TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Köpa Ethereum

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Vill du investera i Ethereum? I den här guiden får du veta hur man köper kryptovalutan Ethereum eller investerar i prisutvecklingen för Ether.

Den här guiden ser också till att lära dig allt om att köpa och förvara Ethereum på bästa sätt. Vi tar upp hur mycket pengar du bör investera och även vilka plånböcker som är bäst för att förvara dina ETH-mynt & mycket mer!

Binance logo

Jag rekommenderar

Bästa sättet för att köpa Ethereum

Det bästa sättet för att köpa Ethereum är att göra det på Binance. Det är enligt mig det billigaste och bästa stället för att köpa kryptovalutan på.

 • Billiga avgifter
 • Enkelt att använda
 • Min rekommendation

Kryptovalutan Ethereum har haft en exponentiell värdeökning under de senaste åren. En Ether kostar för närvarande cirka 35 000 kr, men det kan både gå upp eller ner härifrån.

Om du är intresserad av att investera i Ethereum kommer den här guiden att hjälpa dig att lära dig allt du behöver veta om hur du köper Ether och förvarar dem på ett säkert sätt.

Köpa Ethereum
Ethereum är den näst största kryptovalutan sett till marknadsvärde efter Bitcoin och har gått upp +449% bara i år

Hur köper man Ethereum?

Kryptovalutan Ethereum kan du köpa på börser som till exempel Binance, Coinbase, Kraken och BitPanda.

Jag rekommenderar att du använder dig av Binance, Coinbase eller Avanza ifall du vill kunna investera i Ethereum på ett enkelt och säkert sätt.

Vilket är det bästa sättet för att köpa Ethereum?

Det bästa sättet för att köpa Ethereum är enligt mig att göra det via Binance. Anledningen är att det är otroligt enkelt för dig som inte har handlat med kryptovalutor innan att registrera dig och verifiera ditt konto för att kunna investera i kryptovalutan Ethereum på Binance. På andra börser kan det ta ett tag innan du blir verifierad och får sätta in pengar.

Som du säkert känner till så svänger priset i kryptovalutor ganska snabbt. Då kan det vara frustrerande för dig om du registrerar dig på en börs men inte får tillgång förrän flera dagar senare. Dessutom är många kryptovalutabörser spärrade av svenska banker för uttag av pengar, men så är inte fallet med Binance.

Därför anser jag att Binance är den bästa platsen för dig som är nybörjare att investera i Ethereum på.

Kan man köpa Ethereum på Avanza?

Ja du kan investera i kryptovalutan Ethereum på Avanza genom ett så kallat certifikat som heter Ethereum Zero SEK VAL eller Ethereum XBT.

– Här kan du läsa mer om att köpa kryptovalutor på Avanza.

Hur mycket ska man investera i Ethereum?

Det bästa sättet att avgöra hur mycket pengar du bör satsa på en kryptovaluta är att bestämma din riskaptit.

Först och främst, investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora. När det kommer till kryptovalutor så brukar jag rekommendera att du ser dina pengar som borttappade ifall du väljer att investera i kryptovalutor.

Varför? Jo därför att det finns många som har blivit av med alla sina kryptovalutor och det finns diverse exchanges som har blivit hackade eller stulit sina kunders kryptovalutor. Så börja med att fundera på hur mycket pengar du har råd att kasta i papperskorgen.

Nu kan du överväga hur mycket pengar du vill investera i Ethereum!

Mitt förslag är att du börjar med att investera ett par tusenlappar max om du har en genomsnittslön i Sverige. Kanske börja med 1000 kr för att lära dig hur det fungerar med att investera i Ethereum. Eftersom det ofta tillkommer avgifter så kommer du se att dina pengar tappar värde rätt fort.

Sen kommer kanske priset gå upp och ner 10-20% där du kommer få dig en tankeställare till.

