TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Bitcoin Wallet (Bitcoin Plånbok)

Crypto walletTyp av walletPris
ExodusHot wallet (mjukvaru-wallet)Gratis
ElectrumHot wallet (mjukvaru-wallet)Gratis
MyceliumHot wallet (mjukvaru-wallet)Gratis
Ledger Nano X
Bästa crypto walleten
Cold wallet (hårdvaru-wallet)1239 kr
Trezor Model T
Bästa crypto wallet för hög säkerhet
Cold wallet (hårdvaru-wallet)€ 236
Ledger Nano S
Bästa crypto wallet för lågt pris
Cold wallet (hårdvaru-wallet)619 kr
Bästa crypto wallet

Om du har planerat att köpa bitcoin så är det väldigt viktigt att du är mån om att förvara dina Bitcoin på det mest säkraste sättet. Nu för tiden har de flesta kryptovaluta-börserna riktigt bra säkerhet men historiskt har vi sett flera olika exchanges blivit hackade och vi investerare blivit blåsta på våra Bitcoins.

En Bitcoin wallet kan du förvara många olika kryptovalutor på, inte enbart Bitcoin. Har du även andra kryptovalutor kan du ofta samla dessa på samma. Anledningen till att du vill ha en Bitcoin Wallet är för att du ska vara säker på att det bara är du som har tillgång till dina private keys och ingen annan. När du förvarar dina Bitcoin på en exchange så har ju exchangen nämligen åtkomst till dina privata nycklar som gör att du är sårbar för att bli hackad och bli av med dina Bitcoins.

Vad är en Bitcoin Wallet? (Bitcoin plånbok)

En Bitcoin Wallet (också kallat bitcoin plånbok) är den tekniska termen för att lagra och förvara dina Bitcoins.

I Sverige så kan vi översätta det till en digital plånbok för att kunna lagra dina tillgångar i Bitcoin.

Bitcoin är en digital valuta där du kan följa dess transaktioner via blockchain och alla Bitcoin måste därför förvaras på en digital plånbok som heter Bitcoin Wallet.

Trezor Bitcoin Wallet
Så här kan en Bitcoin Wallet se ut. Detta är en Trezor bitcoin-plånbok!

Precis som om du har kontanter så måste du ju ha någonstans att förvara dem och då passar det lägligt att ha en plånbok för att just lägga dina pengar i när du inte handlar med dem.

Om du tänker köpa Bitcoin på exempelvis Coinbase,, Binance, eller någon annan bitcoinmäklare så förvarar den bitcoinbörsen dina kryptovalutor åt dig på en nätbaserad Bitcoin Wallet integrerad i deras system.

De erbjuder alltså en Bitcoin wallet åt dig helt kostnadsfritt. Men när du förvarar dina Bitcoin eller andra kryptovalutor på en sådan börs så tar du också en risk.

Risken med att förvara dina Bitcoin på en Bitcoin Exchange (bitcoinmäklare) är att ifall hackare skulle knäcka bitcoinbörsernas system så kan du bli av med alla dina Bitcoins.

– Detta har hänt förr, som exempelvis när Bitcoinbörsen Mt Gox blev hackat.

Ifall en hacker skulle ta sig in i bitcoinbörsens system och kommer åt deras Bitcoin Wallet där de förvarar dina Bitcoin-tillgångar så kan de alltså få tillgång till dina Bitcoin.

Om en hacker lyckas med detta kan de därför stjäla dina Bitcoin helt utan möjlighet att du får tillbaka dina Bitcoin.

Behöver man därför skaffa sig en extern Bitcoin Wallet?

Ja, om du har mycket pengar investerat i Bitcoin så kan det vara smart att skaffa dig en Bitcoin Wallet. Annars tycker jag inte det är livsnödvändigt. Men det kommer vi till lite längre ned i artikeln.

Med en bra bitcoin wallet så skyddar du dina bitcointillgångar på säkraste sättet.

Här nedanför jämför vi de bästa bitcoinplånböckerna.

Bästa Bitcoin Plånboken (Best Bitcoin Wallet)

Best Bitcoin Wallets in Sweden

Vilken är den bästa bitcoin plånboken för dig?

