TIPS
Bitcoin +421% på ett år! Jag har köpt mer Bitcoin. Se hur du kan köpa Bitcoin här.

Tjäna pengar på aktier

 1. Hur tjänar man pengar på aktier?
 2. Se hur mycket pengar jag tjänat på aktier
 3. Hur mycket kan man tjäna på aktier?
 4. Hur börjar man tjäna pengar på aktier?
 5. 5 Tips för att tjäna pengar på aktier

Hur tjänar man pengar på aktier?

Du kan tjäna pengar på aktier på två olika sätt, antingen genom att tjäna pengar när priset på dina aktier går upp för att sedan sälja aktierna.

Eller så kan du köpa aktier som ger en vinstutdelning och då får du kontanter insatt på det konto som du äger aktierna på utav företaget.

Kort förklarat så finns det alltså två sätt för att tjäna pengar på aktier.

 1. Det första sättet är att tjäna pengar på aktierna när priset på dina aktier går upp på börsen.
 2. Det andra sättet är att tjäna pengar på dina aktier ifall företaget ger ut en vinstutdelning.
Tjäna pengar på aktier – Mina 5 bästa tips och råd

1. Tjäna pengar när dina aktier går upp i pris

Det absolut vanligaste sättet att man tjänar pengar på sina aktier genom är ifall du köper dem för ett visst pris – för att sedan sälja dem till ett högre pris. Då har du tjänat pengar på dina aktier.

Du skulle kunna likna det med att köpa en bil på Blocket som du sedan renoverar upp och säljer till ett högre pris några månader senare – då har bilen ökat i värde.

Exempel på hur du tjänar pengar på att aktier går upp:

Låt säga att du köper 10 stycken aktier för 100 kr styck. Då har du köpt aktier för 1000 kr.

Priset på dina aktier går nu upp till 200 kr styck. Då har dina aktier ökat med 100% och din aktieinvestering är nu värd 2000 kr.

Om du nu skulle sälja dina aktier så har du tjänat 1000 kr på dina aktier.

2. Tjäna pengar på aktier som ger utdelning

Det andra sättet för att tjäna pengar på aktier är genom att få utdelning på dina aktier som du äger. Vissa företag som exempelvis fastighetsbolag och banker som har ett ganska stort kassaflöde väljer att dela med sig utav vinsten som man gör.

Det betyder att du kan få in rena pengar på ditt konto genom att bara äga lite aktier i dessa företag.

Exempel på aktier som du kan tjäna pengar på genom att få deras utdelning är:

 • Fastighetsbolaget Castellum som delar ut 6.9 kronor per aktie som man äger i år
 • Banken SEB som delar ut 4.10 kronor per aktie som man äger i år

Låt säga att du köper 100 aktier i ett företag som delar ut 2 kronor per aktie – då kommer du under det året få tillbaka 200 kr i vinstutdelning av företaget.

Då har du tjänat 200 kr på dina aktier även om du köper eller säljer dina aktier efter utdelningen

Tjäna pengar genom utdelningsaktier

Läs också: Utdelningsaktier för nybörjare

Utdelningsaktier
Vill du veta mer om att tjäna pengar på aktieutdelning så läs guiden till Utdelningsaktier

Se hur mycket pengar jag tjänat på aktier

På min YouTube-kanal visar jag upp hur mycket pengar jag tjänat på aktier. Avanza brukar varje år skicka ut en årssummering till hur ens investeringar i aktier och fonder har gått, och i denna video så visar jag upp hur mycket pengar jag tjänat på aktier.

Vill du se min aktieportfölj samt fondportfölj så kan du se den under sidan Mina investeringar.

Tjänat över 200 000 kr på aktier under 2020

Under år 2020 så ökade värdet på mina aktier med över 200 000 kr vilket är helt galet, men det betyder inte att jag tjänat pengarna rakt ner i fickan.

Alltså, jag har tjänat över 200 000 kr på mina aktier men pengarna är ju inte några som jag har tillgång till eftersom de ligger i aktier. För att jag ska få ut pengarna måste jag ju först sälja aktierna, och först då har jag faktiskt ”tjänat pengar på mina aktier”.

Många tror att man kan köpa aktier och tjäna pengar väldigt snabbt, men det är ju inte riktigt så aktier funkar.

