TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Köpa Kryptovalutor på Avanza

På Avanza kan du inte köpa riktiga kryptovalutor. Däremot kan du investera i kryptovaluta genom certifikat som följer prisutvecklingen på exempelvis Bitcoin, Ethereum, Cardano, med flera.

I den här guiden går vi genom vilka produkter du ska välja om du vill investera i kryptovaluta på Avanza. Du kan också läsa om fördelar, nackdelar, och risker med att köpa kryptovalutor på Avanza.

Tänk på att en investering i kryptovaluta alltid innebär hög risk.

Eftersom du inte kan köpa riktiga kryptovalutor på Avanza så rekommenderar jag istället att göra det på Binance, Skilling, eller Coinbase.

Köpa kryptovaluta och Bitcoin på Avanza
 1. Vilka kryptovalutor går att köpa på Avanza?
 2. Varför köpa kryptovaluta på Avanza?
 3. Nackdelar med att köpa kryptovalutor på Avanza
 4. Fördelar med att köpa kryptovalutor på Avanza
 5. Hur köper man kryptovalutor på Avanza?
  1. Öppna ett konto på Avanza
  2. Öppna ett ISK-konto på Avanza
  3. Sätt in pengar på ditt Avanza-konto
  4. Välj kryptovaluta som du vill köpa
  5. Köp kryptovalutan på Avanza
  6. Var långsiktig
 6. Skatt på kryptovalutor på Avanza
 7. Risker med att handla kryptovaluta på Avanza
 8. Min rekommendation

Vilka kryptovalutor går att köpa på Avanza?

Vilka kryptovalutor finns på Avanza? På Avanza kan du köpa Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Cardano, Polkadot och Solana.

Dessa kryptovalutor kan du investera i på Avanza:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • Cardano (ADA)
 • Polkadot (DOT)
 • Solana (SOL)
 • Ripple (XRP) ripple är borttaget av okänd anledning

Köpa Bitcoin på Avanza

Vad många inte vet är att du inte kan köpa riktiga Bitcoins på Avanza. Däremot kan du investera i Bitcoins prisutveckling (när Bitcoin går upp eller ned) genom att köpa ett certifikat på Avanza. Certifikatet följer alltså priset på Bitcoins utveckling.

Det finns både för och nackdelar med att köpa certifikat som följer Bitcoins prisutveckling på Avanza. Läs mer om detta lite längre ned i artikeln.

Om du vill köpa Bitcoin på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Bitcoin:

De fetmarkerade produkterna är de Bitcoin-certifikat som jag rekommenderar att du väljer om du vill investera i kryptovalutor på Avanza och få exponering mot Bitcoin.

Om du vill investera i Bitcoin på Avanza så rekommenderar jag att du väljer Bitcoin XBT, Bitcoin Zero SEK eller Virtune Bitcoin.

Om du tror att Bitcoin ska gå ner så kan du också ”gå kort” Bitcoin genom att köpa exempelvis 21Shares Short Bitcoin ETP eller BEAR BITCOINGRP X2 AVA 1 om du vill få hävstång.

Då tjänar du alltså pengar på om priset på Bitcoin går ner.

Köpa Ethereum på Avanza

Om du vill köpa Ethereum på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Ethereum:

Läs mer om att Köpa Ethereum här.

Köpa Solana (SOL) på Avanza

Om du vill köpa Solana på Avanza så kan du investera i följande produkter:

Köpa Litecoin på Avanza

Om du vill köpa Litecoin på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Litecoin:

Köpa Cardano (ADA) på Avanza

Om du vill köpa Cardano på Avanza så finns följande produkter som tillåter dig att investera i kryptovalutan Cardano:

Jag rekommenderar att du öppnar ett investeringssparkonto om du vill köpa kryptovalutan Cardano på Avanza. Då får du betala en låg skatt och du slipper deklarera din handel i kryptovalutan. Skatten är bara 1.086% med ett ISK-konto där du kan behålla dina Cardano under en längre tid.