Här i listan nedanför får du reda på vilken bitcoin wallet du bör välja för att förvara dina tillgångar i Bitcoin.

Jag anser att dessa Bitcoin Wallets är de bästa att välja:

 1. Bästa Bitcoin Plånboken för nybörjare: Coinbase
 2. Bästa Bitcoin Plånboken till lägst pris: Ledger Nano S
 3. Bästa Bitcoin Plånboken för dig som har många olika kryptovalutor: Trezor Model T
 4. Bästa Hårdvaru Bitcoin Plånboken: Ledger Nano X
 5. Bästa Bitcoin Wallet som app: Coinbase, Binance

Bästa Bitcoin Wallet för nybörjare

För nybörjare som inte vet hur man hanterar Bitcoin rekommenderar jag att köpa Bitcoin på Coinbase och spara dina Bitcoin på deras egna online Bitcoin Wallet.

Det räcker med att du aktiverar alla säkerhetslösningar som de använder på Coinbase och att du har ett unikt lösenord för att du ska känna dig trygg.

Det har hänt tidigare att bitcoinbörser har blivit hackade och privatpersoner har blivit av med sina Bitcoins men nu har de blivit så pass mycket säkrare och erfarna med hur de ska förvara sina Bitcoins att du kan känna dig trygg.

Många privatpersoner själva har faktiskt problem med att de tappar bort sina privata nycklar och därför ser jag nog snarare en större risk med att du försöker sätta upp en egen Bitcoin Wallet än att du har den hos en stor etablerad bitcoinbörs som exempelvis Coinbase, eller Binance.

Vilken Bitcoin Wallet är bäst för nybörjare?

Jag rekommenderar Coinbase eller Binance som bitcoin wallet om du är nybörjare.

Behöver jag en (extern) Bitcoin Wallet?

Har du bestämt dig för att handla med kryptovalutor som Bitcoin eller andra altcoins och vill förvara dem säkert? Då kommer du att behöva skaffa en Bitcoin plånbok, eller en annan wallet för att förvara dina kryptovalutor som ligger på blockchain.

En av orsakerna är att du ska kunna förvara dina pengar på ett tryggt och säkert sätt, utan att behöva oroa dig för att bli hackad.

Visst går det bra att även förvara kryptovaluta på vanlig bitcoin exchange, men som tidigare nämnt finns det en risk att obehöriga får tillgång till dina investeringar i Bitcoin.

Enkelt förklarat kan man säga att en Bitcoin wallet liknar ett typ utav bankkonto, men det finns några viktiga skillnader.

Med ett bankkonto kommer du att vara beroende av en tredje part som ser till att du får tillgång till dina pengar eller som kan hjälpa dig om du skulle glömma bort din kod för att komma åt ditt bankkonto.

När du använder dig av en Bitcoin wallet placerar du istället dina pengar hos dig själv och i eget förvar.

Det innebär att du själv kommer vara ansvarig för dina tillgångar och kan styra över dessa som du själv önskar.

Om du planerar att köpa Bitcoin för väldigt stora summor så kan det vara sunt att skaffa dig en extern Bitcoin Wallet.

Annars räcker det gott med att säkra upp ditt konto hos en bitcoinbörs med ett unikt lösenord, aktivera tvåfaktorsautentisering, SMS-verifiering, och diverse säkerhetsfunktioner som bitcoinbörsen erbjuder dig att aktivera.

Tänk dock på att undersöka din bitcoin exchange som du planerar att ha dina bitcoin hos ifall du litar på denne. Gör du inte detta så rekommenderar vi att du skaffar dig en extern bitcoin wallet som du förvarar dina tillgångar på.

Vilka Bitcoin Wallets finns det?

Det finns olika Bitcoin wallets att välja mellan och vad som passar dig bäst beror främst på hur mycket kunskap och hur insatt du är i att förvara Bitcoin.

