TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Tid är pengar, pengar är tid.

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Som den inspirerande Niklas Andersson aka Investeraren ofta säger, tid är den ultimata valutan. Vi har inte en aning om hur länge vi får leva och det enda vi vet är att tiden är begränsad. Och det är ju just det ekonomi betyder, hushållning med begränsade resurser. Tid är vår viktigaste och mest värdefulla resurs.

Det är ju vår tid som vi hela tiden handlar med. Vi ger av vår tid till ett arbete för att få pengar, som vi sedan kan använda för att tillgodose våra livsnödvändiga behov. Såsom mat, värme, hygien och mediciner.

Men eftersom att vi har det så bra i Sverige så blir det för dem allra flesta lite pengar över när dessa saker är tillgodosedda.

Vi kan alltså börja göra och köpa saker vi vill ha, utöver saker som vi måste ha. Vill vi inte ge bort vår tid för att få in pengar så måste vi ju då istället lösa alla våra nödvändiga behov själva.

Vi måste fixa mat och värme helt på egen hand, det kräver både tid och kunskap och skulle för gemeneman bli väldigt jobbigt på sikt.

Köp aktier som nybörjare

Vill du lära dig handla med aktier som nybörjare?

Vad är pengar?

Och varför är det så viktigt? Pengar är ju egentligen bara ett påhitt, men det är ett verktyg som underlättar bytet av tid mellan oss människor. Vi slipper vara experter både på att tillverka kläder, forska i medicin, införskaffa mat, fixa värme och el osv. Vi kan bli duktiga på det vi gillar och så kan vi låta andra bli duktiga på det som de gillar. Det gör så att alla kugghjul i samhället kan snurra på ett effektivt och smidigt sätt.

Tänk er själva om vi var tvungna att alltid byta varor eller tjänster med varandra. Det skulle vara väldigt osmidigt om man skulle behöva laga diskmaskinen och i gengäld alltid ge en tjänst tillbaka till personen i fråga. Och ännu krångligare blir det om det skulle komma in en tredje person i bilden. Personen som lagar diskmaskinen kanske inte behöver hjälp med något, men däremot kanske hen är skyldig en tredje person en tjänst. Ska jag då åka till den tredje personen och hjälpa hen för att göra rätt för mig? Som ni hör så skulle det här vara väldigt ineffektivt och krångligt.

Pengar är ett viktigt verktyg som får samhället att snurra på ett smidigt och effektivt sätt.

Pengar är alltså ett nödvändigt ont. För många är pengar något fult och ett hemskt påhitt av oss människor. Jag förstår den tanken, men det kan vara bra att tänka på vilket viktigt verktyg det är för att samhället ska fungera. Det hjälper oss även att hålla koll på vem som gjort rätt för sig och inte. Så klart finns det undantag och de som inte gör rätt för sig ändå. Om man exempelvis stjäl av någon annan så är det ju som att sno tid av personen. Och personer som inte betalar tillbaka skulder har ju alltså levt på någon annans resurser.

För att knyta ihop säcken, tid är pengar och pengar är tid. Vi byter vår tid mot pengar för att sedan kunna byta pengarna mot andra tjänster och varor som sparar oss tid. En bättre privatekonomi leder alltså till att i större utsträckning kunna bestämma över sin tid. Att kunna leva livet som man vill och inte som man måste.

Med ränta på ränta effekten så kan du också se hur pass mycket pengar du kan tjäna över tid.

Se hur ränta på ränta-effekten funkar i Räntekalkylatorn!

Kickstarta dina investeringar idag!

Marcus rekommenderar

”Gör som mig, börja med investera pengar i aktier på Avanza redan idag.
Du kommer inte ångra dig!”

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.