TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Bästa småbolagsfonderna

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

En småbolagsfond är ett bra tips på en aktiefond som du bör ha i ditt fondsparande ifall du vill slå börsen över tid. Varför? Jo därför att småbolag har historiskt slagit större bolag och börsen om vi tittar på historisk data. Över lång sikt tenderar småbolagen att ge en högre avkastning än stora börsen som helhet. Dels för att de har en högre chans till att uppnå högre tillväxt.

graf över småbolag vs storbolag index
Småbolagsindex vs Storbolagsindex i Sverige

Småbolag är intressanta att investera i om du vill investera i aktier som har en hög tillväxt och har möjlighet att växa snabbt på kort tid.

Nackdelen med småbolag är dock att det är hög risk och att en viss andel av småbolag går i konkurs, därav kan det vara ett bra tips att investera i bra småbolagsfonder.

Bästa Småbolagsfonderna

Här kan du se de 10 småbolagsfonder som har gått bäst på 5 års sikt.

Bästa småbolagsfondernaAvkastning på 5 år
Enter Småbolagsfond A+277%
Lancelot Avalon A+252%
SEB Sverigefond Småbolag C/R+226%
Spiltan Småbolagsfond+220%
SEB Nordenfond Småbolag C EUR – Lux+216%
SEB Sverigefond Småbolag+208%
AMF Aktiefond Småbolag+203%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige A+201%
Evli Sverige Småbolag B+201%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A+196%

Enligt mig är inte den bästa småbolagsfonden just de som har presterat bäst på en 5-årsutveckling. Det blir ofta skevt beroende på vilken period börsen är i just nu. Ibland visas vissa småbolagsfonder längst upp när man kollar på 5årsutvecklingen och andra gånger visas andra småbolagsfonder längst upp.

Här är de småbolagsfonder som jag anser är bäst och som jag sparar i löpande.

1. Spiltan Småbolagsfond

En småbolagsfond som förvaltas utav Pär Andersson samt Jörgen Wärmlöv.

Spiltan Småbolagsfond, tidigare Spiltan Aktiefond Sverige, är en aktivt förvaltad småbolagsfond. Det enskilda företagets affärsidé, ledning och långsiktiga framtidsutsikter granskas och utvärderas noga.

Tillväxtorienterade företag är kandidater som lockar, så länge aktien anses vara rättvist prissatt. Fondens tillgångsfördelning är oberoende av andra indexvikter. Målet med Spiltan Småbolagsfond är att fondportföljen ska överträffa sitt jämförelseindex, Carnegie Small Cap Return Index.

 • Fondavgift: 1.6%
 • Avkastning 1 år: +19%
 • Avkastning 3 år: +153%

2. Enter Småbolagsfond

Enter Småbolagsfond är en svensk marknadsfokuserad investeringsfond med ett långsiktigt perspektiv. Målet med fonden är att leverera god avkastning genom att investera i små bolag på Stockholmsbörsen.

Investeringsmetoden bygger på att hitta företag med tydlig tillväxtpotential (antingen genom organisk, expansiv eller förvärv), en bra affärsmodell som kan upprätthållas och en utmärkt ledning.

 • Fondavgift: 1.7%
 • Avkastning 1 år: +18%
 • Avkastning 3 år: +180%

3. AMF Aktiefond Småbolag

AMF Aktiefond Småbolag är en billig småbolagsfond som levererat väldigt god avkastning historiskt till en förvånansvärt låg avgift.

Fonden investerar i små och medelstora börsnoterade företag. Svenska aktier utgör majoriteten av investeringarna, men upp till 25 % av fondens tillgångar kan placeras på andra nordiska börser.

Fonden är inte inriktad på någon specifik sektor, utan strävar istället efter diversifiering genom att investera i en rad olika företag från olika sektorer.

Fonden förvaltas aktivt, vilket innebär att de som förvaltar den försöker göra det bättre än genomsnittet. Den här fonden har en stor risk, så du bör bara investera i den om du planerar att behålla dina pengar under lång tid.

