TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.
Alla frågor

När ska man köpa aktier för att få utdelning?

Marcus Lindblad SparaCash

Svar från Marcus Lindblad

För att få utdelning från aktier behöver du äga aktierna innan x-datumet. X-datumet är den dag då aktien handlas utan rätt till utdelning. Det betyder att om du äger aktierna på x-datumet får du rätt till utdelningen. Datumet för x-dagen är angivet på aktieöversikten för den specifika aktien du får utdelning får.

Tänk dock på att du inte kan köpa en aktie på x-dagen och få utdelning. Utan du behöver äga aktien fram tills x-dagen när börsen öppnar för att få din aktieutdelning från företaget.

Exempel:

x-dagDu köper aktienGiltig för utdelning?
2023-12-102023-12-10Nej
2023-12-102023-12-09Ja
x-dagen för utdelning
Här ser du x-dagen för utdelning. Den dagen måste du äga aktien för att få rätt till utdelning. Utbetalnings-datumet är den dag då du beräknas se utdelningen på ditt aktiekonto.

Slutsats

För att få utdelning behöver du alltså köpa aktien innan ex-datumet. Sista dagen att köpa aktien är dagen innan ex-datumet. Du kan hitta datumet genom att klicka på ”föregående utdelning” på aktiens sida på exempelvis Avanza eller i appen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Marcus lindblad

Grundare av SparaCash

Marcus Lindblad har 10 års erfarenhet av investeringar, sparande, privatekonomi och pensionsfrågor.

Efter många års erfarenhet & utbildning inom pensionsrådgivning, aktier, fonder samt pensionssparande så bestämde sig Marcus år 2016 för att starta SparaCash.se för att lära ut sin kunskap om investeringar helt kostnadsfritt.

Målet är att inspirera nybörjare till att våga ta stegen att våga investera sina sparpengar och få pengar att växa på lång sikt till låg avgift.

Marcus har tidigare blivit exponerad i medier som Expressen, SR, Metro, Börskollen & Folkbladet för att informera om kunskapen om investeringar & sparande.

Vill du få en kommentar från Marcus Lindblad? Gå till kontaktformuläret nedan.

Marcus Lindblad