TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Utländska aktier

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Utländska aktier kan vara ett utmärkt sätt att diversifiera din portfölj och uppnå en högre avkastning, men utländska aktier kommer också med vissa problem. Innan du köper utländska aktier är det viktigt att känna till exempelvis den utländska källskatten på utdelning och det högre courtaget som gäller för att handla utländska aktier.

Att handla utländska aktier

Utländska aktier kan vara ett bra sätt för att diversifiera din aktieportfölj och få en högre avkastning genom att hitta intressanta bolag utrikes, men genom att handla med utländska aktier så kommer du också stöta på problem som du inte är van vid när du handlar med svenska aktier.

Det är tre viktiga saker som du måste vara medveten om när du handlar med utländska aktier:

 1. Den utländska källskatten som dras från din utdelning från utländska aktier
 2. Det högre courtaget som du får betala när du köper och säljer utländska aktier
 3. Valutaväxlingsavgiften på minst 0.25% när du köper och säljer utländska aktier

Innan du köper utländska aktier är det viktigt att känna till bland annat den utländska källskatten på utdelningar, att det är ett högre courtage för att handla utländska aktier, och även en avgift för valutaväxling när du köper och säljer aktierna.

Du kanske inte har tänkt på dessa extra kostnader när du köper utländska aktier eftersom de ofta är dolda i det finstilta på hemsidan.

I den här guiden vill jag gå genom de viktiga bitarna innan du investerar i utländska aktier så att du är förberedd på eventuella överraskningar!

Tänk också på att genom att investera i utländska aktier så tar du en risk i och med att din akties utveckling kan påverkas beroende på hur det går för det landets ekonomi.

Innan du köper utländska aktier

Om du inte vet hur det går till när man köper aktier så rekommenderar jag dig att först läsa nybörjarguiden till att köpa aktier!

Köpa aktier
Guide till hur man köper aktier

1. Innan du investerar i utländska aktier

Det första du måste veta när du ska handla utländska aktier är att du oftast måste skriva på ett skatteavtal med det landet du vill handla aktier i.

Exempelvis om du ska köpa utländska aktier i USA så måste du skriva på ett w8ben-avtal. Detta för att du inte ska behöva betala dubbel skatt till landet som du vill köpa utländska aktier i.

Läs mer om w8ben-avtalet här.

2. Varför utländska aktier kan vara ett bra sätt att diversifiera din portfölj

Om du bara har svenska aktier i din portfölj så tar du en risk. Risken ifall det går dåligt för svenska börsen så kommer hela din portfölj gå dåligt. Därför kan det vara en bra idé att investera i utländska aktier i exempelvis USA och övriga Europa för att diversifiera din portfölj och få exponering mot andra länder.

Det kan också vara bra för att om den svenska valutan går dåligt så får du en exponering mot andra länders valuta och får avkastning om den går bättre än svenska kronan.

3. Utländsk källskatt på utländska aktier vid utdelning

När du handlar med utländska aktier som har en utdelning så kommer det att dras en utländsk källskatt från din utdelning. Den utländska källskatten brukar normalt sett att ligga på 15% utav den totala utdelning som du får från dina utländska aktier. Men procentsatsen på källskatten skiljer sig beroende på vilket land dina utländska aktier är baserat i.

Den utländska källskatt som dras från din utdelning från dina utländska aktier kan du få tillbaka om du använder dig utav en kapitalförsäkring.

När du äger utländska aktier på en kapitalförsäkring så står din bank som ägare av dina aktier och de kommer i sin tur att begära tillbaka den utländska källskatten på dina utländska aktier åt dig.

Vad är den utländska källskatten?

Den utländska källskatten är en skatt som dras från din utdelning som du får från dina utländska aktier och brukar vanligtvis ligga på 15% om du exempelvis äger amerikanska aktier.

När måste jag betala den utländska källskatten på mina utdelningsaktier?

