TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Börja med aktier

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Känns det svårt och krångligt att komma igång med aktier? Då har du hittat rätt, för nu kommer jag lära dig hur du börjar handla med aktier på det enklast möjliga sättet. Med den här guiden vill jag lära dig som är nybörjare att börja med aktier.

Jag kommer börja med att visa hur du öppnar ett aktiekonto för att börja köpa dina första aktier hos en aktiemäklare och kommer även gå genom nyttiga tips innan du börjar handla med aktier. Nästa steg handlar om att förvalta din aktieportfölj, så att den växer stadigt med tiden.

Är du redo för att börja med aktier? Nu kör vi!

Att börja med aktier är enkelt – I videon kan du se hur mycket pengar jag tjänat på aktier

Innan du börjar handla med aktier

Börja med aktier

Innan vi går in på vilka aktier du ska börja med att investera i så är det viktigt att du har ett konto hos en aktiemäklare.

I den här guiden börjar jag med att visa dig hur du öppnar ett aktiekonto och börjar köpa dina första aktier hos en aktiemäklare. Jag kommer också att gå igenom några användbara tips innan du börjar handla med aktier på Avanza.

Bra aktier att börja med som nybörjare

När du är nybörjare på börsen så är det bra att börja med aktier som du förstår dig på. Det jag menar är att du ska börja med att köpa aktier i företag som du förstår hur de tjänar pengar.

Exempel på bra aktier att börja med som nybörjare:

Du känner förmodligen till någon utav aktierna i listan här ovanför. Tror du på att företaget kommer fortsätta tjäna pengar även i framtiden? Det är så du ska tänka när du börjar med aktier. Om företaget fortsätter gå bra i framtiden så kommer även aktiepriset att följa med därefter.

När du börjar med aktier är det bra att börja investera i någon av dessa:

 • Investmentbolagsaktier
 • Fastighetsaktier
 • Konsumentaktier
 • Industriaktier
 • Bank och finansaktier

Dessa aktier bör du undvika om du ska börja med aktier:

 • Förhoppningsaktier
 • Frimärkesaktier
 • Läkemedelsaktier
 • Bioteknikaktier
 • Oljeaktier
 • Energiaktier

Börja med aktier: Steg för steg

 1. Hitta en aktiemäklare
 2. Öppna ett investeringssparkonto
 3. Välj ut tre aktier att börja investera i
 4. Köp aktier i företagen månadsvis
 5. Var långsiktig och behåll dina aktier i minst 3-5 år

1. Var ska man börja med aktier?

Det finns två stycken populära aktiemäklare i Sverige som jag rekommenderar att du börjar med aktier genom. Avanza Bank och Nordnet är de aktiemäklare som jag rekommenderar att du börjar med aktier hos.

Om du ska välja en aktiemäklare så anser jag att Avanza Bank är den lättaste att börja med aktier hos eftersom du kan handla med aktier utan avgifter upp till 50 000 kr.

Avanza har en av marknadens lägsta avgifter men framför allt så är det otroligt lätt att börja investera i aktier och fonder på deras hemsida och app.

Innan du sparat ihop 50 000 kr hos Avanza så betalar du inga avgifter för när du köper och säljer aktier. Du får också tillbaka alla fondavgifter ifall du bestämmer dig för att börja med fonder.

Alternativt sätt att börja med aktier: Aktierobot

Om du inte är bekväm med att välja vilka aktier du ska börja investera i så finns det ett alternativ att börja med aktier genom en aktierobot som heter Sigmastocks.

På Sigmastocks behöver du inte tänka på att välja rätt aktier, vilken avgift du har, utan det fungerar nästan som när du sparar i fonder.

Du sätter in pengar och Sigmastocks väljer ut de aktier som de tror passar dig bäst. Du kan också välja bort vissa branscher som exempelvis tobak, vapen, icke miljövänliga alternativ, och liknande.

2. Öppna ett investeringssparkonto

Du behöver ett investeringssparkonto när du börjar med aktier. Så här fungerar ett ISK.

För att kunna köpa aktier så behöver du ett aktiekonto som du sätter in pengar till och köper aktierna genom. Jag rekommenderar att du skaffar dig ett investeringssparkonto därför att du då betalar en låg skatt och slipper deklarera din aktiehandel till Skatteverket.

Om du inte har möjlighet att skaffa ett investeringssparkonto så går det lika bra med en kapitalförsäkring som fungerar väldigt snarlikt med ett ISK.

Det viktigaste du bör tänka på är att ett AF-konto kommer skapas när du öppnar ett aktiekonto hos Avanza och om du handlar med aktier på detta konto kommer du få betala 30% skatt på din vinst och även rapportera in din aktiehandel till Skatteverket.

