TIPS
Få 20% rabatt i 6 månader på LYSA med min länk.

Vad är Bitcoin?

Innehåller samarbetslänkar. Investeringar innebär en hög risk.

Bitcoin är en digital valuta och ett betalningssystem som har funnits sedan 2009. Idén skapades av Satoshi Nakamoto, men ingen vet vem det är.

Satoshi Nakamoto är en okänd person eller grupp av personer under sin pseudonym som fortfarande är ett mysterium.

Det finns många myter och teorier om Satoshi Nakamotos identitet, men det tar vi upp senare!

Bitcoin är en digital valuta med målet att kunna överföra värde vart som helst i världen oavsett tidpunkt på dygnet till låga avgifter utan att vara kontrollerat av mellanhänder som exempelvis centralbanker eller regeringar.

Marcus Lindblad – SparaCash.se

Bitcoin använder peer-to-peer-teknik för att fungera utan någon central myndighet eller bank. Detta betyder att Bitcoin är ”decentraliserat”.

Hanteringen av transaktioner och utfärdandet av bitcoins utförs kollektivt av nätverket som på engelska kallas för blockchain. På svenska brukar vi kalla det för blockkedjan.

Bitcoin körs på detta decentraliserade nätverk som kallas för blockkedjan och som gör det möjligt för oss människor att skicka och ta emot transaktioner utan en mellanhand som en bank eller regering.

Vad är Bitcoin?

Detta betyder alltså att du kan skicka digitala pengar (Bitcoin) till en vän utan att behöva göra det via en bank eller externt företag.

Istället är det bitcoin miners som verifierar att din transaktion från punkt A till punkt B är legitim och att pengarna faktiskt finns på riktigt.

Blockkedjan kräver dessa ”bitcoin miners” för att hålla igång den och de gör det genom att lösa komplexa matematiska problem med dyr och specialiserad datorutrustning.

  1. Hur skapar man Bitcoins?
  2. Vad är Bitcoin Miners?
  3. Hur använder man Bitcoin?
  4. Vad är det som gör Bitcoin unikt?
  5. Vem skapade Bitcoin och varför?
  6. Vad har blockkedjetekniken för användningsområden?
  7. Källhänvisning och referenser

Hur skapar man Bitcoins?

Bitcoins skapas genom att olika miners ”minar” fram dem. Det innebär att du måste låta din datorutrustning (ibland kallad mining rig) ingå i ett Bitcoin-nätverk och lösa komplexa matematiska problem med kryptografi.

När man med hjälp utav sin datorkraft har löst dessa matematiska problem så får man en belöning i form utav Bitcoin. Det är så bitcoin mining fungerar och så Bitcoin skapas.

Vad är Bitcoin Miners?

Bitcoin miners är de personer som använder sina datorer för att hjälpa till att verifiera transaktioner i Bitcoin-nätverket. För att vi ska veta att just dina pengar är riktiga och finns innan du skickar dem till någon så kommer bitcoin miners i nätverket att analysera transaktionen och säkerställa med många andra källor innan din transaktion blir godkänd på blockkedjan.

Hade vi inte haft bitcoin miners så hade man helt enkelt kunnat manipulera detta och då kunnat ”dubbel-spendera” sina Bitcoin på flera olika platser samtidigt.

Det är som om de löser ett riktigt svårt pussel som kräver många beräkningar, men när du väl har löst det kan du få några bitcoins som belöning!

Bitcoin-nätverket är utformat så att svårigheten att mina bitcoin ökar med tiden.

Det innebär att det alltid är en utmaning att mina bitcoins, men du kan få mer om du arbetar hårdare! Detta innebär att ju mer processorkraft du nyttjar för att kunna verifiera transaktioner i Bitcoin-nätverket desto mer Bitcoin kan du tjäna. Men det kommer också med en kostnad… På din elräkning!

Det låter som en stor ansträngning för liten belöning – varför skulle någon bry sig? Denna fråga tar hänsyn till en vanlig missuppfattning om bitcoins; de är värdefulla eftersom de är sällsynta. Detta är fel! Bitcoins har ett värde eftersom de löser verkliga problem, inte tvärtom.

Hur använder man Bitcoin?

