TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Skatt på aktier

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Hur mycket skatt du behöver betala på dina aktier beror på vilket typ utav aktiekonto som du har ägt dina aktier på. Om du har köpt och sålt aktier på ett AF-konto så kommer du betala 30% skatt på vinsten av dina aktier. Om du däremot har ägt dina aktier på ett ISK eller KF-konto så kommer du att betala en låg schablonskatt om 1.086% på hela kapitalet på aktiekontot per år.

I den här guiden kommer jag gå igenom de viktigaste bitarna som du behöver känna till om skatt på aktier.

Avanza logo
Betyg

4.9

av 5

0 kr i avgifter på aktier & fonder innan du sparat ihop 50 000 kr.

Betyg

4.8

av 5

Inga avgifter på aktiehandel de första 6 månaderna innan du har 80 000 kr i samlat sparande hos Nordnet.

Betyg

4.2

av 5

Gratis aktiehandel till 2025 (inga avgifter och inget tak) samt 25% rabatt på fondavgifter i obegränsad tid

Hur fungerar skatt på aktier?

Skatten på aktier är baserad på vilket typ utav aktiekonto som du väljer att äga dina aktier genom. Det finns tre olika typer av aktiekonton som du kan ha dina aktier på och det är kontot som bestämmer hur mycket skatt du ska betala på dina investeringar & värdepapper.

Dessa tre olika konton finns tillgängliga och bestämmer hur mycket skatt du betalar på dina aktier:

  1. AF: 30% skatt på vinsten av dina aktier först när du sålt
  2. ISK: 1.086% skatt på hela kontots värde per år
  3. KF: 1.086% skatt på hela kontots värde per år

Skatt på aktier med AF-konto

På ett AF-konto (aktie & fond-konto) är det 30% skatt på alla dina vinster som du gör på dina aktier men även när du tar del utav en utdelning. Nackdelen med ett AF-konto är att du måste manuellt rapportera ditt omkostnadsbelopp i din deklaration på en K4-blankett till Skatteverket året efter du har gjort en försäljning utav dina aktier. Fördelen med AF-kontot är att du kan kvitta dina förluster mot dina vinster på dina aktier i din skattedeklaration.

Skatt på aktier med ISK-konto

På ett ISK-konto så är det en lägre procentuell skattesats som baseras på hur mycket pengar du har på ditt aktiekonto. Skatten på aktier som ägs via ett ISK-konto är för närvarande 1.086% år 2024.

På ett ISK-konto kan du köpa och sälja aktier hur ofta du vill och detta kommer inte medföra någon högre skatt och behöver heller inte rapporteras in till Skatteverket utan det sköts automatiskt av din aktiemäklare.

Skatten på dina aktier som ägs via ett ISK-konto betalar du en gång per år via din skattedeklaration och detta sker automatiskt genom att din aktiemäklare rapporterar in detta till Skatteverket.

Skatt på aktier med KF-konto

På ett KF-konto så är det en lägre procentuell skattesats som baseras på hur mycket pengar du har på ditt aktiekonto. Skatten på aktier som ägs via ett KF-konto är för närvarande 1.086%.

På ett KF-konto kan du köpa och sälja aktier hur ofta du vill och detta kommer inte medföra någon högre skatt och behöver heller inte rapporteras in till Skatteverket utan det sköts automatiskt av din aktiemäklare.

Skatten på dina aktier som ägs via ett KF-konto betalar du kvartalsvis direkt från dina pengar som du har på ditt KF-konto.

När betalar man skatt på aktier?

  • Om du äger aktier på ett ISK-konto så kommer skatten att dras i samband med din skattedeklaration som kommer i mars varje år. Där får du se hur mycket i skatt du kommer att få betala.
  • Om du äger aktier på ett KF-konto så dras skatten på dina aktier ifrån pengarna på ditt KF-konto varje kvartal
  • Om du äger aktier på ett AF-konto så får du betala skatt i din skattedeklaration men enbart om du sålt aktier året innan

Är det skatt på utdelning i aktier?

  • Du betalar skatt på utdelning ifall du äger aktier på ett AF-konto. Då betalar du 30% skatt på varje utdelning som du får in på ditt aktiekonto.
  • Om du äger dina aktier på ett ISK-konto eller ett KF-konto så behöver du inte betala någon skatt på din utdelning

Är det skatt på aktier jag gått med förlust på?

Om du har gjort förlust på dina aktier så kan du kvitta förlusten mot vinsten om du har ägt dem på ett AF-konto. Om du istället har ägt dina aktier på ett ISK-konto eller ett KF-konto så kan du inte kvitta dina förluster mot vinster på dina aktier.

Skatt på utländska aktier

När du handlar med utländska aktier är det ingen skillnad på skatten som mot svenska aktier. Skatten baseras även här alltså på vilket typ utav aktiekonto som du äger dina aktier på. Skatten på utländska aktier skiljer sig enbart när det kommer till aktieutdelningar.

Om du äger utländska aktier som ger en utdelning så dras det däremot en källskatt på utdelningen och denna kan variera mellan 15-30% källskatt på utdelningen beroende på vilket land som aktien är noterad i. Exempelvis om du äger utländska aktier som är listade i USA så är det 15% källskatt på utdelningen. Om du äger amerikanska aktier med utdelning på ett ISK så får du automatiskt avdrag för denna källskatten upp till 500 kr i din skattedeklaration.

Slutsats

Jag rekommenderar att du använder dig av ett ISK eller en Kapitalförsäkring som skattekonto för dina aktier istället för ett AktieFond-konto då du får betala en mindre skatt varje år men som gör att du slipper deklarera dina affärer och ur ett långsiktigt perspektiv nästan alltid är mer lönsamt för dig som sparare.

Såvida du får mer än 1% avkastning per år är det alltid mer skattemässigt lönsamt att ha ett ISK eller KF-konto för dina aktier.

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.