Läs mer om hur du kan köpa Cardano här.

Köpa Polkadot på Avanza

Om du vill köpa Polkadot på Avanza så rekommenderar jag att du investerar i certifikatet följer prisutvecklingen i kryptovalutan Polkadot. Då finns det följande certifikat att investera i:

Köpa Cardano (ADA) på Avanza

Om du vill köpa Cardano på Avanza så rekommenderar jag att du investerar i certifikatet Valour Cardano (ADA) sek

Köpa Ripple på Avanza

Tyvärr har möjligheten att investera i kryptovalutan Ripple (XRP) på Avanza tagits bort.

Jag föreslår istället att du skaffar Binance, Coinbase, eller BitPanda ifall du vill investera i Ripple.

Köpa Shiba Inu på Avanza

Kan man köpa Shiba Inu på Avanza? Nej du kan inte köpa Shiba Inu på Avanza.

Det är också väldigt osannolikt att du kommer kunna köpa Shiba Inu Coin på Avanza inom den närmsta tiden då detta är en väldigt sällsynt coin. Istället rekommenderar jag att du köper Shiba Inu på Binance eller läser mer om hur du kan köpa Shiba Inu Coin här.

Varför köpa kryptovaluta på Avanza?

På Avanza så kan du investera i kryptovalutor på ett investeringssparkonto (ISK-konto) eller på en kapitalförsäkring (KF-konto). Detta gör att du slipper rapportera in dina vinster eller förluster till Skatteverket när du handlar med kryptovalutor på Avanza. Du får dessutom en väldigt låg skatt ifall du gör vinst på dina kryptovalutor.

Om du istället köper kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutabörs så kan du inte ha dina kryptovalutor på ett ISK och måste betala 30% skatt på vinsten.

Dessutom brukar den handeln av kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutamäklare inte automatiskt rapporteras till Skatteverket och du löper därmed risk att få en skattesmäll om du inte har koll på dina affärer.

 • Du får en låg skatt när du investerar i kryptovalutor på Avanza genom ett ISK/KF
 • Du slipper deklarera din handel av kryptovaluta på Avanza genom ett ISK/KF
 • Det är enkelt att investera i kryptovaluta på Avanza till skillnad från att investera i kryptovalutor hos en vanlig kryptovalutamäklare som kan vara ganska komplicerat
 • Det är enkelt att öppna ett konto på Avanza med Bank-ID till skillnad från när du registrerar dig hos en kryptomäklare som ofta kräver identifiering via pass
 • På Avanza kan du sätta in pengar att handla kryptovalutor för genom Swish eller Direktöverföring via Trustly till skillnad från kryptovalutabörserna som oftast kan vara spärrade av svenska banker så det är svårt att sätta in pengar dit

Hur köper man kryptovaluta på Avanza?

Det är väldigt enkelt att köpa kryptovalutor på Avanza. Allt du behöver göra är att öppna ett konto hos Avanza, sätta in pengar, och sedan välja vilka kryptovalutor som du vill investera i.

Du kan också få behöva gå genom en kunskapsquiz för att du ska lära dig riskerna med att handla med kryptovalutor.

Se till att du valt rätt konto att investera dina pengar i kryptovalutor genom.

Ha också koll på courtaget som du måste betala när du investerar i kryptovalutacertifikat eftersom courtageavgiften inte är densamma som när du handlar med aktier på Avanza.

1. Öppna ett konto på Avanza

Det första du måste göra för att kunna köpa kryptovaluta på Avanza är att öppna ett konto på Avanza. Det gör du på bara 3 minuter om du har ett BankID.

Öppna konto på Avanza för att kunna köpa kryptovalutor
Börja med att öppna ett konto på Avanza

2. Öppna ett ISK-konto på Avanza

Jag rekommenderar att du har ett ISK-konto för att kunna handla kryptovaluta på Avanza med. Då betalar du bara 2024 i skatt per år på dina investeringar.