Bitcoin kan användas på många olika sätt, och ett av de mest populära är internationella betalningar. Eftersom Bitcoin-överföringar inte är beroende av banker eller andra mellanhänder är de snabba och billiga i jämförelse mot många andra tredjepartslösningar för att skicka pengar mellan olika länder.

Vad är det som gör Bitcoin unikt?

Blockkedjan spelar en stor roll i detta, eftersom det är den som gör Bitcoin så unik.

Med en ”blockkedja” kan du spåra historiken för varje enskild Bitcoin-transaktion som någonsin har gjorts i systemet.

En ”blockkedja” är ett särskilt datorprogram som registrerar Bitcoin-transaktioner. Du kan gå in på själva ”blockkedjan” för att se alla Bitcoin-transaktioner.

Många tror alltså att Bitcoin är anonymt när det i själva verket faktiskt är mer transparent än något annat. Allt är fullkomligt spårbart när du använder dig utav Bitcoin.

Låt oss till exempel säga att Alice skickar en BTC (en bitcoin) till Bob. Vi kan följa kedjan och se att Alice skickade bitcoin till Bob och att den nu är i Bobs ägo.

Detta gör Bitcoin mycket transparent. Du kan se vad alla har på sina konton när som helst, men du vet inte vem som äger kontona!

Detta är anledningen till att vissa människor är oroliga för att använda Bitcoin på grund av dess anonyma karaktär – du kan potentiellt spåra transaktioner tillbaka till människors plånböcker från allra första början.

I Sverige så är inte Bitcoin något revolutionerande för oss som har tillgång till pengaöverföringar i realtid mellan olika banker till låg eller ingen kostnad. Men däremot om du tänker dig att du behöver skicka 1 miljon kronor från låt säga Kina till Belgien, ja då kan valutaväxlingsavgifterna bli väldigt dyra och transaktionen kan ta upp till flera veckor för att komma fram.

Vem skapade Bitcoin och varför?

Satoshi Nakamoto är namnet på en grupp eller person som skapade Bitcoin. Ingen vet om det var en person, flera personer som arbetade tillsammans eller ett anonymt team.

Det finns många teorier om Satoshis identitet men än idag har ingen tagit på sig ansvaret för att ha skapat Bitcoin utan att kunna backa upp det!

Några exempel på möjliga Satoshis är Nick Szabo, Dorian Prentice Satoshi Nakamoto eller Hal Finney.

Bitcoin bygger på blockkedjeteknik, som uppfanns för att fungera som Bitcoins offentliga transaktionsbok. Blockkedjan kan ha andra användningsområden i framtiden som innebär att man verifierar och registrerar transaktioner utan en mellanhand som en bank eller regering.

Vad har blockkedjetekniken för användningsområden?

Blockkedjetekniken kan användas för att verifiera vad som helst av värde. Detta kan innebära att vi i framtiden kan använda blockkedjeteknik för att till exempel övervaka politiska valröster, om diamanter är äkta, eller till och med guld!

Fördelarna med att använda en offentlig huvudbok i motsats till avtal mellan företag är att det är billigare och säkrare eftersom allt i nätverket verifieras av många olika datorer runt om i landet.

Bitcoin har lagt grunden för en ny digital era och lett till flera andra decentraliserade plattformar som exempelvis Ethereum, Cardano och Solana – vilka är ännu mer kraftfulla än vad Bitcoin faktiskt är.

På dessa kan du köra fullfjädrade decentraliserade applikationer som gör att du exempelvis skulle kunna ha en taxitjänst som ägs utav oss som kollektiv istället för en central mellanhand (Uber), en decentraliserad sociala medieplattform som exempelvis Facebook fast vi själva äger datan, möjligheterna är oändliga!

Läs också

Källhänvisning och referenser

Marcus Lindblad

Jag heter Marcus Lindblad och grundade SparaCash år 2016 med mål att lära dig investera pengar i aktier, fonder och mycket annat.

Jag började investera i aktier & fonder år 2013 och på SparaCash delar jag med mig av min kunskap om sparande och investeringar.

Jag har en bakgrund som föreläsare för Unga Aktiesparare inom aktier & fonder samt blivit exponerad i medier som Expressen, Sveriges Radio, EFN, Metro, Folkbladet m.fl.

2 svar på ”Vad är Bitcoin?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.