TIPS
Få 20% rabatt i 3 månader på LYSA med min länk.

Avanza Auto: Bra eller dåligt? (Omdöme)

Artikeln är sponsrad av Avanza men påverkar inte mina åsikter om Avanza Auto.

Är Avanza Auto bra eller dåligt? Det här är mitt ärliga och objektiva omdöme på hur pass bra tjänsten Avanza Auto är för dig som vill spara dina pengar i fonder.

Nyligen sänkte de avgiften på Avanza Auto med drygt 40% vilket är ett bra tecken. Sänkta avgifter för fondsparande är alltid bra. Men ärligt talat så är jag lite osäker på vad jag tycker om dessa typer utav sparprodukter.

Lite längre ned delar jag mitt fullständiga omdöme om Avanza Auto.

Alternativ till Avanza Auto: Jag rekommenderar LYSA framför Avanza Auto.

Vad är Avanza Auto?

Avanza Auto är en slags digitaliserad investeringsrådgivare för dina fonder. Många brukar säga att Avanza Auto är en fondrobot, men någon vidare robot är det inte riktigt. Den är dock skapad precis på samma sätt som alla andra ”fondrobotar” på marknaden, eftersom de alla är utformade baserat på ”modern portföljteori”.

(se fler fondrobotar och jämför bästa fondrobotarna 2022 här)

Avanza Autos huvudmål är att ”ge dig högsta möjliga avkastning i förhållande till din risk som du är villig att ta”.

Det betyder att man under året löpande omvärderar innehaven (fonderna) som finns i Avanza Auto och ombalanserar fonderna så att rätt andel aktier och räntor finns i de underliggande specialfonderna.

Men jag är lite skeptisk…

Hur länge tänker du spara? Avanza Auto
När du börjar spara med Avanza Auto får du välja sparhorisont

Är Avanza Auto en fondrobot?

Nej Avanza Auto är ingen fondrobot. Även om det i folkmun benämns som en fondrobot så är detta ganska felaktigt att kalla det för.

Det är helt enkelt en fondprodukt som du sparar i, och denna fonden investerar i andra fonder. En så kallad fond-i-fond-lösning.

Fond-i-fond-lösningar är ofta dyra och har ganska dåligt rykte på marknaden. Men Avanza Auto är en billigare variant på detta. De förhandlar ner fondavgifterna på de fonder som Avanza Auto investerar i vilket är bra för dig som sparare. Men sen har ju också Avanza Auto en kostnad.

Mitt omdöme av Avanza Auto

Är Avanza Auto bra? Ja, Avanza Auto är en bra tjänst för sparande men jag skulle inte vilja påstå att Avanza Auto är mycket bättre än exempelvis LYSA.

LYSA, Sigmastocks, eller bara en globalfond räcker bra som alternativ istället för att använda dig utav Avanza Auto.

Min indirekta åsikt av Avanza Auto är att det inte är något revolutionerande för den som är insatt i sitt sparande. För mig som är långsiktig sparar jag alltid i 100% aktiefonder och föredrar hellre att välja aktiefonder själv.

Enligt mig så ser jag ingen poäng med att välja Avanza Auto framför Avanzas egna globalfond och Sverigefonder som är billigare än Avanza Auto 6. (som dessutom har gått bättre!)

Det går alltså lika bra att välja en globalfond (typ Avanza Global) och en sverigefond från Avanzas egna utbud (typ Avanza Sverige) som ger en billigare avgift och har gett en bättre historisk avkastning.

Avanza Auto 6’s innehav

Det är ju dock lite fel att välja produkter baserat på historisk avkastning, men samtidigt så kan man heller inte slå snittet genom att spara i snittet.

Vad man gör med en ”fondrobot” eller rättare sagt en portfölj som sparar baserat på modern portföljteori är att spara i en mängd olika fonder som kommer ge dig en genomsnittlig avkastning. Du kan aldrig slå snittet med snittet.

Avanza Auto är helt enkelt inget för mig. Men däremot för dig som inte har en aning om vad du ska spara i, ja då fungerar Avanza Auto utmärkt.

Du kanske vill kunna köpa en lägenhet om 3 år och aldrig varit på börsen innan. Då kanske Avanza Auto passar dig om du följer deras riktlinjer.

