ISK, AF eller KF?

När du vill spara i aktier eller fonder behöver du ett konto för dina investeringar.

Det finns tre olika och dessa skattas på olika sätt.

Enkelt förklarat – du sparar dina aktier och fonder i ett skal. Skalet bestämmer hur du ska skatta på dina aktier och fonder.

Det är extremt viktigt att du väljer rätt aktiekonto eller fondkonto för dina investeringar från början! Då slipper du lägga tid på att deklarera och betala skatt samt avgifter i onödan på dina aktier och fonder.

*Att investera dina pengar på en ISK, AF, eller en KF innebär alltid en risk. Innehåller samarbetslänkar till diverse partners.

Bästa valet – ISK-konto på Avanza

Vill du köpa aktier eller spara i fonder långsiktigt?

Då rekommenderar jag att du öppnar ett ISK-konto på Avanza.

  • ISK-kontot passar dig som vill slippa att deklarera dina aktier & fonder
  • Du kan köpa utländska aktier
  • Väldigt låg skatt (0.375% 2021)

ISK (Investeringssparkonto)

ISK Investeringssparkonto

Att investera och spara pengar på ett ISK-konto är det lättaste och smidigaste sättet. Du behöver inte deklarera dina affärer till Skatteverket utan banken sköter detta, och skatten dras automatiskt i deklarationen.

Ska du börja med aktier så är det ett ISK-konto som du alltid ska handla aktier på.

Vill du veta mer hur du börjar med aktier så läs min guide om hur du börjar med aktier här.

Fördelar Investeringssparkonto (ISK konto)

En klar fördel med ett investeringssparkonto framför AF är att banken deklarerar dina investeringar åt dig

Ännu en fördel med ISK är att du får en väldigt låg skatt när du investerar på ett investeringssparkonto. Så låg som 0.375% på ditt kapital på ISK år 2020 samt 2021.

Utdelningar är ”skattefria” till skillnad mot när du investerar på ett AF-konto där du får betala 30% skatt på utdelningen. På ett ISK-konto så får du alltså inte betala någon skatt på din utdelning eftersom det istället dras en skatt på hela portföljens värde (schablonskatt).

Nackdelar Investeringssparkonto (ISK konto)

På ett investeringssparkonto kan du inte kvitta dina förluster som du kan om du investerar på exempelvis ett AF-konto

Om dina investeringar går nedåt (alltså att du går med förlust) så måste du fortfarande fortsätta betala skatt på ett ISK-konto.
Om du investerar på ett AF-konto kan du kvitta dina förluster mot vinster.

Jag personligen rekommenderar dig att öppna ett kostnadsfritt ISK konto framför de andra kontotyperna då det är väldigt enkelt och otroligt låg skatt (0,37%).

Se också: Räkna ut din skatt för ISK här

Visste du att…

På Avanza så får du handla aktier gratis på ett ISK upp till 50 000 kr, respektive 80 000 kr gratis hos Nordnet.

Alltså, innan du har samlat ett totalt sparande upp till 50 000 kr respektive 80 000 kr så får du handla aktier helt kostnadsfritt. (Dvs utan courtage som är köp/sälj-avgiften på aktier).

Detta gäller på alla aktiekonton sammanlagt, oavsett om det är ISK, AF, eller KF.
Det är det totalt samlade sparandet på hela ditt konto som räknas.

Läs mer om att handla aktier gratis utan courtage i min guide här.

Du kan dessutom ha flera ISK konton utan problem, både hos Avanza och Nordnet.

Att ha flera ISK konton är extra förmånligt om du vill separera din avkastning, till exempel för att se om en aktivt förvaltad aktieportfölj presterar bättre eller om du kanske vill ha ett separat ISK konto till dina barns sparande.

Läs mer om ISK på Avanza

Öppna enkelt ISK hos LYSA (fondrobot)

– Jämför och hitta Bästa ISK-kontot i min fullständiga guide om investeringssparkontot här

Räkna ut skatt på ISK konto

Om du vill räkna ut skatten på ditt ISK konto så gör du det enklast genom att multiplicera ditt totala innehav gånger procentsatsen som ISK kontot har för det nuvarande året.

Exempelvis:

– Du har 100 000 kr på ett ISK konto.
– Skatten för 2020 på ISK är 0,375%

– Din totala skatt blir då 375 kr (100 000*0,00375)Kapitalförsäkring (KF)

Att spara i en kapitalförsäkring är liknande som på en ISK, du behöver inte deklarera dina affärer, nackdelen är att banken står som ägare på dina värdepapper.