Drygt 1-3 månader efter att du investerat i Ethereum kommer du att ha ”vant dig” vid volatiliteten och då kan du först ta ett sunt beslut till hur mycket pengar du vill ha investerat i Ethereum.

Min personliga rekommendation är att du har max 2-5% av ditt totala egna kapital investerat i kryptovalutor för att inte ta för hög risk ifall det är så att du blir helt och hållet av med dina kryptoinvesteringar.

Vad är Ethereum?

Ethereum är en decentraliserad plattform som kör smarta kontrakt.

Kryptovalutan kallas Ether och används för att betala för transaktioner i Ethereum-nätverket. I folkmun brukar de flesta säga att man investerat i ”Ethereum” men vad de egentligen menar är att man köpt kryptovalutan Ether som körs på blockkeddjan Ethereum.

Ethereum utvecklades som en plattform med öppen källkod som tillhandahåller en decentraliserad Turing-komplett virtuell maskin, Ethereum Virtual Machine (EVM), som kan exekvera skript med hjälp av ett internationellt nätverk av offentliga noder.

Vad är smarta kontrakt?

Smarta kontrakt är automatiserade kontrakt som verkställer sig själva via kod, snarare än ett juridiskt språk.

Smarta kontrakt är självexekverande kontraktstillstånd som lagras på Ethereums blockkedja, som ingen kontrollerar och som därför alla kan lita på.

Allt detta sker utan någon form av mellanhänder eller tredje part!

Enkelt förklarat kan man säga att ett smart kontrakt utför olika uppgifter baserat på hur du utformar kontraktet. Med Bitcoin så har du möjligheten att skicka digitala pengar från plats A till plats B. Men med ett smart kontrakt så kan du istället be kontraktet att skicka pengar från plats A till plats B OM det du programmerat kontraktet att göra faktiskt går i uppfyllelse.

Exempel på ett smart kontrakt:
Om Arsenal vinner över Liverpool i Premier League-finalen = skicka 1.0 Ether till Arsène Wenger.

Vem grundade Ethereum?

Ethereum grundades av Vitalik Buterin år 2013. Idén om Ethereum beskrevs ursprungligen av Vitalik Buterin när han arbetade på Bitcoin Magazine (som han även var medgrundare till). Han publicerade därefter ett whitepaper där han beskrev den tekniska utformningen och grunden för Ethereums system, vilket etablerade hans rykte som expert inom kryptovaluta-communitys.

Varför grundade Vitalik Buterin Ethereum?

Vitalik Buterin skapade Ethereum av flera olika skäl. Hans främsta mål var att skapa en plattform som kunde utföra smarta kontrakt och köra applikationer mer effektivt. Han ville också tillhandahålla en decentraliserad virtuell maskin så att applikationerna skulle få mer kontroll över vad de gör. Han ville också att det skulle vara en plattform med öppen källkod.

Vad är fördelen med att använda Ethereum?

Fördelarna med att använda Ethereum är att du får använda en decentraliserad plattform med Turing-kompletta skript, vilket innebär att du kan köra alla typer av program på den.

Du kan också dra nytta av dess karaktär av öppen källkod eftersom alla kan bidra till den om de hittar ett problem eller vill utöka den.

Vilka är riskerna med att investera i Ethereum?

I kryptovalutavärlden finns det alltid risker med att investera i en viss kryptovaluta. Det finns många kryptovalutor, men Ethereum är en av de mest populära. Så hur investerar du i Ethereum utan att ta för stora risker? Den största risken som du kommer att utsättas för är att köpa kryptovalutor.

Att köpa Ethereum innebär att du i huvudsak investerar i myntet, snarare än i ett företag eller en tjänst som med aktier och andelar. En annan risk är att det är en plattform med öppen källkod, så det kan finnas fel och problem med Ethereum.

Har Ethereum någonsin blivit hackat? Ethereum har aldrig hackats, men det har förekommit en del säkerhetsbrister.

