TIPS
Öppna konto på SAVR och få 100 kr helt gratis i en fond. Hämta dina 100 kr här!

Köpa Kryptovalutor på Avanza

På Avanza kan du inte köpa riktiga kryptovalutor. Däremot kan du investera i kryptovaluta genom certifikat som följer prisutvecklingen på exempelvis Bitcoin, Ethereum, Cardano, med flera.

I den här guiden går vi genom vilka produkter du ska välja om du vill investera i kryptovaluta på Avanza. Du kan också läsa om fördelar, nackdelar, och risker med att köpa kryptovalutor på Avanza.

Tänk på att en investering i kryptovaluta alltid innebär hög risk. Sidan innehåller även samarbetslänkar till Avanza.

Köpa kryptovaluta och Bitcoin på Avanza

Vilka kryptovalutor går att köpa på Avanza?

Vilka kryptovalutor finns på Avanza?

Dessa kryptovalutor kan man köpa på Avanza:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • Cardano (ADA)
 • Polkadot (DOT)
 • Ripple (XRP) ripple är borttaget av okänd anledning

Köpa Bitcoin på Avanza

Om du vill köpa Bitcoin på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Bitcoin:

Om du vill investera i Bitcoin på Avanza så rekommenderar jag att du väljer Bitcoin XBT eller Bitcoin Zero SEK.

Om du tror att Bitcoin ska gå ner så kan du också ”gå kort” Bitcoin genom att köpa exempelvis 21Shares Short Bitcoin ETP eller BEAR BITCOINGRP X2 AVA 1 om du vill få hävstång.

Då tjänar du alltså pengar på om priset på Bitcoin går ner.

Köpa Ethereum på Avanza

Om du vill köpa Ethereum på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Ethereum:

Köpa Litecoin på Avanza

Om du vill köpa Litecoin på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Litecoin:

Köpa Cardano (ADA) på Avanza

Om du vill köpa Cardano på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Cardano:

Läs mer om hur du kan köpa Cardano här.

Köpa Polkadot på Avanza

Om du vill köpa Polkadot på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Polkadot:

Köpa Ripple på Avanza

Tyvärr har möjligheten att investera i kryptovalutan Ripple (XRP) på Avanza tagits bort.

Jag föreslår istället att du skaffar eToro, Binance, Coinbase, eller BitPanda ifall du vill investera i Ripple.

Varför köpa kryptovaluta på Avanza?

På Avanza så kan du investera i kryptovalutor på ett investeringssparkonto (ISK-konto) eller på en kapitalförsäkring (KF-konto). Detta gör att du slipper rapportera in dina vinster eller förluster till Skatteverket när du handlar med kryptovalutor på Avanza. Du får dessutom en väldigt låg skatt ifall du gör vinst på dina kryptovalutor.

Om du istället köper kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutabörs så kan du inte ha dina kryptovalutor på ett ISK och måste betala 30% skatt på vinsten.

Dessutom brukar den handeln av kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutamäklare inte automatiskt rapporteras till Skatteverket och du löper därmed risk att få en skattesmäll om du inte har koll på dina affärer.

 • Du får en låg skatt när du investerar i kryptovalutor på Avanza genom ett ISK/KF
 • Du slipper deklarera din handel av kryptovaluta på Avanza genom ett ISK/KF
 • Det är enkelt att investera i kryptovaluta på Avanza till skillnad från att investera i kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutamäklare som kan vara ganska komplicerat
 • Det är enkelt att öppna ett konto på Avanza med Bank-ID till skillnad från när du registrerar dig hos en kryptomäklare som ofta kräver identifiering via pass
 • På Avanza kan du sätta in pengar att handla kryptovalutor för genom Swish eller Direktöverföring via Trustly till skillnad från kryptovalutabörserna som oftast kan vara spärrade av svenska banker så det är svårt att sätta in pengar dit

Hur köper man kryptovaluta på Avanza?

Det är väldigt enkelt att köpa kryptovalutor på Avanza. Allt du behöver göra är att öppna ett konto hos Avanza, sätta in pengar, och sedan välja vilka kryptovalutor som du vill investera i.

Du kan också få behöva gå genom en kunskapsquiz för att du ska lära dig riskerna med att handla med kryptovalutor.

Se till att du valt rätt konto att investera dina pengar i kryptovalutor genom.

Ha också koll på courtaget som du måste betala när du investerar i kryptovalutacertifikat eftersom courtageavgiften inte är densamma som när du handlar med aktier på Avanza.

1. Öppna ett konto på Avanza

Det första du måste göra för att kunna köpa kryptovaluta på Avanza är att öppna ett konto på Avanza. Det gör du på bara 3 minuter om du har ett BankID.

Öppna konto på Avanza för att kunna köpa kryptovalutor
Börja med att öppna ett konto på Avanza

2. Öppna ett ISK-konto på Avanza

Jag rekommenderar att du har ett ISK-konto för att kunna handla kryptovaluta på Avanza med. Då betalar du bara 0.375% i skatt per år på dina investeringar.

Du slipper dessutom att deklarera dina affärer i kryptovalutor med ett ISK-konto. Du kan alltså köpa och sälja fritt hur mycket du vill utan att du behöver tänka på att rapportera in dessa till Skatteverket.

3. Sätt in pengar på ditt Avanza-konto

Sätt in pengar på ditt konto hos Avanza som du vill investera i kryptovalutor för. Jag rekommenderar att inte sätta in för mycket pengar utan investera endast pengar som du har råd att vara utan.

Det är också rekommenderat att ha några kronor extra sparat på ditt konto som du vill handla kryptovalutor med eftersom det dras pengar för courtage-avgiften under natten efter du har gjort ditt köp/sälj.