Fördelar Kapitalförsäkring (KF)

En stor fördel med en kapitalförsäkring framför AF är att banken deklarerar dina investeringar åt dig. Det kommer färdigtryckt i deklarationen precis som med ISK.

Det är en låg skatt när du investerar via en kapitalförsäkring (0,375%)

Det är det bästa valet när du väljer att investera i utländska utdelningsaktier då du slipper att begära tillbaka källskatten som dras på din utdelning, banken sköter detta åt dig

På en kapitalförsäkring kan du själv välja en förmånstagare, så om du exempelvis sparar till någon specifik i ditt eget namn men vill att någon i din icke vanliga arvsordning ska ärva dina pengar kan du välja detta genom en Kapitalförsäkring

Du har också möjlighet att få extra avkastning på dina aktier om du exempelvis är med i Nordnets aktielånprogram

Nackdelar Kapitalförsäkring (KF)

Om det du investerar i går med förlust så måste du (precis som med ISK-kontot) fortfarande fortsätta betala skatt på en Kapitalförsäkring.

Du kan inte kvitta dina förluster i en kapitalförsäkring

Du har ingen rösträtt på bolagsstämmor i aktier med en kapitalförsäkring eftersom banken står som ägare på dina värdepapper (detta går ibland att lösa genom att kontakta banken)

Du kan inte föra över dina aktier/fonder till och från andra konton

Kapitalförsäkring – 5 saker du inte visste om kapitalförsäkringen

En kapitalförsäkring är ofta förekommande när vi pratar om pensionsförsäkringar.

Det låter som att det är en försäkring som skyddar dig, men en kapitalförsäkring skall mer ses som ett skal för en större värde pengar som du har som kan vara skyddat av olika försäkringar som exempelvis en liv eller olycksfallsförsäkring.

Det som är bra med en kapitalförsäkring är att skatten dras av automatiskt vid varje kvartal så att du slipper få en chock när deklarationen kommer.

Något som också är positivt är att i en kapitalförsäkring behöver du inte kontakta banken för att återfå källskatt på din utdelning från utländska aktier, detta gör banken automatiskt åt dig.

Läs mer om Kapitalförsäkring på Avanza

I Nordnets Kapitalförsäkring får du dessutom extra avkastning på dina aktier om du väljer att vara med i deras aktielåneprogram.

Enkelt förklarat så kan du välja att vara med i deras utlåning utav aktier och då får du helt kostnadsfritt ränta på dina pengar genom dina aktier du äger via kapitalförsäkringen. Smart sätt att tjäna in lite mer deg.

Se upp i kapitalförsäkringar!

Vissa banker och förvaltningsföretag lägger gärna på en skalavgift på kapitalförsäkringar.

En kapitalförsäkring hos Avanza och Nordnet är avgiftsfri och därför rekommenderas du att teckna en kapitalförsäkring därigenom.

Håll alltid ögonen öppna innan du öppnar en kapitalförsäkring hos din bank eller försäkringsbolag så att försäkringen inte har onödiga kostnader på sig.

AF (AF-konto, Värdepapperskonto, VP-depå)

Ett AF-konto är ett gammalt typ utav konto för att kunna investera i aktier och fonder igenom och där betalar du 30% skatt på vinsten på dina aktievinster eller fondvinster. Du måste deklarera dina aktievinster till Skatteverket på ett AF-konto men fondvinster rapporteras automatiskt och behöver inte deklareras. Ett AF-konto bör du använda för onoterade aktier eller exempelvis om du inte kan öppna ett ISK eller KF-konto.

Det kan också kallas för fondkonto eller aktiekonto.

Ett AktieFond-konto (AF-konto) är bra ifall du vill kunna kvitta av dina förluster, men nackdelen är att du måste deklarera dina affärer. Detta kan vara rörigt.

Många banker dock som exempelvis Avanza och Nordnet erbjuder färdigifyllda K4-blanketter som du automatiskt kan fylla i till din deklaration, men jag föredrar ändå ett ISK framför AF-konto då man inte behöver pyssla med någon deklaration här överhuvudtaget.

Ännu rörigare är att ett AF-konto kan också kallas för värdepappersdepå, VP-depå, depå, eller depåkonto.

Exempel då AF-konto kan vara fördelaktigt är exempelvis om du köper aktier med hög risk som du chansar lite på, i mitt fall cannabisaktier hade jag personligen valt att ha på ett AF-konto för att kunna kvitta bort en eventuell förlust.

