TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Avanza Fastighet by Norhammar

Artikeln är sponsrad av Avanza men påverkar inte mina åsikter om fonden Avanza Fastighet by Norhammar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Avanza har lanserat en ny fond som har exponering mot fastigheter. Detta gör man tillsammans med fondförvaltaren Peter Norhammar som har förvaltat toppfonden Länsförsäkringar Fastighetsfond under åren 2016-2020. Här nedan kommer jag gå genom mina tankar om fonden och ifall du som småsparare ska börja investera dina pengar i den.

Vad är Avanza Fastighet by Norhammar?

Avanza Fastighet by Norhammar är en ny aktivt förvaltad aktiefond från Avanza. Fondens mål är att slå avkastningen från jämförelseindexet SIX Nordic Real Estate. Minst 90% av fonden är investerad mot aktier och resterande 10% har möjlighet att få exponering mot derivat. Förvaltningsavgiften för fonden är 1% och 0.1% beräknas vara transaktionsavgifter, vilket gör fonden till en av de billigaste aktivt förvaltade fastighetsfonder på börsen idag.

Fastighetsfonden Avanza Fastighet by Norhammar kommer vara exklusiv enbart till de som är kunder på Avanzas plattform.

Avanza Fastighet kortfattat

 • Aktivt förvaltad fastighetsfond som investerar i fastighetsbolag i Norden
 • Fondavgiften för Avanza Fastighet uppgår till 1% + 0.1% i transaktionsavgifter.
 • Förvaltas av fondförvaltaren Peter Norhammar
 • Har som mål att slå jämförelseindexet SIX Nordic Real Estate

Avanza Fastighet är kortfattat en aktivt förvaltad fastighetsfond som har lite lägre avgift än andra aktivt förvaltade fastighetsfonder och som kan bli intressant om fastighetssektorn går bra på sikt.

Fastighetsindex vs börsindex
Fastighetsindex vs breda börsindex på 5 års sikt

Mina åsikter om Avanza Fastighet by Norhammar

Jag tycker det är en intressant fond som kan vara en trevlig krydda till portföljen för dig som tror på fastigheter på lång sikt. Precis som jag anser att småbolag är en intressant krydda till en långsiktig fondportfölj kan denna fonden också passa bra.

En viktig sak att tänka på när man investerar långsiktigt i fonder är att avgiften är en viktig bit att titta på. Man vill inte ha allt för hög avgift om man är en passiv sparare. Avgifter över 1% kan äta upp mycket av din avkastning om inte fonderna presterar. Och visst, här är avgiften lite lägre än sina konkurrenter men samtidigt enligt mig lite hög.

Avgiften lite hög men kanske befogad?

Jag anser själv att fondavgiften är lite i det högre spannet om 1.1%, men om man jämför den med andra aktivt förvaltade fastighetsfonder så är ju faktiskt avgiften billigare än de andra. Det är bra. Men när jag tittar på den så kan jag inte sluta tänka på att det faktiskt finns en passivt förvaltad fastighetsfond från PLUS fonder som bara kostar 0.22% så det ska bli intressant att se ifall det kommer bli en stor skillnad i avkastning när man jämför dessa två fonder.

Det är trots allt en ganska stor skillnad på att investera i en fastighetsfond med antingen 0.22% avgift eller 1.1% avgift.

Kommer jag investera i Avanza Fastighet by Norhammar?

Kommer jag ta in Avanza Fastighetsfond i min fondportfölj? Nej just nu så har jag den enbart på bevakning och håller mig till de fonder som redan finns i min fondportfölj för närvarande. Det är dock som jag nämnt, en intressant aktivt förvaltad fastighetsfond.

Innehav i Avanza Fastighet by Norhammar

Innehaven i Avanza Fastighet by Norhammar kommer att vara minst 20-30 aktier där man har en initial horisont om 2-3 år.