 • Fondavgift: 0.45%
 • Avkastning 1 år: +19.9%
 • Avkastning 3 år: +127%

4. Avanza Småbolag by Skoglund

En investering i fonden Avanza Småbolag by Skoglund ger dig ett världsomspännande perspektiv på svenska små och medelstora företag.

Fokus ligger på små företag som växer snabbt och går med vinst. Investeringarna är långsiktiga och spridda över alla sektorer.

Avanza Småbolag by Skoglund är en matarfond som investerar sina pengar i mottagarfonden FE Småbolag Sverige. Den stödmottagande fonden förvaltas av Fredrik Skoglund.

 • Fondavgift: 1.3%
 • Avkastning 1 år: +23%

Jag rekommenderar: LYSA fondrobot!

Få 20% rabatt på fondavgiften hos LYSA med min samarbetslänk.

Med fondroboten LYSA slipper du tänka på att välja fond. LYSA har både småbolag och stora bolag i sin exponering. Jag rekommenderar 100% exponering mot aktier när du använder LYSA.

Se mitt omdöme om LYSA

Vilken småbolagsfond är bäst?

Den småbolagsfond som har gått bäst är Enter Småbolagsfond A som har gett +277.75% avkastning på 5 års sikt.

 • Enter Småbolagsfond A förvaltas utav Jon Hyltner sedan 2019-09-05 genom fondbolaget Enter
 • Småbolagsfonden har ett mål att investera med en hållbar inriktning med fokus på svenska småbolag
 • Enter Småbolag undviker bolag som tillverkar landminor, atomvapen, och fossila tillgångar samt pornografi
 • Enter Småbolag undviker också alkohol, tobak, vapen, och spelindustrin i sin småbolagsfond
 • Målet med småbolagsfonden Enter Småbolagsfond A är att uppnå en hög avkastning genom att investera i små bolag på Stockholmsbörsen

Enter Småbolagsfond har en total avgift om 1.78% på Avanza och 1.27% på SAVR.

Hur många småbolagsfonder finns det?

Enligt Avanzas Fondlista finns det 27 stycken småbolagsfonder samt 86 stycken fonder som investerar i små samt medelstora bolag vilket totalt uppgår till 113 stycken småbolagsfonder totalt.

Vad är småbolag?

Definitionen av ett småbolag skiljer sig mycket beroende på vilket fondbolag och förvaltare man pratar med.

Ett småbolag brukar oftast få max ha ett börsvärde om 1% av börsens totala marknadsvärde vilket ger en värdering om mindre än 40 miljarder kronor.

Ett börsvärde om 40 miljarder kronor är lite högt enligt mig om vi pratar om småbolag, men de flesta innehav i småbolagsfonder brukar ligga under 40 miljarder kronor.

Vad är en småbolagsfond?

En småbolagsfond investerar i regel bara i mindre bolag som har ett börsvärde som är mindre än 40 miljarder kronor.

Varför vill man investera i en småbolagsfond?

Historiskt sett så har småbolag gått bättre än stora bolag så därav kan det vara ett bra komplement till din fondportfölj om du vill ta högre risk på minst 5 års sikt.

Jag personligen tycker det är intressant att investera i mindre företag som växer snabbare än övriga börsen och stora bolag.

Dels för att avkastningen är högre om småbolagen gör bra ifrån sig.

När går småbolag bra?

Småbolag brukar oftast gå bra när räntor är låga och tillväxtbolag värderas högt.

När räntorna är låga så är det billigare att låna pengar vilket gör det lättare att uppnå en snabbare tillväxt för småbolagen.

Hur hittar man småbolag?

Det enklaste sättet att hitta bra småbolag är att titta i småbolagsfonders portfölj för att få tips och inspiration på bra småbolag.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

3 svar på ”Bästa småbolagsfonderna”

 1. Mycket bra sammanfattning, jag har dock ändå svårt att välja vilka fonder jag ska ha, alldeles för mycket att välja mellan :)

  Svara
 2. Hej Marcus!

  Ifall man av någon anledning inte vill investera i fonder för tillväxtmarknaden, skulle då en småbolagsfond fungera som ett alternativ istället? :)

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.