Vill du veta hur du ska deklarera skatt på aktier via en K4-blankett på AF-konto så kan du göra det här.

Fördelar med AktieFond-konto (AF-konto)

Om du gör förlust på dina investeringar så kan du kvitta förlusterna på dina aktier/fonder mot dina vinster som du gjort för att på så sätt slippa behöva betala så mycket i skatt

Du äger aktierna/fonderna själv och får även gå på bolagsstämma i och med att aktierna eller investeringarna står i ditt faktiska namn

Nackdelar med AktieFond-konto (AF-konto)

Det är 30% vinstskatt på dina aktier och fonder på ett AF-konto, vilket betyder att du får skatta väldigt mycket på vinsten till skillnad från en ISK eller ett KF

Det kan vara jobbigt att deklarera dina affärer som du gjort när du investerat i aktier och fonder på ett AF-konto

Du måste betala 30% skatt om du får aktieutdelning så att en stor del utav vinsten du gör genom aktieutdelning äts upp av skatten på ett AF-konto

Läs mer om AF-konto på Avanza

Utländska aktier på ISK eller KF?

Har du utländska aktier så gör du dig bäst i att välja en KF istället för en ISK ifall företaget har utdelning.

Anledningen till att det är bättre att ha utländska aktier på en KF är för att banken då begär in källskatten på dina utländska aktier så du slipper det själv. 

Skulle också vilja tipsa om Sparfabrikens guide på Instagram som enkelt visar upp, för dig som är mer insatt om du ska ha utländska aktier på ett ISK-konto eller KF-konto.

KF konto på Avanza

ISK konto på Avanza

ISK eller KF för pension?

Ska du pensionsspara privat så är den enda skillnaden här egentligen baserad på arvsrätterna.

Pensionssparande i KF

Här har du möjlighet att fritt välja förmånstagare samt när pengarna ska betalas ut. De kan delbetalas ut vid fler tidpunkter om så önskas. Du har även möjlighet att byta förmånstagare om det skulle behövas.

Pensionssparande i ISK

Du kan öppna ett ISK i ditt eget namn för att sedan flytta pengarna eller värdepapperna till exempelvis barnen när du tycker det är lämpligt. Skulle du dock avlida innan dagen är kommen så kommer kontot att ärvas via den vanliga arvsordningen.

KF eller ISK?

En vanlig fråga är om man ska välja en KF (kapitalförsäkring) eller ISK.
En kapitalförsäkring är väldigt lik en ISK då båda är schablonbeskattade.

Om du är nybörjare så rekommenderar jag dig att börja med att öppna en ISK.

Är det viktigt för dig att kunna styra vem som ska stå som förmånstagare till dina investerade pengar så är det bättre att du öppnar en kapitalförsäkring.

Till skillnad mot en ISK så fördelas den ut i den vanliga arvsordningen ifall du mot förmodan skulle gå bort.

Så exempelvis om du har tänkt att spara till dina barn så kanske du hellre vill välja att spara i en kapitalförsäkring.

Läs mer om att välja kapitalförsäkring eller ISK här.

Fonder på ISK eller depå?

Om du funderar på att spara i bra fonder så rekommenderas att du har dem på en ISK.

Det du bör tänka på ifall du har tänkt att spara i fonder på en ISK är att du bör få över 1% avkastning per år.

Fördelen med att spara i fonder på en depå är att du kan kvitta dina förluster mot dina vinster ifall du har andra investeringar som gått åt olika håll.

Nackdelen med att spara i fonder på en depå är att du behöver skatta 30% på vinsten när du gjort en försäljning.

Slutsats: Välj ISK inrikes och KF för utländskt

Har du utländska aktier så är det lättaste bara för dig att välja en kapitalförsäkring (KF konto) istället för en ISK.

Då slipper du begära tillbaka källskatt från utdelning. Nackdelen är att det kan ta lite längre tid men vad gör det om du är långsiktig aktieköpare.

Har du enbart svenska aktier så gör du bäst i att bara välja en ISK framför en KF.

Investerar du i högriskprodukter som du tror att du kan förlora mycket pengar på så välj en AF.

Eller varför inte öppna ett konto vardera? 😏

Läs mer hos Avanza här

Läs mer hos Nordnet här

Vanliga frågor om ISK, AF, eller KF

Varför KF för utländska aktier?