Olika bitcoin wallets är utformade att fungera på olika enheter som exempelvis:

 • Mobilbaserade bitcoin wallets (exempelvis att du förvarar dina bitcoins på din Smartphone genom en app som exempelvis Trust Wallet)
 • Hardware wallets – hårdvarubaserade bitcoin wallets (exempelvis Ledger Wallet eller Trezor Wallet)
 • Desktopbaserade bitcoin wallets (en app som du har på din dator exempelvis Exodus)
 • Webbaserade bitcoin wallets (exempelvis de som är integrerade på bitcoinbörser som hos Coinbase)

Ska du handla med mindre belopp är valet av plånbok inte lika viktigt som för den som ska handla med större summor i Bitcoin.

Vilken typ av Bitcoin plånbok som passar dig bäst beror på hur stort ansvar du själv vill ha och vilken säkerhetsnivå som du är ute efter.

Fördelen med en hårddiskbaserad plånbok är att den är mycket säker och troligtvis det allra säkraste alternativet som finns idag.

Nackdelen är att du kommer behöva ta ett mycket större ansvar än du kanske känner dig bekväm med.

Tittar man istället på den mobilbaserade plånboken använder du dig av en mjukvara som du laddar ner till din telefon. Den här typen av plånbok är mycket enkel att hantera och kontrollera och du kan både skicka och ta emot bitcoins snabbt och smidigt.

Transaktionerna kan genomföras vart du än befinner dig genom att skanna av en så kallad QR-kod. Nackdelen är att det finns ett flertal virus som är framtagna för att hacka denna typ av system.

Vad är en hardware wallet (hårdvaruplånbok)?

En Bitcoin hardware wallet är en plånbok som gör det möjligt för dig att förvara alla dina Bitcoin-tillgångar offline och utanför nätet. Den kallas för hardware wallet eftersom det är en hårddiskbaserad plånbok som är en fysisk hårdvara.

Det innebär att din Bitcoin wallet kommer att bli en separat enhet som du behöver koppla ihop med din dator för att få tillgång till.

Du behöver också se till att du har en säkerhetskod, vilken du själv får välja i samband med att du installerar plånboken.

Här är det du själv som kommer att vara ansvarig för kontot och därför är det mycket viktigt att du inte tappar bort eller glömmer bort din kod.

Det finns helt enkelt ingen annan person eller tredje part som kan hjälpa dig att få den tillbaka, speciellt inte om du inte sparat koden med slumpmässigt utvalda ord som du får vid installationen.

Hårddiskbaserade Bitcoin plånböcker har blivit allt mer populära. En av orsakerna till detta är den trygghet och säkerhet som plånboken erbjuder.

Till skillnad från många andra alternativ är en hårddiskbaserad plånbok omöjlig att ta sig in i, men det innebär också att det blir mer ansvar för dig som ägare till plånboken.

Idag finns två leverantörer som ligger i framkant när det kommer till att erbjuda plånböcker som är hårddiskbaserade. Det är Ledger och Trezor.

Skulle det vara så att du är intresserad av detta alternativ rekommenderar vi att du först tittar närmare på dessa för att se om de lämpar sig för just dig.

Fördelar med en hardware wallet

Det finns helt klart många fördelar med att använda sig av en hardware wallet när du vill köpa och sälja Bitcoin. Här nedan har vi listat de främsta fördelarna med alternativet.

 • Du får den högsta och största säkerheten för att förvara dina bitcoin som finns på marknaden idag
 • Du får 100 % ansvar över dina bitcointillgångar och sköter allt från lösenord till koder på egen hand
 • Din privata nycklar kommer aldrig att komma utanför lagringsenheten och ut på nätet
 • Du behöver inte oroa dig för att få dina bitcoins stulna, något som kan inträffa om du förvarar dina bitcoin på en bitcoinbörs
 • Du behöver inte oroa dig för att mobilen ska bli stulen och någon ska få tillgång till dina bitcoin om du använder en appbaserad wallet
 • Virus eller malmware kan inte ta sig in i din hardware wallet

Med det sagt är det tydligt att det finns många fördelar, men det finns också baksidor som är viktiga att ha kunskap om.

Till exempel kräver en hardware wallet väldigt mycket ansvar av dig som ägare.

Exempelvis måste du också se till att ha tillgång till både dator och plånbok när du vill utföra en transaktion, något som du slipper om du använder dig av en mobilbaserad plånbok istället.

Hur fungerar en Bitcoin Wallet?

