En av de mest förvirrande sakerna om pensioner är vad PPM innebär. I den här guiden kommer jag att gå genom exakt vad PPM är och hur det fungerar.
Jag kommer också att besvara några vanliga frågor som du kanske har om din premiepension för att hjälpa dig att förstå din pension lite bättre! Bra va?
Längst ner på denna sida kan du också ställa frågor om din PPM ifall det är något du undrar över som jag inte redan besvarat.
Vad är PPM?
PPM, eller ”premiepension”, är en viktig del av din pension. Men vad innebär PPM egentligen? Det står för ”premiepension” och är en av de viktigaste delarna för ditt pensionssparande.
När du arbetar och betalar skatt så tjänar du in pengar till din PPM. Mer om hur PPM fungerar lite längre ned i artikeln.
I folkmun så brukar man kalla PPM för det orangea kuvertet eller också Premiepension.
Premiepensionen kan du ta ut det år som du fyller 62 år.

Vad står PPM för?
PPM står för PremiePensionsMyndigheten. Tidigare var namnet nämligen PremiePensionsmyndigheten men man bytte senare namn på myndigheten till det mer enklare Pensionsmyndigheten.
Hur fungerar PPM?
Enkelt förklarat så är PPM en liten del utav din totala statliga pension som uppgår till 2,5% av din pensionsgrundande inkomst.
Det är alltså 2.5% av din totala inkomst som är pensionsgrundande och sätts in till din premiepension i olika PPM-fonder.

PPM också kallat premiepension tjänar du in genom dina skattade pengar via ditt lön som du får av ditt jobb.
Om du exempelvis tjänar 25 000 kronor per månad (300 000 kr per år) via ditt arbete så betalas 7 500 kr in till din PPM vid årets slut.
Din premiepension som betalas in är 2.5% av din totala intjänade pensionsgrundande inkomst per år.
Du kan dock max tjäna ihop 7.5 inkomstbasbelopp till din premiepension per år. Inkomstbasbeloppet varierar från år till år men brukar oftast öka.
I december varje år så får du in del av din totala pensionsgrundande inkomst till din premiepension.
När du tjänar in pengar till din premiepension så har du möjlighet att välja upp till 5 stycken olika fonder att investera i.
Den fond som är förvald i din PPM är fonden som kallas AP7 Såfa.
Detta är en globalfond som historiskt har presterat väldigt bra till en låg avgift.
Ska man byta fonder i sin PPM?
Många undrar om man ska byta fonder i sin PPM. Jag tycker inte att du behöver byta fonder i din PPM om du inte är erfaren kring investeringar.
Byte av fonder i premiepensionen görs oftast för att försöka få en bättre avkastning än vad AP7 Såfa ger.
Många kan ibland bli uppringda av så kallade PPM-rådgivare som anser att AP7 Såfa är en dålig fond. Men får du ett sådant samtal så ska du vara aktsam.
AP7 Såfa har en väldigt låg avgift och har historiskt gått väldigt bra så det är inget fel med att vara investerad i just den fonden.
Med det sagt är det inget fel med att byta fonder i din PPM för att försöka uppnå en högre avkastning.


Tänk på att du har en möjlighet här att välja upp till 5 stycken nya fonder i din premiepension så du behöver inte byta bort AP7 helt och hållet.
Jag personligen har AP7 Såfa som en bas i min PPM-portfölj och kryddar sedan med lite andra fonder som jag tycker är intressanta för tillfället.
Exempelvis kanske du kan ha 40-60% AP7 Såfa som bas i din PPM-portfölj och sedan lägga till 2-4 andra fonder som en krydda för att försöka uppnå en högre avkastning.
Om du väljer att byta fonder i din PPM så är det dock viktigt att du är aktiv och håller koll på hur det går för dina fonder.
Vad som är så bra med PPM är att du inte kan ta ut pengarna förrän du är 62 år gammal så du tvingas att vara långsiktig.
Därför är det ett bra tips att du investerar i aktiefonder som vågar ta en högre risk eftersom du har lång tid på dig att investera i dina PPM-fonder.