Den 17 juni 2016 stal en hackare Ether till ett värde av cirka 60 miljoner dollar från DAO-projektet som då kördes på Ethereum. Detta orsakade en hard fork och delade upp Ethereum i två mynt: det ursprungliga myntet som kallas ”Ether” eller ETH och det nya myntet ”Ethereum Classic” som förkortas ETC.

Framtiden för Ethereum

Framtiden för Ethereum ser däremot ljus ut! Det är en populär plattform och många utvecklare vill använda den som ett verktyg för apputveckling, så det är troligt att priset på Ethereum kommer att öka med tiden.

En risk är dock att det kommer att bli mer konkurrens från andra kryptovalutor som Cardano och Solana som utmålar sig som Ethereum-utmanare.

Ska man köpa Ethereum?

Du bör köpa Ethereum om du har lite pengar som du vill satsa på kryptovalutamarknaden. Som med alla investeringar är det dock viktigt att göra din hemläxa genom att läsa på ordentligt om de olika kryptovalutor som finns på marknaden och själv fundera på hur stor tillväxtpotential du tror att det finns innan du investerar alla dina pengar.

Det är fortfarande för tidigt att säga, men om du letar efter en lovande kryptovaluta som potentiellt kan ge långsiktiga vinster och för att lära dig mer om hur kryptovalutamarknaden fungerar så är Ethereum värt att undersöka närmare.

Här är några anledningar till varför du bör köpa Ethereum:

 • Ethereums prisutveckling växer snabbt
 • Det är den näst största kryptovalutan sett till marknadsvärde(efter Bitcoin)
 • Det finns ett starkt community som ligger bakom utvecklingen och jobbar hårt för Ethereum.
 • Det finns många projekt som använder Ethereum-blockkedjan för att skapa sin egen kryptovaluta.
 • Ethereum är en plattform med öppen källkod där alla kan gå med och bidra om de vill lösa ett problem eller utvidga det ytterligare.
 • Ethereum har potential att förändra hur människor bygger appar i framtiden, vilket kan leda till hög tillväxt för priset

Var kan man köpa Ethereum?

Det finns många kryptovalutabörser där du kan köpa Ethereum. Ett bra ställe att köpa Ethereum på för dig som är nybörjare är Coinbase som har en enkel registreringsprocess och rimliga avgifter för att köpa kryptovalutan.

Om du vill handla på en annan kryptovalutabörs som har låga avgifter så vill jag rekommendera dig att investera i Ethereum på Binance eller Kraken.

Här är ett par exempel på vilka kryptovalutabörser du kan investera i Ethereum genom:

 • Coinbase
 • Kraken
 • Binance
 • Bitfinex
 • Poloniex

Hur förvarar man Ethereum?

Om du köper Ethereum med målet att behålla dem under en lång tid så rekommenderar jag inte att lagra dina Ether på en kryptovalutabörs eftersom det är riskabelt och det har förekommit fall där börser hackats eller gått i konkurs innan användarna kunnat ta ut sina kryptovalutor.

Istället bör du isåfall leta lagra dina Ethereum-coins på en dedikerad wallet som exempelvis Exodus eller Jaxx, men se till att undersöka dem först innan du använder dem!

Här är några exempel på wallets där du kan förvara dina Ether:

 • Exodus
 • Jaxx
 • MyEtherWallet
 • MetaMask
 • Mist
 • Trustwallet

Om du däremot vill lagra dina Ethereum på lång sikt rekommenderar jag att du lagrar dem i en hårdvaruplånbok som TREZOR eller Ledger.

Dessa är säkrare än att förvara Ether online på en börs eftersom de inte är anslutna till internet och kan lagras offline vilket förhindrar hackare från att stjäla dina pengar!

Se också guiden Bitcoin Wallet för mer förklaring kring hur en plånbok fungerar.

Källhänvisningar och referenser

Externa länkar för att läsa mer om Ethereum och vad texten har hämtat sin information från.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.