TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Köpa Solana

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

I den här guiden får du veta hur man köper kryptovalutan Solana. Om du letar efter en kryptovaluta som liknar Cardano och Ethereum men som utvecklas snabbare kan Solana vara rätt val för dig.

Binance logo

Jag rekommenderar

Bästa sättet för att köpa Solana

Det bästa sättet för att köpa Solana är att göra det på Binance. Det är enligt mig det billigaste och bästa stället för att köpa kryptovalutan på.

 • Billiga avgifter
 • Enkelt att använda
 • Min rekommendation
 1. Hur köper man Solana?
 2. Köpa Solana
 3. Vad är Solana?
 4. Vad är det som gör Solana snabbare än Bitcoin och Ethereum?
 5. Vilka är Solanas mål?
 6. Källhänvisning och referens

Hur köper man Solana?

Kryptovalutan Solana kan du köpa på börser som till exempel Skilling, Binance, eller Coinbase. Du kan också investera i Solana genom ett kryptovalutacertifikat genom Avanza. Här är en direktlänk till Solana på Avanza.

Jag rekommenderar att du använder dig av Binance ifall du vill vara säker på att kunna köpa Solana och sedan lyckas få ut dina pengar till en svensk bank.

Tyvärr har många svenska banker gjort det svårt för oss att handla kryptovalutor genom insättningsspärrar och uttagsspärrar från kryptovalutabörser.

Har du problem med att få ut dina pengar så rekommenderar jag att du läser guiden Ta ut pengar från Binance.

Det enklaste är att köpa Solana på Binance med hjälp av ditt kort. Det billigaste sättet för att köpa Solana är genom att göra en banköverföring av pengar till Binance och köpa Solana därigenom.

Köpa Solana

Så här gör du för att köpa kryptovalutan Solana på en kryptovalutabörs.

1. Öppna konto på en kryptovalutabörs

För att kunna köpa Solana överhuvudtaget måste du först välja vilken kryptovalutabörs du vill använda dig utav.

Vad som är viktigt att tänka på när du jämför olika plattformar för kryptovalutahandel är hur höga avgifterna är, plattformens säkerhet, funktioner för trading, och ifall det finns vissa spärrar för att sätta in och ta ut pengar.

Dessa plattformar rekommenderar jag om du vill köpa kryptovalutan Solana:

 • Binance om du vill köpa Solana med låga avgifter på en riktig kryptobörs
 • Skilling om du vill investera i Solana med CFD-handel och slippa deklarera. Allt kommer färdigtryckt i deklarationen.
 • Coinbase om du vill köpa Solana med ett enkelt användargränssnitt trots höga avgifter

2. Sätt in pengar

Olika kryptovalutabörser har olika möjlighet till att sätta in pengar till att köpa Solana för.

Det vanligaste och enklaste sättet för att sätta in pengar är genom en kortöverföring via exempelvis ditt Mastercard eller VISA-kort. Du bör dock känna till att detta kan kosta en avgift om 2-4% på dina insatta pengar eller om din kryptovalutabörs exempelvis debiterar denna avgift när du köper Solana direkt på plattformen med ditt kort.

För att kunna få så låga avgifter som möjligt när du vill köpa Solana så rekommenderar jag istället att du gör en vanlig banköverföring via SEPA till din exchange.

Detta brukar ha låga eller inga avgifter alls men en nackdel är att du ibland kan få vänta en dag eller två för att få in dina pengar som du vill köpa Solana för.

3. Köp Solana

Leta upp Solana på din plattform som du har valt att köpa SOL på. När du ska köpa Solana väljer du exempelvis SOL/EUR ifall det är så att du har satt in EUR på ditt konto och trycker på KÖP.

Då kommer du att köpa Solana för dina Euro som du har satt in på ditt konto.

Om du istället vill sälja dina Solana så trycker du på SÄLJ på SOL/EUR.

Väljer du att gå in på ett annat kryptovalutapar som exempelvis BTC/SOL så kommer du att köpa Bitcoin för dina Solana om du skulle tryckt KÖP på ett sådant kryptovalutapar.

En enkel tumregel att ha med sig när du handlar med kryptovalutor är att det valutapar som står först i kombinationen är den som du vill köpa med tillgängliga medel sist i paret.

Exempelvis:

 • SOL/BTC = Du vill köpa SOL för dina BTC. Du måste därför ha BTC på ditt konto.
 • SOL/ETH = Du vill köpa SOL för dina ETH. Du måste därför ha ETH på ditt konto.

