TIPS
+16% upp i år. Min bästa investering LYSA. Få 20% rabatt med min länk.

K4 blankett (Deklarera aktier)

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Ska du deklarera aktier för att du gjort aktievinst på ett AF-konto så behöver du fylla i en k4 blankett.

En K4 blankett är väldigt enkel att fylla i eftersom det oftast bara är att fylla i ett omkostnadsbelopp till Skatteverket på hur mycket du köpt aktier för inkluderat kostnaden för courtage.

Lite längre ned på sidan kan du se hur man fyller i en k4-blankett.

Deklarera aktier på K4-blankett – Se hur man fyller i K4 blanketten
Fylla i K4 blankett på Skatteverket
Så här ser det ut när du ska fylla i din K4-blankett hos Skatteverket

Skatt på aktievinst är 30% och du får dra av dina eventuella förluster (även i fonder) som du gjort.

Deklarera aktier på K4-blankett (räkneexempel)

Om du köpt 10 aktier aktier för 1000 kr (á 100 kr st) och du har sålt dina aktier för 1500 kr.

  • Du köpte aktier för 1000 kr.
  • Du betalade 19 kr i courtage på ditt köp av aktier.
  • Ditt omkostnadsbelopp är då 1019 kr.
  • Ditt försäljningsbelopp är 1500 kr inklusive courtage.
  • 1500-1019 = 481 kr.
  • Din aktievinst på aktierna är 481 kr.
  • Du betalar då 30% skatt på din aktievinst som blir 144 kr

Läs också: Så fungerar skatt på aktier

Vad är omkostnadsbelopp i K4?

Omkostnadsbelopp på din K4-blankett står för hur mycket du betalade när du köpte dina aktier inkluderat avgiften för köp utav aktier, dvs courtageavgiften.

Som du ser i exemplet ovan så ska du räkna med hur mycket du betalade i avgifter för när du köpte dina aktier.

När du sedan deklarerar din aktievinst så kommer kostnaden för att ha köpt aktierna att räknas bort från din vinst, och det är 30% skatt på din aktievinst som du kommer att få betala.

  • Om du köpt aktier för 1000 kr
  • Och ditt courtage är på 19 kr
  • Så är ditt omkostnadsbelopp totalt 1019 kr

Fylla i K4 blankett

När du ska fylla i din K4 blankett hos skatteverket för att deklarera dina köp och sälj av aktier så är det bara omkostnadsbeloppet du behöver fylla i.

Se till så att de aktier du har köpt stämmer.

Hur fyller man i K4?

  • I det första fältet ska det stå vilken aktie du har köpt och sålt
  • I det andra fältet ska du se hur många aktier du har sålt
  • I tredje fältet ska du se hur mycket du har sålt för
  • I det fjärde fältet ska du fylla i ditt omkostnadsbelopp
  • Tryck sedan på spara
  • Nu ska Skatteverket ha räknat ut hur mycket i vinst och förlust du har gjort
  • Nu är det bara skicka in din K4-blankett!
K4 blankett skatteverket

Tid som behövs: 2 minuter

Fylla i K4-blankett

  1. Gå in på Skatteverket

    Gå in på skatteverket.se och logga in med Bank-ID för att komma åt din deklaration

  2. Gå in på din inkomstdeklaration

    När du är inloggad hos Skatteverket så måste du klicka in dig på din inkomstdeklaration.
    Inkomstdeklarationen är öppen mellan 07.00-03.00 från och med 15e mars 2022.

  3. Klicka på ”Bilagor” för att komma till K4-blankett

    Om du ser att det står ”OBS! Du har bilagor att deklarera.” i röd text så klickar du in på Bilagor och kommer se ”Försäljning av värdepapper m.m. (K4)”

  4. Fyll i ditt omkostnadsbelopp på din K4-blankett

    Det enda du behöver göra nu är att fylla i ditt omkostnadsbelopp i det fjärde fältet.

    Banken rapporterar in till Skatteverket vilken aktie du har köpt, hur många aktier det är och till vilket försäljningspris du gjort på aktierna.

    Så allt du behöver göra är att fylla i omkostnadsbeloppet i din K4-blankett och trycka på spara. Då kommer Skatteverket räkna ut din vinst eller förlust på din försäljning av aktier och därmed eventuell vinstskatt eller förlustavdrag på din aktiehandel.