Min rekommendation är därför att öppna ett ISK-konto ifall du bestämmer dig för att börja med aktier.

3. Välj ut tre aktier att börja med

Vilka aktier ska man börja med att köpa då kanske du undrar? Mitt bästa tips är att börja köpa aktier i företag som du känner till och som gör en stabil vinst varje år. Om ett företag inte gör vinst så kanske det går i konkurs i framtiden, och då kommer du att förlora pengar. Det vill vi helst undvika.

Jag rekommenderar att du väljer ut tre stycken aktier i olika branscher som går med vinst och som du vet vad de tjänar pengar på.

Exempelvis kan du välja ut 1 svensk fastighetsaktie, 1 svenskt investmentbolag, och 1 amerikanskt techbolag.

En enkel aktieportfölj för nybörjare som du kan börja med:

 1. Castellum
 2. Investor
 3. Alphabet (Google)

Här har du tre stycken aktier i olika branscher. Castellum är ett stort fastighetsbolag som delar ut pengar två gånger per år.

Investor är ett fastighetsbolag som äger fler svenska företag som Atlas Copco, ABB, EQT, Astra Zeneca, SEB, Ericsson, med flera.

Alphabet (Google) är ett stort företag som äger Google sökmotorn, YouTube, Android, Gmail, Google Maps, och många fler tjänster som du säkert känner till och tjänar extremt mycket pengar varje år.

Dessa tre aktier är bra att börja med om du vill ha en stabil portfölj som är lönsam och bra som bas för att äga under minst 3-5 års tid.

4. Köp aktier i företagen varje månad

Investor aktier
Som du ser så svänger börsen upp och ner hela tiden. Därför kan det vara bra att köpa mer aktier löpande så du inte köper på en topp.

Eftersom att börsen svänger så mycket varje månad så rekommenderar jag att du fyller på med pengar i dina tre aktier varje månad. Då undviker du att köpa en gång när aktiepriset står väldigt högt. Aktiepriser rör väldigt mycket på sig och då kommer du istället få ett bra genomsnittspris när du köper mer aktier varje månad.

Om du inte har tillräckligt med pengar för att fylla på i dina aktier varje månad så kan du istället göra det i en globalfond som du efter några månader säljer av och fyller på i dina aktier med.

5. Var långsiktig med dina aktier

Eftersom börsen svänger mycket så är det viktigt att du är medveten om att värdet på dina pengar kan gå ned ganska fort. I dessa lägen är det oftast bättre att du köper lite mer aktier än att du börjar sälja av.

Tittar man på lång sikt på börsen så har den i genomsnitt gett dig en avkastning om 6-8% per år. Med det sagt är det ingen garanti för att den kommer göra det varje år.

Ett år kan börsen gå ner -5% och nästa år kan börsen gå upp med +20%. Under 2021 såg vi att börsen gick upp med över +30% vilket är extremt bra. Men under coronakraschen i mars 2020 så gick börsen ner -10% på en enda dag.

Det är därför viktigt att du är långsiktig med dina aktier och behåller dem i minst 3-5 års tid framåt. Då kommer du med hög sannolikhet att tjäna pengar på dina aktier.

Hur börjar man handla med aktier?

Tips innan du börjar med aktier

Vad som är bra att tänka på innan du börjar med aktier är att förstå hur pass mycket det svänger när du handlar med aktier.

 • Börsen kommer gå upp och ned
 • Köp aktierna du börjar med i minst 3-5 år
 • Investera bara pengar i aktier som du kan vara utan
 • Köp 3-5 olika aktier
 • Köp aktier i olika 3 branscher
 • Köp gärna aktier i olika länder

Börsen är marknadsplatsen där du handlar med aktier och den är lika känslig som ett nyfött barn. Minsta lilla oro i världen och börsen faller med 2-3%. Men när detta händer så ska du inte vara orolig och sälja dina aktier. Utan se det istället som ett tillfälligt köpläge.

Det är bra ifall du som börjar med aktier har en lång sparhorisont om minst 3-5 år framför dig. Om du börjar med att köpa aktier idag så bör du behålla dina aktier i minst 3 år framåt.

Det är också viktigt att du bara investerar pengar som du har råd att vara utan när du börjar med aktier. Många som är nybörjare börjar med att sätta in kanske en månadslön på sitt aktiekonto. Om börsen går upp så kan man få hybris och sätta in ännu mer pengar. Det kan vara farligt eftersom du inte är bekväm vid att börsen vänder ned. Om börsen sedan går ned så kanske du inte vet hur du ska hantera nedgången och säljer med en förlust.