Du slipper dessutom att deklarera dina affärer i kryptovalutor med ett ISK-konto. Du kan alltså köpa och sälja fritt hur mycket du vill utan att du behöver tänka på att rapportera in dessa till Skatteverket.

3. Sätt in pengar på ditt Avanza-konto

Sätt in pengar på ditt konto hos Avanza som du vill investera i kryptovalutor för. Jag rekommenderar att inte sätta in för mycket pengar utan investera endast pengar som du har råd att vara utan.

Det är också rekommenderat att ha några kronor extra sparat på ditt konto som du vill handla kryptovalutor med eftersom det dras pengar för courtage-avgiften under natten efter du har gjort ditt köp/sälj.

4. Välj kryptovaluta som du vill köpa

Gå in på exempelvis Bitcoin Zero SEK om du vill investera i Bitcoin på Avanza. Välj hur mycket pengar du vill köpa kryptovalutan för och tryck sedan på knappen KÖP.

5. Köp kryptovalutan på Avanza

När du har bestämt dig för vilken kryptovaluta du vill köpa på Avanza så trycker du på KÖP.

På bilden här nedanför ser du hur det går till när man köper Bitcoin på Avanza.

Köpa Kryptovaluta på Avanza

6. Var långsiktig

Nu när du köpt kryptovalutor är det viktigt att du är långsiktig. Tänk på att när du handlar med kryptovalutor på Avanza så tar du en väldigt hög risk.

Bitcoin och andra kryptovalutor kan gå ned -20% under en dag och det har flera gånger halverats i värde under en kortare tid så se till att du bara investerar pengar som du har råd att vara utan.

Vad är kryptovaluta certifikat?

Ett kryptovaluta-certifikat är en investeringsprodukt där din investering följer prisutvecklingen på den underliggande kryptovalutan. Exempelvis om du köper kryptovalutacertifikatet Bitcoin Zero så kommer dina investerade pengar att följa prisutvecklingen på Bitcoin.

Det betyder att när du investerar i ett certifikat som följer en kryptovaluta så äger du inte den underliggande kryptovalutan utan får endast en exponering mot prisets utveckling.

Om Bitcoin går upp så kommer priset på ditt kryptovaluta-certifikat att gå upp. Ifall priset på Bitcoin går ned så kommer ditt kryptovaluta-certifikat gå ner.

Nackdelar med att köpa kryptovalutor på Avanza

 • Öppettiderna är begränsade för att handla kryptovalutor på Avanza (inte 24/7 som vanligtvis i kryptovalutor)
 • Löpande avgift tas ut från kryptovalutacertifikaten vilket kan bli dyrt ifall du väljer att äga dem under en längre tidsperiod

Fördelar med att köpa kryptovalutor på Avanza

Fördelen med att köpa kryptovaluta på Avanza är att du kan ha din kryptovaluta på ett investeringssparkonto och därmed få en låg skatt om bara 1.086% per år.

Du slipper också att deklarera din handel i kryptovalutan till Skatteverket eftersom att detta automatiskt rapporteras in av Avanza.

Många kryptovalutabörser är idag blockerade utav svenska banker vilket gör det svårt för oss i Sverige att kunna investera i kryptovaluta. Därför är det bra att vi får möjligheten att investera i kryptovalutors prisutveckling genom certifikat på Avanza.

Skatt på kryptovalutor på Avanza

Skatten på kryptovalutor hos Avanza är baserad på vilket konto som du äger kryptovalutan på.

Om du exempelvis investerar i kryptovalutan Bitcoin på Avanza på ett ISK-konto så kommer du att få skatta 1.086% på ditt totala värde som du har på ISK-kontot efter 1 års tid.

Den här skatten betalar du sedan via din skattedeklaration året därpå.

Om du däremot väljer att investera i kryptovalutor via ett vanligt värdepapperskonto (AF-konto) på Avanza så får du betala 30% skatt på vinsten men då kan du också kvitta dina förluster mot vinster.

Om du köper kryptovalutor på riktigt via en vanlig kryptovalutamäklare så kommer du endast kunna dra av 70% av din förlust.