Hur mycket pengar jag tjänat på aktier
De senaste 3 åren har jag tjänat mer än 250 000 kr på aktier

Hur mycket kan man tjäna på aktier?

Hur mycket pengar du kan tjäna på aktier beror på hur mycket pengar du investerar i olika aktier.

Exempel på hur mycket du kan tjäna på aktier:

Om du börjar investera 10 000 kr i aktier och sedan fortsätter att varje månad investera 1000 kr där din aktieportfölj ökar 10% årligen så har du efter 10 års tid lyckats tjäna 98 000 kr på aktier där hela din aktieportfölj nu är värd 227 395 kr.

Så mycket kan du tjäna på aktier

Här tänker jag ge dig olika exempel på hur mycket pengar du kan tjäna på aktier baserat på hur mycket avkastning du får på din aktieportfölj.

Om vi tar ett exempel att du börjar investera 50 000 kr i aktier och sedan fyller på med 1000 kr per månad så kommer du kunna tjäna upp emot 5 miljoner kronor på 20 års tid.

Då räknar vi med att din aktieportfölj ökar med 20% per år.

Att din aktieportfölj ska öka med 20% per år under 20 års tid är ganska optimistiskt tänkt, men bra att räkna på för att se möjligheterna med att spara ihop stora summor i aktier under längre tidsperioder.

Avkastning per årTotalt aktieportföljvärde efter 20 år
6%628 268 kr
10%1 092 402 kr
15%2 232 045 kr
20%4 605 194 kr
25%9 481 031 kr
Här ser du hur mycket pengar du kan tjäna på aktier ifall du investerar 50 000 kr och sparar 1000 kr till i aktier varje månad under 20 års tid

Här ser du hur stor skillnad det gör för din aktieportföljs värde ifall du får en högre avkastning över en längre tidsperiod. Detta är ändå bara 20 års tid.

Ränta på ränta-effekten gör underverk för din aktieportfölj vilket gör att du kan tjäna mycket pengar på aktier ifall du fortsätter spara under lång tid och får en hög avkastning.

Den svenska stockholmsbörsen OMXS30 har i snitt mellan 1901 till 2014 avkastat 9,88% per år.

Räknar vi enkelt att du börjar med att sätta in 10 000 kr och månadsvis sparar 1 000 kr med exemplet att aktierna ökar 10% årligen så har du efter 10 års tid sparat ihop 130 000 kr och räntan gett dig drygt 98 000 kr.

– Totalt har dina aktier uppnått ett värde utav 227 395 kr.

Räkna ut hur mycket pengar du kan tjäna på aktier

Hur mycket kan du spara per månad (kr)?

Hur många år har du tänkt att spara?

Om du månadssparar 100 kr i 15 år med 10% avkastning så har du tjänat 41 940 kr.

(byt siffror i fältet ovan så ser du hur mycket pengar du kan tjäna på aktier)

Hur börjar man tjäna pengar på aktier?

Det du måste börja med är att öppna ett konto på en aktiemäklare som exempelvis Avanza för att kunna köpa aktier.

Det är lättare att börja med aktier på en nätmäklare som är specialiserade för att kunna handla aktier genom än på din vanliga bank som du exempelvis har ett lönekonto hos.

De erbjuder också billigare avgifter när du köper och säljer aktier som exempelvis Avanza som låter dig handla aktier och fonder helt kostnadsfritt upp till att du har sparat ihop totalt 50 000 kr hos dem.

När du har öppnat ett konto hos en nätmäklare så rekommenderar jag att du öppnar ett investeringssparkonto för att köpa dina aktier på.

Det är nämligen så att när du köper aktier och fonder så måste du ha dem på ett konto, och då passar ett ISK-konto som det också kallas bäst eftersom det ger dig en låg skatt och du slipper deklarera dina affärer. Det kan du läsa mer om under ISK, AF, eller KF för mina aktier?