  5. Godkänn skatten och skicka in

    Nu när du är klar med att ha fyllt i din K4-blankett så är det bara att titta så att siffrorna stämmer, godkänna och skicka in din deklaration. Nu är du klar med att ha fyllt i din K4-blankett!

Har du en fråga om hur man fyller i K4-blanketten? Skriv en kommentar så svarar jag inom 24 timmar.

Gå till kommentarsfältet här

Förifylld K4-blankett hos Avanza och Nordnet

Om du har ett konto hos Avanza eller Nordnet så kan du få en förifylld K4-blankett som gör att du själv slipper gå in och mata in hur mycket du har köpt aktier för på din skattedeklaration om du behöver deklarera aktier via K4-blanketten.

Förifylld K4 blankett Avanza
Så här ser en förifylld K4-blankett ut från Avanza

Detta kan spara dig mycket tid, men tänk på att du ändå inte kan importera in PDF:en som kommer förifylld från Avanza eller Nordnet, utan du behöver själv mata in dem manuellt hos Skatteverket.

Om det är så att du har gjort flera hundratals affärer så kan det därför vara smidigare att posta in din skattedeklaration med de förifyllda K4-blanketterna du kan få från Avanza eller Nordnet.

Dessutom så kostar det en summa att få en förifylld K4-blankett om du inte är exempelvis Platinum-kund hos Avanza eller betalar för Nordnets egna deklarationsprogram.

Då är det istället lättare att du manuellt själv går in på Avanza och kollar i dina transaktioner och bara fyller i hos Skatteverket. Det tar max 5 minuter.

Skatt på aktier

Skatt på aktier baseras på vilket typ utav konto du har valt att köpa aktier på. Du får alltså betala skatt på dina aktier på olika sätt baserat på vilket konto som du har investerat i aktier på.

Det finns tre olika typer av konto som du som privatperson kan ha dina aktier på.

Det vanligaste är att nybörjare ofta skaffar sig ett AktieFond-konto (AF-konto) och som man börjar handla aktier på, sen inser man att man behöver deklarera sina affärer som man gjort när man handlat med aktier och då kommer du åka på att betala 30% skatt på vinsten för dina aktieaffärer. Inte så kul!

AktieFond-konto (AF-konto)

Om du har aktier på ett vanligt Aktiekonto (AF-konto) så kommer du få betala 30% skatt på vinsten som du får deklarera via en K4-blankett.

Här kan du kvitta dina vinster mot förluster. Men det är också en väldigt hög skatt.

Kapitalförsäkring (KF-konto)

Om du har aktier på en kapitalförsäkring behöver du inte deklarera din aktievinst till Skatteverket via en K4-blankett. Då dras istället skatten ifrån dina pengar som du har på din kapitalförsäkring kvartalsvis.

Kapitalförsäkring vs ISK

Investeringssparkonto (ISK konto)

Om du har aktier på ett investeringssparkonto (ISK) så behöver du inte deklarera skatt på dina aktier. Då kommer det stå förtryckt i din deklaration hur mycket skatt du behöver betala och då betalar du istället en mindre schablonskatt på ditt investeringsparkonto.

ISK-konto

Skatt på Bitcoin och kryptovalutor

När du säljer Bitcoin så måste du själv rapportera in dina affärer till Skatteverket.

Det är ganska krångligt att deklarera sin skatt på Bitcoin till Skatteverket så jag rekommenderar att du använder dig utav deklarationstjänsten Koinly eller Divly.

Med Koinly så får du en färdigtryckt K4-blankett på allt du behöver rapportera in till Skatteverket.

De räknar ut skatt åt dig för alla år som du behöver deklarera in dina affärer i Bitcoin till Skatteverket.

Du kan också enkelt hålla koll på hur mycket vinst och förlust du gjort under året för att underlätta din skatteplanering ifall du vill ta hem en förlust för att kvitta emot eventuella vinster.

Har du problem med att deklarera dina kryptovalutor? Isåfall vill jag STARKT rekommendera dig att använda Divly som jag använde för min inkomstdeklaration 2022. Deras support hjälpte mig i så många frågor. Jag hade 20 000 krypto-transaktioner i hur många olika altcoins som helst. De hjälpte mig med alla frågor jag hade.

K4 blankett för skatt på kryptovalutor Bitcoin
Om du som jag handlat mycket Bitcoin och kryptovalutor så kan du få en förifylld K4-blankett från Koinly. Det sparar dig massor av tid och pengar. Du kan bara importera in .sru-filen som Koinly genererar åt dig in till Skatteverket. Sen är det bara skicka in din deklaration till Skatteverket.