Om du istället går in på SOL/ETH och trycker på sälj så kommer du att sälja dina SOL och få ETH i utbyte.

4. Förvara dina Solana säkert på en wallet

Nu när du har köpt SOL så är det dags att du förvarar dem säkert. Det gör du bäst på en wallet. Jag rekommenderar att du använder dig av en hårdvaruplånbok för att på säkraste möjliga sätt förvara dina Solana.

Det går också att förvara dem på din exchange men tänk på att du tar en plattformsrisk eftersom det har hänt i historien att vissa exchanges blivit hackade och då har kunderna blivit av med sina kryptovalutor.

För högsta möjliga säkerhet är det alltså rekommenderat att du skaffar dig en egen wallet där du förvarar dina Solana på.

5. Var långsiktig!

Tänk på att en investering i Solana och kryptovalutor är en hög risk. Var långsiktig och ha en placeringshorisont på minst 3-5 år för att vara så säker som möjligt på din investering.

Det skakar mycket när du handlar med kryptovalutor men tittar vi på längre sikt så har du en god chans till att tjäna mycket pengar.

Vad är Solana?

Solana är ett blockkedjenätverk som är snabbare än Bitcoin och Ethereum. Solanas mål är likt Ethereum och Cardano att bygga ett decentraliserat ekosystem för applikationer.

Solana har en hög genomströmning och kan behandla tusentals transaktioner per sekund. Detta innebär att Solana kan hantera mer aktivitet på blockkedjan än Bitcoin och Ethereum.

Vad är det som gör Solana snabbare än Bitcoin och Ethereum?

Teamet bakom Solana-nätverket har byggt en unik konsensusalgoritm. Proof of history, eller PoH-systemet, är baserat på Proof-of-Work och möjliggör snabbare transaktioner än Ethereums nuvarande hastighet på 20 transaktioner per sekund och Bitcoins 7 transaktioner per sekund.

Som nämnts ovan är en av de funktioner som gör Solanas nätverk snabbare historiens bevis (Proof of History, PoH).

Med Solanas PoH kan du registrera transaktioner på blockkedjan utan att behöva lagra dem. Detta gör det lättare för noderna att verifiera transaktioner och förhindrar bloat som uppstår i blockkedjor som Ethereum där alla transaktioner registreras.

Solana använder en konsensusmekanism Proof of Stake i stället för Bitcoins Proof of Work.

Proof of Stake innebär att användare som äger mer Solana, som är den kryptovaluta som ligger bakom blockkedjan, har större chans att bli utvalda som ”miners” och godkänna transaktioner i nätverket.

Vilka är Solanas mål?

Liksom många andra kryptovalutor är ett mål för Solana skalbarhet , vilket innebär att att nätverket ska kunna hantera mycket aktivitet på sin blockkedja.

Ett annat stort mål är att Solana vill bygga upp ett ekosystem av decentraliserade applikationer, vilket många kryptovalutor försöker göra just nu.

Solana är dock på framkanten jämfört med många andra, och trots dess ökade användning så ser vi att avgifterna kan ligga ganska lågt till skillnad från Ethereum.

Cardano som bör ses som en liknande konkurrent till Solana utvecklas inte i samma grad som Solana utan baserar sin utveckling mycket på forskning vilket hämmar dess snabba utveckling.

Källhänvisning och referens

 • docs.solana.com
 • solana.com

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Köpa Solana”

 1. Hej Marcus

  Läste din artikle ang Solana, och blev genast intresserad!
  Dock s undrar jag om man kan hitta i Avanza en s.k ”ZERO” tracker på Solana som det finns för Etherum?

  Vet du vad skillnaden är mellan
  ” ETHEREUM ZERO SEK VAL ” och ”ETHEREUM XBT” i kostand?

  Mvh Alexandra

  Svara
  • Hej igen Alexandra! Vad kul att höra.
   Tyvärr finns det ingen ZERO tracker på Solana för tillfället men den här trackern för Solana fungerar nästan lika bra.

   Det skiljer sig 2.5% i avgift per år på Ethereum XBT och Ethereum Zero SEK VAL. Eftersom kryptovalutor svänger så mycket skulle jag inte säga att det är någon dramatiskt mycket högre avgift såvida du inte ska vara investerad i typ 10 års tid.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.