Hur just din Bitcoin wallet kommer att fungera beror främst på vad det är för plånbok som du väljer att använda dig av.

Den mobilbaserade plånboken skiljer sig från den webbaserade och den webbaserade skiljer sig från skrivbordsvarianten.

Trots det finns det några saker som alla Bitcoin plånböcker har gemensamt och som gör att de fungerar på liknande sätt.

När du sparar pengar på banken är det banken som kommer att fungera som en tredje part. Det innebär också att det är banken som kommer att hjälpa dig med eventuella uttag och insättningar, sätta regler och villkor för olika bankkonton eller ta ut avgifter för diverse tjänster.

När du istället väljer att använda dig av en Bitcoin wallet finns det ingen tredje part att vända sig till eller använda sig av, vilket kommer med både fördelar och nackdelar.

Den främsta fördelen är att du som innehavare kan bestämma helt och hållet över din kryptovaluta och att du har en identitetsnyckel (public key) som är helt unik för just din plånbok.

Det är denna identitetsnyckel (public key) som du kommer att använda dig av i samband med att du utför transaktioner.

Det innebär att om du vill skicka över Bitcoins till en motpart behöver du ha tillgång till dennes identitetsnyckel (public key), och vice versa. Du skickar din betalning till nyckeln i fråga och då förflyttas även tillgångarna.

Skillnad mellan Bitcoin adress och Bitcoin nyckel

När du handlar med Bitcoin eller andra typer av kryptovalutor kommer du att få tillgång till en Bitcoin adress. Den här adressen består av både en publik nyckel (public key) och en privat nyckel (private key).

Den privata nyckeln (din private key eller seed phrase) är otroligt viktig att hålla för sig själv!

Den privata nyckeln fungerar precis som ett lösenord. Ger du ut din privata nyckel (private key) kommer du inom en mycket snar framtid att förlora dina tillgångar, eftersom du då har gett någon tillgång till din plånbok.

Den publika nyckeln är det som blir din adress och den som du kommer att använda dig av när du ska skicka eller ta emot Bitcoin med hjälp av din plånbok.

Beroende på vilken typ av plånbok som du använder dig av kan dina Bitcoin vara placerade i din mobil, i din dator, på en hårdvaruplånbok eller krypterad i ett moln. Väljer du att ha dem krypterade i molnet kommer filerna att hanteras av en tredje part, men kontot är fortfarande krypterat så att obehöriga inte får tillgång till dina pengar.

Den här varianten kombineras nästan alltid med en webbaserad plånbok för att ge användaren en så smidig upplevelse som möjligt.

Fler guider om kryptovalutor

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

3 svar på ”Bitcoin Wallet (Bitcoin Plånbok)”

 1. Hej.
  Jag undrar när tycker du man ska gå över från att ha en plånbok hos mäklaren till att ha en extern plånbok? Då menar jag ca vilket belopp?!
  Och om jag får fråga vilket märke använder du på din externa hårddisk?.

  Mvh

  Svara
  • Tjena Cristian! Jag skulle säga att när det för dig börjar växa till riktigt stora summor som du skulle få ont i magen av att förlora, då är det dags för dig att flytta dina Bitcoin till en Bitcoin Wallet. Men tänk också på att kolla hur mycket avgifter du måste betala för att flytta dina Bitcoin. Ibland kan avgiften för att föra ut sina pengar äta upp en stor summa av dina Bitcoin. Har du ett par månadslöner i Bitcoin kanske du sover bättre om natten ifall de ligger på en extern wallet.
   Personligen har jag inte så mycket pengar i Bitcoin för närvarande så jag använder mig inte utav en extern wallet än, men jag är sugen på att skaffa en Ledger Nano X om jag ska välja en. /Marcus

   Svara
   • Tack för svaret.
    Då kanske man ska vänta ett tag. Jag undrar också om det är både avgifter när man flyttar dom till sin extern plånbok och tvärtom såsom om man ska betala nåt så måste man betala för att flytta dom igen från sin externa plånbok? Och hur mycket avgifter pratar vi om? Och jag antar att det är mäklaren man köpt sina Bitcoins från som coinbase och Binance m.m som tar avgifter?.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.