Min erfarenhet av att ha börjat med aktier som 18-åring

När jag började med aktier år 2013 så ville jag först jaga aktier som gav en hög utdelning. Vad jag lärde mig här var att aktier som ger en hög utdelning inte alltid är något bra. Det viktiga är att du uppnår en bra totalavkastning varje år. Men i början kan det kännas tryggt att äga en aktie där man får in en hög utdelning eftersom det då känns som du tjänat pengar ”på riktigt”.

Mina lärdomar av att ha börjat med aktier som 18-åring:

 • Jaga inte aktier som har hög utdelning
 • Försök inte bli rik snabbt på aktier
 • Lyssna inte på aktietips i facebookgrupper
 • Ha alltid rätt courtageklass
 • Var långsiktig och sälj inte dina aktier som går bra

Därför ska du börja med aktier

Aktier har historiskt gett en hög avkastning om 5-8% per år. Om du vill få dina pengar att växa så är aktier därför den bästa sparformen till en låg kostnad.

Detta är varför du ska börja med aktier:

 • Aktier är ett bättre alternativ än att placera dina pengar på ett sparkonto med ränta
 • Aktier och fonder är de bästa tillgångarna att börja med eftersom de ökar i värde i takt med att inflationen får priserna att stiga
 • Aktier kan hjälpa dig att bygga upp en ekonomisk trygghet inför framtiden

Vad är aktier?

Aktier är ett värdepapper som representerar ägande i ett företag. När du köper aktier blir du en del av företaget och äger en del utav själva företaget. När du börjar med aktier kan det vara förvirrande eftersom det bara är siffror på en skärm.

När du köper aktier på din bank som exempelvis Avanza Bank så betyder det att du äger en liten del utav företaget som du köper aktier i. Detta i sin tur ger dig förmånen att kunna tjäna pengar på aktierna som du äger. Ifall det går bra för företaget och de tjänar mer pengar så kommer fler vilja köpa dina aktier och priset på aktierna över börsen går förhoppningsvis uppåt.

När priset på aktierna har gått upp så kan du sälja dem till ett högre pris än vad du köpte dem för och då har du tjänat pengar på dina aktier.

Hur mycket kan man tjäna på aktier?

Den som börjar med aktier bör inte förvänta sig att tjäna jättemycket pengar på aktier. Det är dock väldigt sannolikt att tjäna pengar på aktier bara du har en lång sparhorisont om åtminstone 3 års tid.

Börsen ger 5-8% avkastning per år om vi tittar på det breda börsindexet OMX30 de senaste 20 åren. Därför kan du förvänta dig att tjäna 5-8% avkastning per år på dina pengar när du börjar med aktier.

Om du börjar med att investera 10 000 kr i aktier under detta året och börsen ger 8% under ditt första år så kan du förvänta dig att dina 10 000 kr har vuxit till 10 800 kr efter 1 års tid.

Det som är viktigt här är att dra ut tidshorisonten och se vilken effekt det ger över en längre tid.

Om du nu år 2 har 10 800 kr och börsen igen kommer ge 8% avkastning så kommer dina pengar nu istället vara värda 11 664 kr.

Fortsätter det med att ge 8% per år i 5 års tid kommer dina 10 800 kr att vara värda 14 693 kr. Totalt har då dina pengar vuxit med +46% på 5 års tid.

Det är det som kallas ränta på ränta!

Hur mycket pengar ska man börja med när man köper aktier?

När du börjar med aktier är det viktigt att du inte investerar för mycket pengar. Du bör börja med att investera en summa pengar som du inte är rädd för att förlora. Om aktiemarknaden faller kommer din investering också att sjunka i värde och du kan behöva vänta flera år på att den ska återhämta sig.

Det är därför en bra idé att börja med den minsta summa pengar som du är beredd att förlora.

Om aktiemarknaden faller och din investering är värd mindre pengar eller ännu värre – helt borta – så har du åtminstone en erfarenhet som du kan lära dig av inför framtiden. Så om du börjar med aktier och gör en förlust direkt, se till att fundera på vad du kan lära dig av ditt misstag.

Hur många aktier ska man ha?

Om du är nybörjare så rekommenderar jag att du börjar med att investera i 3-5 stycken aktier max. Vissa brukar rekommendera att man ska ha över 10 stycken aktier i sin aktieportfölj för att diversifiera sin risknivå bland sina aktieinvesteringar. Jag menar på att det räcker med max 3-5 stycken aktier i olika branscher till en början när du är nybörjare och inte har så mycket pengar.

Fastna inte vid tanken att du ska ha ett visst antal aktier i din portfölj för då riskerar du att stressa ihop en aktieportfölj där du inte har koll på vad företagen gör. Det viktigaste när du börjar med aktier är att hitta företag som du känner till väl och hur de tjänar pengar. När du sedan lärt dig vad företagen tjänar pengar på så analysera deras värdering och se om den är rimlig i dagens läge.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.