Jag har över 150 000 kr investerat i lån & krediter hos Savelend och är mycket nöjd. Dessutom är jag aktieägare i företaget för att få ned avgifterna genom deras bonussystem (läs mer om det under bonussystem).
Hos Savelend kan du låna ut pengar genom att investera i lån & krediter och historiskt har de lyckats leverera 9,1% avkastning per år till oss som investerare.
I recensionen så får du se skärmdumpar på hur mycket jag investerat och hur jag investerar i de olika lånen och krediterna via SmartInvest på Savelend.
Bonus: I botten av recensionen om Savelend finns en investerarbonus till dig på 600 kr med min inbjudningslänk. Läs mer om detta längst ner.
(För att få ta del av bonuserbjudandet om 600 kr är det viktigt att du klickar på just bonuslänken innan du registrerar dig)
Här ser du en bild över hur mina investeringar på Savelend går just nu!

* Att låna ut och investera dina pengar i krediter via Savelend innebär alltid en risk. Innehåller samarbetslänkar.
För att få tillgång till dina 600 kr bonus när du investerar på Savelend är det viktigt att du går via bonuslänken.
- Vad är Savelend?
- Hur investerar man på Savelend?
- Avkastning på Savelend
- Mitt omdöme av Savelend
- Risk med att investera på Savelend
- Hur tjänar Savelend pengar?
- Är Savelend säkert?
- Slutsats

Det här är mitt ärliga omdöme om Savelend 2022 i en recension där jag går igenom hur jag investerar i krediter på Savelend och jämför dem mot andra aktörer som Lendify, Kameo, Brocc, etc.
Då jag har stor erfarenhet av att investera i krediter hos andra P2P-aktörer som exempelvis Lendify och Kameo så tror jag att jag har bra information som du bör känna till innan du investerar dina pengar hos Savelend.
Vill du veta om Savelend är bra att investera i krediter genom? Läs hela mitt omdöme ner till botten innan du väljer att investera så får du ta dig ett eget beslut.
Vad är Savelend?
Savelend är en plattform som gör det lätt för dig att låna ut pengar genom att investera i krediter & lån. (också kallat P2P-lån eller en peer to peer plattform).
Enkelt förklarat, privatpersoner eller företag som behöver lån kan gå till Savelend som då kopplar ihop dem med oss som investerar i dessa lån och då får vi en avkastning som tack för att vi lånar ut pengar.
Savelend är en mellanhand mellan dig och privatpersonen eller företaget som vill låna pengar och tar en liten avgift för detta.
Man skulle kunna jämföra detta med när du vill sälja en bil på Blocket till en annan privatperson, där Blocket är mellanhanden.
Du väljer själv hur mycket pengar du vill investera hos Savelend, och de fördelar dina investerade pengar i olika lån och krediter som de kan erbjuda. Minsta investeringen hos Savelend är 500 kr.
När du investerar i krediter hos Savelend så väljer du själv vilket typ av lån du vill investera i, exempelvis:
- Privatpersoner som behöver låna pengar till exempelvis att reparera bilen, renoveringar, eller andra individuella behov
- Företag som behöver låna pengar för att växa genom nya förvärv, investeringar i företaget och annat
- Fakturaköp som gör att företag får ett stabilare kassaflöde i sin verksamhet
- Inkassoportföljer vilket betyder folk som inte betalat sina fakturor, så driver företagen in dessa skulder mot en avgift
Och varför vill man låna ut pengar och investera i olika krediter som dessa?
Jo för att det ger en bra avkastning och kan vara ett bra sätt att sprida sina risker istället för att ha alla pengar på börsen!
Savelend Fördelar
Savelend har uppnått riktigt hög avkastning de senaste åren. Genomsnittliga avkastningen har legat runt 7-9% per år
Du kan investera så lite som bara 500 kr i krediter via Savelend vilket är mycket lägre än hos andra P2P-aktörer
En alternativ investering i krediter jämfört med att investera på börsen. Går börsen dåligt får du avkastning här.
Savelend har låga kreditförluster på drygt 1% – jag själv har bara fått 1 enda kreditförlust på ca 300 kr på totalt 14 000 kr investerat över 2 års tid
Savelend betalar in vinstskatten åt dig så att du slipper tänka på att du själv ska rapportera in detta via Skatteverket
Savelend Nackdelar
Det är 30% skatt på avkastningen från dina investeringar i krediter hos Savelend
Du kan inte investera i krediter via P2P på ett ISK-konto som du kan med aktier eller fonder.
Din investering täcks inte utav statlig insättningsgaranti eller investerarskydd
Dina investerade pengar blir upplåsta under den period som du väljer att investera i krediten såvida du inte väljer att sälja dem över andrahandsmarknaden (till en avgift)
Hur investerar man på Savelend?
Det är väldigt enkelt att låna ut pengar & investera i krediter på Savelend.
Du registrerar dig med Mobilt BankID på Savelend och knappar in din mailadress för att kunna verifiera dina inloggningsuppgifter.

