TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Köpa Polkadot

I den här guiden får du veta hur man köper kryptovalutan Polkadot. Polkadot är en intressant kryptovaluta som skapades i oktober 2017 av Parity Technologies.

Binance logo

Jag rekommenderar

Bästa sättet för att köpa Polkadot

Det bästa sättet för att köpa Polkadot är att göra det på Binance. Det är enligt mig det billigaste och bästa stället för att köpa kryptovalutan på.

  • Billiga avgifter
  • Enkelt att använda
  • Min rekommendation

Vem grundade Polkadot?

Polkadots grundare är Gavin Wood, som också är medgrundare av Ethereum. Gavin Wood grundade Polkadot år 2016.

Vad är Polkadot?

Polkadot är en blockkedjeplattform som gör det möjligt för flera blockkedjor att kommunicera med varandra. Detta gör det möjligt för olika kryptovalutor och applikationer att interagera med varandra.

Detta företag har även utvecklat två andra kryptovalutor, varav en är EDGELESS som har ett marknadsvärde på över 160 miljoner dollar när den här artikeln skrevs. Den andra kallas Ethereum Cash (ECASH), men den det är inte klart om detta mynt har ett verkligt värde ännu.

Polkadot är intressant eftersom det representerar ett paradigmskifte i hur blockkedjor kan kommunicera med varandra. För närvarande finns det många olika blockkedjeprotokoll som inte samverkar med varandra. Bitcoin kan till exempel inte kommunicera med Ethereum och vice versa.

Hur köper man Polkadot?

Kryptovalutan Polkadot kan du köpa på börser som till exempel Binance, Skilling, Coinbase, eller Kraken.

Du kan också investera i Polkadot genom ett kryptovalutacertifikat genom Avanza. Här är en direktlänk till Polkadot på Avanza.

Tyvärr har många svenska banker gjort det svårt för oss att handla kryptovalutor genom insättningsspärrar och uttagsspärrar från kryptovalutabörser.

Har du problem med att få ut dina pengar så rekommenderar jag att du läser guiden Ta ut pengar från Binance där du kan använda dig utav tjänsten Advcash.

Det enklaste är att köpa Polkadot på Binance med hjälp av ditt kort. Det billigaste sättet för att köpa Polkadot är genom att göra en banköverföring av pengar till Binance och köpa Polkadot därigenom.

Köpa Polkadot

Så här gör du för att köpa kryptovalutan Polkadot på en kryptovalutabörs.

1. Öppna konto på en kryptovalutabörs

För att kunna köpa Polkadot överhuvudtaget måste du först välja vilken kryptovalutabörs du vill använda dig utav.

Som jag tidigare nämnde så är det enklaste sättet att köpa Polkadot genom Binance, men du kan också köpa Polkadot på Kraken, eller Coinbase.

Vad som är viktigt att tänka på när du jämför olika plattformar för kryptovalutahandel är hur höga avgifterna är, plattformens säkerhet, funktioner för trading, och ifall det finns vissa spärrar för att sätta in och ta ut pengar.

Dessa plattformar rekommenderar jag om du vill köpa Polkadot:

  • Binance om du vill köpa Polkadot med låga avgifter
  • Coinbase om du vill köpa Polkadot med ett enkelt användargränssnitt trots höga avgifter
  • Kraken om du vill ha trading med tillgång till avancerade funktioner och låga avgifter

2. Sätt in pengar

Olika kryptovalutabörser har olika möjlighet till att sätta in pengar till att köpa Polkadot för.

Det vanligaste och enklaste sättet för att sätta in pengar är genom en kortöverföring via exempelvis ditt Mastercard eller VISA-kort. Du bör dock känna till att detta kan kosta en avgift om 2-4% på dina insatta pengar eller om din kryptovalutabörs exempelvis debiterar denna avgift när du köper Polkadot direkt på plattformen med ditt kort.

För att kunna få så låga avgifter som möjligt när du vill köpa Polkadot så rekommenderar jag istället att du gör en vanlig banköverföring via SEPA till din exchange.

Detta brukar ha låga eller inga avgifter alls men en nackdel är att du ibland kan få vänta en dag eller två för att få in dina pengar som du vill köpa Polkadot för.

Tips!

Har din bank spärrat dig från att sätta in eller ta ut pengar från en kryptovalutabörs? Då vill jag rekommendera att du använder dig av AdvCash!

