TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

Investera i aktier & fonder under 18

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Hur köper man aktier & fonder om man är under 18 och därmed minderårig? Det enklaste sättet är att be din förälder först att öppna ett konto på Avanza eller Nordnet i deras namn – sedan öppnar du ett konto i ditt eget namn med hjälp av dina föräldrar/vårdnadshavare som signerar att du får öppna ett eget aktiekonto.

I den här guiden kommer vi gå genom mer hur det går till för dig som vill handla aktier & fonder trots att du är under 18.

Detta behöver du göra som är under 18 för att börja investera på Avanza eller Nordnet i aktier eller fonder:

 1. Be din förälder öppna ett konto hos en aktiemäklare som Avanza eller Nordnet
 2. Logga ut från aktiemäklaren du valt
 3. Du som är under 18 registrerar dig nu med ditt personnummer på Avanza eller Nordnet
 4. Dina båda föräldrar behöver nu signera avtalet för att du ska få ett konto öppnat hos aktiemäklaren
 5. Nu kommer du ha ett AF-konto och ett ISK-konto i ditt namn trots att du är under 18.

Här kan du köpa aktier & fonder under 18

Avanza logo
Avanza

Du kan köpa aktier i eget namn på din förälders konto

Du kan köpa fonder direkt på ditt egna konto under 18

Avgiftsfritt att handla aktier & fonder under 50 000 kr

Nordnet
Nordnet

Du kan köpa aktier i eget namn på din förälders konto

Avgiftsfritt att handla aktier 80 000 kr

Aktieinvest
Aktieinvest

Månadsspara i aktier

Köp delar av aktier

Köp aktier & fonder under 18

Investera i aktier & fonder under 18 som minderårig

Hur sparar man i aktier & fonder som minderårig?

För att kunna spara i aktier & fonder under 18 och som minderårig så behöver du först ett aktiekonto på Avanza eller Nordnet. Ifall du är under 18 och vill öppna ett konto så behöver du ha din förälder eller vårdnadshavare med dig och öppna kontot med Bank-ID och signera avtalet digitalt.

Om du är under 18 så behöver du göra följande för att öppna ett aktiekonto eller fondkonto:

 1. Din förälder måste först öppna ett konto på Avanza eller Nordnet i sitt namn och därmed bli kund
 2. Logga nu ut från Avanza eller Nordnet för att skapa ett nytt konto i barnets namn
 3. Registrera ett konto i ditt namn (du som är under 18) där dina båda föräldrar (vårdnadshavare) signerar att kontot öppnas med Bank-ID
 4. Nu kan du börja handla aktier & fonder som minderårig.

När man öppnar ett aktiekontoNordnet eller Avanza så måste ens vårdnadshavare signera att man öppnar kontot med Bank-ID. En av ens vårdnadshavare måste också ha Avanza för att ens konto ska öppnas, båda vårdnadshavare behöver också godkänna att kontot öppnas, ifall man har två vårdnadshavare.

Det bästa för dig som är under 18 och vill börja handla med aktier är att skaffa ett investeringssparkonto (ISK) för att kunna börja köpa aktier genom. Ett investeringssparkonto har en låg skatt om 0.882% per år och du slipper tänka på att behöva deklarera dina aktieaffärer till Skatteverket när du handlar med aktier på ett ISK-konto.

Är du osäker på vilket aktiekonto du ska ha för dina aktier? Välj ett investeringssparkonto eller se jämförelsen bland olika aktiekonton här.

Många vuxna som själva investerar tror att man måste investera med ett visst belopp. Men man måste inte investera med ett visst belopp, men det kan det vara svårt att köpa vissa aktier ifall man inte har så mycket pengar. Då är det bättre att satsa på fonder, minsta man måste investera i en fond brukar ligga runt 1-100 kr.

Handla med aktier & fonder under 18

När du har skapat ditt konto är det dags att köpa aktier och fonder, men innan man köper är det bra att ha bestämt hur man ska fördela mellan dem, vi rekommenderar 80% fonder och 20% aktier. Detta för att fonder ger en bättre riskspridning, en traditionell fond innehåller minst 16 aktier vilket ger en bra riskspridning.

På Avanza kan man handla fonder utan ens vårdnadshavares inloggning, men inte på Nordnet. Aktier måste man alltid vara inloggad med sin vårdnadshavares inloggning för att kunna köpa. Om man har under 50 000 kr på Avanza så får man både gratis courtage upp till 500 affärer per år på stockholmsbörsen och tillbaka fondavgiften.

AvanzaNordnet
Köpa aktier under 18Måste köpas via förälders inloggningMåste köpas via förälders inloggning
Köpa fonder under 18Kan köpas i barnets namn på sitt kontoMåste köpas via förälders inloggning

Detta gäller på Avanza under 18

Köpa aktier under 18 på Avanza:

 • På Avanza kan du köpa aktier under 18 om din förälder har ett konto öppnat i sitt namn, och du som är under 18 har ett konto öppnat i ditt namn – genom att din förälder loggar in på sitt konto och där får du köpa aktier genom.

Köpa fonder under 18 på Avanza:

 • På Avanza kan du köpa fonder direkt på ditt konto om du är under 18

Detta gäller på Nordnet under 18

Köpa aktier under 18 på Nordnet:

 • På Nordnet kan du köpa aktier under 18 om din förälder har ett konto öppnat i sitt namn, och du som är under 18 har ett konto öppnat i ditt namn – genom att din förälder loggar in på sitt konto och där får du köpa aktier genom.

Köpa fonder under 18 på Nordnet:

 • På Nordnet kan du inte köpa fonder i ditt namn under 18 utan måste logga in på din förälders konto först och sedan göra köpet kopplat mot barnets konto

Courtage

Courtage är en avgift som tillkommer vid köp av aktier. De första 6 månaderna på Nordnet upp till 80 000 kr är gratis på Stockholmsbörsen, om man inte gör mer än 500 affärer. På Avanza är det gratis så länge man inte har 50 000 kr eller gjort 500 köp och sälj inder ett år.

Vilka aktier ska man köpa som minderårig?


När det kommer till vilka aktier man ska köpa är det viktigt att göra sin egna analys innan man köper och inte gå på vad andra säger. Här är en lista på aktier som du kan få inspiration från, här är också en video om att värdera aktier.

Hur fungerar ränta på ränta?

Det enklaste sättet att förklara detta är med ett exempel. Låt oss säga att du har 100 kr på ditt investeringskonto och att dina pengar ökar med 10% (avkastning/ränta).

I slutet av året skulle du ha tjänat 10 kr i ränta (eller kapitalet ökat med 10% – dvs 10 kr avkastning).

År 2 så är ditt konto nu värt 110 kr. Så om du får samma ränta eller avkastning på 10% så kommer dina pengar nu istället öka med 11 kr i värde (10% avkastning på 110 kr blir 11 kr) i slutet av år två.

Dina pengar är nu alltså värda 121 kr.

Läs mer om ränta på ränta här.

Hur gammal måste man vara för att köpa aktier?

För att kunna köpa aktier i ditt eget namn så måste du vara 18 år gammal. Det finns dock en möjlighet att köpa aktier om du är under 18 och minderårig med hjälp utav att din förälder skapar ett konto åt dig

Fler guider om aktier

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.