Jag har gjort en guide där du kan läsa fullständig information om hur du deklarerar skatt på Bitcoin och kryptovalutor här.

Marcus Lindblad SparaCash

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

48 svar på ”K4 blankett (Deklarera aktier)”

  1. Hej Marcus! Jag har köpt och sålt Bitcoin och investerat i andra kryptovalutor på Coinbase och nu ska jag deklarera mina affärer.

    Det blev ganska många affärer och det känns ganska krångligt att fylla i K4-blanketten för mina affärer i kryptovalutor.

    Har du tips på hur jag lättare kan deklarera mina investeringar i bitcoin och andra cryptos?

    Hälsningar Dragan

    Svara
    • Hej Dragan! Ja jag har förstått att många har problem med att deklarera sina kryptovalutor hos Skatteverket genom K4-blanketten.

      Mitt bästa tips om du vill deklarera dina kryptovalutor snabbt är att du använder dig av en tjänst som heter Koinly som automatiskt räknar ut skatten åt dig och fixar en förifylld K4-blankett.

      Detta kommer spara dig många timmars huvudvärk. Du kan testa tjänsten gratis och när du vill ha en K4-blankett ifylld så betalar du bara.

      Lycka till!

      Svara
      • Hi Marcus,

        I’ve been trading on Etoro for a few years now and have been told I only need to declare if I take out the money from etoro and put it on my bank account, hence I’ve never declared anything. Now I read here I actually have to declare each year regardless of if I put the money in my bank or not. How screwed am I? Will I be in a lot of trouble if I declare my trades of 2019 in 2021?

        Svara
        • Hi J! You are right, does not matter if you withdraw ur money from etoro or not. Once you have made a profit you are obligated to report that to Skatteverket.
          I’d say, start declaring your taxes from the current year. (What you have traded in 2021, declare in the upcoming tax declaration) and if you want to be 100% safe you can call them and ask how to ”back-declare” the investments you have been missing out on. Unfortunately I don’t know if you have broken any law or something. But call them, they are usually nice to talk to :)

          Svara
  2. Hej Marcus!

    Jag ser i min deklaration att jag har en K4 bilaga som ska fyllas i och försäljning av värdepapper. Jag har köpt en aktie på avanza som jag ser nu är en AF aktie, men jag har inte sålt dem och jag har heller inte gjort någon vinst – tvärtom förlust. Hur fyller man då i den här bilagan?

    Svara
  3. Hej Marcus

    Jag har minat Bitcoin i det tidiga stadiet av Bitcoin och glömt bort private key lösenordet och nyss hittat det om jag skulle sälja mina bitcoin hur ska jag då deklarera då jag inte vet exakta priset per aktie då och har inte köpt dem.

    Svara
    • Tjena Markus. eToro visar upp alla dina vinster och förluster oavsett om du kopierar en persons handel eller ej så det är ganska enkelt att ta och klistra in i din skattedeklaration :)
      /M

      Svara
  4. Hej Markus. Finns det något smidigt sätt att deklarera sina Forex trades. Om man daytradar och kommer upp i flera hundra trades på ett år ?
    Och om jag har förstått det rätt så deklarerar man bara 1 gång per år eller hur? Men är det samma med skatten betalar man den efter man deklarerat och får fram sin totala vinst för det tidigare året ?

    Svara
    • Hej Bert!

      1. Det är helt och hållet upp till den mäklare som du handlar hos. Olika mäklare redovisar dina forex trades på olika sätt. De bra forex mäklarna erbjuder mjukvaror så du kan bunta ihop trades för att räkna ihop skatten på ett enkelt sätt och importera in till din deklaration.

      2. Ja du deklarerar bara skatten på din K4-blankett en gång per år. Valutahandel redovisar du på K4-blanketten under avsnitt C.

      3. Ja det stämmer. Låt säga att du handlar med valutor det här året. Då kommer du under våren nästa år få notis om att deklarera, och det är då du får redovisa alla trades du genomfört under detta år.

      I deklarationstjänsten hos Skatteverket så kommer det automatiskt räknas ut hur mycket skatt du får betala på den vinst du matat in och sen får du ett slutskattebesked på när du ska betala in skatten som senast.