När du gjort din KYC (Know Your Customer) på Savelend så kan du sätta in pengar via Bankgiro eller via direktöverföring med Trustly.
Sen bör du sätta upp ditt Smartinvest för att automatiskt låna ut dina pengar mot en hög avkastning.

Nu när du gjort din första insättning så är det dags att aktivera din Smartinvest-funktion på Savelend.
Vad är Smartinvest?
SmartInvest på Savelend är deras egen funktion för att automatiskt investera dina pengar och låna ut dem löpande, så du slipper gå in och manuellt välja olika lån som du ska investera i.
Detta har fungerat utmärkt för mig de senaste 4 åren.
Du vill ju inte att dina pengar ska ligga ”likvida” alltså att ej vara investerade, utan du vill alltid ha dina pengar utlånade till antingen privatpersoner eller företag via krediter på plattformen.
På sidan för Smartinvest så finns olika kreditförmedlare som du får välja mellan. Jag rekommenderar att gå med standardinställningarna om du är nybörjare. Personligen har jag sänkt mina konsumentkrediter ned till 1% max bara för att inte riskera att få för mycket kreditförluster.

Du kan då själv välja hur du ska investera i de olika lånen och krediterna hos Savelend genom att ändra reglagen för hur stor procentuell andel du vill investera dina pengar.
Löptiderna ligger mellan 1 månad upp till max 48 månader för de olika lånen och krediterna.
Om du vill ha större chans att ha dina pengar utlånade så maximerar du reglagen åt höger.
Läs mer om Smartinvest här
savelend.se/smartinvest
Avkastning hos Savelend
Snittavkastningen hos Savelend har varit 9,1% per år om man tittar på deras historik från 2013 till 2019.
Savelend själva brukar skylta med att man eftersträvar att uppnå en årlig avkastning om 7-9% före skatt vilket får anses som en bra avkastning i jämförelse med många andra aktörer som brukar ligga kring 5% före skatt.
Savelend vs Lendify vs Brocc
Savelend | Brocc | Lendify |
---|---|---|
7-9% avkastning | 5% avkastning | 6,88% avkastning |
Minsta investering 500 kr | Minsta investering 10 000 kr | Minsta insättning 10 000 kr |
Jämför vi Savelend mot Lendify och Brocc så får vi ut ganska intressant data och skillnad på avkastningen.
Savelend har en högre målavkastning och har också lyckats bra med detta historiskt.
Jag har investerat totalt över 100 000 kr hos Savelend är väldigt nöjd med tjänsten.
Under förra året (2021) tjänade jag över 4600 kr i ränta före skatt och Savelends avgifter vilket jag tycker är riktigt bra.
Här nedanför är en skärmdump från mitt årsbesked 2021 som man får varje år från Savelend. Som du ser så drar Savelend av avgifterna samt betalar in preliminärskatten till Skatteverket åt mig så att man slipper redovisa detta i deklarationen, riktigt skönt.