4. Välj kryptovaluta som du vill köpa

Gå in på exempelvis Bitcoin Zero SEK om du vill investera i Bitcoin på Avanza. Välj hur mycket pengar du vill köpa kryptovalutan för och tryck sedan på knappen KÖP.

5. Köp kryptovalutan på Avanza

När du har bestämt dig för vilken kryptovaluta du vill köpa på Avanza så trycker du på KÖP.

På bilden här nedanför ser du hur det går till när man köper Bitcoin på Avanza.

Köpa Kryptovaluta på Avanza

6. Var långsiktig

Nu när du köpt kryptovalutor är det viktigt att du är långsiktig. Tänk på att när du handlar med kryptovalutor på Avanza så tar du en väldigt hög risk.

Bitcoin och andra kryptovalutor kan gå ned -20% under en dag och det har flera gånger halverats i värde under en kortare tid så se till att du bara investerar pengar som du har råd att vara utan.

Vad är kryptovaluta certifikat?

Ett kryptovaluta-certifikat är en investeringsprodukt där din investering följer prisutvecklingen på den underliggande kryptovalutan. Exempelvis om du köper kryptovalutacertifikatet Bitcoin Zero så kommer dina investerade pengar att följa prisutvecklingen på Bitcoin.

Det betyder att när du investerar i ett certifikat som följer en kryptovaluta så äger du inte den underliggande kryptovalutan utan får endast en exponering mot prisets utveckling.

Om Bitcoin går upp så kommer priset på ditt kryptovaluta-certifikat att gå upp. Ifall priset på Bitcoin går ned så kommer ditt kryptovaluta-certifikat gå ner.

Nackdelar med att köpa kryptovalutor på Avanza

 • Öppettiderna är begränsade för att handla kryptovalutor på Avanza (inte 24/7 som vanligtvis i kryptovalutor)
 • Löpande avgift tas ut från kryptovalutacertifikaten vilket kan bli dyrt ifall du väljer att äga dem under en längre tidsperiod

Fördelar med att köpa kryptovalutor på Avanza

Fördelen med att köpa kryptovaluta på Avanza är att du kan ha din kryptovaluta på ett investeringssparkonto och därmed få en låg skatt om bara 0.375% per år.

Du slipper också att deklarera din handel i kryptovalutan till Skatteverket eftersom att detta automatiskt rapporteras in av Avanza.

Många kryptovalutabörser är idag blockerade utav svenska banker vilket gör det svårt för oss i Sverige att kunna investera i kryptovaluta. Därför är det bra att vi får möjligheten att investera i kryptovalutors prisutveckling genom certifikat på Avanza.

Skatt på kryptovalutor på Avanza

Skatten på kryptovalutor hos Avanza är baserad på vilket konto som du äger kryptovalutan på.

Om du exempelvis investerar i kryptovalutan Bitcoin på Avanza på ett ISK-konto så kommer du att få skatta 0.375% på ditt totala värde som du har på ISK-kontot efter 1 års tid.

Den här skatten betalar du sedan via din skattedeklaration året därpå.

Om du däremot väljer att investera i kryptovalutor via ett vanligt värdepapperskonto (AF-konto) på Avanza så får du betala 30% skatt på vinsten men då kan du också kvitta dina förluster mot vinster.

Om du köper kryptovalutor på riktigt via en vanlig kryptovalutamäklare så kommer du endast kunna dra av 70% av din förlust.

Risker med att handla kryptovaluta på Avanza

 • Begränsade öppettider
 • Löpande förvaltningsavgift
 • Hög spread
 • Market Makern kan begränsa handeln under volatila perioder
 • Kan vara svårt att sälja av allt om omsättningen är låg

Min rekommendation

Jag rekommenderar att om du vill testa på att köpa kryptovalutor så är Avanza ett bra ställe att börja göra det på.

Om du vill investera i Bitcoin på Avanza så vill jag rekommendera dig att köpa Bitcoin ZERO SEK eller Bitcoin XBT. Bitcoin Zero SEK har inga avgifter medans Bitcoin XBT oftast har lite högre omsättning.

Ifall du är rädd för att förlora pengar kan du investera i exempelvis Bitcoin Zero på ditt vanliga AF-konto eftersom du då kan dra av din förlust mot en eventuell vinst.

Det du dock får tänka på då är att du måste själv fylla i detta på din K4-blankett vid nästa skattedeklaration.

Vill du inte behöva tänka på att deklarera dina affärer i kryptovalutor på Avanza så gör det på ett ISK-konto.

Om du då väljer att köpa och sälja kryptovalutor på Avanza på ett ISK-konto så får du istället en väldigt förmånlig skatt vilket är skönt ifall du lyckas göra en bra vinst i exempelvis Bitcoin.

Jag personligen är långsiktig i mina investeringar i kryptovalutor och gör det istället på vanliga kryptovalutamäklare som eToro, Binance, Coinbase, Trijo och liknande.

Om du vill lära dig mer så kolla in hur man köper kryptovalutor på riktigt här.

Läs mer om kryptovalutor

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Mitt namn är Marcus Lindblad, och jag vill lära dig hur man investerar pengar i aktier, fonder, och mycket mer för att få dina pengar att växa med en hög avkastning.

Jag började investera i aktier år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Vill du läsa mer om mig så kan du göra det här.

2 tankar på “Köpa Kryptovalutor på Avanza”

 1. Väldigt klumpigt att handla på avanza med mindre belopp. För att courtaget inte ska bli för stort är minsta rekommenderade köp 7600kr per affär, då betalar man 0,25% i courtage. Detta tycker jag är den största nackdelen

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.