fastigheter och bolag som Holmen, Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik, Skanska, Indutrade och Husqvarna.

Lundbergföretagen har som strategi att skapa aktieägarvärde genom att identifiera och investera i företag med goda långsiktiga utsikter till tillväxt och lönsamhet. Lundbergföretagen fokuserar på tre huvudområden: fastigheter, skog och industri.

7. Kinnevik

 • Substansrabatt: 20%

Kinnevik är ett investmentbolag som har ett stort antal investeringar i många olika företag. En del av dessa företag är noterade på börsen, men många är det inte.

Kinneviks strategi är att investera i och hjälpa till att utveckla företag som har potential att bli globala ledare inom sina respektive områden. Kinnevik fokuserar på fem huvudområden: e-handel, media, kommunikation, underhållning och finansiella tjänster.

Kinnevik är en bra aktie för nybörjare om du vill få exponering mot ett brett utbud av företag med potential att bli globala ledare.

8. Creades

 • Substanspremie: 23%

Creades är ett investmentbolag som investerar i och utvecklar företag inom digitalisering, teknik, som har en positiv samhällsutvecklande trend. Creades strategi är att skapa aktieägarvärde genom att identifiera och investera i företag med goda långsiktiga utsikter för tillväxt och lönsamhet.

Exempel på bolag som finns i Creades portfölj är Avanza Bank, Pricerunner, Tink, Instabox, StickerApp, Inet, Apotea, och Röhnisch.

Som du kan se finns många varumärken som man känner igen där dess tillväxt drivs utav vår växande efterfrågan på e-handelstrenden i det svenska samhället.

Creades är en bra aktie för dig som är nybörjare som tror på digitaliseringstrenden och att vi handlar mer på nätet.

9. Bure

 • Substanspremie: 21%

Bure är ett investmentbolag som investerar i och utvecklar företag inom verkstad, vård & omsorg, och även IT-branschen. Deras strategi är att vara en aktiv ägare som vill förvärva intressanta bolag, utveckla dem och på sikt sälja av dem när de gått bra.

Främst fokuserar man på den nordiska marknaden.

I Bures portfölj ingår företag som Vitrolife, Mycronic, Xvivo, Bure Growth, Cavotec, Allgon, Mentice och Ovzon.

Bure är en bra aktie för dig som nybörjare som tror på en digitalisering utav medicinteknik, industriteknik, med mera.

Vad är aktier?

En aktie är en liten del av ett företag som du kan köpa. När du äger aktier i ett företag blir du aktieägare. Som aktieägare har du vissa rättigheter. Till exempel har du rätt att rösta vid företagets bolagsstämma och rätt att få utdelning (en del av företagets vinst) om företaget erbjuder aktieutdelning till sina aktieägare.

Du kan också tjäna pengar på aktierna om de går upp i pris. Detta kallas kapitalvinst. Om aktierna sjunker i pris så kan du förlora pengar. Detta kallas kapitalförlust.

Värt att tänka på:

 • Du har inte gjort någon vinst förrän du har sålt dina aktier
 • För att kunna tjäna pengar på att aktierna går upp måste du sälja dem
 • För att göra en förlust på dina aktier så måste du sälja dem

Många glömmer bort detta och blir oroliga så fort deras aktier har gått ner i pris. Du har inte förlorat några pengar på dina aktier förrän du har sålt.

När folk talar om att köpa aktier menar de oftast att de köper aktier på aktiemarknaden. Det är på aktiemarknaden (börsen) som företagen listar sina aktier så att folk kan köpa och sälja dem. Du kan köpa eller sälja aktier på aktiemarknaden via en bank eller en nätmäklare som exempelvis Avanza och Nordnet.

Vilka typer av aktier finns det?

Det finns två huvudtyper av aktier: stamaktier och preferensaktier.

Stamaktier ger dig rösträtt vid företagets bolagsstämma och rätt till utdelning om företaget erbjuder sådan.

Preferensaktier ger dig normalt ingen rösträtt utan du har en tidigare rätt till företagets vinst (utdelning). Detta innebär att preferensaktieägare får sin utdelning före vanliga aktieägare.

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett företag vars verksamhet består i att investera sina pengar i andra företag. Investmentbolag äger ofta aktier i många olika företag, vilket minskar risken jämfört med att äga aktier i ett enda företag.

Exempel på aktier som är investmentbolag är:

 • Investor
 • Industrivärden
 • Latour
 • Ratos
 • Spiltan Invest
 • Svolder
 • Kinnevik
 • Creades
 • Bure

Varför är investmentbolag bra aktier för nybörjare?

Investmentbolag är nästan som att äga en fond. Eftersom investmentbolagets huvudfokus är att äga andra företag så kan du köpa aktien och luta dig tillbaka och lita på att investmentbolaget gör sitt jobb med att hitta lukrativa företag som kommer tjäna bra med pengar med möjlighet till god tillväxt.