Savelend – mitt omdöme
Jag personligen är väldigt nöjd med att investera pengar hos Savelend. Mina pengar är nästan alltid investerade vilket är skönt, det är inte många kronor som ligger och skvalpar utan ränta.
Jag får en stabil ränta varje år från mina investeringar i krediter hos Savelend och de löser skatten åt mig. Jag behöver inte tänka på att återinvestera pengarna utan allt sköts med automatik. Pengarna ligger och tickar på och jag behöver inte oroa mig speciellt mycket eftersom jag använder mig utav deras funktion ”SmartInvest”.
Vad jag tycker är bra med Savelend
- Det jag gillar med Savelend är den höga, men också den stabila avkastningen som jag får med min investering hos Savelend.
- Man har en egen tråd på Flashback som man frekvent svarar i till sina kunder och till de som har frågor
- En oerhört snabb och dedikerad livesupport
- Jag har fått ett stort förtroende för VD Ludwig Pettersson som alltid svarar på frågor på Twitter och vänligen ställer upp på frågor och intervjuer i media. Det känns tryggt helt enkelt.
- De betalar in preliminärskatt till Skatteverket så jag slipper hålla koll på det
Vad jag tycker är mindre bra med Savelend
- Interfacet på Savelend har förbättrats med tiden, men jag tycker ändå inte de har kommit hela vägen här. Det finns många förbättringsmöjligheter.
- Andrahandsmarknaden för att sälja av sina lån och krediter har en ganska hög avgift (5% serviceavgift i dagsläget)
- Dåligt med information i inloggat läge kring andrahandsmarknaden
Risk med att investera på Savelend
Finns det några risker med att investera på Savelend?
Jo visst finns det risker med att investera sina pengar i krediter hos Savelend.
Savelend själva har faktiskt en helsida på sin hemsida om just olika risker, en väldigt välarbetad tydlig sida som går genom de olika riskerna som du som investerare faktiskt utsätter dig för när du investerar i krediter hos Savelend.
Länk till riskerna hos Savelend har du här: savelend.se/risker
Den största risken är att låntagaren som du lånar ut dina pengar till inte betalar tillbaka pengarna som denne har lånat utav dig genom din investering i dennes lån.
Vad händer då om låntagaren inte betalar tillbaka sina krediter som denne lånat av dig?
Jag ska försöka (på ett kort och tydligt sätt) sammanfatta de olika riskerna som du som investerare behöver ta del av ifall du investerar i krediter hos Savelend:
1. Valutarisk
Eftersom Savelend har exponering mot flera marknader, inte bara Sverige, så utsätter du dig som investerar för en valutarisk.
Exempelvis så erbjuder Savelend möjlighet att investera i företagskrediter, samt inkassoportföljer även i Polen och då utsätter du dig som investerare för en risk i att Polens valuta sjunker i jämförelse mot den svenska kronan.
– Detta kan då leda till att låntagaren får svårare att återbetala sitt lån eller att din avkastning påverkas negativt.
2. Ränterisk
Om räntorna på marknaden (just nu har vi väldigt låg räntor) skulle förändras så kan detta skapa problem för låntagaren vilket skapar en risk för dig som investerare.
– Detta kan leda till eventuella problem för låntagaren att återbetala sitt lån.
3. Brist på historik
Savelend och dess företag som lånar ut pengar gör alltid en kreditupplysning på personen/företaget som tar ett lån.
Dock så är det alltid svårt att göra en helt exakt bedömning baserat på hur mycket historik man får ut.
4. Politisk & regulatorisk risk
Politiska och regulatoriska risker förekommer, exempelvis om ett land väljer att stifta lagar som skapar problem för att få bedriva utlåning av krediter genom P2P-aktörer.
5. Löptidsrisk
Desto längre löptid på ett lån desto svårare är det att utvärdera risken för att bevilja en kredit till en låntagare. Saker kan hända över tid.
Savelend erbjuder i dagsläget utlåning av krediter som max uppgår till 5 år vilket är mycket lägre än andra aktörer som erbjuder privatlån där vissa återbetalningsperioder uppgår till hela 20 år.
6. Risk vid förtidsåterbetalning (lägre avkastning)
Som låntagare har man alltid möjlighet att återbetala krediten i förtid, och då betalar man heller inte lika mycket i avgift.
Som investerare (du och jag) så är ju detta något negativt för oss, då det leder till att vi tjänar mindre pengar.
Men om man tänker i det långa loppet så ser jag detta som något positivt då kunden förmodligen får en bra upplevelse av tjänsten och kanske återkommer vilket skapar mer avkastning åt oss investerare på längre sikt.
Savelend Bonussystem för investerare på plattformen eller aktieägare
Savelend erbjuder ett bonussystem för dig som investerar på plattformen eller äger aktier i företaget.
Bonussystemet innebär att du får en lägre serviceavgift som dras från avkastningen på dina lån på plattformen, samt en lägre avgift för andrahandsmarknaden ifall du vill sälja dina lån – när du äger aktier i Savelend eller har pengar investerat på plattformen.
Du kommer upp i en högre bonusnivå när du har mer pengar på plattformen och eller äger fler aktier i Savelend.
Du behöver alltså endast uppfylla ett av villkoren för att få bonusnivån, antingen x kronor investerat på plattformen eller äga y antal aktier för att uppnå en bonusnivå.
Detta är bonusnivåerna som du kan uppnå på Savelends plattform:
Bonusnivå | Pengar investerat på Savelend | Aktier | Serviceavgift | Avgift för Andrahandsmarknad |
---|---|---|---|---|
Standard | 0 kr | 0 | 10% | 5% |
Brons | 15 000 kr | 500 | 9.5% | 4.5% |
Silver | 40 000 kr | 1 000 | 9% | 4% |
Guld | 110 000 kr | 2 200 | 8.5% | 3.5% |
Platina | 250 000 kr | 5 000 | 8% | 3% |
Smaragd | 700 000 kr | 14 000 | 7% | 2.5% |
Rubin | 1 500 000 kr | 30 000 | 6% | 2% |
Diamant | 3 000 000 kr | 50 000 | 5% | 2% |
Jag är just nu Platina-investerare på Savelend. Här kan du se min bonusnivå just nu:


Hur tjänar Savelend pengar?
Savelend tjänar pengar på att du investerar pengar i krediter på deras plattform, eftersom de tar ut en serviceavgift inkluderat i avkastningen som du får.
Savelends serviceavgift ligger på 10% av erhållen ränta.
Savelends målavkastning ligger på drygt 7-9% efter att dem dragit sina serviceavgifter från din avkastning.
”Vi tjänar pengar när du tjänar pengar”
– Savelend

Är Savelend säkert?
Som sagt har jag investerat hos Savelend sedan 2018 och känner mig trygg med mitt kapital på plattformen.
Din investering diversifieras ut till flera hundra krediter så att ifall ett lån inte har möjlighet att återbetalas så går inte hela din investering åt pipsvängen.
Företaget som Savelend står under, SBL Finans AB, har tillstånd från Finansinspektionen.
SBL Finans AB ser också ut att ha fina siffror på AllaBolag.
Pengarna som vi investerar särskiljs också från företagets egna, så att ifall Savelend skulle gå i konkurs så skulle vi ändå få återbetalt direkt från låntagaren. Hur detta rent praktiskt går till har jag dock ingen aning om.
Kundservice
Måste ge en eloge till Savelend för att deras kundservice är väldigt snabb.
Deras chatt är väldigt snabb på att svara på korta enkla frågor man har.
Dessutom har de även en egen tråd på Flashback där de går in och svarar frekvent när folk har olika frågor och svar.
Ta ut pengar från Savelend
Jag testade 2020-11-09 att ta ut pengar då jag hade en mindre summa pengar som inte blivit investerade på peer-to-peer plattformen Savelend.
Begärde ett uttag på 1 000 kr från Savelend och pengarna fanns på kontot redan dagen efter 2020-11-10.


Slutsats
Omdöme | Savelend |
---|---|
Summering | Mycket nöjd med att investera hos Savelend då risken är lägre än att ha pengarna investerade på börsen. Risken sprids ut genom att sprida ut investeringen bland många olika krediter. Man får en relativt hög avkastning i relation till den låga risken hos Savelend. |
Recensent | Marcus Lindblad |
Betyg | 4 (av 5 möjliga) |
Jag är mycket nöjd med mina investeringar hos Savelend och kan jag rekommendera Savelend med 4 av 5 möjliga stjärnor.
Man får en hög avkastning på sin investering till en relativt balanserad risk då Savelend har historiskt visat upp väldigt låga kreditförluster.
Risken sprids genom att pengarna diversifieras ut bland flera olika lån.
Detta kan passa dig som vill ha ett alternativ till att exempelvis köpa aktier.
Det som drar ner mitt omdöme är att man ej har insättning via exempelvis Swish eller Trustly och istället måste göra en insättning via det traditionella Bankgirot (långsamt och krångligt).
Överlag tycker jag dock Savelend är den mest tillförlitliga P2P-plattformen med lägst trösklar då du endast behöver investera 500 kr medans andra plattformar kräver upp till 10 000 kr som minsta investering vilket jag anser är på tok för mycket.
Savelend Bonus
Savelend kör kampanjer ibland där du får en bonus när du sätter in pengar på plattformen vilket är fint.
Just nu har de en inbjudningskampanj så om du investerar minst 5000 kr så får du 200 kr upp till 600 kr extra i bonus på ditt Savelend-konto att investera i krediter för.
Vill du investera mer pengar än så på Savelend så kan du få upp till 600 kr i bonus och jag får detsamma.
- Investera 5 000 kr på Savelend så får du 200 kr extra i bonus
- Investera 10 000 kr på Savelend så får du 400 kr extra i bonus
- Investera 20 000 kr på Savelend så får du 600 kr extra i bonus
Vill du göra detta så kan du använda min länk och börja investera på Savelend HÄR.
VIKTIGT ATT VETA FÖR ATT FÅ TA DEL AV BONUSEN:
För att få ta del utav bonusen så är det viktigt att du går via bonuslänken och ingen annan när du först registrerar dig. Den ser ut så här: https://invest.savelend.se/refer-a-friend/?id=58256645-06bd-ffe4-a303-6477af884003
Du vet att bonusen är aktiverad om du kommer till sidan där det står ”Din vän Marcus har bjudit in dig”
Lycka till!