För grejen med en fondrobot är egentligen att robotisera bankrådgivaren. Alltså istället för att du går till banken och får hjälp av en bankrådgivare så hjälper en robot dig. Och med detta så kommer du få en låg avgift. Låga avgifter är bra för dig som inte är insatt och inte orkar vara aktiv.

Avanza Auto omdöme

Avanza Auto
Mitt omdöme av Avanza Auto

3/5

Avanza Auto passar dig som inte har någon erfarenhet av sparande. Det har en låg avgift och är enkelt nog för nybörjare att börja investera i. Mitt förslag är att ha det i ditt månadssparande om du inte vill vara aktiv alls.

Är du däremot en aktiv sparare som gillar att välja egna fonder och vill ha 100% aktier så går det lika bra istället att välja en hederlig globalfond i kombination med en sverigefond istället för att använda dig utav Avanza Auto.

Om du vill slå index eller försöka få en överavkastning så är detta fel produkt för dig.

Jämför vi Avanza Auto mot andra konkurrenter på marknaden som vi kan kalla för ”fondrobotar” så är Avanza Auto en av de bättre produkterna.

 • Avanza Auto är bra för dig som: Vill vara passiv och ha ett automatiskt månadssparande i fonder med hyfsat låg avgift
 • Avanza Auto är dåligt för dig som: Vill vara aktiv och försöka slå index, ha så låga avgifter som möjligt
 • Minsta investering: 1 kr
 • Avgifter: 4/5 (låga)
 • Enkelhet: 5/5
 • Totalt betyg: 3/5

Mitt omdöme är att Avanza Auto är ett bra val för dig som är osäker på vilken fond du ska välja för ditt sparande och som vill ha en hyfsat låg avgift. Litar du inte på banken så kan du däremot lita på Avanza Auto. Men för gemene man fungerar det lika bra med en globalfond i kombination med en Sverigefond som har en låg avgift.

Hur fungerar Avanza Auto?

Avanza Auto har 6 olika varianter av specialfonder med olika risknivåer – från konservativ och mer försiktig till aggressiv för den som vill ta mer risk.

Om du vill börja spara med Avanza Auto så får du svara på ett par frågor kring ditt sparande och sedan kommer Avanza Auto att ge dig ett förslag på vilken Avanza Auto-fond som du bör ligga i.

Ju högre siffra, desto högre risk kommer du att bli placerad i. Och högre risk ger högre förväntad avkastning.

Avanza Auto 1 = låg risk med låg förväntad avkastning.

Avanza Auto 6 = hög risk med högre förväntad avkastning.

Vad är Avanza Autos fonder baserade på?

Alla fonder i Avanza Auto är baserade på modern portföljteori som utvecklades av Nobelpristagaren Harry Markowitz år 1952.

Då publicerade han sin forskning om optimala portföljer där han visade att man kan minska investeringsrisken samtidigt som man kan uppnå högre avkastning än om man bara investerar i en typ av tillgångsklass eller fond.

Vilken avgift har Avanza Auto?

Totalavgiften för att spara i Avanza Auto är 0.33-0.37%.

Förvaltningskostnaden för Avanza Auto i sig är 0.2% och underliggande fonder är max 0.15% som då ger en totalavgift på max 0.37% beroende på vilken Avanza Auto-fond som du väljer.

Vem är Harry Markowitz?

Harry Markowitz föddes och växte upp i Chicago och började studera vid 15 års ålder vid University of Chicago. Han fick en kandidatexamen i elektroteknik och matematik där 1949, en MBA från UCLA 1952 och en doktorsexamen från Chicago 1954. År 1974 tilldelades han Nobelpriset i ekonomi ”för banbrytande arbete om teorin om finansiell ekonomi”

Den moderna portföljteorin bygger på Harry Markowitz forskning, som visar att man kan minska investeringsrisken och samtidigt uppnå högre avkastning än om man investerar i endast en typ av tillgångsklass eller fond. Han visade hur man kan kombinera tillgångar i en portfölj för att minska den totala risken för en given avkastningsnivå.

Vad är Black-Litterman Modellen?

Black-Litterman-modellen är en modern form av CAPM-modellen (Capital Asset Pricing Model) och används för att bestämma den optimala portföljen.