AdvCash är en tredjepartslösning som har ett tight samarbete med Binance. Där kan du kan sätta in pengar utan problem i vilken valuta du vill för att sedan skicka det vidare till Binance eller annan kryptovalutatjänst. Detta är bra för dig som vill kunna få ut eller sätta in pengar via exempelvis SEPA-överföring så du slipper betala höga avgifter på insättning och uttag till din kryptovalutabörs.

3. Köp Polkadot

Leta upp Polkadot på din plattform som du har valt att köpa DOT på. När du ska köpa Polkadot väljer du exempelvis DOT/EUR ifall det är så att du har satt in EUR på ditt konto och trycker på KÖP.

Då kommer du att köpa Polkadot för dina Euro som du har satt in på ditt konto.

Om du istället vill sälja dina Polkadot så trycker du på SÄLJ på DOT/EUR.

Väljer du att gå in på ett annat kryptovalutapar som exempelvis BTC/DOT så kommer du att köpa Bitcoin för dina Polkadot om du skulle tryckt KÖP på ett sådant kryptovalutapar.

En enkel tumregel att ha med sig när du handlar med kryptovalutor är att det valutapar som står först i kombinationen är den som du vill köpa med tillgängliga medel sist i paret.

Exempelvis:

  • DOT/BTC = Du vill köpa DOT för dina BTC. Du måste därför ha BTC på ditt konto.
  • DOT/ETH = Du vill köpa DOT för dina ETH. Du måste därför ha ETH på ditt konto.

Om du istället går in på DOT/ETH och trycker på sälj så kommer du att sälja dina DOT och få ETH i utbyte.

4. Förvara dina Polkadot säkert på en wallet

Nu när du har köpt DOT så är det dags att du förvarar dem säkert. Det gör du bäst på en wallet. Jag rekommenderar att du använder dig av en hårdvaruplånbok för att på säkraste möjliga sätt förvara dina Polkadot.

Det går också att förvara dem på din exchange men tänk på att du tar en plattformsrisk eftersom det har hänt i historien att vissa exchanges blivit hackade och då har kunderna blivit av med sina kryptovalutor.

För högsta möjliga säkerhet är det alltså rekommenderat att du skaffar dig en egen wallet där du förvarar dina Polkadot på.

5. Var långsiktig!

Tänk på att en investering i Polkadot och kryptovalutor är en hög risk. Var långsiktig och ha en placeringshorisont på minst 3-5 år för att vara så säker som möjligt på din investering.

Det skakar mycket när du handlar med kryptovalutor men tittar vi på längre sikt så har du en god chans till att tjäna mycket pengar.

Vad är Polkadot?

Polkadot är en blockkedjeteknik som möjliggör interoperabilitet mellan olika kedjor, vilket innebär att du kan överföra kryptovalutor (tillgångar) från en kedja till en annan. Kryptovalutan Polkadot körs på sin egen blockkedja och är den ursprungliga token för denna plattform.

Exempel på användningsområde med Polkadot

Om jag har BTC på mitt konto på Bitcoin-blockkedjan och vill ha dem i stället på Ethereum-blockkedjan för att använda dem i en applikation där, kan jag göra en transaktion via Polkadot utan att behöva överföra mina BTC till en börs och göra transaktionen där. Jag kan också använda Polkadot för att göra det lättare för mig att skicka tokens som jag har tjänat in på en blockkedja, till exempel Ethereum-blockkedjan, till en annan blockkedja, till exempel Bitcoin-blockkedjan.

Detta är möjligt tack vare Polkadots förmåga att överbrygga olika blockkedjor med varandra.

Vad är det som gör Polkadot unikt?

Det viktigaste användningsområdet för Polkadot ligger i storskaliga samarbeten mellan kedjor där den kan användas för att överföra tillgångar från en kedja till en annan som betalningsmedel eller säkerhetsdeposition/obligation som sedan möjliggör interoperabilitet mellan dessa två kedjor genom Polkadots

Vilka är Polkadots mål?

Polkadots mål är att skapa en plattform som möjliggör interoperabilitet mellan olika blockkedjor och att göra det lättare för människor att använda kryptovalutor i sin vardag.

Källhänvisning och referens

  • https://polkadot.network
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Polkadot_(cryptocurrency)

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.