Om du investerar i utländska aktier som har aktieutdelning så måste du betala källskatt i det landet som aktien finns.
När du har utländska aktier via en kapitalförsäkring så är det banken som står som ägare istället för dig som privatperson.
Banken fixar återbetalningen av källskatten åt dig på en kapitalförsäkring så då slipper du tänka på den huvudvärken.
Du kan också ha utländska aktier med utdelning på ett ISK men då måste du tänka på att du inte har underskott av kapital. Om du deklarerar ett ”underskott av kapital” (alltså om du har bolån eller lån som överstiger dina tillgångar) så får du som mest en avräkning på 500 kronor.
TLDR: Har du bolån eller skulder så är det enklast att ha utländska aktier med utdelning på en KF (Kapitalförsäkring). Har du inga lån så går det lika bra att ha dem på ett ISK-konto!

Ska man ha fonder på ISK, KF eller depå?

Om du ska köpa eller redan har fonder så spelar det ingen större roll ifall du har det på en ISK, KF, eller depå.
Skatten är densamma, den enda skillnaden är reglerna ifall du skulle gå bort och hur den då fördelas. Det kan du läsa mer om längre upp i artikeln.

Hur deklarerar man ISK?

Du behöver inte deklarera dina affärer när du handlar på en ISK. Det är det som är så bra med att spara genom ett investeringssparkonto.

Måste man betala skatt på sparade pengar?

Ja det måste du ifall du gör avkastning (vinst). Om du har gjort avkastning på ett sparkonto så är det 30% skatt på din vinst och kallas reavinst. Dock kommer banken dra av skatten automatiskt så det är inget som du behöver tänka på att rapportera.
Om du däremot sparar pengar i aktier eller fonder så skiljer det sig beroende på vad du sparar i för sparform som du läser längst upp i den här artikeln.

Vad är det för skillnad på ISK och AF?

Den största skillnaden mellan en ISK och en AF är att:

– På en ISK (investeringssparkonto) behöver du inte deklarera din skatt. Det dras automatiskt av i deklarationen. Du får också en väldigt låg skatt. 37,5 kr per 10 000 kr är skatten.
– På en AF så får du skatta 30% på din vinst till skillnad från ISK där du skattar på hela beloppet.

Den största fördelen med en AF är att du kan kvitta dina förluster mot dina vinster. Det kan du inte på en ISK.

Läs mer om hur ett isk konto fungerar här

Ska du välja ISK eller Kapitalförsäkring?

Jag rekommenderar att välja en ISK framför Kapitalförsäkring.
På en kapitalförsäkring (KF) dras skatten från ditt kontos likvider (kontanta medel) medans på ISK så dras skatten genom din deklaration.
Kapitalförsäkring är endast mer förmånligt om du bryr dig om vem som är förmånstagare eller om du har utländska aktier med utdelning.

Hur mycket skatt är det på ISK 2021?

Skatten på ISK-konto för 2021 är 0,375% på ditt totala kapital. Vilket blir cirka 37,5 kr per 10 000 kr som du har på ditt konto.

Kan man ha utländska aktier på ISK?

Ja du kan ha utländska aktier på en ISK. Det är inga problem. Däremot, har du utländska aktier med utdelning så är det bättre att välja en KF.

ISK eller Fondkonto?

Om du har tänkt att spara i fonder under en längre period så passar ett ISK bättre för ditt fondsparande än ett fondkonto.

På ett fondkonto så behöver du betala 30% skatt på vinsten och vid ett långsiktigt sparande i aktiefonder som historiskt gett 5-8% avkastning per år är ISK ett bättre val.

Det är mer lönsamt att spara dina pengar på ett ISK-konto istället för på ett fondkonto då du istället betalar en lägre skatt om 0.375% på hela kapitalet per år.

När är depå bättre än ISK?

En depå är bättre än en ISK ifall du förväntar dig att få lägre avkastning än +1.25% per år.

Eftersom skatten på ISK är så låg 2021 så passar därför en depå bättre om du gör negativ eller näst intill 0 i avkastning.

I nästan alla fall är ett ISK bättre än en depå så länge du får mer än 1% per år.

Min personliga rekommendation

Jag rekommenderar dig att öppna ett konto på både Avanza och Nordnet.
Testa båda bankernas hemsidor för att få en bättre känsla av vilken du gillar bäst.

Personligen har jag konto samt sparar på båda.

Vill du få fler tips på din mail som 537 andra?

Peta in din mail här så får du gratis investeringstips liknande denna artikel direkt vid publicering.

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

4 tankar på “ISK, AF eller KF?”

  1. Den utländska källskatten är det skatten på det totala beloppet man likviderar? eller är det skatt på vinst som räknas.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.