Peter Norhammar säger själv i Avanzapodden att man inte bara är intresserad av fastighetsbolag med stor exponering mot kontorsfastigheter utan även fastighetsbolag mot hyresbostäder. Lager och logistik-fastigheter är också intressant. Samhällsfastigheter är även det intressant där hyresgästen finansieras med offentliga medel som förskolor, skolor, äldrevård, domstolar, kommunhus, polishus, och så vidare.

Norhammar säger även att man kommer först och främst fokusera på att investera i fastighetsbolag som faktiskt äger hus samt fastigheter och genererar kassaflöden och inte projektbolag, alltså fastighetbolag som bygger och projekterar.

Man kommer investera i både små fastighetsbolag så väl som stora bolag. Det finns ingen gräns för hur stora eller små bolagen ska vara.

Fondens fullständiga innehav kommer att synas på fondens sida 1-2 dagar efter att fondhandeln har aktiverats. Man har gått ut med att dess innehav kommer att bestå av åtminstone dessa:

 • Castellum
 • SBB
 • Balder
 • Sagax

Varför investera i fastigheter via fonder?

Varför kan det då vara intressant att investera i fastighetsfonden Avanza Fastighet by Norhammar? Jo därför att över tid har fastighetsindex gått bättre än breda börsindex sett till avkastning. Om vi tittar på Carnegies fastighetsindex som har avkastat mer än 620 procent under de senaste tio åren, så har det slagit indexet för breda Stockholmsbörsen som endast har avkastat cirka 250 procent.

Vem är Peter Norhammar?

Peter Norhammar har en stor erfarenhet av att investera i fastighetsbolag då han tidigare har förvaltat Länsförsäkringar Fastighetsfond med mycket goda resultat.

Under åren 2016 till 2020 så förvaltade Peter Norhammar Länsförsäkringar Fastighetsfond som historiskt har gett absolut bäst avkastning sett till de aktivt förvaltade fastighetsfonder jag hittar i jämförelsen på Avanza.

I mitten av 2020 meddelades det att Peter Norhammar lämnade Länsförsäkringar (vilket även Fredrik Skoglund gjorde som även han har en fond i samarbete med Avanza) för att bedriva fondverksamhet på egen hand.

Historisk avkastning för aktivt förvaltade fastighetsfonder
Historisk avkastning för aktivt förvaltade fastighetsfonder

Avgifter på andra aktiva fastighetsfonder

FastighetsfondTotal avgift
Avanza Fastighet by Norhammar1.1%
Länsförsäkringar Fastighetsfond1.46%
ODIN Fastighet C1.52%
Carnegie Fastighetsfond Norden1.72%
IKC Fastighetsfond A1.27%
Swedbank Robur Fastighet A1.33%

Fakta om Avanza Fastighet by Norhammar

Fondavgift1%
Total avgift1.1%
JämförelseindexSIX Nordic Real Estate Index
Risknivå6 av 7
Andel aktierMinst 90%
Annan exponeringDerivat (max 10%)
Minsta köp1 kr
Antal ägare hos AvanzaN/A

Källor

Liknande inlägg

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Avanza Fastighet by Norhammar”

 1. Stort tack för värdefulla insikter! Man vill inte ha höga avgifter om man är en passiv sparare, skriver du. Vad menar du skillnaden är om man är passiv eller aktiv sparare? Vad är en passiv sparare enligt dig?

  Svara
  • Hej Mim och tack för din fina kommentar!
   Jag anser mig vara en aktiv sparare som håller koll på mina fonder och löpande utvärderar om det är värt att ha dem i sitt sparande.
   Jag är inte så petig när det kommer till avgifter själv. Har du en aktiv fond som levererar överavkastning (jämfört med index) och har en avgift om 1% mer eller mindre så är det ju bra. Men om man är en passiv sparare som bara vill välja ut en handfull fonder att spara i minst 5-10 år framåt utan att behöva titta på portföljen så kan man lika gärna välja passiva indexfonder som har lägre avgifter enligt mig.

   /Marcus

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.