Den grundläggande idén är att investerare med olika åsikter om framtida marknadsavkastning kan påverka varandras åsikter med hjälp av statistik och röstning, och som ett resultat av detta nå den bästa möjliga lösningen.

Avanza Auto ombalanserar dina investeringar i kombination med Black-Litterman-modellen. När du sätter in pengar investeras dessa enligt din risknivå. Tillgångarna säljs sedan och nya tillgångar köps så att den totala avkastningen maximeras över tiden utan att ta för stor risk.

Avanza Auto 6 Avkastning

Här kan du se Avanza Auto 6’s historiska avkastning. Du ser också hur bra Avanza Auto gått jämfört med andra globalfonder och fondrobotar.

 • 2021 +21.17%
 • 2020 +2.74%
 • 1 år +26.50%

Avanza Global

 • 2021 +25%
 • 2020 +1.3%
 • 1 år +35%

Lysa vs Avanza Auto

 • 2021 +22.94%
 • 2020 +3%
 • 1 år +31.17%

Läs mitt omdöme om LYSA här

Opti vs Avanza Auto

 • 2021 +18.2%
 • 2020 +3.8%
 • 1 år ..?

Fundler vs Avanza Auto

 • ?

Avanza Auto 6 Omdöme

Jag tycker Avanza Auto 6 är bra men det räcker gott med att ha en globalfond för ditt sparande där du kan komma undan billigare än avgiften för Avanza Auto 6. Se istället Bästa Fonderna på SparaCash och välj en billig globalfond. LYSA är också ett komplement som fungerar minst lika bra som Avanza Auto 6. Det hela handlar om att välja en fond som har 100% aktier.

Disclaimer

Jag har fått betalt för att skriva om Avanza Auto helt utan motkrav att säga något specifikt om produkten. Jag får helt enkelt säga precis vad jag vill. Oavsett om jag tycker det är bra eller dåligt att spara i Avanza Auto.

Källhänvisningar och referenser

Fler omdömen

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

7 svar på ”Avanza Auto: Bra eller dåligt? (Omdöme)”

 1. Bra med inlägg men hade varit intressant även belysa att man jämför två olika produkter där Auto-fonderna har en bredare exponering än en globlafond (vilket också påverkar avkastningen positivt eller negativt). Exempelvis har Auto 6 i dagsläget c:a 16 % tillväxtmarknader (”Emerging Markets”) som de senaste 2-3 åren haft en betydligt svagare utveckling än de utvecklade marknaderna (huvudsakligen USA som globalfonden mest består utav). Om tillväxtmarknader (och småbolag som nytt element i Auto-fonderna) kan bidra till bättre avkastning än enbart en globalfond de kommande 5-10 åren återstår givetvis att se, men förutsättningarna finns åtminstone.

  Svara
 2. Tack för grym input!

  Förstår jag dig rätt när du skriver om ombalanseringen: ”Det betyder att man under året löpande omvärderar innehaven (fonderna) som finns i Avanza Auto och ombalanserar fonderna så att rätt andel aktier och räntor finns i de underliggande specialfonderna.”

  Är ”man” en person? Dvs är det här den skiljer sig från en datoriserad fond, att en människa tar beslut om när man ska vikta om, istället för en dator? Om vi bortser från skillnaden att det är en fond-i-fond.

  Svara
  • Tack Mirella!:)

   Jag frågade Avanza och de svarade så här:
   ”Tjena! Det är förvaltningsteamet som ansvarar för när ombalanseringen ska ske men dem utgår från Automodellen som underlag. Tekniskt sett kan man säga att dem gör ombalanseringar varje kvartal och större omallokeringar halvårsvis”

   /M

   Svara
 3. Jag har en tjänstepension innehållande 450 000kr och en IPS med 110 000kr som ligger i Avanza, som det inte betalas in mer till. Skulle det kunna vara ett bra alternativ att ha det i Avanza Auto 6 ? Eller är det lika bra att fördela jämnt i Global, Sverige, och något med låga avgifter?
  Jag är 50år löneväxlar och har tjänstepension

  Svara
  • Hej Claes! Auto 6 funkar bra för ditt ändamål. Det går också lika bra att köra en globalfond och en bred sverigefond. Smidigast är väl Auto 6. Men jag tror en kombo av globalfond och sverigefond kommer över tid prestera bättre.
   /Marcus

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.