TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Köpa Cardano

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

I den här guiden får du veta hur man köper kryptovalutan Cardano (också känd som ADA).

Värt att nämna är att ADA och Cardano inte är samma sak. ADA är kryptovalutan som drivs på blockkedjenätverket Cardano.

Eftersom det i folkmun är mer känt som Cardano kommer investeringen i kryptovalutan ADA även att benämnas som Cardano. Lite längre ned kan du läsa mer om deras skillnad.

Binance logo

Jag rekommenderar

Bästa sättet för att köpa Cardano

Det bästa sättet för att köpa Cardano är att göra det på Binance. Det är enligt mig det billigaste och bästa stället för att köpa kryptovalutan på.

 • Billiga avgifter
 • Enkelt att använda
 • Min rekommendation

Hur köper man Cardano (ADA)?

Kryptovalutan Cardano kan du köpa på kryptobörser som exempelvis Skilling, Binance, Coinbase, Kraken och BitPanda.

Du kan även investera i kryptovalutan Cardano genom ett kryptovalutacertifikat hos Avanza.

Var köper man Cardano enklast?

 • Köp Cardano enklast via Binance där avgifterna är som absolut billigast
 • Köp Cardano enkelt via Avanza genom certifikatet Valour Cardano (ADA) SEK på Avanza
 • Köp kryptovalutan Cardano på Coinbase och få $10 extra när du investerar minst $100

Var kan man köpa Cardano (ADA)?

Cardano är tillgänglig på några av de största kryptovalutabörserna som Binance, Coinbase, Kraken och BitPanda.

Det är viktigt att nämna att köp av ADA-mynt inte ger dig äganderätt till själva Cardano eller några andra fördelar förutom att du kan skicka transaktioner med dem via blockchain wallets.

Du kan också köpa ADA genom ett kryptovalutacertifikat som Valour tillhandahåller genom aktiemäklare som exempelvis Avanza Bank men då äger du inte själva kryptovalutan i sig utan får endast en exponering mot prisutvecklingen.

Vilket är det bästa sättet för att köpa Cardano (ADA)?

Det enklaste sättet för att investera i Cardano är enligt mig att göra det via ett kryptovalutacertifikat på Avanza.

Om du istället vill äga Cardano på riktigt via blockkedjan så anser jag att det bästa sättet är att köpa dem via Binance.

Köpa Cardano (ADA) på Avanza

Kan man köpa Cardano på Avanza? Ja, du kan investera i Cardano på Avanzas plattform. Detta gör du genom att köpa certifikatet Valour Cardano (ADA) SEK.

En fördel med att köpa Cardano på Avanza är att du kan ha det på ett investeringssparkonto som ger dig en väldigt låg skatt.

En nackdel är dock att när du investerar i Cardano på Avanza så har du endast tillgång till att köpa och sälja Cardano under de tider som börsen är öppen (09.00-17.30).

Handel i kryptovalutan Cardano (ADA) sker 24 timmar om dygnet och du får därmed tänka på att priset på din investering i Cardano kan sjunka drastiskt under timmar då du inte har tillgång till att sälja din investering på Avanza.

– Här kan du läsa mer om att köpa kryptovalutor på Avanza.

Vilka är riskerna med att investera i Cardano (ADA)?

När du investerar i denna kryptovaluta bör du veta att det finns flera potentiella risker med din investering.

För det första, eftersom det redan finns en stor mängd tokens i omlopp och endast hälften är tillgängliga för allmänheten, kan det vara möjligt att Cardanos pris kommer att sjunka drastiskt när fler människor börjar köpa denna token.

Dessutom bör du veta att även om Cardano har ett utmärkt utvecklingsteam bakom sitt projekt med experter inom kryptografi, programvaruteknik och formell verifiering så finns det för närvarande inga fungerande produkter för denna kryptovaluta.

Kryptovalutan möter också hård konkurrens från andra blockkedjeprojekt som erbjuder liknande tjänster. Den största skillnaden mellan ADA och Bitcoin är till exempel hur de använder konsensusmekanismer för att säkra sina nätverk.

Medan Bitcoin använder proof-of-work (PoW) använder Cardano proof-of-stake (PoS) men båda behöver miners för att verifiera transaktioner och få coins som belöning.

Slutligen är det viktigt att veta att den stora majoriteten av Cardanos handelsvolym kommer från japanska börser och att inte alla kryptovalutabörser erbjuder handel i ADA/BTC.

Vad är Cardano?

Cardano är ett decentraliserat offentligt blockkedje- och kryptovalutaprojekt med öppen källkod.

Cardano-plattformen använder PoS-konceptet (proof of stake) för att uppnå konsensus.

Protokollet skrevs i programmeringsspråket Haskell med Ouroboros Praos-algoritmen som rankas bland de fem bästa algoritmerna som används för Proof-of-Stake-blockkedjor.