Slutsats – PPM
Har du ingen erfarenhet om PPM och att investera i fonder? Då bör du ha AP7 Såfa som bas i din PPM.
Om du som jag är nyfiken, erfaren och förstår mig på riskerna med att investera i fonder? Ja då kan du välja att krydda din PPM med lite fler fonder eftersom du ändå har möjligheten att investera i upp till 5 olika fonder.
Men för de allra flesta är det förmodligen bäst att bara behålla AP7 Såfa som en bas i din PPM.
Tänk också på att inte hålla på och byta fonder allt för ofta i din PPM eftersom att marknaden svänger mycket. Att försöka tajma toppar och bottnar med dina fonder är oftast en dålig idé.
Var också försiktig med att lita på så kallade ”PPM-rådgivare” som vill ta betalt för att få din PPM att öka i värde.
Oftast är detta desperata säljare som bara vill tjäna pengar på dig när AP7 Såfa i långa loppet gör ett bättre jobb till en lägre avgift.
Har du några frågor om PPM så ställ dem gärna här nedanför i kommentarsfältet!
Hej Marcus
jag undrar kan man lita på swedbank technology
skulle vilja ha den i min ppm
Teknik kommer väl alltid vara bra att ha, tänker jag
och den har ju gått över 800 % på 10 år
AP7
och
Handelsbanken energi
mvh ” Lotta”
Hej Lotta! Ja den kan du lita på. Men tänk på att det är hög risk på den fonden precis som alla andra. Bara för en fond gått bra historiskt behöver den inte fortsätta gå bra i framtiden. Men jag själv är också ett fan av teknik och hoppas det kommer fortsätta gå bra. Men ha alltid en bas med AP7 tycker jag är bra. /Marcus
Hej Marcus!
Jag är ny på det här, men har läst en del på Sparacash och undrar om det finns en speciell anledning till att du valt Spiltan Småbolagsfond till PPM och Spiltan Aktiefond Investmentbolag till fondsparande och inte tvärtom?
Tack för all kunskap du sprider! Otroligt värdefullt!
/Amanda :)
Hej Amanda! Jag äger Spiltan Småbolagsfond både i PPM samt i mitt vanliga fondsparande :)
tack vad kul att du gillar det!
/M
Hej Marcus!
Jag är nybörjare och har gått och funderat på hur min pension kommer se ut och fått ångest kring det. Har ca 35 år kvar men plötsligt är man där. Har lärt mig mycket. Jag har min pension överallt (amf, kåpan osv). Är det normalt att man har det så? Vad göra jag?
Hälsningar Éhsan
Tjena Ehsan! Det är bra att du fått ångest, då kommer du göra något åt det! ;) men du har tiden på din sida. På 35 år kan du göra mycket.
Ja det är normalt att du har spridda skurar av din pension. Du kan titta på Avanzas pensionsflytttjänst vilka du kan flytta. Resten är det inte mycket att göra åt mer än att hoppas staten sätter till regler som gör det enklare o flytta. Se upp för dyra flyttavgifter. Börja med att titta på fonderna eller den traditionella förvaltning som du har, och se till att den har så låg avgift som möjligt. Eftersom det är 35 år kvar för dig så kan avgifterna äta upp mycket av din pension.
1. Se till att inga FASTA avgifter dras från din pension. Om det gör det. Se möjlighet för o flytta till annat pensionsbolag.
2. Se till att fonderna som finns i din fondförsäkring har låga avgifter och bred spridning (globalfonder är bra)
3. Se till att den traditionella förvaltningen ger en bra garanterad avkastning till låg avgift.
Kör hårt! /Marcus
Hej Marcus,
Jag har en liten fundering kring mitt PPMande,
Jag har idag:
*Spiltan Globalfond Investmentbolag 25%
*Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision A 25%
*AP7 Såfa 50%
Värdeutveckling +12.3% iår
Trots detta så ser Länsförsäkringar ut att gå dåligt ?
Förändring i år %: +0,7 %
Förändring i år kr: 176 kr
Snitt/år: −9,8 %
Är det värt att byta ut den, eller vad anser du kring mitt upplägg?
Tjena Matte, fonderna du har är det inget fel på. Men småbolagsfonden finns det nog bättre alternativ enligt mig ja. AMF Småbolag, Spiltan Småbolag, PLUS Småbolag, ja det finns många. I min PPM kör jag AMF och Spiltan småbolag. Men det är svårt, småbolagen har gått tufft i år. Upplägget känns inte så tokigt generellt.
/M
Tack för svar!
En till fråga, angående ITP-sparande, Jag är ITP1 och har tidigare sparat i Traditionell försäkring hos Alecta men jag undrar ifall SEB Traditionell försäkring är ett bättre sparande, eller finns det bättre?
Har du koll på det?