Den utländska källskatten på dina utdelningsaktier dras direkt när utdelningen landar på ditt konto. Så om du får in 100 kr i utdelning från exempelvis Apple så kommer 15 kr av utdelningen (15%) att dras i källskatt från din utdelning.

Hur mycket måste jag betala i utländsk källskatt?

Du får betalat 15% i källskatt på dina utländska aktier om de är i USA.

Källskatt i olika länder skiljer sig åt mellan land till land. Här är en lista över källskatt bland olika länder som dras på utdelningen:

 • USA: 15% källskatt
 • Norge: 25% källskatt
 • Finland: 35% källskatt
 • Danmark: 27% källskatt
 • Tyskland: 25% källskatt
 • Österrike: 10% källskatt
 • Storbritannien: 5% källskatt
 • Nederländerna: 15% källskatt
 • Schweiz: 35% källskatt
 • Kanada: 25% källskatt

Kan jag begära återbetalning av den utländska källskatten?

Ja du kan begära återbetalning av den utländska källskatten som dras från din utdelning. Detta kan dock vara krångligt.

Skatteverket återbetalar också en del av den utländska källskatten upp till ett visst belopp helt automatiskt i din inkomstdeklaration.

Hur mycket pengar av den utländska källskatt som dragits från dina utländska aktier som återbetalas till dig i din skattedeklaration beror på om du deklarerar ett överskott eller underskott av kapital.

Till exempel om du har ett bolån och deklarerar underskott av kapital så kan du bara få en automatisk avräkning av källskatten med max 500 kr.

Om du då exempelvis får utdelning från amerikanska aktier som har 15% källskatt betyder det att du max får få 3333 kr i utdelning på ditt ISK-konto.

Om du får mer än 3333 kr i utdelning på ditt ISK-konto från utländska aktier så är det istället mer förmånligt att ha dem på en Kapitalförsäkring. Detta eftersom banken då står som ägare på dina aktier och kommer begära tillbaka källskatten åt dig.

4. Courtageavgifter för utländska aktier

När du handlar med utländska aktier så kommer du att få betala ett annat courtage än vad du vanligtvis får göra när du köper och säljer svenska aktier.

Nätmäklare som Avanza och Nordnet har en egen prislista för courtage på utländska aktier och den är dessutom väldigt snarlik.

Tänk på att courtageavgiften kanske inte ser så dyr ut vid första ögonblicket, men det kommer också kosta en valutaväxlingsavgift varje gång du gör ett köp eller en säljorder av den utländska aktien.

Courtagepris på utländska aktier hos Avanza:

 • Rörligt courtage: 0.25% till 0.079%
 • Lägsta courtage: 1 USD till 12 USD

Courtagepris på utländska aktier hos Nordnet:

 • Rörligt courtage: 0.255% till 0.079%
 • Lägsta courtage: 9 kr till 99 kr

5. Avgift för valutaväxling vid köp och försäljning av utländska aktier

Varje gång som du köper och säljer en utländsk aktie så kommer det kosta en valutaväxlingsavgift. Valutaväxlingsavgiften ligger på 0.25% för varje köp och säljtransaktion som du gör i dina utländska aktier hos både Avanza och Nordnet.

Exempelvis om du köper en utländsk aktie för 10 000 kr så kommer det kosta 25 kr enbart i valutaväxlingsavgift plus courtageavgiften.

Här ser du att courtageavgiften plus valutaväxlingsavgiften för utländska aktierna ökar kostnaden för din investering markant

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Utländska aktier”

 1. Ja, det här är en djungel.
  Har precis fått reda på att BTI (British American Tobacco PLC) om du äger den som ADR på NYSE är befriad från källskatt, alltså att källskatten då är 0%. Det tillkommer någon liten avgift som kanske har att göra med att det är en ADR. Försöker bekräfta detta genom att surfa runt men har inte hittat något än.

  Svara
  • Tjena Kjelle, ja visst är det… Tack för notisen. Lovar att återkomma om jag hör något om detta. /M

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.