      /Marcus

      Svara
      • Okej tack så mycket för ett snabbt och bra svar.
        Vi säger att jag gör en vinst denna månaden, är det någon skillnad på om jag tar ut pengarna från min mäklare eller om jag låter dom ligga kvar.
        Jag tänker om jag tar ut pengarna måste jag betala någon skatt i slutet av den månaden eller sker det i samband med deklarationen nästa år? Eller om jag låter pengarna ligga kvar hos min mäklare ska det fortfarande deklarerad då och skattas nästkommande år?
        Har inte så bra koll på allt detta och det finns inte så mycket bra information om dessa kanske ”basic” saker tycker jag. Tack i förhand.

        Svara
        • Nej det spelar ingen roll utan det är du som har makten över dina pengar.

          Om du handlar med valuta och gör vinst så kan du göra vad du vill med dem under detta år. Det är först nästa år som du betalar in skatten.

          Det är då din plikt att rapportera in din beskattade vinst under nästa år och betala in skatten för dina genomförda vinstaffärer.

          Oavsett om du låter pengarna ligga kvar hos din mäklare eller på ditt bankkonto måste du ändå betala skatt på din vinst som du gjort när du handlat med valutor.

          Edit (tillägg): Många som gjort större vinster glömmer ofta dock bort vinsten. Säg att du gör 100 000 kr i vinst så kanske man vill sätta sprätt på pengarna och sen inser man först året därefter att man får en skattesmäll på 30 000 kr. Inte så kul. Så håll koll på dina vinster.

          Svara
  5. När ska man deklarera kryptovalutor? Är det efter försäljning eller i början på året efter, för när jag ska välja inkomst år så finns inte 2021 utan bara 2020. Ska man välja 2020 då ändå eller hur funkar det? Tack på förhand!

    Svara
    • Tjena Edvin! Du skattar på dina vinster i kryptovalutor året därefter. Det betyder att om du köper Bitcoin i Januari 2021 och säljer dem i September 2021 med vinst så behöver du deklarera det i din skattedeklaration för 2021, och den kommer år 2022 under våren. :)
      /Marcus

      Svara
  6. Hej!
    Any tips on reporting eToro activity to skatteverket when there’s i ex 1500 transactions (crypto and some crypto as CFDs, CFDs, ETFs, stocks). Could one just declare ”input” i ex 5000 USD (in SEK) and ”output” i ex 1000 USD?
    It’s mindboggling. Then there’s costs of withdrawing funds, nightly refunds, nightly commisions.
    Jesus.
    Any tips? Accountant that could take care of that?
    Thanks!

    Svara
  7. Hej.
    Kan du skapa en vedio som visar hur man ska deklarara när man använder Coinly. Det är otydlig för oss hur ska man deklarera. Tack så mycket

    Svara
    • Tjena Feras! Ja det kan jag absolut göra. Men det är väldigt enkelt precis som jag visar i artikeln. Koinly ger dig nämligen en färdigtryckt k4-blankett som du importerar in när din inkomstdeklaration kommer. Det är inte svårare än så.
      Mvh

      Svara
  8. Hej igen!
    Tack för dit svar ? hur ska jag skicka sru-filen till skattverket när deklerayionen kommer. Det är svårt som första gång. Kan du hjälpa oss. Mvh

    Svara
    • Hej igen!
      Tack för dit svar ? hur ska jag skicka sru-filen till skattverket när deklerayionen kommer. Det är svårt som första gång. Kan du hjälpa oss. Mvh

      Svara
      • Du importerar in filen när du gör deklarationen sen fixar systemet resten. Det är två knapptryck sen är det bara skicka in :)

        Svara
  9. Hej Marcus!
    Jag har en fråga angående skatt på eToro, under 2021 gjorde jag vinst på en viss belopp och nu under januari gick jag minus. Min fråga är, deklerarerar jag min vinst som jag gjorde under 2021 eller balanserar jag min vinst mot förlusten som gjorde senare? Kanske en dum fråga men jag fattar inte det och hittade inte så mycket information om det, please help!!

    Svara
    • Tjena Henok!
      Det du gjort i vinst under 2021 måste du deklarera nu i den deklaration som kommer. Du kan tyvärr inte kvitta den mot förlusten nu i januari ifall du realiserade vinsten under 2021. Det är två separata år. Däremot om du hade hållt vinsten och först realiserat den i januari 2022 hade du kunnat kvitta dem mot varandra i nästa deklaration.

      Det handlar alltså om när du realiserat affären, det är det du ska rapportera.
      Har du inte sålt behöver du inte rapportera in det. För då är det en aktiv affär!

