TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.
Alla frågor

Vad kostar det att handla med aktier?

Marcus Lindblad SparaCash

Svar från Marcus Lindblad

Kostnaden för att handla med aktier kan variera beroende på flera faktorer, exempelvis vilken mäklare du använder, vilket typ av aktiekonto du har, och vilka marknader du handlar på. Nedan är några vanliga kostnader som kan dyka upp när du handlar med aktier:

  1. Courtageavgifter: De flesta mäklare tar ut courtageavgifter, vilket är en avgift för att utföra en handel. Courtageavgifter varierar mellan mäklare och kan baseras på en fast avgift per handel eller en procentandel av handelns totala värde.
  2. Spread: Spreaden är skillnaden mellan köp- och säljkursen för en aktie och är vanligtvis en kostnad som tas ut av mäklaren. Spreaden varierar beroende på aktien och marknaden som handlas på.
  3. Valutaväxlingsavgifter: Om du handlar med aktier i en annan valuta än din egen, kan det finnas en valutaväxlingsavgift som tas ut av mäklaren.

Det är viktigt att noggrant läsa igenom mäklarens villkor och avgiftssatser för att förstå alla kostnader som kan tillkomma när man handlar med aktier. Det finns också olika typer av konto som kan påverka kostnaderna, till exempel om du har en kapitalförsäkring så får du tänka på att skatten kommer dras från pengarna på ditt konto. Till skillnad från ett ISK-konto där skatten för investeringarna istället dras i din inkomstdeklaration.

Exempel:

Om du köper aktier för 1000 kronor på Avanza där du har courtageklass Mini där det rörliga courtaget är 0.25% och minicourtaget är 1 krona så kommer du få betala 3 kronor i avgift.

Läs mer om courtage och de olika aktiemäklarnas avgifter här

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Marcus lindblad

Grundare av SparaCash

Marcus Lindblad har 10 års erfarenhet av investeringar, sparande, privatekonomi och pensionsfrågor.

Efter många års erfarenhet & utbildning inom pensionsrådgivning, aktier, fonder samt pensionssparande så bestämde sig Marcus år 2016 för att starta SparaCash.se för att lära ut sin kunskap om investeringar helt kostnadsfritt.

Målet är att inspirera nybörjare till att våga ta stegen att våga investera sina sparpengar och få pengar att växa på lång sikt till låg avgift.

Marcus har tidigare blivit exponerad i medier som Expressen, SR, Metro, Börskollen & Folkbladet för att informera om kunskapen om investeringar & sparande.

Vill du få en kommentar från Marcus Lindblad? Gå till kontaktformuläret nedan.

Marcus Lindblad