Risker med att handla kryptovaluta på Avanza

 • Begränsade öppettider
 • Löpande förvaltningsavgift
 • Hög spread
 • Market Makern kan begränsa handeln under volatila perioder
 • Kan vara svårt att sälja av allt om omsättningen är låg

Min rekommendation

Jag rekommenderar att om du vill testa på att köpa kryptovalutor så är Avanza ett bra ställe att börja göra det på.

Om du vill investera i Bitcoin på Avanza så vill jag rekommendera dig att köpa Bitcoin ZERO SEK eller Bitcoin XBT. Bitcoin Zero SEK har inga avgifter medans Bitcoin XBT oftast har lite högre omsättning.

Ifall du är rädd för att förlora pengar kan du investera i exempelvis Bitcoin Zero på ditt vanliga AF-konto eftersom du då kan dra av din förlust mot en eventuell vinst.

Det du dock får tänka på då är att du måste själv fylla i detta på din K4-blankett vid nästa skattedeklaration.

Vill du inte behöva tänka på att deklarera dina affärer i kryptovalutor på Avanza så gör det på ett ISK-konto.

Om du då väljer att köpa och sälja kryptovalutor på Avanza på ett ISK-konto så får du istället en väldigt förmånlig skatt vilket är skönt ifall du lyckas göra en bra vinst i exempelvis Bitcoin.

Jag personligen är långsiktig i mina investeringar i kryptovalutor och gör det istället på vanliga kryptovalutamäklare som Binance, Coinbase, Trijo och liknande.

Om du vill lära dig mer så kolla in hur man köper kryptovalutor på riktigt här.

Läs mer om kryptovalutor

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

14 svar på ”Köpa Kryptovalutor på Avanza”

 1. Väldigt klumpigt att handla på avanza med mindre belopp. För att courtaget inte ska bli för stort är minsta rekommenderade köp 7600kr per affär, då betalar man 0,25% i courtage. Detta tycker jag är den största nackdelen

  Svara
 2. Hej. det finns bolag som med hjälp av robotar gör arbitrage på kryptovalutor och tjänar vinst på prisskillnader i olika länder. affären sker på ett par minuter. t ex grand pasific tarde gör så. Kan man göra liknande hos avanza?

  Svara
  • Tjena Faramarz! Nej det kan du inte göra på Avanza. Jag skulle starkt avråda från dessa tjänster som gör arbitrage på kryptovalutor. Såvida du inte hittat någon som verkligen fungerar… Men ofta är det en produkt som man lockas in i att sätta in mycket pengar hos. Sedan vill de att man ska sätta in mer och mer pengar för att sedan inte kunna ta ut dem. Så var försiktig när du testar såna ”arbitrage”-tjänster. Låter det för bra för att vara sant, så är det oftast bluff…

   Svara
  • Hi Mojo, You can’t. Avanza is not a crypto currency exchange. Therefor they don’t support a wallet for storing crypto there.
   I’d suggest Binance or Trijo.

   Svara
 3. Jag har läst en hel del om certifikat och för mig är det så himla svårt att förstå hur det fungerar.

  Är det så att när jag köper certifikat från avanza för t.ex. bitcoin, solana och dylikt går mina pengar till ett företag? Företaget kan gå i konkurs? Hur påverkas det företaget om bitcoinpriset rusar iväg till t.ex. 50000 $? Förlorar dom när jag tjänar?

  Vad händer med certifikaten när bitcoin ETF lanseras? Kan man då köpa ETF på avanza?

  Svara
  • Tjena! Pengarna du investerar i bitcoincertifikatet går inte till företaget. Du köper en produkt som följer prisutvecklingen på den underliggande kryptovalutatillgången som BTC, ETH, och liknande. Företaget som har produkten kan gå i konkurs ja, men dina tillgångar är skyddade från deras balansräkning som jag har förstått det. Företaget påverkas inte av att tillgångarna går upp/ned i pris. De tjänar pengar på en förvaltningsavgift eller spreaden dvs prisskillnaden på köp/sälj.
   När en Bitcoin ETF lanseras så förväntar jag mig att priset kommer sticka iväg uppåt. Om den går att köpa på Avanza vet jag inte, och det är jag nog tveksam till för att ETF:en förmodligen först lanseras i USA. Men möjligt att det kommer gå.