      Hänger du med? /Marcus

      Svara
      • Hej igen!
        Ahha okej nu fattar jag. Jag har några ETF fonder som jag spara på och har inte sålt än, utan sparar jag varje månad i fonder.

        En annan fråga (förlåt att jag är jobbig).
        Om jag har uppfattat det rätt, när man har AF- konto då ska man betala 30% i skatt på vinsten. Behöver jag skatta de igen när jag säljer alla mina fonder som jag har på eToro eller hur fungerar det?
        MVH. H…..Tack på förhand.

        Svara
  10. Hej!
    Jag har använt Koinly för att redovisa krypto. Bra tjänst.
    Finns det någon tjänst som underlättar import av kontoutdrag från mäklare?
    Om man handlar med utländska aktieoptioner blir det lätt mååånga rader eftersom varje option är ett unikt papper.
    Just i år kommer jag nog få skicka in kanske 30 k4-blanketter :)

    Svara
    • Tjena Mikko :) ja det är en bra fråga. Jag letar också efter liknande tjänst. Ingen som jag känner till för tillfället. Det är bedrövligt, många mäklare som behöver bli bättre på det och det borde finnas liknande tjänster som Koinly fast för aktier/trading. Lovar att återkomma om jag hittar någon :) /Marcus

      Svara
  11. Hi Marcus,
    If I buy one cryptocurrency like bitcoin by Tether and after a while exchange it to Tether again , shall I report my profit in Tether to Swedish Tax Agency?
    Thanks in advance!
    Aram

    Svara
  12. hej Marcus,

    det är första gången jag fyller i en K4 blankett och alla dina tips har verkligen hjälpt mig. tack för det.
    men jag undrar vad jag ska fylla i rutan där det står B. Återföring av Uppskovsbelopp

    beteckning på uppskovsaktie
    uppskovsbelopp som återförs?

    Svara
    • Hej Robin! Det är nog inget du behöver fylla i om du inte har koll på det.
      Det har med uppskov att göra. Inget som är viktigt för att fylla i din K4-blankett :)
      /M

      Svara
  13. Hej! (Tips om hur man enklare kan deklarera eToro med skatteverkets K4)

    Har trillat in på Marcus sida många gånger genom åren och har innan jag skriver detta även pratat med Marcus som sa att det var okej att jag skriver här. Jag är iaf skaparen av Statsskuld.se, kanske har någon här tidigare besökt den sidan innan.

    Iaf så skaffade jag konto på eToro för 2 år sedan och jag gick såklart in och kopierade ett stort antal traders med resultatet att jag hade lite drygt 25.000 rader att deklarera förra året till min K4a blankett. Fick en mindre chock och nästan panik när jag insåg att varje rad skulle räknas om till kronor och rätt namn på instrumentet skulle hittas osv. Skatteverket sa även att dom inte kunde ge någon hjälp alls.

    Min lösning blev att jag föregående år skapade ett program som räknar ut allt åt mig och skatteverket gillade resultatet, dom sa även att det ringer folk till dom som är i snarlik sits och är ganska förtvivlade. Det gav mig iaf ideen I att ”produktifiera” mitt program så att andra kan använda mitt program/tjänst.
    Resultatet hittar du här: https://kalkyler.se/

    Det skulle vara väldigt roligt att få lite feedback så den kan bli bättre. Den kan i teorin även hantera/skapa K4a blanketter till CoinBase exporter också.

    Enkelt förklarat så behöver du bara ladda ner din eToro rapport från eToro och ladda upp den till min tjänst. Den kommer sedan konvertera din exportfil till vanliga columner i en databas som sedan matchar varje instruments förkortning med hela namnet och vilken typ av instrument det är, exempelvis krypto, aktie eller valuta. Därefter kommer den även ladda ner aktuell valutakurs den dagen du köpte och den dagen du sålde för att kunna beräkna eventuell vinst och förlust.

    för att göra det hela lite vackrare så skapar den även en fin PDF åt dig i slutändan som jag själv använde föregående år. Du kan även ladda ner den rapporten i komplett format.

    Det viktiga som jag vill poängtera är att jag är utvecklare och programmerare med intresse för ekonomi som ställdes inför detta riktigt helvetiska problem förra året och detta var min lösning på problemet. Det är ett verktyg som underlättar livet rejält, men jag kan såklart inte ta på mig ansvaret för vad du skickar in till skatteverket, se det snarare som ett bra verktyg som snabbar upp din deklaration avsevärt.

