TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Dessa aktier & fonder köper jag i maj 2022

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Nyheten innehåller reklam för Avanza men påverkar inte åsikterna som delas av mig. Tänk på att investeringar i aktier & fonder alltid kommer med hög risk. Det svänger mycket på börsen och sätt bara in pengar som du har råd att vara utan i minst 3-5 års tid.

Aktiemarknaden har varit på lite av en berg- och dalbana den senaste tiden. En del människor börjar bli oroliga och undrar om de ska ta ut sina pengar och spara dem under madrassen. Saken är den att aktiemarknaden går upp och ner hela tiden – den har aldrig varit en helt stabil investering. På lång sikt har den faktiskt alltid gått uppåt. Så om du är orolig för att aktiemarknaden ska sjunka, var inte orolig! Fortsätt bara att spara varje månad som du har gjort, så kommer du att vara i god form när den så småningom går upp igen.

Tips: Läs min guide om hur du bäst månadssparar i aktier & fonder.

Vilka aktier & fonder ska man köpa när börsen rasar?

Om du är nybörjare så är det alltid viktigt att du fortsätter spara i de fonder som du har i ditt månadssparande. Jag brukar rekommendera att man har 1 sverigefond och 1 globalfond i sitt månadssparande. Helst breda fonder som har en låg avgift i sin fondportfölj.

Här är några bra tips på aktier & fonder jag tycker ser intressanta att investera i just nu:

Investor är ett investmentbolag som handlas till en substansrabatt om nästan -17% (enligt ibindex) vilket betyder att du kan köpa investmentbolaget istället för dess underliggande innehav till ett lägre pris än om du hade köpt dem över börsen.

Castellum handlas en substansrabatt om -25% (enligt fbindex) och är enligt mig Sveriges bästa utdelningsaktie.

De övriga fonderna är alltid bra att ha i en långsiktig fondportfölj som också ger en väldigt låg avgift.

Aktierna & Fonderna som jag köper under maj 2022

Vilka aktier & fonder ska man köpa i maj 2022?

Nu när börsen har gått ner så finns det faktiskt en hel del aktier och fonder som kommit ner till rimligare nivåer. Bland annat investmentbolagen handlas till stor del till rabatter. Men även många fastighetsbolag har fallit ganska mycket som kan bli en fin resa på sikt.

Jag har under detta året växlat om mitt fokus från tillväxt till att bredda min portfölj med mer investmentbolag och stabila fastighetsbolag.

Dessa aktier har jag köpt under Maj 2022

 1. Investor
 2. Castellum
 3. Cibus Nordic Real Estate
 4. Avanza Bank Holding
 5. Adtraction Group
 6. Waystream Holding

Dessa fonder har jag köpt under Maj 2022

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Småbolag by Skoglund
 3. TIN Ny Teknik A
 4. Spiltan Småbolagsfond
 5. AMF Aktiefond Småbolag
 6. Swedbank Robur Ny Teknik
 7. Avanza Sverige
 8. PLUS Mikrobolag Sverige Index
 9. Länsförsäkringar USA Indexnära

Som alltid så kan du se hela min portfölj med aktier & fonder under sidan Mina Investeringar.

Varför spara när aktier och fonder går ner?

Det är viktigt att fortsätta investera när aktiemarknaden går ner eftersom aktiemarknaden historiskt sett alltid har gått upp på lång sikt. Att investera i aktier är ett långsiktigt spel, och det är viktigt att hålla sig investerad genom alla toppar och dalar för bästa resultat. Så få inte panik när aktiemarknaden dyker ner – fortsätt bara att ha ditt månadssparande aktivt via autogiro och försök inte att tajma upp och nedgångar. Många nybörjare tenderar nämligen att sälja av på botten, och istället köpa ner det har gått upp.

Tips: Jag sparar alltid automatiskt med ett månadssparande in i fonderna som nämnt ovan via Avanzas smidiga Autogiro-tjänst. Den 25e sätts 2000 kr in på mitt Avanza-konto och mina fonder köps automatiskt. Detta gör att jag inte behöver tänka på när det är bäst tid att köpa, utan det sker automatiskt hela tiden oavsett om börsen gått upp eller ner.

Nu när det har gått ner en hel del så boostar jag också mitt månadssparande genom att sätta in lite extra och köpa lite mer av fonderna. Du kan aktivera ett automatiskt månadssparande på Avanza här.

”Be greedy when others are fearful, and be fearful when others are greedy”

Warren Buffet

Hur ska man tänka när börsen rasar?

Det är viktigt att du fortsätter spara i dina fonder och aktier även när börsen går ner. Det är extra viktigt att du även fortsätter med ditt månadssparande när börsen går ner, eftersom att det är nu när det gått ner som du kan investera mycket billigare.

Du får alltså mer för dina pengar när du köper när börsen har gått ner. Eftersom värderingarna går ner så får du mer aktier (som finns i fonderna) för varje hundralapp som du investerar.

Ett tips dock, det kan alltid fortsätta ner, så gå inte all in – men fortsätt att investera lite grann hela tiden. Min strategi är att investera lite varje vecka när det är skakigt och går ner mycket.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

5 svar på ”Dessa aktier & fonder köper jag i maj 2022”

 1. Hej! Tack för en bra blogg och ett bra inlägg. Tänker mycket på det här med fördelning av månadssparande, låt oss säga att man har en Globalfond, en Sverigefond och ett gäng diverse aktier, vad är då smartast att göra om man varje månad kanske har 2000 kr att investera. Splitta 2000 och ta lite i varje, varje månad eller köra 2000 Globalfond en månad, sen nästa månad 2000 Sverigefond osv? Tänker för att maxa ränta på ränta maximalt och göra smarta månadsinvesteringar, eller så kanske det inte spelar någon roll hur man gör, bara man investerar varje månad?

  Svara
  • Hej Matilda och stort tack! :)
   Det bästa är att investera så ofta som möjligt enligt mig, men om du inte har råd att köpa aktierna samtidigt som fonderna så brukar jag säga att man kan efterhand sälja av lite av fonden för att öka i aktien. Det viktigaste är bara att du hela tiden investerar över en längre tid utan några undantag. Ränta på ränta-effekten spelar egentligen mer roll hur pass mycket avkastning du får över tid, och då är det viktiga att du investerar även när börsen går ner så du får en hävstång på uppsidan.
   Du kan räkna på olika avkastningsnivåer i ränta på ränta-kalkylatorn här

   Svara
 2. Tjena. Tror du inte att Avanza kommer få det extremt tufft med jämförelsetalen från 2021, eller har du det som utdelningscase då den är väldigt hög just nu?

  Svara
  • Tjena, jo det har du nog rätt i. Jämförelsetalen från 2021 blir nog tuffa men samtidigt är de som börjat spara på Avanza kvar och man tenderar att sätta in mer kapital löpande. Aktiviteten kommer nog ner lite grann men eftersom man skiftat mycket fokus till att äga fonder och liknande så tror jag det benet kommer stärkas markant de kommande åren. Utdelningen är trevlig men inte den jag äger Avanza för.
   Jag har bara drygt 1% av portföljen exponerad mot Avanza för närvarande så det är inget större innehav. Kommer öka på 2-3 års sikt beroende på hur de utvecklar sig

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.