   Svara
 4. Hej Igen,

  tack för snabbt svar.

  Jag har fler funderingar. Jag är lite skraj för när ETF lanseras kanske certifikaten fasas ut (blir mindre eftertraktade). Då kanske man inte kan ha kvar dom till nästa bullmarket typ 2025.

  Vilken eller vilka certifikat är mest säkra för bitcoin, eth, solana eller dot på avanza? Om jag förstår dig rätt är våra pengar skyddade ifall företaget konkar.

  Vad är egentligen skillnaden mellan att köpa certifikat via avanza eller investera det som kapitalförsäkring?
  Min tanke är att man ev. köper och säljer någon gång 2025.

  Jag läste också ett av dina andra inlägg om beräkning för eventuella kostnader för certifikat.
  Om de har en avgift på ca 2.5 % och man vill behålla certifikatet i ca 2 år. Då blir det en total avgift för certifikatet 5 %? Om man börjar investera år 1 -10000 kr och år 2 är de värda 50000 kr, då kostar det andra året 50000 x 0.025 = 1250 kr? I vilket fall som helst så verkar certifikat ge högre vinst (pga mindre skatt) jämfört med att handla på en vanlig kryptobörs, trots att avgifterna är höga.

  Vad föredrar du? Certifikat, kapitalförsäkring eller köpa riktiga coins med 30 % skatt för vinsten?
  Förlåt för så många frågor.

  Ha en trevlig kväll.

  Svara
  • Jag tror inte det är någon risk för certifikaten även om ETF:en lanseras.
   XBT har högst likviditet, Valour och Virtune ser bra ut de med.

   Ja köpa via certifikat är smidigare, och känns enligt mig som säkrare än att ha det på en kryptobörs med problem att få ut pengarna och annat krångel. Samt skatten så klart.

   Jag föredrar certifikat. Dock tror jag man är mer långsiktig genom att äga coinsen på riktigt, men nackdel då skatten så klart. Hade jag börjat om från scratch igen hade jag nog enbart köpt via certifikat på ISK.

   /M

   Svara
 5. Hej igen,

  tack för bra och snabbt svar igen!

  Nackdelen med certifikat är att man kan enbart köpa vissa altcoints.
  Hur ser investering av krypto ut via kapitalförsäkring? Vad jag har kunnat googla mig fram så verkar det också vara vanligt ”ISK” skatt. För-och nackdelar med Kapitalförsäkring krypto via certifikat?

  Svara
  • Jag har läst ganska lite om kryptovalutor på kapitalförsäkring så kan inte uttala mig om det är bra eller dåligt. Det man måste tänka på är att en kapitalförsäkring ägs utav försäkringsbolaget, så tillgångarna står inte i ditt namn. Det är positivt vid god avkastning så klart, men du blir ju beskattad även ifall de faller i värde. Sedan vet jag inte om de också har löpande avgifter på försäkringsskalet.

   Fördelar: Låg skatt
   Nackdelar: Du kanske inte är i lika god kontroll som om du hade haft dem via certifikat på avanza/nordnet.

   Har heller ingen koll hur likviditeten ser ut, om du kan köpa/sälja på samma sätt som via din nätmäklare. Du får gärna uppdatera mig om du vet mer!

   Svara
 6. Hej igen,

  kan tyvärr inte så mycket om det. Finns en hemsida som hänvisar just till att investera krypto med kapitalförsäkring.

  Har du möjlighet att göra lite fler kryptovideos på youtube för vilka altcoints du är intresserad av? Hur du hade fördelat en budget i (%). Vilka targets du tror på i bullmarket mm.

  Alltid intressant att få fler åsikter.

  Mvh

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.