TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Hur började jag med aktier?

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Ända sedan barnsben har jag varit intresserad av pengar.

Jag staplade högar med mynt som jag roffat ut ifrån spargrisen. Jag skrev ner hur mycket pengar jag hade i spargrisen på ett vitt A4-papper med en spritpenna.

Jag såg fram emot födelsedagar och sålde leksaker på marknader med min morfar för att kunna spara lite pengar till för att ha råd att köpa nya leksaker som jag hittade i leksakskatalogen.

Vad var det som drev mig?

Men nu när jag tänker efter så var det faktiskt just sparandet som drev mig, att se hur pengarna ökade och spargrisen blev tyngre och tyngre. Jag minns till och med att jag gjorde en “modernare” spargris i träslöjden utav trä och plexiglas fast utan stängt lock. Min disciplin var redan på den tiden väldigt hög och jag rörde inte mina sparpengar förrän jag verkligen behövde dem.

Ett specifikt minne jag har ifrån barndomen är när jag köpte min första mobiltelefon för mina sparade pengar.

Mitt första minne utav att spara mot ett mål

Det var en Sony Ericsson k500i som jag köpte ifrån RingUp-butiken i Vetlanda.

Jag hade en plånbok gjord utav tyg som hade motiv utav fotbollsspelare med kardborreband. Länge hade jag stirrat i RingUp-katalogen och tittat ut telefonen som jag verkligen ville ha. Färgskärm och kamera, wow. 3D-spel och en joystick. Det kändes verkligen häftigt på den tiden och jag såg fram emot att ha en av de nyaste mobiltelefonerna. Då skulle man vara cool i skolan när man tog med sig den i smyg för att visa upp för polarna.

Senare under högstadiet var jag alltid väldigt sparsam och under högstadie-tiden fick jag 700kr utav det 1100kr barnbidrag min mamma fick. Jag sparade näst intill hela och ytterst sällan spenderade jag något utav dessa kronor, isåfall för att köpa något gott ifrån Coop när vi hade håltimme, eller en 7kronors-baguette ifrån kafeterian på skolan.

Mitt första jobb

Efter gymnasiet fick jag mitt första jobb som tidningsbud och ledde senare till att jag började jobba på Posten som brevbärare. Mitt sparande fortsatte och efter någon månad funderade jag på detta med aktier och fonder.

Givetvis ledde flertalet google-sökningar mig in på Flashback som jag faktiskt är tacksam för, vilket senare fick mig att börja investera pengar i gratisfonden Avanza Zero.

Ett konstant följande utav börsen och hur det verkligen fungerar när börsen går upp och även mina pengar gav mig ett ytterligare intresse i att läsa på mer om aktier. Detta gjorde att jag senare köpte mina första aktier i Ratos och jag var överallt på alla Facebook-grupper som hade namnet “Aktier” i dem.

Efter att jag senare blivit medlem i Unga Aktiesparare fick jag inbjudan att delta i UA-Akademin med föreläsare Alexander Gustafsson som nu är Investeringscoach på Nordnet.

Denna utbildning gav mig otroligt mycket lärdom om aktier och fonder.

Genom en utav facebook-grupperna fick jag kontakt med en person som heter Philip Carlsson som nu även jobbar som mäklare på Avanza. Han fick mig att söka jobbet som föreläsare för Ung Privatekonomi (under samma tak som Unga Aktiesparare/Aktiespararna) och det är på denna väg jag gått.

Summa summarum, dagens läge

Nu har det gått 3 år sedan jag köpt mina första aktier och jag har nu startat upp detta projekt där jag vill lära andra personer som delar mina intressen om aktier och fonder. Genom gemensamma vänner har jag även lärt känna Emil Ljung som nu är den andra personen bakom SparaCash.se

Hjälp oss gärna dela vår kunskap med dina vänner som du tror vill lära sig mer om detta.

Är det något du undrar mer över hur jag kom igång med mitt aktiesparande? Lägg gärna en kommentar så svarar jag på den omgående :)

Hoppas du får en fortsatt trevlig vecka!

// Marcus

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Hur började jag med aktier?”

  1. Hej Marcus!
    Jag vill gärna börja investera men jag vet inte hur är det fungerar så kan du hjälpa mig lära hur man investera på Aktier och fonder eller annat, jag vill klara mig datten lika som dig.
    Med vänlig hälsning
    Tame

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.