Detta innebär att alla noder i nätverket är fria att rösta om förändringar inom systemet i enlighet med sina insatser. Denna idé gör det möjligt för deltagarna i blockkedjan att interagera direkt utan någon tredje part som förmedlare, t.ex. en centralbank eller annan finansiell institution.

Målet bakom skapandet av denna kryptovaluta var en stark akademisk forskningsdriven strategi under överinseende av IOHK-företaget som har ett team av kryptografiexperter och ingenjörer.

Cardano är det första blockkedjenätverket som utvecklats utifrån en vetenskaplig och forskningsdriven strategi.

Målet var att skapa en infrastruktur som har mer avancerade funktioner jämfört med andra kryptovalutor som Ethereum, EOS eller NEO.

Detta innebär att Cardano potentiellt kan användas som ett globalt finansiellt system, men det kommer att ta längre tid innan det blir redo för denna uppgift.

I Cardanos whitepaper nämns också att plattformen kommer att ha ett avvecklingslager, som liknar Bitcoin och Ethereum, men ovanpå denna infrastruktur kommer det att finnas en annan nivå med så kallade smarta kontrakt där finansiella tillämpningar kan köras mer effektivt jämfört med befintliga blockkedjor.

En annan viktig egenskap hos ADA-tokens är att de är byggda på lager som är kopplade till varandra.

Detta skiljer sig från bitcoin där transaktionerna sker direkt på det huvudsakliga blockkedjenätverket, vilket gör det lättare för hackare att stjäla tokens eftersom de bara behöver attackera ett lager av denna teknik i stället för två.

Vad är målet med Cardano?

Målet med Cardano är att skapa ett finansiellt system som kan användas i verkligheten. Hittills har alla blockkedjor misslyckats med denna uppgift eftersom de inte är tillräckligt skalbara.

På grund av det höga antalet transaktioner per sekund kan de inte användas av många människor samtidigt.

Cardano vill lösa detta problem och skapa ett snabbt och säkert nätverk som fortfarande är decentraliserat som de flesta blockkedjor idag inte är.

Hur grundades Cardano?

Cardano grundades 2015 av IOHK, ett ingenjörsföretag som specialiserar sig på att bygga kryptovalutor och decentraliserade plattformar för finansinstitut. Företaget ledde utvecklingen av bland annat Ethereum Classic (ETC).

IOHK har också samarbetat med andra kända företag som till exempel Edinburghs universitet (University of Edinburgh).

Av denna anledning kan man hävda att ADA-tokens backas upp av ett starkt forskarteam eftersom de har erfarenhet av att arbeta tillsammans för att utveckla blockkedjebaserade system för globala finansmarknader.

Vad är ADA?

Cardanos ursprungliga kryptovaluta är ADA, som lanserades den 29 september 2017. Akronymen står för ”anonymous digital asset” (anonym digital tillgång) och kan användas för att skicka transaktioner över blockkedjenätverket.

ADA är ett proof-of-stake-mynt med mindre än hälften av det totala tokenutbudet i omlopp.

Jämfört med andra kryptovalutor som Litecoin eller Ripple finns endast cirka 28 miljoner tokens tillgängliga av de mer än 31 miljarder som har skapats sedan 2014 då Cardano först grundades av Charles Hoskinson.

Charles Hoskinson var även med och grundade Ethereum innan han lämnade det på grund av kreativa meningsskiljaktigheter.

Charles Hoskinson lämnade Ethereum eftersom han var oenig om hur utvecklingen av denna kryptovaluta skulle skötas.

Istället bestämde han sig för att starta ett eget blockkedjeprojekt, kallat IOHK, som senare döptes om till Cardano.

Anledningen till denna oenighet är att vissa människor tror på ett decentraliserat system medan andra vill ha högre nivåer av kontroll över plattformen och genom denna kontroll skapa en effektivare plattform som kan användas av globala finansinstitut.

Vad står ADA för?

Cardanos token ADA är uppkallad efter Ada Lovelace, en engelsk kvinnlig matematiker som är igenkänd som världens första programmerare.

Vad är skillnaden mellan ADA och Cardano?

Cardano är en teknikplattform som ger möjlighet att köra finansiella tillämpningar på sin blockkedja. ADA är bara en av Cardanos kryptovalutor eller digitala tillgångar som används för att skicka och ta emot transaktioner via detta system.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Köpa Cardano”

 1. Eftersom man måste ha en Bitcoin-wallet för bitcoin så undrar jag (kanske missade det i artikeln?) var man skaffar en ADA-wallet?

  Svara
  • Bra fråga Simone! Det beror på var du köper ADA. Om du köper det på en exchange så kan du behålla dem där men om du vill vara säker så kan du förvara dem på en hårdvaruplånbok som exempelvis en Trezor eller Ledger, men finns mjukvaru wallets som Trust Wallet, och Cardanos egna rekommendationer som Daeadlus, Yoroi, och liknande.Du behöver alltså inte skaffa en specifik ADA-wallet utan räcker gott med 1 komplett som tillåter att förvara ADA på.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.