Investmentbolag är också mycket medvetna om att sprida sina risker, vilket gör att du inte själv behöver handplocka ut 5-10 aktier för en väldiversifierad portfölj bland olika branscher – utan investmentbolaget sköter det åt dig.

Aktier är långsiktigt billigare att äga till skillnad från en fond, då investmentbolags förvaltningskostnad oftast brukar vara billigare än att köpa en aktiefond.

Dessutom kostar det bara en engångsavgift (courtage) att köpa en aktie, till skillnad från en fond som har en löpande avgift varje år.

Var ska man köpa aktier som nybörjare?

Bästa aktiemäklaren för nybörjare

Avanza

Avanza Bank

COURTAGE

0 – 99 kr

MINSTA AKTIEKÖP

0 kr

KÖP AKTIER KOSTNADSFRITT UPP TILL 50 000 KR

PERFEKT FÖR DIG SOM ÄR NYBÖRJARE OCH VILL BÖRJA MED AKTIER

VUNNIT TITELN SOM SVERIGES NÖJDASTE AKTIESPARARE I 11 ÅR

ENKELT ATT KÖPA AKTIER PÅ MOBIL, PLATTA OCH PÅ DATORN

ENKLA GUIDER HUR MAN KÖPER AKTIER

INGET DEMOKONTO FÖR KÖP AV AKTIER

Se hur man köper aktier här

Testa köpa aktier som nybörjare

eToro

eToro

COURTAGE

0 kr

MINSTA AKTIEKÖP

500 kr

TESTA KÖPA AKTIER MED ETT DEMOKONTO

KÖP AMERIKANSKA AKTIER UTAN AVGIFTER

KOPIERA ANDRA TRADERS AKTIEPORTFÖLJER MED COPYTRADING

HANDLA MED AKTIER PÅ UPP TILL 17 OLIKA AKTIEBÖRSER

ENKLA GUIDER HUR MAN KÖPER AKTIER

Ditt kapital riskeras. Andra avgifter tillkommer. Se etoro.com/trading/fees

Investera i aktier genom en enkel fondrobot!

LYSA fondrobot

LYSA

Minsta investering

100 kr

ENKEL FONDROBOT, PERFEKT FÖR NYBÖRJARE

INVESTERA I AKTIER GENOM EN FONDROBOT

FÅ BRA RISKSPRIDNING I OLIKA AKTIEFONDER

BILLIG AVGIFT FRÅN 0.0.3%

MINSTA KÖP 100 KR

DU ÄGER INTE AKTIERNA EFTERSOM DU INVESTERAR AKTIEFONDER

Jämför den bästa fondroboten här

Se mitt omdöme om LYSA

Investera automatiskt i aktier med Sigmastocks

Sigmastocks

Sigmastocks

Minsta investering

100 kr

SPARA I AKTIER MED LÅG AVGIFT

Otroligt enkelt att automatiskt börja spara i aktier genom Sigmastocks algoritm

Spara automatiskt varje månad direkt i aktier istället för i fonder

Läs mitt omdöme om Sigmastocks här

Slutsats

 1. Välj ut 3-5 olika aktier för din aktieportfölj
 2. Köp aktier i minst 3 branscher
 3. Var långsiktig om minst 5 år
 4. Ha tålamod
 5. Försök inte jaga snabba pengar

Välj ut 3-5 olika aktier minst för din aktieportfölj när du bygger en portfölj som nybörjare. Tänk på att du köper aktier som agerar bland olika branscher, exempelvis fastigheter, bank, finans, industri, teknik, hälsa, konsumentvaror, eller digitalisering. Det absolut viktigaste när du börjar köpa aktier som nybörjare är att du är långsiktig. Försök inte jaga snabba pengar på börsen om du är ny, för då kommer du med all säkerhet att förlora dina pengar.

Aktier i investmentbolag är ett mycket bra val om du börjar köpa dina första aktier. Investor är ett perfekt exempel på en bra nybörjaraktie eftersom deras förvaltning har slagit börsindex de senaste åren med råge, dessutom får du en stabil aktieutdelning varje år.

Köp dessutom dina aktier på ett ISK-konto eller på en kapitalförsäkring för att slippa behöva deklarera när du köper och säljer aktier. Du får en låg skatt och slipper huvudvärken att rapportera in dina aktieaffärer till Skatteverket varje år.

Ha sedan tålamod. De allra rikaste aktieinvesterarna är de som ägt aktier under hela sin livstid. De som istället försöker göra snabba pengar på börsen blir oftast fattiga väldigt snabbt.

Lycka till på din aktie-resa! Hör gärna av dig om du har några frågor.

Vill du ha min hjälp så kan du bli en Patreon eller YouTube-medlem för en mindre summa, där jag prioriterar dina frågor och lär dig allt jag kan om aktier.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.