    Jag skulle verkligen uppskatta feedback och konstruktiv kritik för denna tjänst så skriv gärna en rad till mig via sidan. Jag slängde ihop denna tjänst i all hast nu när deklarationstiderna kom snabbt som alltid. Nästa år ska den klara av att hantera coinbase, etoro och massa andra tjänster.

    Med vänlig hälsning,
    Richard

    Svara
    • Snyggt Richard ? skulle det vara möjligt att kanske lösa en funktion att kunna få ut en .sru fil också som man direkt kan importera till Skatteverket? Bra jobbat!

      Svara
      • Tack!

        Jag tror det är möjligt så länge det inte ställer krav på att man är utbildad revisor eller kommer med höga Licenskrav. Men att konvertera till olika filformat känns spontant som en enkel sak att lösa.

        Det ska jag lägga i min Todo!

        Svara
  14. Hej!
    Jag har sålt aktier som jag inte vet vad de har köpts för. De är köpta för länge sedan och ärvda mm. Hur räknar jag då ut omkostnadsbelopp?
    Mvh Catharina

    Svara
    • Hej Catharina! Om du inte har en aning om ditt inköpsvärde så kan du använda dig utav ”schablonmetoden”. Det betyder att du får ange 20% av det belopp du sålt dina aktier för som omkostnadsbelopp.
      Återkom gärna här med hur det går :)
      Lycka till /Marcus

      Svara
  15. Hi

    I have just used kalkyler.se and must say it was really easy to use. I definitely recommend it. Saved me a whole days work of calculating myself. Feels nice to be able to leave this to Skatteverket now.

    Svara
  16. Hej, jag använder IBKR som trading plattform och jag undrar hur jag ska gå till väga att snabbt deklarera alla mina trades

    Svara
  17. Hej Marcus!
    Jag förstår inte riktigt det med att en förlust = 70% avdragsgillt (dra av 70% av förlusten). Om man exempelvis bara har gjort förluster, hur ser då en deklaration ut? Skattar man då 30% av sina förluster?

    Finns det något exempel som du hade kunnat ge, så hade det varit dunderbra!

    Älskar ditt content och tack på förhand!

    Mvh,
    Erik

    Svara
    • Tjena Erik! Ja precis som du säger, om du bara gjort förluster på exempelvis 10 000 kr så får du dra av 7000 kr av dessa.
      Vinst = 30%
      Bara förluster = 70% av förlusten.
      Vinster + Förluster = dra av förlusterna från vinsterna och sen 30% skatt på vinsten

      /M

      Svara
      • Hello Marcus,

        if i understand this correctly,

        Share ABX purchased = 10000 and sold at 12000
        Share XZC Purchased = 10000 and sold at 9000

        Vinst = 2000
        förluster = 1000

        Tax = profit – 70 % of loss
        Tax = 2000 – 700 = 130

        is my understanding correct.

        Svara
        • Hi Pankaj!
          If you made a total profit, then it’s 30% tax on the profit.

          Example:
          1st trade = 2000 profit
          2nd trade = 1000 loss

          2000 – 1000
          = 1000 total profit

          Tax
          30% of 1000
          = 300

          Svara
  18. Hello Marcus, Thank you for your post and very nice information.

    A question on frequent intraday trading or weekly trading, is there any special tax on it? because the total Försäljningspris and Omkostnadsbelopp are high in compare, do the tax authority have any concern on number of transactions or the total money or they only consider the profit amount, not on the number of transaction.

    i.e if i start with 20k to buy and sell the shares multiple time during the day then the final Försäljningspris is 200000k and Omkostnadsbelopp is 205000. with a profit of 5000k

    they tax only 30 % 5000k = 1500.

    Svara
    • Thank you Pankaj

      The tax is not based on how often you trade.
      The tax is based on which account you trade on.

      You should read my guide ISK, AF, or KF? which compares the 3 stock accounts.
      You can also trade on CFD on for example RoboMarkets or IG where they give you an already filled out K4-blankett so you don’t have to worry about declaring your thousands of trades.

      They don’t care how many trades you have done.
      They don’t care how much money you made or did not make.

      Omkostnadsbelopp is the average price you paid for your investment.
      Doesn’t matter if you bought the stock 10 times or 1000 times. It’s the average price you paid.

      I’d suggest you call Skatteverket and ask them your questions further.
      /M

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.