5 tips för att tjäna pengar på aktier

 1. Investera bara pengar i aktier som du har råd att vara utan i minst 3-5 år. Låt säga att du har sparat undan 1000 kr från din lön som du vill börja investera. Börja inte investera hela beloppet, utan börja med lite grann kanske bara med 100 kr i någon aktie. Det finns ingen garanti för att dina pengar kommer att växa utan du kan faktiskt förlora hela din investering, inte mer än så, utan investera bara så mycket pengar som du har råd att vara utan i åtminstone 3-5 år!
 2. Köp bara aktier där du faktiskt förstår vad företaget gör. Tänk dig lite som att du skulle låna ut pengar till någon, skulle du HELST göra det till en kompis som du vet kommer betala tillbaka pengarna eller till någon främling på gatan som du inte känner ? Det är lite samma sak med att investera i aktier. Eftersom du köper aktier i företag så kommer du mest troligtvis få tillbaka dina pengar om du investerar i bra företag som använder dina pengar rätt.
 3. Ha tålamod när du handlar med aktier! Har du inte tålamod när du investerar i aktier så kommer du med största sannolikhet att förlora pengar. Tänk själv, dina pengar är investerade i ett företag. Går företaget bra så kommer priset på aktierna gå upp. Du kanske inte startat något eget företag någon gång men som du säkert vet så tar det inte några dagar eller veckor att bygga företag som tjänar mycket pengar. Men det är också det som är det sköna med aktier, att du kan investera i företag och låta dem vara, sen om ett par år så kommer dina pengar förmodligen ha vuxit väldigt mycket till skillnad från exempelvis på ett sparkonto. Jag själv har lärt mig att desto mindre jag tittar på min aktieportfölj och gör ändringar, desto bättre går det!
 4. Köp aktier på ett ISK-konto. När du öppnat ett aktiekonto på exempelvis Avanza så får du välja vilket konto som du ska ha dina aktier på. Typ Kapitalförsäkring (KF), investeringssparkonto (ISK), eller aktiefond-konto (AF-konto). Genom att ha dina pengar på ett ISK-konto så skattar du väldigt lite och du slipper få en skattesmäll om några år ifall du vill sälja av dina aktier (och fonder med för den delen) och har gjort en vinst.
 5. Köp aktier i företag som går med vinst om du är nybörjare. Det är så otroligt vanligt att nybörjare investerar i aktier där företaget går med förlust. Om du gör det så kommer du med största sannolikhet att förlora pengar på börsen. Det är inte hållbart att ett företag går med förlust eller inte tjänar pengar för då kommer ju inte företaget att överleva.
  Börja istället med att köpa aktier i ett företag där de tjänar pengar och går med vinst, iallafall till en början och sedan när du lärt dig mer om aktier och hur börsen fungerar då kan du bredda din investeringshorisont och leta andra företag. Det räcker med att titta på P/E-talet på en aktie. Om P/E-talet är över 0 (alltså har ett positivt P/E-tal) så går företaget med vinst. Om P/E-talet är negativt så går företaget med förlust och då bör du hålla dig undan.

Lär dig mer om aktier

På Danska – Tjen penge på aktier

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

2 tankar på “Tjäna pengar på aktier”

 1. Hej! Jag är väldigt intresserad av att börja investera lite i aktier eller fonder. Vad ska man välja om man är en 15-åring tjej som inte har koll på detta?

  Svara
  • Hej Lykke! Vad kul att du redan som 15 åring vill börja tjäna pengar på aktier och fonder.
   Jag skulle säga att börja med att investera i en fond, det är väldigt enkelt. Det räcker med bara 100 kr.

   Jag brukar rekommendera att man smygstartar med att köpa in sig i en fond för typ 100 kr.
   Det räcker med en mindre summa som du känner att du har råd att vara utan. Då får du liksom känna lite på det, så du vet hur det fungerar!

   Jag gillar exempelvis fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Avanza Zero. Det är bra fonder som du kan börja köpa ifall du är nybörjare.

   Jag personligen föredrar dock att välja egna fonder att spara i 🙂 det viktigaste är att KOMMA IGÅNG! Börja som sagt med en hundring. Eller bara en tjugolapp.

   Om du vill börja köpa aktier vill jag rekommendera dig att läsa min guide om aktier för nybörjare.
   Många nybörjare brukar börja med att köpa aktier i ett investmentbolag som exempelvis Investor.

   Det absolut viktigaste är dock att du kommer igång med ett sparande för det är då som du lär dig snabbast. Inte genom att läsa om det, utan att faktiskt göra det.

   Om du är 15 behöver du dock tillåtelse från dina föräldrar att öppna ett konto hos exempelvis Avanza, och du kan då endast köpa fonder på ditt konto. Vill du köpa aktier så måste du göra det på din målsman (förälders) konto.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.