Recensionen om Savelend uppdateras löpande
Peta in din mail här så mailar jag dig med uppdateringar kring mina investeringar hos Savelend.
Tack för recensionen om Savelend Marcus!
Har börjat investera på Savelend nu men hade gärna velat se att man kunde sätta in pengar snabbare än via bankgiro.
Vet du om det kommer komma fler möjligheter att få sätta in pengar framöver?
/Kent
Hej Kent och ledsen för sent svar!
Jag vet faktiskt inte, jag hade gärna hoppats på att se att Savelend implementerade Swish eller Trustly för insättning av pengar.
Hej Marcus!
Vad är din analys ang. Kameo som har liknande affärsmodell dock med högre ränta än SaveLend?
Hälsningar,
Stefan
Tjena Stefan. Jag har skrivit ett omdöme om Kameo som du kan läsa. Min åsikt är att Kameo är trevligt men inte alls lika bra som Savelend.
Savelend ger en högre avkastning och återinvesterar din ränta automatiskt. Det görs inte på Kameo. Det är också svårt att få lån på Kameo i jämförelse. Men båda är bra på sina sätt. Rekommenderar att regga dig på båda och testa. Lycka till! /Marcus
Hej!
Du beskriver att du investerat över 100 000 kronor i SaveLend och har fått årlig avkastning på 9,1% och plattformen själv hävdar 7-9% i årlig avkastning.
Men tittar man på den årsredovisning som du presenterar i det här inlägget så har du tjänat in 4600kr i ränteintäkter före skatt och avgifter på ett investerat kapital om 129 000 och ett utlånat kapital vid årsslut på ca 85 000. I min värld motsvarar detta en avkastning på mellan 3,5-5,4% snarare än de 7-9% du beskriver.
Hur går detta ihop? Har jag missat något?
MvH
Hej! Om du tittar i redovisningen så ser du att jag har ett ingående saldo vid 2021-01-01 och ett högre saldo vid utgången av 2021-12-31. Jag investerar löpande pengar och får även in inbjudningsbonusar som gör det svårt att mäta exakt avkastning på investerat kapital för egen del. Jag har även gjort uttag under 2021 som du kan se i redovisningen.
Savelend har rapporterat en avkastning om 8,87 % avkastning på investerat kapital senaste 12 månaderna, detta är INNAN skatt är dragen. Du får alltså räkna bort 30% av vinsten sen.
Tack, nu ser jag. Du har haft ett ingående saldo på 18 000 men har närmare 130 000 i investerat kapital utan några insättningar (bonusarna verkar inte räknas med?). Om du ska ha en avkastning på 7-9% motsvarande 4600kr i ränteintäkter motsvarar det en genomsnittlig investering på 52000-67000kr över hela året, vilket ju då går ihop. Dina bonusar och återinvesteringar för året måste ha varit bra :)
Sorry, tyckte bara bilden blev lite förvirrande och missvisande.
Trevlig helg!
Japp stämmer bra. Förra året fick jag in mycket i bonus (men tyvärr är det ju även skatt på dem så därav endel uttag). Det är svårt att räkna på det ja, lite förvirrande :) detta året har jag fått in 4537 kr i ränta och kontobalansen just nu är 125 908 kr. Savelend säger +3.39% på investerat kapital för året. Så helt OK!
Tack för dina kommentarer och trevlig helg på dig med :)
/Marcus
Hej,
tack för en inspirerande sida. Jag är intresserad att investera i krediter och kommer använda din Savelend länk så du får din del men undrar vad menar du när du skriver ”Dessutom är jag aktieägare i företaget för att få ned avgifterna genom deras bonussystem.” Om man blir en aktieägare får man fler förmåner i Savelend eller…?
Hej Alon och tack för din kommentar, och uppskattas att du stöttar mig genom att gå via min länk :)
Bonussystemet betyder att du får lägre avgifter när du investerar på Savelend om du även är aktieägare.
Desto mer pengar och desto fler aktier du äger i Savelend, ju lägre blir din serviceavgift samt andrahandsavgift om du vill sälja dina lån på andrahandsmarknaden.
Jag uppdaterar omdömet med information kring bonussystemet direkt!
Update: Nu har jag lagt till ett stycke under ”bonussystem”
/Marcus